RESPONSABIL

Meseria de operator introducere date: responsabilități, salariu și aptitudini necesare

12 November 2020
Array

Autor: and

Tehnologia a pătruns, ușor, în toate sectoarele de activitate, iar multiplele dispozitive și soluții software au eficientizat foarte mult modul în care cele mai multe companii își desfășoară activitatea zilnică.

Acest progres a creat și multe oportunități de carieră, iar pe piața muncii au apărut foarte multe joburi care presupun lucrul pe computer și folosirea unor instrumente digitale specifice. Printre acestea se numără și jobul de operator introducere, validare și prelucrare date, o meserie extrem de căutată, accesibilă și care poate reprezenta o cale foarte bună de a deprinde un bagaj mare de aptitudini profesionale, care îți vor fi de ajutor pe viitor. 

Dacă un job de operator introducere date prezintă interes pentru tine și vrei să afli care sunt oportunitățile de carieră, atribuțiile, aptitudinile necesare și salariul unei persoane care ocupă acest loc de muncă, în continuare vei afla toate informațiile necesare. 

Unde poți lucra ca operator introducere date
Care este activitatea unui operator de introducere date
Principalele motive pentru care să alegi meseria de operator introducere date
Ce aptitudini trebuie să aibă un operator introducere date
Ce salariu are un operator introducere, validare și prelucrare date

Unde poți lucra ca operator introducere și validare date

În prezent, cele mai multe dintre organizațiile publice și private care lucrează cu date au nevoie de personal specializat care să gestioneze toate aceste informații, să verifice conformitatea acestora, validarea și salvarea lor în format electronic, pentru a putea fi stocate sau accesate mai simplu.

Polivalența meseriei de operator introducere date oferă o mare varietate de oportunități unei persoane care își dorește să ocupe un astfel de loc de muncă, atât în România, cât și în străinătate, pentru organizații publice sau private din domenii de activitate precum: turism, agricultură, administrație, transporturi, construcții, servicii, sănătate și multe altele. 

Care este activitatea unui operator de introducere date

Meseria de operator introducere date este potrivită pentru persoanele cărora le place să lucreze cu cifre și cu informații exacte, dar și pentru cei care preferă munca la birou. Dacă îți dorești un astfel de job, ar trebui să știi cum arată fișa postului unui operator introducere, validare și prelucrare date și care va fi activitatea ta zilnică. 

În primul rând, un operator introducere date are rolul de a prelua datele de pe documentele primare și de a le introduce în calculator, făcând o selecție și verificare a acestora înainte de a le adăuga în baza de date. De asemenea, operatorul introducere date trebuie să corecteze toate erorile întâlnite în documente sau, după caz, să le raporteze superiorului său. 

Așadar, operatorul se va asigura de conformitatea datelor ce au fost introduse în format electronic cu cele din documentele primare, iar dacă descoperă nereguli, le va corecta.

Operatorul introducere date are și rolul de a salva și stoca datele în siguranță, de a le restaura la nevoie, de a le recupera și de a face copii de siguranță, care pot fi accesate facil de persoanele interesate. Mai mult, operatorul va trebui să ia toate măsurile de securitate, pentru a preveni accesarea sau distrugerea datelor de către persoanele neautorizate.

operator date

Principalele motive pentru care să alegi meseria de operator introducere date

Un job de operator introducere date oferă foarte multe avantaje, iar alegerea unei cariere în acest domeniu de activitate poate fi o decizie cu adevărat inspirată, atât pentru o persoană aflată la începutul activității profesionale, cât și pentru cineva care caută o modalitate facilă și sigură de a obține un venit. 

Primul motiv pentru care meseria de operator introducere date este o decizie inspirată de carieră stă în numeroasele oferte de munca, disponibile atât în țară, cât și în străinătate. 

De asemenea, un job în acest domeniu reprezintă un punct bun de plecare pentru oricine își dorește să deprindă noi competențe profesionale și să își construiască o carieră în domeniul tehnologiei informației. 

În cazul în care alegi să practici această meserie în sistem freelance, vei avea oportunitatea de a fi propriul tău șef, de a-ți alege clienții, de a negocia tariful colaborării și de a-ți face programul de lucru după bunul plac. 

