RESPONSABIL

Job în paralel cu studiile sau nu: avantaje și dezavantaje

28 September 2021
Array

Autor: and

Viața de student reprezintă o perioadă palpitantă, plină de provocări și începuturi, dar, odată cu acestea, vine și o responsabilitate mai mare, care trebuie asumată cu grijă. Mulți studenți iau în considerare aplicarea la un job în paralel cu studiile, pentru a-și susține stilul de viață sau taxele necesare urmării unui vis. Dacă și tu ai aceste gânduri și vrei să cauți un job part-time, care să se potrivească orarului, trebuie să cunoști avantajele și dezavantajele pe care trebuie să le cântărești. Ți-am pregătit un ghid care te va ajuta să iei decizia corectă, în funcție de posibilități și aspirații:

Avantajele jobului în paralel cu studiile

Un loc de muncă îți deschide noi perspective și te ajută să faci primul pas spre piața muncii, cât mai devreme. Chiar dacă încă studiezi, un job part-time te va ajuta să ai un CV bogat, cu experiență acumulată încă din primii ani ai vieții de adult. Acest lucru va conta pe termen lung, atât în ceea ce privește vechimea din acte, cât și experiența de viață dobândită. Ține cont de următoarele avantaje:

O sursă de venit

Independența financiară este la fel de necesară precum sentimentul de libertate pe care îl ai odată ce începi studiile. În special dacă studiezi în orașul în care locuiești cu părinții, cel mai probabil, îți vei dori să locuiești singur sau alături de prieteni. Pentru a-ți putea susține acest confort și stilul de viață, o sursă de venit te va ajuta să te „pui pe picioare”.

De asemenea, taxele pentru facultate sunt mai ușor de gestionat cu ajutorul unui venit, chiar dacă este vorba de un job cu jumătate de normă. Acest lucru este benefic și în cazul în care părinții au resurse limitate în ceea ce privește susținerea cheltuielilor tale pe durata studiilor. În prezent, poți profita de oportunitățile remote sau cu program flexibil, pe care le oferă companiile, și să lucrezi din confortul camerei tale, în timp ce te ocupi și de studii, în timpul rămas liber.

Descopera 👉 aici sute de joburi la care poti aplica simplu si rapid, cand vrei sa devii independent financiar.

Experiență într-un domeniu ales

Dacă ești suficient de norocos, poți găsi încă de la început un job în domeniul în care vrei să te dezvolți. Acest lucru va „da bine” pe CV-ul tău și vei reuși să te angajezi în companii de top, odată cu absolvirea studiilor. Poți aplica la programe de internship plătit sau pe poziții de junior, încă după primul an de studii sau mai devreme. Tot mai multe companii caută talente care-și doresc să crească în cadrul colectivului și care pot învăța mai multe chiar din poziția de angajat.

De asemenea, dacă nu reușești să te angajezi pe un post pentru care te pregătești deja din facultate, ai avantajul de a testa apele. Ce înseamnă asta? Să încerci mai multe domenii de activitate, până când îți definești preferințele și gândurile despre carieră. Primele joburi din timpul studenției sunt esențiale pentru a-ți forma anumite abilități, de la cele de bază până la cele specifice domeniului. Experiențele cu managementul, programul de lucru și responsabilitățile te vor ajuta să pui bazele unei etici, dar și să descoperi care sunt limitele tale în ceea ce privește munca.

Creează conexiuni

Conexiunile și relațiile stabilite de-a lungul timpului, la joburi sau într-un cadru academic, îți pot pune la dispoziție mai multe posibilități de carieră. Acestea sunt esențiale pentru orice student absolvent, iar dacă ai câteva uși deschise, îți va fi și mai ușor să ocupi un post în domeniul pe care îl visezi.

