INFORMAT

Creșterea salariului, cea mai importantă motivație pentru schimbarea jobului

31 August 2018
Array

Autor:

OLX a realizat un sondaj pentru a măsura dinamica pieței muncii din perspectiva utilizatorilor care urmăresc anunțurile de locuri de muncă vacante publicate pe platformă. În urma centralizării rezultatelor chestionarului, aproximativ 2.300 de respondenți au spus care sunt motivele pentru care își schimbă locul de muncă, ce beneficii își doresc să primească de la un angajator și care este frecvența cu care aplică la un loc de muncă vacant.

Aproape patru din zece (38%) de candidați care au răspuns la întrebarea ”De ce vrei să îți schimbi locul de muncă?” au spus că principala motivație pentru a-și schimba angajatorul este obținerea unui salariu mai mare, potrivit unui sondaj efectuat pe OLX în perioada iunie- iulie 2018, pe un eșantion de 2.279 de persoane. De asemenea, aproximativ unu din zece respondenți a spus că și-ar schimba locul de muncă pentru un program de lucru mai lejer/ mai flexibil sau pentru un job cu mai multe oportunități de dezvoltare profesională.

Pachetele de beneficii mai atractive sau proximitatea locului de muncă față de domiciliu sunt motive care ar determina doar 6% dintre respondenți să își schimbe angajatorul.

În ceea ce privește varianta ”Alt răspuns” la întrebarea privind motivația pentru schimbarea locului de muncă, utilizatorii au indicat răspunsuri precum: ”nu am un loc de muncă, îmi caut”, ”caut un loc de muncă pe perioada verii”, ”sunt elev și vreau să lucrez pe timp de vară”, ”sunt pensionar/ pensionară și am venituri mici”, ”sunt șomer/ă”, ”am nevoie venituri suplimentare”, ”caut un job part time”, ”sunt la primul job”, ”îmi doresc un loc de muncă unde să fiu apreciat/ă”, ”am fost concediat/ă”, ”m-am întors din străinătate”, ”vreau să mă mut în alt oraș din România” etc.

Programul de lucru flexibil, cel mai dorit beneficiu

Aproape jumătate (49%) din totalul celor 2.229 de respondenți care au răspuns la întrebarea ”Care sunt beneficiile pe care ți le dorești de la un angajator?” au indicat programul de lucru flexibil drept cel mai important beneficiu pe care și l-ar dori de la compania pentru care lucrează.

Printre cele mai dorite beneficii în rândul utilizatorilor OLX se mai află bonurile de masă (cca. 40% dintre respondenți), munca peste program plătită mai bine (34%), transportul asigurat la locul de muncă (34%), precum și mai multe zile libere plătite (19%).
În schimb, pensia privată este dorită ca beneficiu de doar 8% dintre respondenți, deși utilizatorii aveau posibilitatea de a bifa mai multe variante de răspuns la această întrebare.

În ceea ce privește răspunsurile indicate la varianta ”Alt beneficiu. Care?”, respondenții (6% din total) au oferit răspunsuri precum: ”salariu decent”, ”respect”, ”cazare”, ”masa asigurată”, ”plata la timp”, ”prime/ bonusuri de vacanță”, ”munca de acasă”, ”sâmbătă și duminică liber”, „bonus de performanță”.

Candidații se uită după joburi, dar aproape jumătate nu aplică

Întrebați la câte joburi vacante au aplicat în ultimele trei luni, cei mai mulți respondenți – 45% dintr-un total de 2.254 – au spus că nu au aplicat la niciun loc de muncă în această perioadă, deși aceștia sunt interesați de oferta de joburi a angajatorilor de pe platforma OLX.

Rezultatele sondajului mai arată că 29% dintre respondenți au aplicat în ultimele trei luni la un număr cuprins între 1 și 5 joburi, 14% dintre ei și-au depus CV-ul la mai mult de zece joburi disponibile, în timp ce 9% au încercat să obțină un interviu de angajare la 5 – 10 angajatori.

Răspunsurile indicate la categoria ”Alt răspuns. Care?” arată că majoritatea celor care au bifat această categorie fie nu au mai aplicat în ultimele trei luni la un job și acum încep să facă acest lucru, fie au aplicat la mai mult de 10 posturi vacante.

Array

Autor:
31 August 2018

Ultima editare: 23 October 2018

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 2 =

Alte articole