COMPETENT

Ce te așteaptă la un job de casier: avantaje, dezavantaje și detalii specifice

23 septembrie 2019

Autor:

Cunoscută și sub denumirea de „lucrător comercial”, ocupația de casier este una dintre cele mai frecvent întâlnite în societate. De la angajații care îți preiau comanda de fiecare dată când alegi să mănânci la un fast food și lucrătorii de la standurile de presă, până la cei care scanează produsele puse pe banda de la supermarket, casierii sunt foarte utili, în multe locuri care au vad comercial mare. Dacă te gândești serios la a îmbrățișa această meserie, ai șansa să dobândești un loc de muncă stabil, dar te poți aștepta la activitate intensă și la multe sarcini zilnice. 

Cum poți să devii casier

Pentru intrarea în meseria de casier nu ți se va solicita experiență anterioară pe post similar, dar trebuie să ai studii medii și să poți utiliza computerul la nivelul unui utilizator mediu. Unele unități situate în centrele comerciale sau în orașele importante vor include printre cerințele postului și cunoașterea limbii engleze la un nivel mediu, conversațional. 

Indiferent, însă, de locul în care se află unitatea în care vei lucra, ți se va cere să fii o persoană amabilă și comunicativă cu fiecare dintre clienți, pe toată durata programului. Disponibilitatea posturilor de casier este constantă, indiferent de perioada anului, iar numărul tot mai mare de magazine deschise anual îți garantează un mediu sigur pe termen lung. 

Dacă îți sună bine perspectiva unei meserii în vânzări, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Care sunt principalele atribuții ale unui casier

Odată ce ai trecut testul recrutării pe postul de casier, îți vor fi aduse la cunoștință sarcinile pe care le vei avea de îndeplinit. Potrivit Codului Muncii, principalele îndatoriri ale unui casier sunt:

 • servirea clienților;
 • asigurarea încasării banilor de la clienți și efectuarea plăților către clienți;
 • primirea în mod corect a numerarului pentru alimentarea casei;
 • semnarea registrului de casă pentru primirea numerarului;
 • deschiderea și alimentarea casei;
 • punerea în funcțiune a casei de marcat și a dispozitivului POS;
 • calcularea dobânzilor și a comisioanelor;
 • scanarea produselor;
 • comunicarea contravalorii produselor și serviciilor către clienți;
 • înregistrarea și realizarea prelucrării informațiilor;
 • realizarea operațiunilor de casă;
 • finalizarea tranzacțiilor în mod corect;
 • realizarea operațiilor financiare și contabile;
 • realizarea operațiunilor de casă și a plăților în numerar;
 • culegerea și colecționarea datelor contabile și a altor date numerice;
 • realizarea operațiunilor financiare.

Ce avantaje și ce dezavantaje are meseria de casier

În ciuda ușurinței cu care poți obține postul de casier, această activitate este una diversă. Printre avantajele de care te vei bucura ca lucrator comercial se numără flexibilitatea programului, creșterile salariale care vin succesiv, odată cu acumularea vechimii în companie, primele acordate de Sărbători, precum și posibilitatea foarte mare de a avansa în ierarhie. 

Ca orice meserie care implică interacțiunea cu publicul, însă, activitatea de casier îți va solicita foarte multă atenție, atât față de nevoile clienților, cât și față de solicitările venite din partea colegilor și superiorilor. Ritmul de lucru este unul precipitat și nu de puține ori te vei confrunta cu formarea cozilor la casa ta, cu nemulțumiri venite din partea cumpărătorilor, precum și cu lipsa banilor mărunți. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Credit foto: Shutterstock


Autor:
23 septembrie 2019


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

 • Angajam cusatori cu EXPERIENTA

  Ce cautam : -Persoane cu experienta in industria textila -Minim 10 clase -AVANTAJ calificare in domeniu -EXPERIENTA de minim 10 ani Responsabilitati : -Executarea operatiilor tehnologice..

  Mures Azi 05:10 Full time

 • ANGAJAM in fabrica de bautura din Brasov

  Angajam: - operatori productie - muncitori necalificati Cerinte: - domiciliu in Brasov - studii minim 10 clase - calificari, autorizatie( ANR B1 sau ANR B2) si experinta recenta - disponibil..

  Brasov Azi 05:10 Full time

 • Angajez Casier Casa de Schimb Valutar

  S.C. CORSAV GEO EXCHANGE S.R.L. angajeaza casier casa schimb valutar cu experienta in domeniu. Programul de lucru este urmatorul:Luni,Miercuri,Vineri de la ora 08-20:00 saptamana 1 :Marti,Joi,Sam..

  Sibiu 17 Oct 16:10 Locatie stabila

 • Curier cat B/ BRASOV

  Angajam soferi distributie colete si plicuri pentru firma de renume in domeniul curieratului, din Brasov. Program: -De luni pana vineri intre 08:30 - 17:00 Cerinte: - barbati - Permis catego..

  Brasov Azi 05:10 Full time

 • Angajam manipulant marfa - depozit in Otopeni

  Esti in cautarea unui loc de munca? CERINTE: -Barbati cu varsta minima 18 ani; -Disponibilitate de a lucra in 2 schimburi; -Fara experienta. PACHET BENEFICII: - Salariu 1600 RON net; - B..

  Bucuresti - Ilfov Azi 05:10 Full time

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

59 + = 63

Alte articole