INFORMAT

Care sunt cele mai bine plătite locuri de muncă din România

20 December 2021
Array

Autor: and

Piața muncii este un domeniu dinamic, aflat într-o continuă schimbare, dictată de avansurile tehnologice și de domeniile noi care apar ca urmare a acestora. Dacă, în urmă cu 10-15 ani, termeni ca „social media manager” și „e-commerce manager” nu existau, în prezent, ei sunt ceva obișnuit și chiar la mare căutare, mai ales de către companiile care își desfășoară activitatea preponderent în mediul online.

Meseriile tradiționale (cele de doctor, inginer sau profesor) sunt în continuare căutate, iar viitorii absolvenți știu că, la terminarea studiilor, vor avea un loc de muncă sigur și bine remunerat. Totuși, sunt din ce în ce mai apreciate cunoștințele și capabilitățile suplimentare asociate acestor meserii, fapt datorat tot tehnologizării și digitalizării.

Cele mai bine platite locuri de munca

Cele mai bine plătite meserii din România

Sunt o mulțime de factori care duc la alegerea unei anumite cariere, iar pe lângă cele care țin de satisfacția personală și profesională, se numără și cea financiară. Fie că vrei să te gândești din vreme la profesia pe care vrei să o urmezi, fie că ai în plan o reconversie profesională, este important să cântărești cu atenție toate avantajele și dezavantajele joburilor pe care le ai în vedere, pentru a face cea mai bună alegere.

Domeniul IT

Unele dintre cele mai bine plătite locuri de muncă din România sunt în domeniul IT, majoritatea profesiilor din această industrie fiind dinamice și flexibile, așa că dau posibilitatea lucrului de la distanță, fără a necesita prezența fizică. Scrierea codurilor, programarea și dezvoltarea unor aplicații sunt competențe căutate și foarte bine remunerate. 

În acest domeniu, salariul net mediu lunar pentru un programator Java, de exemplu, este de 7.072,  iar pentru un programator PHP este de 5.546 de lei. 

Resurse Umane

Companiile sunt în permanență în căutarea celor mai buni specialiști în atragerea și reținerea talentelor, așa că domeniul HR este într-o continuă dezvoltare și adaptare la nevoile și cerințele pieței. Specialistii in resurse umane, negociere, trainingul angajaților sau medierea conflictelor sunt esențiali în departamentele de HR ale firmelor, iar salariile sunt competitive, ceea ce face acest domeniu unul atractiv și căutat.

Intervalul de salarii pentru o persoană care lucrează în Resurse Umane este între 2.657 de lei și poate ajunge la la 6.166 de lei. Acesta este salariul total lunar, inclusiv bonusurile. Salariile variază în funcție de poziția ocupată și de companie. 

Marketing și vânzări

Locurile de muncă din marketing și vânzări din cadrul companiilor au beneficiat, în ultimii ani, de o atenție mai mare decât în trecut, mai ales datorită dezvoltării comerțului online. Pachetele salariale sunt atractive în aceste domenii și variază în funcție de experiența și performanțele fiecărui angajat în parte. De asemenea, au apărut specializări noi, cum ar fi expert e-commerce și manager social media, indispensabile pentru comerțul online și foarte bine remunerate.

Pozițiile de junior specialist marketing sau junior brand manager într-o companie sunt remunerate în general cu un salariu net de aproximativ 3.500 de lei pe lună. Salariile diferă pentru pozițiile de senior marketing specialist sau senior brand manager, între 5.500 de lei și 6.000 de lei net pe lună. 

Un director de vânzări din retail, cu experiență profesională în domeniu, câștigă, în medie, 8.500 de lei net pe lună. 

Construcții

Lucrătorii în domeniul construcțiilor sunt și vor continua să fie la mare căutare, mai ales datorită proiectelor de amploare ale dezvoltatorilor imobiliari. De la ingineri și arhitecți până la zidari și zugravi, domeniul construcțiilor este unul în care salariile sunt ridicate, nevoia unor specialiști în domeniu fiind în creștere.

În general, salariul mediu net din construcții este de 3.300 de lei pe lună, însă multe companii românești sunt dispuse să ofere salarii mult mai mari, pentru a reuși să găsească și să rețină angajații din acest domeniu.

Domeniul legal

În avocatură, câștigurile variază în funcție de numărul clienților, specializare și complexitatea cazurilor, însă este o meserie esențială pentru buna funcționare a unei companii, de exemplu, unde poziția de jurist a devenit un lucru obișnuit în organigramă. 

Casele de avocatură de renume oferă pentru un avocat junior salariul de aproximativ 4.500 – 5.000 de lei pe lună, în funcție de oraș și criteriile interne de salarizare.

Care sunt cele mai cautate meserii

Care sunt cele mai căutate meserii

Alegerea unei meserii nu este o decizie de moment, ci se construiește în timp. Încă din adolescență, începem să ne gândim ce am vrea să facem în viață, care este acel loc de muncă bine plătit, care ne aduce satisfacții și ne împlinește. De aceea, alegerea unei facultăți care se potrivește personalității și dorințelor noastre este esențială, pentru a ajunge acolo unde am visat.

Specialiștii în Resurse Umane fac tot timpul studii de piață, pentru a stabili care sunt cele mai căutate meserii, cele mai bine plătite, cele mai sigure și care vor rezista cât mai mult în timp.

