INDEPENDENT

Scrisoarea de intenție: cu ce te ajută, ce trebuie să conţină și modele de scrisori

5 November 2021
Array

Autor: and

Scrisoarea de intenție este un document la fel de important precum CV-ul, deoarece îți sporește șansele de a obține locul de muncă pe care ți-l dorești. 

Din articolul de mai jos, vei învăța cum se completează o scrisoare de intenție, ce informații trebuie să conțină și cum o formulezi. În plus, ai mai multe modele care să te inspire, în funcție de situația în care te afli. Totodată, afli aspectele de care trebuie să ții cont atunci când redactezi o scrisoare de intenție, astfel încât să îți crești șansele de a fi selectat de angajator. 

Ce este și cu ce te ajută scrisoarea de intenție

Complexul hotelier Pasărea Măiastră angajează bucătar cu experiență pentru restaurant. Trimiteți CV însoțit de o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail angajator@pasareamaiastra.ro”

Textul de mai sus este un exemplu despre cum ar putea să arate un anunț de angajare care îți solicită și o scrisoare de intenție, nu doar CV-ul profesional. Dacă acesta din urmă este sumarul pregătirii profesionale și al carierei, scrisoarea de intenție este un document formal, care exprimă intențiile tale legate de un anume loc de munca ce te interesează. Orice potențial angajator va primi o scrisoare de intenție ca pe un gest ce denotă profesionalism, fiind o dovadă a interesului real pe care îl manifești pentru locul de muncă la care aspiri. 

Scopul scrisorii de intenție este de a arăta dorința de implicare și trebuie redactată profesionist. Scrisoarea de intenție este un mod de comunicare între cel care aplică pentru un job și potențialul angajator și este importantă, pentru că:

 • este primul contact cu angajatorul; 
 • se referă la postul care te interesează și la care aplici; 
 • scoate în evidență aptitudini importante pentru job;
 • poți determina angajatorul să-ți citească CV-ul cu atenție; 
 • îți sporește șansele de a fi chemat la interviu.

Necesitatea scrisorii de intenție, în condițiile în care ai un CV, vine din faptul că un curriculum vitae conține detalii despre experiența profesională, educație și aptitudini, în timp ce scrisoarea va prezenta angajatorului exact calitățile necesare pentru jobul scos la concurs. Îți este utilă indiferent că vrei să te angajezi, să închei o colaborare sau ești student și vrei să urmezi un stagiu de practică sau internship. Documentul trebuie să aibă cel mult o pagină şi se trimite sau se depune la sediul firmei potențialului angajator, împreună cu CV-ul.

Citeşte aici: CV-ul Europass – Model si sfaturi de completare

Dacă ți-ai creat CV-ul după modelul european Europass, pe același site vei găsi un formular și pentru scrisoarea de intenție.

Situații în care ai nevoie de scrisoare de intenție

Cutuma spune că este util, deși nu este obligatoriu, să trimiți o scrisoare de intenție alături de fiecare CV înaintat unui angajator, însă documentul nu poate să lipsească dacă este solicitat expres în anunțul de angajare. Dincolo de această situație evidentă, sunt și altele în care adăugarea scrisorii de intenție la CV este o necesitate. 

Explicații suplimentare și precizări

Uneori, doar CV-ul nu este suficient pentru a-ți prezenta competențele și abilitățile. În acest caz, scrisoarea de intenție vine cu clarificări, precizări și detalii suplimentare și poate explica eventuale fracturi ale carierei, lacunele sau existența unor joburi anterioare care, aparent, sunt bazate pe competențe diferite.

Evidențiază CV-ul

Scrisoarea de intenție atrage atenția angajatorului asupra CV-ului personal și contribuie la evidențierea ta. Omul, prin excelență, este curios, iar scrisoarea de intenție îl determină pe cel care face selecția CV-urilor să-ți acorde un plus de atenție, mai ales dacă solicitarea de a atașa acest document nu este expres formulată. 

Experții în resurse umane susțin că, uneori, angajatorii selectează de la bun început doar CV-urile care au atașat scrisoare de intenție, deși aceasta nu este cerută, tocmai ca urmare a faptului ca dovedește interes real pentru respectivul job. 