Toate competențele pe care le vei deprinde practicând meseria de operator introducere date se vor dovedi utile și pe viitor, când îți vei dori să ocupi un loc de muncă mai complex și mai bine plătit. Mai mult, anii de experiență acumulați la un astfel de job vor reprezenta un plus și pentru CV-ul tău.      

Dacă alegi să urmezi și un curs de operator introducere, validare și prelucrare date, vei avea oportunitatea de a lucra chiar și în străinătate. 

aptitudini necesare pentru meseria de operator introducere date

Ce aptitudini trebuie să aibă un operator introducere date

Meseria de operator introducere date este una accesibilă, iar pentru a îndeplini cu succes toate activitățile specifice acesteia, nu este nevoie de o pregătire intensă sau de cunoștințe avansate de operare a unui computer. Cu toate acestea, pentru a te adapta rapid tuturor cerințelor și pentru a te integra rapid în mediul de lucru, este de preferat să deții o serie de aptitudini specifice. 

În primul rând, o abilitate care îți va aduce doar beneficii în meseria de operator introducere date este cea de a învăța, de a dobândi rapid cunoștințe noi, de a le putea structura și de a le utiliza în mod eficient, în funcție de situația cu care te confrunți. 

De asemenea, un operator introducere date bun trebuie să aibă capacitatea de a înțelege textele pe care le prelucrează, astfel încât să le poată interpreta și folosi în contextul potrivit. La aceasta se adaugă și cunoașterea regulilor gramaticale.

Ca operator introducere date, este necesar să ai și capacitatea de a efectua rapid calcule matematice simple, precum adunări, scăderi, înmulțiri sau împărțiri, în cazul în care este necesar să sintetizezi informația din documentele primare. 

Pentru a economisi timp și pentru a fi mai productiv, este bine ca un operator introducere date să aibă memorie vizuală, astfel încât să poată stabili rapid cum trebuie să arate documentul pe care îl redactează, care sunt sursele din care își procură datele necesare și cum să integreze rapid informațiile în copia digitală. 

Viteza de reacție este un alt atu al unui operator introducere date. De multe ori, această activitate presupune lucrul cu un număr ridicat de documente primare, iar pentru eficientizarea procesului de introducere a datelor, este necesar ca angajatul să poată procesa rapid informația, să o structureze fără mare efort și să găsească cea mai bună modalitate de a o introduce în format digital. 

La fel ca în cazul multor altor meserii, și operatorul introducere date trebuie să aibă abilitatea de a lua decizii și de a se folosi de rațiune pentru a face alegerea corectă. Cu toate că această aptitudine nu este întotdeauna solicitată unui angajat fără experiență, odată cu deprinderea unor secrete ale acestei meserii, operatorul trebuie să fie capabil de a lucra în mod autonom, cu un ajutor redus din partea superiorului său. 

salariu operator date

Ce salariu are un operator introducere, validare și prelucrare date

Salariul unei persoane care alege să practice meseria de operator introducere date, dar care nu are o experiență foarte mare în acest domeniu, nu va fi foarte competitiv, însă, odată cu dobândirea de experiență, acesta se poate chiar dubla. 

De asemenea, trebuie menționat faptul că această meserie este una care deschide foarte multe oportunități de carieră, iar după numai câțiva ani de ocupare a unui astfel de loc de muncă și urmarea unor studii de specialitate, vei putea fi eligibil pentru un job de economist, analist date, planificator producție, director de producție, analist baze de date, QA Engineer sau Business Analyst, în care salariile oferite sunt extrem de competitive. 

Salariul unui operator introducere date fără experiență pleacă de la suma de 1.600 de lei net și poate ajunge până la 2.500 de lei. Cu toate acestea, suma oferită lunar diferă în funcție de profilul companiei angajatoare, dar și de orașul în care se desfășoară activitatea. 

Dacă îți place să lucrezi cu cifre, iubești munca la birou și îți dorești un prim job care să-ți deschidă mai multe oportunități de carieră, meseria de operator introducere date este cea potrivită pentru tine. Dezvoltă-ți aptitudinile necesare, caută oportunitățile de angajare și găsește-ți un job potrivit nevoilor tale. 

Sursa Foto: Shutterstock 

Array

Autor: and
12 November 2020


Cele mai noi anunțuri pentru operator introducere date de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1

Alte articole