COMPETENT

Meseria de excavatorist: salariu, avantaje, pregătire necesară

2 April 2020
Array

Autor: and

Meseria de excavatorist este una care vine cu foarte multe satisfacții profesionale și reprezintă o alegere de carieră sigură, cu un salariu avantajos. Mulțumită ofertei mari de locuri de muncă, un excavatorist are posibilitatea de a-și găsi extrem de repede un loc de muncă și are mereu opțiunea de a căuta oportunități mai avantajoase. 

Spre deosebire de alte meserii din această zonă de salarizare, cea de excavatorist nu este nici pe departe la fel de restrictivă și nici nu presupune urmarea unor studii cu o durată foarte îndelungată.

Deși un viitor buldoexcavatorist ar trebui să aibă anumite competențe speciale, acestea pot fi deprinse destul de ușor de o persoană cu chemare spre o carieră în acest domeniu. În cele ce urmează îți explicăm ce presupune această meserie, care sunt sarcinile și ce salariu lunar poate primi un excavatorist. 

Sarcinile unui excavatorist
Competențele pe care un excavatorist trebuie să le aibă
Ce tipuri de excavatoare poate manevra un excavatorist
Pregătire pentru meseria de excavatorist
Salariul unui excavatorist

Sarcinile unui excavatorist

Fiind o meserie de nișă, principalele sarcini ale unui excavatorist sunt unele destul de diferite comparativ cu cele din alte domenii de activitate. Totuși, există și atribuții comune, pe care un candidat al unui astfel de job ar trebui să le îndeplinească și care sunt regăsite în multe poziții similare. Sarcinile unui excavatorist includ:

Identificarea frontului de lucru 

Un excavatorist trebuie să analizeze documentele tehnice de lucru și să analizeze frontul de lucru, împreună cu ceilalți membri ai echipei. De asemenea, acesta trebuie să analizeze potențialele riscuri și să ia măsurile necesare pentru minimizarea acestora. Dacă pe frontul de lucru există materiale cu grad de risc sau zone speciale care necesită ghidarea excavatoristului, acesta trebuie să aducă la cunoștință echipei existența lor. 

Pregătește utilajul pentru excavare 

Operează cu atenție excavatorul pentru a-l deplasa spre frontul de lucru, conform procedurilor stabilite. Odată ajuns pe frontul de lucru, excavatoristul va poziționa utilajul într-un loc ferit de pericole, care să-i permită desprinderea materialelor în condiții de siguranță. 

Tot excavatoristul este cel care se asigură că toate obstacolele sunt eliminate, pentru a preveni eventualele accidentări sau defecțiuni ale utilajului cauzate de acestea. 

Efectuează excavarea propriu-zisă a straturilor 

Respectă procedurile de lucru pentru manevrarea roții cu cupe în condiții de siguranță și respectă cartea tehnică a utilajului atunci când utilizează brațul roții, pentru a respecta atât limitele maxime de înălțime, cât și pe cele minime de adâncime.

De asemenea, excavatoristul va trebui să ajusteze viteza de excavare a utilajului, în funcție de tipul rocii, tipul zăcământului și forma terenului. Descărcarea materialului excavat se realizează în condiții de siguranță, după ce roata cu cupe a fost așezată corespunzător. 

Asigură rezolvarea neconformităților

Excavatoristul are obligația de a identifica toate neconformitățile, atât de ordin tehnic, cât și de ordin logistic și să le soluționeze, astfel încât să nu afecteze buna desfășurare a lucrării. În cazul în care nu poate remedia problema de unul singur, excavatoristul trebuie să informeze rapid persoanele abilitate pentru a găsi o soluție. 

Cum poti deveni excavatorist

Competențele pe care un excavatorist trebuie să le aibă

Cu toate că orice excavatorist trebuie să îndeplinească sarcinile mai sus menționate, există și anumite competențe necesare unei persoane aflate în această profesie. Deși nu sunt tocmai specifice, acestea contează enorm pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor zilnice. Printre acestea se numără:

Comunicarea cu ceilalți membri ai echipei

La fel ca în orice meserie în care relațiile interpersonale sunt necesare, și un excavatorist trebuie să aibă abilitatea de a comunica eficient cu ceilalți colegi sau superiori, pentru îndeplinirea cu succes a lucrărilor. 

Abilități de lucru în echipă

Pe lângă abilitățile bune de comunicare, un excavatorist trebuie să dețină și aptitudini de lucru în echipă. Deși este direct răspunzător de utilajul său, operatorul trebuie să colaboreze activ cu ceilalți membri ai echipei, fie pentru ducerea la bun sfârșit a activității, fie pentru remedierea unei probleme. 

Aplicarea normelor de sănătate și securitate în muncă 

La angajare, orice excavatorist va găsi în fișa postului o serie de norme de sănătate și securitate pe care trebuie să se angajeze că le va respecta pentru a obține locul de muncă. Deși comune la toate joburile, aceste reguli trebuie respectate și de excavatoriști, întrucât, în caz de neconformare, angajatorul poate primi amenzi usturătoare. 