Când soliciți un job la o companie ce nu are locuri de muncă vacante 

Un CV însoțit de o scrisoare de intenție, care să-ți promoveze cu eleganță aptitudinile și calitățile profesionale, poate fi trimis inclusiv la firmele care nu fac angajări. Aceasta este una dintre cele mai bune strategii în evoluția profesională și obținerea unui post mai bun, a unui salariu mai mare. Scrisoarea de intenție este dovada interesului pe care îl ai pentru o anume poziție sau pentru respectiva firmă. 

Chiar dacă nu primești un răspuns, CV-ul și scrisoarea de intenție au intrat în baza de date a firmei și vor fi analizate dacă apar joburi disponibile. Un argument solid este statistica ce arată că 15% dintre angajări sunt făcute din alte surse decât anunțurile.

Când îți dorești o schimbare în carieră 

Dacă urmărești o schimbare de carieră, iar datele din CV nu sunt în concordanță perfectă cu ceea ce ți-ai dori să profesezi, o scrisoare de intenție are rol explicativ. În general, pentru un astfel de demers, este util să aplici pentru joburi entry level sau medium level, pentru a putea acumula experiență. 

O recomandare

Deși nu este o practică foarte comună, trebuie luată în calcul. Scrisoarea de intenție poate face trimitere către o scrisoare de recomandare adăugată la CV-ul personal. Este utilă mai ales celor care nu au experiență profesională, studenților, absolvenților și celor care se află la început de carieră. Recomandarea inclusă în scrisoarea de intenție este utilizată de cei care au parcurs stagii de internship. 

Ia în calcul și următoarele aspecte, care sunt, de fapt, tot atâtea argumente în favoarea redactării unei scrisori de intenție: 

 • 53% dintre angajatori spun că doar CV-ul nu este suficient; 
 • 49% văd în scrisoarea de intenție un element care atrage atenția asupra CV-ului; 
 • 45% dintre recrutori resping CV-urile care nu sunt însoțite de o scrisoare de intenție; 
 • 26% susțin că scrisorile de intenție sunt importante. 

Ce trebuie să conțină scrisoarea de intenție

Scrisoarea de intenție are un format standard, dar asta nu înseamnă că nu o poți personaliza.

Este considerat greșit să trimiți scrisori de intenție cu același conținut peste tot unde aplici pentru un job. O parte din elemente se pot repeta, dar mereu este indicat să le alegi pe cele care se potrivesc și care definesc abilitățile necesare pentru fiecare post în parte. 

Acestea sunt informațiile esențiale care trebuie să se regăsească în toate scrisorile de intenție:

 • numele și datele tale de contact;
 • numele firmei unde vrei să lucrezi; 
 • postul pe care vrei să-l obții; 
 • aptitudinile, experiența și calitățile care te califică pentru respectivul job; 
 • motivele pentru care te consideri persoana ideală pentru acel post;
 • orice este relevant și te poate prezenta ca fiind o alegere utilă. 

Textul trebuie să fie clar și concis, detaliile, reduse la esențial, iar textul să aibă câteva idei exprimate cât mai concis cu putință. 

Ce nu trebuie să conțină scrisoarea de intenție

Scopul scrisorii de intenție este să-ți crească șansele de a fi chemat la interviu, astfel că, pe lângă ceea ce trebuie să conțină, ia în calcul și ce trebuie evitat: 

 • Greșelile de gramatică și de ortografie – o scrisoare de intenție plină de greșeli are toate șansele să-l enerveze pe angajator.
 • Paragrafele prea lungi – fiecare paragraf trebuie să aibă cinci rânduri; lasă spațiu între paragrafe; textul trebuie să poată fi citit rapid și ușor. 
 • Informațiile care nu au legătură cu postul pentru care aplici; detalii personale. 
 • Nu face referire la venituri, nu condiționa angajarea în funcție de salariu.
 • Referiri negative la adresa angajatorilor precedenți.

