INDEPENDENT

Interviul de angajare: Toate întrebările pe care le poți auzi + Răspunsuri

19 December 2018
Array

Autor: and

Interviul de angajare este obstacolul cel mai mare care stă în calea ta și a viitorului tău job. Ar fi absurd să-ți spunem să te duci la interviu fără emoții și să nu-ți faci griji în privința reușitei. Toată lumea este neliniștită înaintea unui interviu, uneori chiar și angajatorii.

Așa că nu vom încerca să te ajutăm cu sfaturi inspiraționale, ci vom discuta despre cele mai frecvente intrebari la un interviu, răspunsurile pe care ar trebui să le dai, dar și cele pe care ar trebui să le eviți.

Cum trebuie să te prezinți la interviu
Întrebările despre tine
Întrebările despre experiența și aptitudinile tale
Întrebări despre postul pentru care candidezi
Întrebări pe care ar trebui să i le adresezi angajatorului
Proba practică

Cum trebuie să te prezinți la interviu

Înainte de a trece la întrebări, însă, ar trebui să discutăm pe scurt și despre atitudinea pe care ar trebui să o ai încă de când intri pe ușă, la un interviu. Evident, prima impresie contează, iar angajatorul începe să și-o formeze încă din momentul în care te vede. Ținuta la un interviu e importantă, însă nu vei fi judecat după eleganță, ci după aspectul îngrijit.

Emoțiile sunt firești, dar trebuie să-ți găsești calmul pentru a putea gândi limpede în timpul conversației ce va urma. Rareori vei începe interviul imediat ce vei intra pe ușă. Discuțiile au loc după cel puțin cinci minute, timp în care ai răgazul să-ți pui gândurile în ordine.

Un sfat pe care probabil îl cunoști deja este: nu întârzia la interviu! Chiar și la locurile de muncă unde poți beneficia de un program flexibil, întârzierea la interviu este o primă dovadă de lipsă de interes pe care puțini angajatori o vor tolera. Dacă, dintr-un motiv sau altul, știi că vei întârzia, încearcă să anunți angajatorul printr-un telefon, un mesaj, un e-mail sau orice contact ai la dispoziție.

În timpul discuției, trebuie să ții minte două reguli de bază:

  • Ascultă înainte de vorbi; nu încerca să-i completezi frazele intervievatorului, iar dacă simți neapărat nevoia să îl întrerupi, fă-o politicos.
  • Nu face comentarii negative despre fostul angajator.

Odată ce reții aceste lucruri, poți începe să te pregătești pentru posibilele întrebări care vor urma. În rândurile de mai jos găsești un model de interviu la angajare cu întrebări și răspunsuri care să te ajute să te pregătești cât mai bine, mai ales dacă e vorba de primul interviu de angajare.

Întrebările despre tine

Acestea sunt întrebări de bază pe care angajatorul ți le va adresa pentru a afla câte ceva despre personalitatea ta și pentru a determina dacă vei putea avea o relație bună cu viitorii tăi colegi.

Ce poți să ne spui despre tine?

Este întrebarea cu care încep foarte multe interviuri, iar răspunsul pe care îl dai ar trebui să fie ca un rezumat de doar câteva minute al CV-ului tău. Sigur, nu trebuie doar să înșiri sec lista ta de realizări. 

Ceea ce vrea intervievatorul este o poveste care să-i suscite interesul. Așa că nu recita pe de rost aceleași informații, ci povestește și argumentează (de exemplu, de ce ai fost atras să lucrezi în domeniul în care lucrezi). Nu vorbi doar despre experiența și educația ta; poți menționa în treacăt informații despre familia ta, despre pasiunile tale sau despre personalitatea ta.

Nu lungi însă prea mult povestea, deoarece, așa cum vei vedea, intervievatorul îți poate adresa întrebări și mai specifice pentru a afla ce fel de persoană ești.

Care sunt calitățile și defectele tale?

Aceasta este o întrebare banală pe care nu mulți intervievatori o mai adresează potențialilor angajați. Dacă totuși o vor face, probabil întrebarea va suna în felul următor: „Spune-ne trei puncte forte pe care consideri că le ai și un punct slab”.

În privința calităților, este indicat să le enumeri pe cele care te recomandă pentru jobul la care ai aplicat. De exemplu, abilitățile de comunicare și spiritul de echipă sunt importante dacă vrei să te angajezi într-un call-center, însă nu te vor ajuta prea mult dacă vrei să te angajezi ca șofer profesionist

Dacă ți se va cere să vorbești despre defectele tale, probabil instinctul tău va fi să te blochezi câteva secunde. Adevărul este că nimănui nu îi este ușor să-și recunoască propriile defecte. Este indicat să vii pregătit cu acest răspuns și să fie unul sincer, însă nu chiar atât de sincer încât să-ți taie șansa de a obține postul. De exemplu, dacă vrei să te angajezi ca zidar la o firmă de construcții, nu spune că defectul tău este acela de a lăsa lucrurile neterminate.

