COMPETENT

Ce înseamnă să fii barista și cum devii unul

13 septembrie 2019

Autor:

Deși ar putea părea că termenul de „barista” are legătură cu cel de „bar” sau „barman”, acesta face referire, de fapt, la persoana care prepară cafea și o decorează, astfel încât să te facă să zâmbești în fiecare dimineață. Într-adevăr, la origine, „barista” este cuvântul italienesc pentru barman, însă, ulterior, acesta a fost preluat de țările unde se vorbește limba engleză pentru a defini doar persoana care prepară cafeaua. 

Ce aptitudini trebuie să aibă un barista
Ce responsabilități și sarcini are un barista
De ce pregătire și experiență are nevoie un barista

Ce aptitudini trebuie să aibă un barista

Să fii barista înseamnă să prepari cafeaua, zilnic, pentru zeci de oameni care se pregătesc să plece la serviciu sau care, dimpotrivă, la sfârșitul zilei vor să se relaxeze stând la o terasă și bucurându-se de una dintre aromele preferate. 

Având în vedere că vei servi oamenilor un produs comestibil – cafeaua – este foarte important să respecți toate regulile de igienă care se impun. Asigură-te că toate obiectele pe care le folosești în prepararea cafelei sunt curate și că ingredientele sunt păstrate în condiții optime. 

Ca barista vei interacționa în permanență cu oamenii, așa că ai nevoie de abilitati de comunicare foarte bune. Trebuie să fii atent la dorințele clienților și să știi să le transmiți acestora informațiile de care au nevoie, astfel încât cafeaua pe care o vor primi să le satisfacă în totalitate nevoile.

În plus, trebuie să dai dovadă de amabilitate și calm, chiar și în situațiile mai tensionate. Nu uita să îți întâmpini fiecare client cu zâmbetul pe buze și cu o atitudine pozitivă și să îi arăți că ești acolo pentru el. Desigur, este posibil să ai de a face și cu persoane nepoliticoase sau cu un comportament urât la adresa ta. În acest caz, continuă să fii politicos și nu te lăsa condus de impuls. Scopul tău este să oferi aroma unei cafele bine preparate fiecărui client care trece pragul locului în care lucrezi, așa că nu trebuie să iei în seamă eventualele obstacole care te pot împiedica să îți faci bine treaba.

Ce responsabilități și sarcini are un barista

În COR – Clasificarea ocupațiilor din România – meseria de barista nu există, ci doar cea de barman, care presupune prepararea, amestecarea și servirea de băuturi care conțin sau nu alcool. Barista, însă, are următoarele responsabilități și sarcini:

 • prepară, decorează și servește clienților băuturi pe bază de cafea;
 • utilizează și întreține aparatele de cafea;
 • menține curățenia și respectă normele de igienă;
 • își desfășoară activitatea în interesul clientului și al localului pentru care lucrează;
 • dă dovadă de politețe și profesionalism în relația cu clienții;
 • administrează stocul de ingrediente;
 • înregistrează vânzările și realizează inventarul când este necesar.

De asemenea, pentru un barista, latte artul nu trebuie să fie o necunoscută, ci, dimpotrivă, un domeniu în care este specialist deoarece este nevoie ca acesta să știe să creeze modele din spumă de lapte, care să înfrumusețeze băuturile.

Dincolo de faptul că un barista trebuie să ofere produse de calitate clienților, acesta trebuie să construiască o relație bună cu colegii, să își ofere ajutorul atunci când este nevoie de el și să fie prezent la locul unde trebuie să își desfășoare activitatea pe toată durata programului de lucru.

Din cunoștințele unui barista nu trebuie să lipsească cele despre tipurile de cafea, prăjirea boabelor de cafea, spuma laptelui și despre altele din acest domeniu.

De ce pregătire și experiență are nevoie un barista

Poți deveni barista chiar dacă ai studii medii – adică în cazul în care nu ai facultate sau diplomă de bacalaureat, dar ai finalizat 12 clase. Ai nevoie, totuși, de un curs de barista, la care să înveți:

 • diferențele dintre tipurile de cafea;
 • caracteristicile plantelor de cafea;
 • modurile de preparare a cafelei;
 • cum se folosesc diverse aparate de cafea;
 • tehnicile de latte art.

Dacă absolvi un curs de barista, nu este nevoie să ai și experiență în domeniu, deși este adevărat că aceasta te-ar ajuta să te adaptezi mai ușor. Dacă vrei să urmezi această cale profesională, trebuie să știi că salariul este de aproximativ 2 000 lei.

De asemenea, având în vedere că vei interacționa cu mulți oameni printre care, cel mai probabil, se vor regăsi și turiști străini, trebuie să știi și cel puțin o limbă de circulație internațională. Chiar dacă engleza este una dintre cel mai des auzite limbi și este obligatoriu să o poți folosi măcar la nivel elementar, dacă mai știi și alte limbi – franceză sau germană, de exemplu – este cu atât mai bine. În acest fel, interacțiunea cu clienții va fi mai plăcută și mai eficientă, iar nivelul tău de satisfacție personală, mai mare. 

Dacă îți place cafeaua și te-ai hotărât că ai vrea să afli mai multe despre ea – sortimente, modalități de preparare și cum se fac acele modele din spumă de lapte – și să devii unul dintre acei oameni care fac din cafea artă, ia în calcul să devii barista. Ce meserie poate fi mai plăcută decât una în care ești înconjurat în permanență de aromă de cafea, în care faci oamenii să zâmbească prin ceea ce le oferi și în care îți poți exploata la maximum creativitatea și îndemânarea? Această variantă îți este potrivită și dacă lucrezi ca barman, de exemplu, sau într-un domeniu adiacent și ai nevoie de o schimbare. 

Găsește jobul potrivit pentru tine pe olx.ro.

Sursă foto: shutterstock.com


Autor:
13 septembrie 2019

Ultima editare: 15 ianuarie 2021


Cele mai noi anunțuri pentru barista de pe OLX

 • Barista McCafe - McDonald's Braila

  Aroma unica de cafea iti ofera energia necesara pentru a te bucura de fiecare moment al zilei?

  Atunci aplica pentru pozitia de Barista la McCafé si beneficiaza de un program complet d..

  Braila 29 Sep 14:09

 • Barista McCafe - McDonald's Ploiesti Nord

  Aroma unica de cafea iti ofera energia necesara pentru a te bucura de fiecare moment al zilei?

  Atunci aplica pentru pozitia de Barista la McCafé si beneficiaza de un program complet d..

  Prahova 29 Sep 14:09

 • Angajăm BARISTA!

  Ai experiență ca Barman / Barista dar vrei un program de 8 ore/zi de luni pana vineri, fără sărbători legale sau weekenduri lucrate?

  Aplică sau contactează-ne imediat..

  Brasov 29 Sep 07:09

 • Barista 5 to go Ghencea

  Căutăm super eroi !

  Supereroul BARISTA este ambițios, iubește cafeaua și are atât de multă energie încât și ziua de Luni se teme de el. Prezent de la prima oră a dimineții ..

  Bucuresti - Ilfov 30 Sep 13:09 Lucratori comerciali

 • Barista - cafea de specialitate

  Căutăm coleg pentru postul de barista full time. Dacă ai cunoștințe despre cafeaua de specialitate, îți place să interacționezi cu clienții și să zâmbești, scrie-ne.

  Abia aștep..

  Iasi 30 Sep 08:09

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 2

Alte articole