Pentru ca scrisoarea de intenție să-și atingă scopul, ține cont și de aceste câteva sfaturi:

 • Dacă nu poți redacta o scrisoare bună, mai bine nu trimite o variantă de compromis. 
 • Uneori, angajatorul menționează expres că nu este interesat de scrisori de intenție, iar în această situație, respectă solicitarea. 
 • Dacă aplicația pentru job este online și nu permite atașarea scrisorii de intenție, atunci acest document nu trebuie trimis. 

Modele de scrisori de intenție și particularități

O scrisoare de intenție reușită are cinci părți distincte. Acestea sunt: 

Formula de salut

Trebuie păstrată în limite protocolare, profesionale. Folosește adresarea directă, dacă știi la cine ajunge scrisoarea. În caz contrar, alege o formulă simplă, general valabilă, cum ar fi „Bună ziua”. Evită adresările familiare sau exagerate. Scrisoarea de intenție trebuie să genereze o impresie pozitivă și profesională.

Introducerea

Primele propoziții ale scrisorii trebuie folosite pentru a te prezenta în mod oficial. Include numele, o scurtă descriere a nivelului de pregătire și a experienței profesionale și motivul pentru care te adresezi angajatorului. Menționează titlul postului și de ce ești interesat de compania respectivă. Fii pozitiv și transmite prin mesaj că ești sociabil, deschis, implicat!

Un proaspăt absolvent va menționa „implicarea activă și constantă în acțiuni de voluntariat” și eventualele stagii de internship. Cineva cu experiență poate menționa „dorința de evoluție în carieră” sau „valorificarea superioară a potențialului”. 

Conținutul propriu-zis

În cuprinsul scrisorii îți vei detalia abilitățile și experiențele. Include exemple specifice în care ai atins un obiectiv sau ai contribuit la succesul unei organizații și cuantifică realizările în cifre, de fiecare dată când este posibil. 

Pune accent pe pregătirea, abilitățile și experiențele profesionale care ar putea fi utile angajatorului căruia i te adresezi.

Apelul la acțiune sau ce vrei de la angajator

Este un paragraf important al scrisorii. Este locul unde poți să-ți exprimi dorința de implicare, poți îndemna angajatorul să probeze abilitățile și profesionalismul de care dai dovadă, poți face propuneri de colaborare sau menționa că lași la latitudinea acestuia modul în care va răspunde la disponibilitatea pe care o arăți față de respectiva companie. Evită formule „nu știți ce pierdeți dacă nu mă angajați” și orice fel de exagerări și supralicitări.

Încheierea

Formula de final este standard. Este indicat să folosești formulări simple, de tipul: „Toate cele bune” sau „O zi bună” ori „Vă mulțumesc pentru oportunitate”, „Cu stimă”, „Mulțumesc”. De asemenea, evită să fii prea familiar.

Model entry level

Acesta este un exemplu de scrisoare de intenție general valabilă pentru cei aflați la început de carieră, care nu au o experiență profesională consistentă în spate. Modelul poate fi utilizat ca punct de plecare pentru oricare alte variante. 

Bună ziua,

Numele meu este Ion Ionescu. Sunt proaspăt absolvent al Universității București, Facultatea de Jurnalism. Agenția de presă WPress are un portofoliu impresionant și misiunea onorabilă de a informa oamenii, indiferent de domeniul lor de activitate. Vă rog să luați în considerare solicitarea mea de angajare în echipa redactorilor entry level.

În perioada studiilor, am fost interesat de jurnalismul scris și copywriting, inclusiv editare adaptată la conținutul web și publicații de print, pe domenii de interes social, politic și economic. De asemenea, am urmat cursuri de marketing de conținut, inclusiv de optimizare și marketing pentru motoarele de căutare. Am finalizat cursurile cu note de 9 și 10, iar media de absolvire a fost 9.70. 

În timpul studiilor am făcut voluntariat, am lucrat ca redactor pentru ziarul studențesc al Universității și am colaborat în calitate de copywriter. Am publicat anchete sociale pe bloguri independente de jurnalism și fotografie de presă. Articolele mele au fost bine primite de public, iar două televiziuni și o agenție de presă au preluat informații din materialele mele. 