Întreținerea excavatorului și pregătirea sa pentru lucrare

Pe lângă aceste competențe, excavatoristul trebuie să asigure curățarea utilajului, verificarea nivelului de ulei al acestuia, verificarea funcționării sistemului electric, verificarea stării de uzură a pieselor sau ungerea acestora. Pentru a realiza aceste operațiuni, muncitorul va trebui să dobândească anumite abilități, pe care le va deprinde în timpul studiilor. 

Citește și: Perioada de proba: durată, avantaje si drepturile angajatului

Avantajele meseriei de excavatorist

Ce tipuri de excavatoare poate manevra un excavatorist

Odată cu dobândirea calității oficiale de excavatorist cu excavare de rotor cu mare capacitate, lucrătorul poate manevra următoarele tipuri de utilaje: 

 • Cu acțiune continuă; 
 • Cu roată și cupe; 
 • Pe șenile;
 • Cu motor electric;
 • Cu motor Diesel; 
 • Pe cai de rulare; 
 • Cu acționare combinată. 

Pregătire pentru meseria de excavatorist

Atunci când vorbim despre pregătirea pentru meseria de excavatorist, ne referim atât la cunoștințele teoretice pe care aplicantul ar trebui să le deprindă, cât și la cele practice, dobândite atât în timpul cursurilor, cât și în afara lor. Iată principalele cursuri de excavatorist, atestate și cunoștințe necesare pentru a prospera în această meserie: 

Cursuri de calificare

Pentru a obține un atestat de excavatorist, aplicantul va trebui să urmeze un curs de calificare, în urma căruia va fi pregătit profesional pentru ocuparea unui loc de muncă în acest domeniu și va primi documentele care să-i ateste calificarea. 

Prețul unui astfel de curs variază între 600 de lei și 1.600 de lei, iar cursurile propriu-zise au o durată de minim 720 de ore. De regulă, atestatul de excavatorist se poate obține după 6 luni de la înscrierea la curs. 

Pentru înscriere, aplicantul va trebui să depună următoarele acte: copie a BI/CI, copie a certificatului de naștere, copie a ultimei diplome de studii (studiile minime sunt obligatorii) și o fișă eliberată de Medicina Muncii, din care să rezulte că viitorul cursant este „Apt pentru prestarea ocupației de Mașinist Mașini pentru Terasamente).

Salariu meseria de excavatorist

Cursuri de perfecționare

Persoanele care au deja calificarea de excavatorist, însă își doresc să-și lărgească spectrul de cunoștințe teoretice și practice, pot urma un curs de perfecționare. Durata unui astfel de program este de aproximativ 100 de ore, iar în urma sa, cursantul va dobândi noi cunoștințe în acest domeniu, dar și un certificat de absolvire, care îi va crește șansele de a obține un loc de muncă bine plătit. 

Instruirea periodică și cunoașterea unor noțiuni de mecanică 

La fel ca orice angajat din România, și excavatoriștii trebuie să urmeze o instruire periodică în domeniul sănătății și securității în muncă (SSM), din 6 în 6 luni. De asemenea, un astfel de curs trebuie urmat de fiecare dată când angajatul primește un nou echipament de muncă sau atunci când se aduc modificări la cel existent, când se schimbă procedura de lucru ori când se vor executa lucrări speciale. 

Cunoașterea noțiunilor de mecanică 

Cu toate că un excavatorist nu este responsabil cu repararea eventualelor defecțiuni ale utilajului pe care îl manevrează, acesta trebuie să poată identifica eventualele nereguli ale mașinăriei și să le semnaleze persoanelor abilitate. 

De aceea, este necesar ca un excavatorist să cunoască noțiunile de mecanică, principalele piese ale utilajului și semnele care indică o defecțiune a uneia dintre ele. Aceste cunoștințe se pot dobândi atât în timpul cursurilor de calificare/perfecționare, dar și în particular.

Totul despre meseria de excavatorist

Salariul unui excavatorist

Meseria de excavatorist reprezintă o alegere inspirată de carieră, atât datorită perioadei scurte de absolvire a cursurilor de calificare și perfecționare, cât și salariilor oferite, care depășesc media pieței. 

În prezent, salariul unui excavatorist începător începe de la 2.500 de lei și poate ajunge la 3.000 de lei, iar cel al unui lucrător cu experiență pleacă de la 3.000 de lei și poate ajunge chiar la 5.500 de lei. În țările din Europa de Vest, un excavatorist poate primi un salariu cuprins între 1.500 și 3.000 de euro. 

Dacă meseria de excavatorist este una care prezintă interes pentru tine, îți recomandăm să acorzi atenție tuturor detaliilor care te-ar putea ajuta să obții cât mai repede calificarea profesională și un loc de muncă bine plătit. Analizează cu atenție toate ofertele de muncă și alege-o pe cea mai avantajoasă pentru tine. 

Sursa Foto: Shutterstock 

Array

Autor: and
2 April 2020


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

  Scrie un comentariu

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  76 − = 69

  Alte articole