RESPONSABIL

Jobul de casier – ce presupune și la ce salariu te poți aștepta

16 September 2019
Array

Autor:

Orice magazin are nevoie de un casier, indiferent de situație, așa că unul dintre avantajele acestui post este cererea destul de mare. Nu ai nevoie de studii superioare pentru a-l practica, ci de seriozitate și capacitatea de a te organiza cât mai eficient, astfel încât să poți încasa banii  și să oferi restul corect pentru produsele vândute. Dacă îți surâde ideea de a te angaja pe postul de casier, noi ți-am pregătit un scurt ghid în care discutăm despre următoarele aspecte: 

La ce salariu te poți aștepta
Care sunt responsabilitățile și sarcinile pe care le ai de îndeplinit
De ce aptitudini ai nevoie
Ce pregătire profesională îți este necesară

La ce salariu te poți aștepta

În cele mai multe cazuri, salariul net, de bază al unui casier poate începe de la aproximativ 1700 lei pe lună și variază în funcție de sporuri, tichete de masă sau alte beneficii oferite în plus de firma la care te angajezi. 

Care sunt responsabilitățile și sarcinile pe care le ai de îndeplinit

Chiar dacă un casier pare doar să scaneze produsele, să încaseze banii de la client, să efectueze plata și să ofere bonul și restul corect, când sunt privite în detaliu, lucrurile sunt mai complexe decât atât. Dacă vrei sa te angajezi pe un astfel de post vei avea următoarele responsabilități:

 • Folosești și pui în funcțiune casa de marcat și POS-ul;
 • Deschizi și alimentezi casa de marcat;
 • Realizezi operațiuni de casă;
 • Finalizezi tranzacțiile corect;
 • Comunici contravaloarea produselor sau a serviciilor oferite clienților;
 • Scanezi produsele;
 • Ții corect și răspunzi de evidența primară privind activitățile de plată și încasare prin casierie;
 • Răspunzi cu exactitate de calculele din documentele întocmite;
 • Știi să întocmești chitanțe;
 • Zilnic, completezi Registrul de Casă;
 • Realizezi operații financiare și contabile;
 • Verifici numerarul din casa de marcat pentru închiderea zilei de lucru;
 • Închizi casa de marcat și POS-ul.

Dacă îți sună bine un job de casier, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.

De ce aptitudini ai nevoie

Pentru a fi un casier bun și pentru a te descurca rapid cu responsabilitățile specificate anterior fără să vrei să îți dai demisia după primele săptămâni de muncă este indicat să ai anumite abilități potrivite cu sarcinile din fișa postului. Având în vedere faptul că lucrezi cu banii, responsabilitatea ta este destul de mare. De aceea, printre trăsăturile care te caracterizează cel mai bine este ideal să se numere următoarele: 

Corectitudinea, seriozitatea și disciplina și este ușor de înțeles care sunt motivele pentru care un casier trebuie să aibă aceste calități. Există multe probleme care pot apărea atunci când oferi restul sau încasezi banii clientului. Pentru a evita greșelile trebuie să știi să te organizezi cât mai bine, să fii atent, astfel încât să nu îți scape niciun detaliu sau neregulă. 

Îndemânarea și capacitatea de a lucra rapid – dacă te angajezi într-un supermarket, de exemplu, abilitatea de a scana sau de a tasta rapid cifrele de pe codul de bare al produselor te va scuti de neplăcerile provocate de cozile lungi. Cu cât ești mai eficient și poți avea o atenție distributivă, cu atât îți vei face treaba mai bine și cu mai puțin stres.   

Capacitatea de a lucra cu oamenii – chiar dacă munca ta ține de încasări și plăți, vei lucra în permanență cu diferite tipologii de oameni. Inevitabil, din când în când apar clienții nemulțumiți, cu care trebuie să știi cum să discuți, să ai o atitudine civilizată și corectă față de ei. Este bine să știi cum să gestionezi sănătos anumite situații, iar asta se învață, de cele mai multe ori, prin experiență și cu răbdare. 

Pe lângă acestea, pe acest post se vor persoane responsabile, implicate, serioase, cărora le place să lucreze cu banii și sunt atente chiar și atunci când lucrează în situații sub presiune. Le place să participe activ la rezolvarea sarcinilor echipei și sunt persoane comunicative. 

Ce pregătire profesională îți este necesară

Pentru a te angaja pe postul de casier este nevoie să fi urmat cursurile unui liceu sau a unei instituții postliceale. În acest domeniu sunt angajate și persoanele fără experiență, dar care învață repede și au abilitățile specificate anterior. Pentru perfecționare poți urma cursurile de calificare profesională pentru casier. Durează aproximativ două sau trei luni și ai ocazia să înveți și să practici toate activitățile necesare profesării acestei meserii. Este un curs util mai ales pentru persoanele care nu au lucrat niciodată pe postul de casier, dar vor să încerce acest job. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
16 September 2019

Ultima editare: 24 February 2020


Cele mai noi anunțuri pentru casier de pe OLX

 • Casier incasator Infinity Games

  Angajam casier incasator la sala de jocuri Infinity Games

  Pachet salarial : 2000 lei Net, plus bonusuri procentuale + tichete de masa.

  Telefon interviu : 0755;098;980

  Interval ora..

  Salaj 22 Apr 08:04

 • Sef Echipa Merchandiseri - Costinesti

  Angajăm Șef Echipă Merchantizori, pentru a asigura și verifica vizibilitatea produselor la raft, superviza si coordona activitatea ech..

  Constanta 23 Apr 10:04 Full time

 • Angajam lucrător comercial

  Angajam lucrători comerciali. București, sector 2.
  Nu angajăm minori.
  Se acordă Bonusuri pentru vânzare și pentru inventar.
  Prime de sărbători
  Contract perioada nedet..

  Bucuresti - Ilfov 23 Apr 11:04

 • Vino in echipa Pepco! Casier Iasi

  Ce oferim:

  • Salariu avantajos la timp;

  • Bonusuri motivante;

  • Bonuri de masă;

  • Discount de angajat de pâna la 25% la ..

   Iasi 19 Apr 05:04 Prezenta la locul de munca

  • Angajam Vanzator/Casier la Kik Textilien

   Esti interesat de moda si iti doresti o cariera in domeniul vanzarilor? Daca raspunsul este DA, te asteptam in echipa KiK Textilien. KiK Textilien, unul din cele mai mari lanturi de magazine de hai..

   Bacau 23 Apr 13:04 Full time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

79 − = 70

Alte articole