Întrucât WPress se concentrează pe conținut web de înaltă calitate, cred că abilitățile și experiența mea mă pot face un partener util echipei. În cazul în care WPress are posturi libere, vă rog să mă luați în considerare pentru orice poziție entry level, inclusiv pentru internship. 

Am atașat CV-ul, care conține mai multe detalii despre aptitudinile, experiențele și interesele mele.

Mulțumesc pentru timpul acordat,

Ion Ionescu

ionionescu@email.com

Telefon: 07xx xxx xxx

Scrisoarea poate include trimiteri către articole publicate sau poate fi însoțită de un portofoliu de carieră în format online. 

Scrisoare de intenție pentru un job la o companie ce nu are locuri de muncă vacante 

Este genul de scrisoare de intenție motivată de dorința valorificării superioare a potențialului profesional acumulat. Trebuie să fie caracterizată de onestitate, deschidere și însoțește un CV actualizat, unde accentul trebuie pus pe elementele care definesc postul la care aspiri. 

Stimată doamnă Popescu, 

În timpul mandatului meu de 12 ani în managementul vanzarilor ABC, am fost întotdeauna impresionat de recordul de vânzări excelent al companiei dvs. și de reputația unui serviciu exemplar pentru clienți. Cred că experiența și cunoștințele mele în vânzări m-ar face un atu valoros ca manager de vânzări pentru Compania XYZ, pe care o conduceți

Doar în ultimul an, ca director de vânzări pentru ABC, am construit o nouă echipă de vânzări de la zero și am crescut vânzările cu peste 15%. Ca lider, am supravegheat activitățile unei echipe formate din 30 de persoane și am atins și chiar depășit frecvent toate obiectivele. Ofer coaching și training pentru a crea o echipă performantă. De asemenea, am creat un manual cuprinzător de instruire, pentru a reduce procesul de onboarding de la 90 de zile la două săptămâni.

Mă potrivesc excelent pentru compania XYZ, am abilitatea de a înțelege modul de abordare al tuturor clienților și am disponibilitatea, prin experiența acumulată, de a satisface orice dorință a clienților. Știu să generez emulație, îmi motivez excelent echipa, indiferent cât de ridicate sunt obiectivele, și sunt priceput să descopăr soluții pentru a stimula loialitatea clienților și pentru a le oferi cea mai eficientă asistență.

Am atașat CV-ul meu. 

Vă mulțumesc,

Ion Ionescu

ionionescu@email.com

Telefon: 07xx xxx xxx 

Scrisoare de intenție care promovează un CV

Acesta este modelul cel mai frecvent utilizat, având scopul de a reliefa ceea ce nu este sau nu poate fi menționat în CV. Accentul cade pe abilități, rezultate și experiență. Pentru a spori eficiența acestui tip de scrisoare de intenție, conținutul trebuie să se raporteze la cerințele din anunțul de angajare. 

De exemplu, dacă aplici pentru un job de bucătar, iar una dintre precizările din anunț este că trebuie să pregătești „trei feluri de mâncare zilnic, pentru 100 de oameni”, poți să scrii că ai lucrat într-o pizzerie unde pregăteai zilnic 200 de pizza, de cinci feluri diferite. Deși nu este același lucru, este un argument solid în favoarea experienței tale.

Accentul cade pe experiență și pe faptul că ești persoana care poate răspunde bine la provocările noului job. Documentul trebuie să aibă greutatea unei scrisori de motivație, prin care să arăți angajatorului că ești ceea ce caută. 

Domnule manager,

Am găsit pe site-ul OLX anunțul dumneavoastră pentru postul de bucatar pe care îl aveți disponibil la restaurantul Pasărea Măiastră. Este o ocazie importantă pentru mine și pentru cariera mea și cred că am pregătirea necesară pentru acest post. Am absolvit cursul acreditat de bucătar la centrul Mâncare Bună, am o experiență de doi ani în domeniu și sunt omul potrivit pentru restaurantul dumneavoastră, dat fiind faptul că, în prezent, fac peste 200 de bucăți de pizza, zilnic, în cinci variante diferite. 