Meseriile care vor fi întotdeauna căutate, indiferent cât de digitalizată va deveni lumea în ansamblul ei, sunt cele direct legate de sănătatea și siguranța noastră și care ne pun la dispoziție lucrurile esențiale de care avem nevoie: doctori, asistente medicale, constructori, pompieri sau bucătari.

Necesare încă de la apariția calculatoarelor și a rețelelor de comunicații, meseriile din domeniul IT sunt și vor continua să fie extrem de căutate. Indiferent că vorbim despre programatori, informaticieni, ingineri de sistem sau de rețea, acest domeniu oferă întotdeauna joburi cu salarii motivante. Pe măsură ce lumea online se dezvoltă, este nevoie de profesioniști care să asigure mentenanța sistemelor și să contribuie la apariția unor programe sau softuri care să ne ușureze din ce în ce mai mult viața.

Domeniul sănătății este unul dintre cele mai ofertante, chiar dacă drumul până la această profesie este îndelungat. Se spune că medicina este o meserie în care învățarea nu încetează niciodată, însă acest lucru nu este deloc descurajant pentru cei care aleg meserii din acest domeniu. Apariția clinicilor private a creat nevoia de profesioniști, iar cei care aleg sistemul sanitar sunt siguri că, la terminarea facultății, vor găsi un loc de muncă stabil și bine plătit.

Numeroasele proiecte imobiliare și faptul că din ce în ce mai mulți tineri vin în orașele mari pentru a-și găsi locuri de muncă mai bine plătite au dus la creșterea nevoii de locuințe. Inginerii, constructorii, arhitectii și proiectanții sunt căutați de firmele private care construiesc ansambluri rezidențiale, iar investițiile din acest domeniu au dus la creșterea numărului locurilor de muncă.

Reglementările din toate domeniile și industriile au dus la necesitatea angajării profesioniștilor din domeniul contabil. Odată cu explozia afacerilor online, nevoia de a avea un contabil care să se asigure că sunt îndeplinite toate standardele financiare a devenit din ce în ce mai mare, așa că și acesta este un domeniu la mare căutare.

Meseriile si profesiile viitorului

Meseriile și profesiile viitorului

Într-o lume în continuă și rapidă dezvoltare, nevoia de adaptare este esențială, nu doar din perspectiva companiilor, ci și a angajaților și chiar a viitorilor angajați. O mulțime de meserii vor deveni din ce în ce mai populare, altele vor dispărea complet, iar unele sunt abia la început de drum.

De exemplu, nevoia unui echilibru între viața profesională și cea personală a determinat companiile, în special pe cele mari, cu mediu competitiv, să angajeze consilieri care să se ocupe de starea de bine a angajaților.

Industria IT este într-o continuă dezvoltare, determinată de tehnologiile nou apărute și de digitalizarea care a devenit parte integrantă din viața noastră. Multe domenii vor trece din ce în ce mai mult sau chiar exclusiv în mediul online, iar siguranța cibernetică, protecția identității digitale și buna funcționare a sistemelor sunt cruciale pentru ca această nouă configurație să funcționeze la cele mai înalte standarde.

Odată cu avansurile digitale, a apărut și nevoia unor profesioniști care să poată administra baze mari de date și să analizeze comportamentele celor care interacționează cu companiile în mediul virtual. Specialiștii din domeniul statisticii și analizarea datelor au început să ocupe din ce în ce mai multe poziții în cadrul companiilor, mai ales în cele care își desfășoară activitatea în mediul online.

Numărul și natura ocupațiilor cresc de la un an la altul, iar dacă în urmă cu câteva zeci de ani, oamenii aveau o singură ocupație de bază, acum accentul se pune din ce în ce mai mult pe policalificare. Specialiștii care se ocupă de domeniul marketingului digital, de exemplu, au cunoștințe despre marketing clasic, transformare digitală, design grafic, analiza datelor sau strategie de vânzări ori comunicare.

Capacitatea de adaptare și de învățare a acestor noi competențe și asimilarea rapidă a unei cantități mari de informații vor fi criterii de angajare din ce în ce mai folosite de angajatori. 

Cele mai bine platite meserii din Romania

Locurile de muncă din domeniul IT, inginerie și avocatură sunt cele mai bine plătite din România, iar pe piața muncii sunt disponibile o mulțime de locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare sau medii, cu competențe în aceste domenii. Este important ca, atunci când alegem un job pentru viitor sau dorim să încercăm ceva nou, să luăm în considerare atât beneficiile de ordin personal și profesional, cât și aspectele financiare, pentru a ne simți împliniți și a avea satisfacții pe toate planurile.

Sursa foto: Shutterstock

Surse:

Topul celor mai căutate meserii din următorii 10 ani | Stiri | Avantaje.ro – De 20 de ani pretuieste femei ca tine

Top 5 cele mai cautate meserii in Romania, in 2021 | colorful.hr

Top cele mai bine plătite joburi în România 2020 • BaniiNostri

Meserii bine platite. Vezi ce job să alegi în 2021 și să te ajute și în viitor

TOP Cele mai bine platite joburi din Romania [Peste 5000lei] – Codecool

Array

Autor: and
20 December 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =

Alte articole