RESPONSABIL

Stresul la locul de muncă: manifestări, cauze și remedii

22 November 2019
Array

Autor:

De câte ori nu te-ai surprins neducând la bun sfârșit unul dintre task-urile zilei, pentru ca finalul programului să te găsească într-o pasă proastă și cu un bilanț total nefavorabil? Stresul este una dintre problemele despre care tot mai mulți dintre noi vorbim ca despre o cauză a insuccesului profesional și a neîmplinirilor personale. Dacă echilibrul propriu depinde, în primul rând, de eforturile fiecăruia dintre noi, problemele de la locul de muncă țin de un întreg ecosistem organizațional.

Ce tipuri de stres există
Care sunt cauzele stresului survenit la locul de muncă
Ce efecte are stresul la locul de muncă
Cum se manifestă efectele stresului individual asupra companiei
Cum scapi de stresul de la birou
Ce poate face compania pentru a diminua stresul angajaților

Ce tipuri de stres există

Atunci când ne referim la diferitele tipuri de stres, trebuie să pornim de la simptomele prin intermediul cărora acestea se deosebesc. Astfel, în funcție de mediul care favorizează apariția lor și de factorii care duc la agravarea stării inițiale de fapt, avem de-a face cu următoarele feluri de stres:

 • stresul fizic: dureri persistente de cap, insomnii, accelerare a ritmului cardiac, creșterea tensiunii arteriale, încetinirea activității sistemului digestiv;
 • stresul emoțional: manifestări nervoase, stări de iritare, episoade de anxietate; 
 • stresul traumatic: tulburări de memorie și de gândire, învinovățire, iritabilitate și tulburări de somn;
 • stresul cronic: senzație de epuizare, deformări ale percepțiilor, lipsa permanentă a energiei și pasivitate.

Citește și: Indexul locurilor de munca OLX: Iunie a fost cea mai buna luna pentru recrutare din prima jumatate de an

Care sunt cauzele stresului survenit la locul de muncă

În lipsa unui mediu psihosocial favorabil, în care performanțele și dezvoltarea personală ale angajatului nu sunt stimulate, survine cu mare ușurință stresul. Acesta este cauzat, cel mai adesea, de aspecte precum:

 • volumul excesiv de muncă;
 • schimbările dese și incoerente de natură organizatorică; 
 • nesiguranța locului de muncă;
 • deficiențele de comunicare din cadrul organizației;
 • nerespectarea regulamentului de ordine interioară; 
 • hărțuirea emoțională și sexuală, precum și accesele de violență. 

Ce efecte are stresul la locul de muncă

Angajatul a cărui capacitate de adaptare la locul de muncă este solicitată la maximum se află sub riscul de a manifesta nu doar semnele unei probleme psihice de sănătate, ci chiar tulburări de natură neurologică, acestea fiind printre consecințele stresului. Mai mult, în cazul în care activitatea profesională este marcată în mod constant de stres, persoana direct vizată de factori perturbatori poate avea manifestări ale unor afecțiuni de tip cardio-vascular și chiar simptome de diabet. Acest lucru se datorează scăderii resurselor de insulină, pe fondul eliberării hormonilor de stres. 

Cum se manifestă efectele stresului individual asupra companiei

Impactul negativ pe care o organizație îl resimte, ca urmare a existenței unui climat stresant, este reprezentat de diminuarea performanței economice. Frecvența tot mai redusă a prezenței angajaților, ba chiar accentuarea fenomenului de absenteism pune în pericol predictibilitatea proiectelor derulate de fiecare dintre departamente. În cazuri extreme, compania se poate confrunta cu situația de a despagubi familiile angajaților, ca urmare a accidentelor de muncă survenite pe fondul stresului. 

Cum scapi de stresul de la birou

În cazul în care ai de-a face cu un climat profesional marcat de stres și de incertitudine, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a-ți ameliora situația. Poți să-ți faci un plan de bătaie bazat pe nevoile imediate, pornind de la următoarele sugestii:

 • analizează lucid situația în care te afli și limpezește-ți gândurile;
 • triază-ți relațiile sociale și renunță la persoanele incompatibile cu stilul tău de viață;
 • socializează în permanență și caută amici cu interese comune ție;
 • fă schimbări mici în casa, în garderoba sau în hobby-urile tale;
 • redescoperă activitatea fizică și începe cu efort moderat.

Ce poate face compania pentru a diminua stresul angajaților

Un angajator care își prețuiește resursa umană va fi întotdeauna preocupat de crearea unui climat cât mai sigur pentru fiecare categorie de angajați. De la utilarea birourilor cât mai ergonomic cu putință, până la facilitarea training-urilor de management al situațiilor de criză, o companie modernă are la dispoziție o serie întreagă de mijloace prin care poate preîntâmpina blocajele. 

Gestionarea transparentă și echidistantă a conflictelor este obligatorie într-o organizație cu adevărat funcțională, iar un pachet divers de beneficii poate chiar să preîntâmpine unele dintre problemele care duc la stres. Un mod sănătos de viață nu implică în niciun fel existența stresului. În lipsa echilibrului, performanța nu se poate manifesta. Este obligatoriu, așadar, ca dificultățile personale să fie abordate în tandem cu cele profesionale.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Credit foto: Shutterstock

Array

Autor:
22 November 2019


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

  Scrie un comentariu

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 31 = 41

  Alte articole