Sunt creativ și atent la detalii, pot calcula cu precizie ingredientele necesare pentru peste 100 de feluri de mâncare și știu ce preferă clienții, în funcție de sezon sau de particularitățile restaurantului. Pot lua decizii rapid în condiții de stres și agitație, sunt organizat, ordonat și lucrez foarte bine într-o echipă. 

Am luat masa în restaurantul dumneavoastră, am văzut cum lucrează angajații și știu că mă pot integra perfect. În plus, sunt convins că voi reuși să îmbunătățesc calitatea unora dintre felurile de mâncare. Vă pot spune mai multe despre cum aș putea face asta, în cadrul unui interviu. Aveți CV-ul atașat.

Vă mulțumesc pentru oportunitate,

Ion Popescu

ionpopescu@email.com

Telefon: 07xx xxx xxx

Model de scrisoare clasică

O scrisoare de intenție poate aduce lămuriri, explicații și se poate transforma într-o bilă albă pentru cel care o redactează. 

Stimate domnule Popescu,

Vă scriu pentru a-mi exprima interesul puternic față de poziția de asistent la biblioteca  Universității din Cluj, în urma anunțului pe care l-am citit pe OLX.ro. Am absolvit în urmă cu trei ani Universitatea din Cluj, iar concomitent, am fost și sunt bibliotecar la Biblioteca Municipală Cluj. Am o vastă experiență în acest domeniu și excelente abilități de comunicare scrisă și orală. Sunt potrivit pentru poziția de asistent la Biblioteca Universitară și pentru că am interacționat cu această instituție din poziția de student.

Sunt pasionat de munca mea, înțeleg stilul și nevoia de comunicare ale celor ce apelează la serviciile bibliotecii, am ajutat și susținut numeroase proiecte de documentare, am contribuit efectiv la realizarea unor bibliografii pentru lucrări științifice, studii și proiecte. De asemenea, am răspuns la întrebările clienților prin e-mail și rețelele sociale. Am primit recunoaștere de la șeful departamentului pentru comportamentul meu prietenos, răbdarea și capacitatea de a comunica profesional.

Sunt la curent cu cele mai recente bune practici. Am șapte ani de experiență în lucrul cu unele dintre cele mai utilizate programe de gestionare a bibliotecii și sunt familiarizat cu standardele din domeniu. Am excelente abilități de negociere, am contribuit la îmbunătățirea fondului de carte și la schimburi cu instituții similare din România și din Europa. 

Cred că experiența și abilitățile mele mă fac foarte potrivit pentru această poziție. Aștept cu nerăbdare să vă vorbesc și să vă detaliez calificările și reușitele profesionale.

Cu sinceritate,

Vasile Vasilescu

vasilevasilescu@email.com

Telefon. 07xx xxx xxx

Câteva sfaturi în plus

Modelele de mai sus te vor ajuta să-ți compui propria scrisoare de intenție. Ca să-ți fie mai simplu, iar rezultatul să fie cel urmărit, poți lua în calcul și următoarele sfaturi: 

 1. Formulează textul scrisorii ca un răspuns argumentat la solicitările din anunțul de angajare. De exemplu, dacă jobul este de șofer de transport persoane, te poți prezenta ca fiind atent, prevăzător, corect și cu o fire răbdătoare. Detaliile acestea spun că ești atent la volan, poți intui ce vor să facă ceilalți conducători auto și gândești în avans o manevră, respecți regulile de circulație, nu te grăbești și nu pui în pericol viețile pasagerilor. 
 2. Spune despre tine orice consideri că este în beneficiul personal, atâta vreme cât are legătură cu profesia și dacă CV-ul conține dovezi. 
 3. Nu te lăuda, nu exagera, nu minți. Angajatorul își va da seama și te vei descalifica moral. 
 4. Adaugă o frază în care spui că ești la dispoziția lor și că abia aștepți să fii programat la interviu.  

Scrisoarea de intenție îți poate deschide numeroase oportunități, te ajută să te prezinți la adevărata valoare și să punctezi elementele cu ajutorul cărora îți poți demonstra competențele și profesionalismul. 

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat să devii proaspăt angajat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Sursa date statistice: zety.com

Array

Autor: and
5 November 2021

Ultima editare: 30 November 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + = 11

Alte articole