Totuși, evită sub orice chip răspunsuri de genul „defectul meu este că muncesc prea mult” sau „sunt perfecționist”. Niciun un angajator nu va lua în serios o astfel de afirmație.

Ce hobby-uri ai?

Aceasta este o întrebare rezervată, de obicei, pentru finalul interviului. Răspunsul nu va fi greu de dat, iar intervievatorul va aprecia dacă vei vorbi cu încântare despre pasiunile tale, deoarece acest lucru te face să pari un om determinat.

Însă evită să menționezi hobby-uri mai „neortodoxe”, precum jocurile de noroc sau apartenența la o galerie de fotbal. De asemenea, niciun intervievator nu va aprecia dacă îi vei spune că practici sporturi precum „halbere, sticlism și coniac-canoe”.

Întrebările despre experiența și aptitudinile tale

Acestea sunt cele mai frecvente întrebări la un interviu și sunt diferite de cele precedente, deoarece acum angajatorul vrea să afle exact ce poți face pentru el și cum te vei descurca în condițiile de muncă date. 

De ce îți dorești acest job?

Este doar un mod mai politicos de a întreba „Ce motive am pentru a te angaja?” și nu te gândi că nu există și angajatori care îți vor adresa întrebarea asta în mod direct. În primul rând, ar trebui să spui exact de ce ți-ar plăcea să faci jobul pentru care aplici, iar dacă poți, să argumentezi și prin experiența pe care ai acumulat-o.

Menționează și faptul că ești pregătit pentru a face față tuturor provocărilor și că îți dorești să deprinzi abilități noi pentru a evolua. Poți să spui că nu te vei limita doar la sarcinile pe care le vei avea și că, dacă va fi nevoie, vei putea face și activități în plus. Reține însă că aceasta poate fi și o capcană; asigură-te de faptul că angajatorul nu va înțelege că vei putea să stai zilnic peste program și că poate să te încarce cu prea multe sarcini.

Descrie experiența ultimului job

Am stabilit deja că nu e OK să îl critici pe ultimul tău angajator. Dacă vei fi întrebat „De ce vrei să îți schimbi locul de muncă?”, fă-l pe intervievator să înțeleagă că instituția pe care o reprezintă este, în momentul de față, cea mai bună opțiune pentru tine.

Când povestești despre ultima experiență de muncă, este indicat să detaliezi nu doar lucrurile pe care le-ai făcut, ci și modul în care activitatea ta a adus rezultate pozitive pentru instituția la care ai lucrat. Detaliază toate abilitățile noi pe care le-ai învățat în cadrul acestui job și provocările pe care le-ai întâmpinat și pe care ai reușit să le depășești.

De ce ai fost concediat de la ultimul job?

Răspunsul pe care îl dai ar trebui să fie unul sincer. Chiar și în cazul în care consideri că vina a fost în totalitate a ta, ar trebui să îi dai de înțeles viitorului angajator că ai învățat din greșeala făcută și că nu ești dispus să o repeți. Încearcă să prezinți obiectiv toți factorii care crezi că au dus la această situație.

Poți să-mi descrii o situație în care…

Adesea, când angajatorii caută unele aptitudini specifice, intervievatorii îți vor cere să dai câteva exemple concrete în care tu ai folosit cu succes acea aptitudine. Să presupunem că încerci să te angajezi pe un post de babysitter; părinții vor dori probabil să le povestești despre cum nu ți-ai pierdut calmul cu un copil neastâmpărat și cum ai reușit să faci față situației.

Dacă vrei să te angajezi într-un call-center sau într-un departament de customer support al unei companii, este posibil să exemplifici cum ai rezolvat problemele unui client dificil. Nu toți intervievatorii îți vor cere astfel de exemple, însă este bine să vii cu ele pregătite de acasă. În fond, aceste mici povestioare de succes pot fi echivalentul celor mai impresionante realizări de la ultimul tău loc de muncă.

Întrebări despre postul pentru care candidezi

Acestea sunt întrebări puse de angajator pentru a încerca să afle exact care sunt așteptările tale de la viitorul job. Pentru a da răspunsuri satisfăcătoare, este adesea nevoie să faci o minimă documentare înainte de interviu.

Ce te-a atras la acest post?

Deși pare o întrebare destul de asemănătoare cu „De ce îți dorești acest job?”, de data asta va trebui să spui ce avantaje consideri că vei avea tu odată ce te vei angaja aici. Cu alte cuvinte, vei fi întrebat dacă știi câte ceva despre angajator. Unii intervievatori te-ar putea întreba într-un mod direct: „Ce știi despre compania/firma/instituția noastră?”.