Dacă optezi pentru un loc de muncă în același timp cu studiile, vei avea mai mult timp la dispoziție să consolidezi relații. De asemenea, cu cât începi mai devreme, cu atât ai mai multe șanse de a-ți crea un nume, indiferent de domeniu sau de mărimea companiei. Cel mai important este să alegi joburile care te pasionează și care te ambiționează.

Adaptare facilă

Absolvirea studiilor implică presiunea de a găsi un loc de muncă potrivit, imediat după facultate. Adesea, se dovedește că acest proces este mai încet și mai complicat decât părea inițial, în special din cauza adaptării la un program mai strict, reguli și responsabilități.

Descopera 👉 ofertele de job part-time, potrivite pentru viata de student angajat.

Dacă alegi un job în paralel cu studiile, vei avea mai mult timp la dispoziție să te obișnuiești cu ceea ce implică un loc de muncă. Ba mai mult, este posibil să fii nevoit să schimbi mai multe joburi pe parcursul anilor de studii, iar acest lucru te va învăța să gestionezi în mod profesional fiecare situație.

Avantajele muncii în paralel cu studiile sunt aduse de experiența de care te poți bucura cât mai devreme în viață și de oportunitățile pe care ți le deschid joburile.

Dezavantajele jobului în paralel cu studiile

Din cauza timpului limitat și a resurselor pe care le implică atât jobul, cât și studiile, poate fi mai complicat să jonglezi cu ambele, în perioada studenției. Chiar și un loc de muncă part-time îți poate ocupa o mare parte din timpul pe care l-ai dedica, în mod normal, studiilor. Iată care sunt principalele dezavantaje:

Stres

Stresul poate fi primul lucru la care te gândești, când încerci să-ți imaginezi munca în paralel cu studiile. Deoarece un loc de muncă implică necesitatea de a studia și de a-ți finaliza proiectele în timpul serii sau al nopții, poți întâmpina diferite probleme. Stresul poate apărea atunci când îți asumi prea multe responsabilități și când nu găsești suficient timp pentru a-ți finaliza munca din nicio direcție. Senzația de burnout poate apărea dacă nu dormi suficient, iar perioada examenelor va deveni greu de gestionat, dacă petreci jumătate din zi la locul de muncă.

Lipsa vieții personale

Echilibrul dintre viața personală și cea profesională este esențial pentru o rutină zilnică sănătoasă. Dacă studiezi și alegi un loc de muncă de zi sau de noapte, îți va fi din ce în ce mai greu să găsești timp pentru ceea ce te face fericit și pentru a petrece momente alături de familie și prieteni. Weekend-urile pot să nu fie de ajuns pentru cei care muncesc în paralel cu studiile, dar este important să iei decizia corectă și să negociezi un program mai scurt sau flexibil.

Independenta financiara

Oboseala

Viața de student implică o serie de provocări care te vor ține ocupat în cea mai mare parte a timpului. De la cursuri la proiecte, practică, teme și examene, toate acestea sunt greu de echilibrat cu un job, fără a simți presiune și oboseală. Cea din urmă se poate accentua semnificativ, dacă alegi să te angajezi în perioada studiilor, în special dacă urmezi o facultate solicitantă, cu profesori exigenți. Sănătatea ta fizică și psihică rămâne pe primul loc, dar, dacă aplici la un job pe care ți-l dorești foarte mult, discută cu angajatorul despre situația ta și despre ceea ce poți oferi.

Dezavantajele jobului în paralel cu studiile se referă preponderent la complicațiile privind gestionarea timpului și a responsabilităților. Înainte de a lua o decizie, analizează cum arată programul tău în fiecare zi, pentru a-ți da seama dacă vei fi capabil să le faci pe toate.

Un loc de muncă în paralel cu studiile este o idee bună pentru oricine vrea să fie independent, să învețe meserie și să-și susțină pasiunile. Fă totul cu cât mai mult tact și observă cum se schimbă programul tău de zi cu zi, pentru a face ajustările necesare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Array

Autor: and
28 September 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 − 38 =

Alte articole