Așa cum spuneam, este de preferat să-ți faci temele de acasă, deoarece răspunsul pe care intervievatorul vrea să-l audă nu este „sunt atras de salariul pe care îl oferiți”. Poți răspunde că:

  • ești impresionat de renumele firmei în domeniul său de activitate;
  • îți dorești stabilitatea pe care acest post poate să ți-o aducă (aici te referi, desigur, și la stabilitate financiară, însă îi sugerezi intervievatorului că îți dorești să rămâi cât mai mult timp pe această poziție);
  • acest job reprezintă pasul firesc în evoluția carierei tale.

Evident, orice răspuns ai da, trebuie să sune ca o mică laudă la adresa angajatorului. Alege-ți totuși cuvintele cu atenție, astfel încât să nu transformi totul într-un elogiu nejustificat. Niciun intervievator nu te va crede dacă îi vei spune că „firma dumneavoastră e cea mai bună din lume” sau că „am visat încă de mic copil să vă trec pragul”.

Care sunt așteptările tale salariale?

Singurul răspuns greșit pe care îl poți da la această întrebare este să spui o sumă mai mică decât îți dorești. Dacă acest post nu îți va aduce stabilitate financiară, înseamnă că pierzi atât timpul tău, cât și pe cel al angajatorului, deoarece îți vei căuta un nou job în scurt timp.

Așadar, spune măcar cu aproximație suma pe care o dorești, dar arată-te dispus să și negociezi. Important este ca suma finală pe care ți-o oferă angajatorul să nu fie mai mică decât pragul tău de confort financiar.

Cum crezi că ai putea evolua pe acest post?

Poți auzi această întrebare sub forma ei mult mai banală: „Unde te vezi peste cinci ani?”. Dacă dai de un intervievator care îți adresează întrebarea sub această formă, poate ar trebui să te gândești de două ori dacă vrei să te angajezi la compania pe care o reprezintă. E aproape unanim acceptat faptul că „unde te vezi peste cinci ani” este o întrebare ridicolă, lipsită de imaginație, la care nimeni nu poate să dea un răspuns satisfăcător.

Totuși angajatorul este îndreptățit să vrea să știe dacă te vezi lucrând mult timp și evoluând în cadrul companiei sale. Răspunsul pe care probabil orice intervievator își dorește să-l audă este că îți dorești să evoluezi în cadrul unei companii, să înveți lucruri noi și să le folosești pentru a deveni un angajat de bază.

Sigur, realitatea poate fi diferită, însă chiar și dacă îți cauți un job temporar, trebuie să-l asiguri pe angajator că îl vei trata cu toată seriozitatea.

Întrebări pe care ar trebui să i le adresezi angajatorului

Spre finalul interviului va veni și momentul în care interlocutorul tău îți va cere să-i adresezi și tu întrebări. Ideal ar fi ca în acest moment să îți arăți interesul deplin față de postul pe care l-ai putea ocupa. Iată câteva exemple de întrebări la interviu pentru angajator:

  • Care sunt cele mai mari provocări care m-ar aștepta la acest post?
  • Cum pot evolua la acest job?
  • Care este importanța acestei poziții în cadrul organizației?

Întrebările legate de salariu (asta doar dacă nu ți l-a comunicat deja intervievatorul sau dacă nu a vrut sa știe ce salariu dorești) și despre programul de lucru ar trebui lăsate abia la final, după ce adresezi câteva întrebări de genul celor de mai sus. Este important să nu începi cu aceste întrebări, deoarece unii angajatori ar considera că nu vrei altceva decât să faci un ban rapid, fără prea mult efort și fără dedicare.

Reține că orice angajator înțelege că motivația principală a oricărui job sunt banii. Însă lipsa unui interes real pentru munca făcută poate duce la o scădere a productivității pe care nicio organizație nu și-o dorește. De aceea, intervievatorii vor dori să știe că au parte de oameni care nu doar doresc să rămână cât mai mult timp pe o poziție, ci și să dea randamentul necesar în timpul programului de muncă.

Proba practică

Pe lângă întrebări la angajare, mulți angajatori vor cere și să susții o probă practică. Aceasta poate varia în funcție de jobul pentru care aplici. Pentru un post de bucătar ți se poate cere să realizezi pe loc un preparat, iar pentru un post la customer support ți se poate da un test scris de limba engleză.

În orice caz, vei fi anunțat în prealabil dacă vei da o astfel de probă, astfel că nu vei fi luat prin surprindere și vei avea timpul necesar să te pregătești.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu! 

Sursa foto: Shutterstock.com

Array

Autor: and
19 December 2018

Ultima editare: 25 June 2020


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =

Alte articole