INFORMAT

Supracalificarea: este sau nu o problemă în găsirea unui job?

30 September 2021
Array

Autor: and

În procesul de căutare a unui loc de muncă, mulți viitori angajați se lovesc de diferite obstacole. Supracalificarea este unul dintre acestea, în special atunci când este invocat ca motiv pentru refuzul în urma procesului de recrutare. Mai mult decât atât, există situații în care realizezi că ești supracalificat pentru jobul actual și simți nevoia de o schimbare. Ce înseamnă, mai exact, supracalificarea și de ce este un motiv pentru a renunța sau a nu fi acceptat la un job? Îți oferim explicații în articolul nostru:

Ce înseamnă supracalificarea

Supracalificarea apare ca motiv atunci când candidatul are o pregătire superioară sau o experiență foarte vastă în domeniul locului de muncă la care aplică. Din acest motiv, în procesul de recrutare poate fi invocat motivul supracalificării, chiar dacă ești cea mai potrivită persoană pentru job. De asemenea, de multe ori, angajatorul nu este transparent cu privire la motivul refuzului.

Supracalificarea implică și o dorință de avansare a angajatului, iar dacă postul respectiv nu oferă această posibilitate, poți fi considerat nepotrivit. Realizarea că ești supracalificat poate veni și în timp ce activezi, de mai mult timp, în cadrul unei companii (fie că nevoile tale nu sunt respectate, în materie de avansare, fie că salariul pe care îl primești nu îți mulțumește așteptările).

Când devine supracalificarea o problemă și de ce

Supracalificarea poate deveni o problemă la nivel profesional și personal, prin dezvoltarea unei frustrări la locul de muncă sau prin refuzurile repetate, primite în urma aplicării la joburi. Iată câteva situații care îți pot crea neplăceri:

Plafonare și lipsă de provocări

Dacă îți dorești să progresezi în carieră și să crești la locul de muncă, dar ești supracalificat, iar angajatorul nu îți poate oferi aceste posibilități, lipsa de provocări va duce la plafonare. Aceasta se va resimți chiar și printr-o senzație de plictiseală. Încet, aceste frustrări se vor transforma în stres și nu vei mai găsi plăcerea de a munci în fiecare zi, deoarece nu vei vedea produsul ambiției tale. În aceste momente, este important să-ți analizezi nevoile și dorințele și să cauți un nou loc de muncă.

Remunerație dezamăgitoare

O companie care nu oferă posibilități diverse pentru angajații săi nu va avea bugetul necesar pentru a plăti angajații în funcție de abilitățile lor, în special dacă acestea trec de un anumit nivel. Dacă îți dorești să fii promovat în cadrul companiei la care lucrezi și să fii plătit conform noii tale poziții, acest lucru nu este întotdeauna posibil. De asemenea, în timp ce îți dezvolți abilitățile și devii tot mai bun în ceea ce faci, salariul tău va rămâne același. Discută cu angajatorul sau supervizorul, pentru a afla care sunt posibilitățile, iar dacă acesta nu îți oferă soluții, îndreaptă-ți atenția spre o schimbare în carieră.

Descopera 👉 aici sute de joburi la care poti aplica simplu si rapid, cand vrei sa te afirmi cu adevarat la locul de munca.

Refuzuri repetate, odată cu aplicarea la joburi

Supracalificarea devine o problemă și în momentul în care primești refuzuri repetate de la angajatori, în urma aplicării la joburile care corespund pregătirii tale. Însă, de multe ori, în procesul de recrutare devine clar faptul că abilitățile și experiența ta sunt mult peste cerințele postului. Aceste momente vor crea confuzie și te vor pune într-o poziție dificilă. Trebuie să știi că recrutorii nu îți vor oferi supracalificarea ca motiv pentru refuz, de cele mai multe ori. Așadar, analizează cu atenție cerințele postului și experiența din CV-ul tău, înainte de a aplica.

Subangajarea

Ideea de subangajare poate fi o reacție directă a supracalificării. Ce înseamna asta? Ei bine, dacă ești mereu angajat pe poziții care sunt sub pregătirea și experiența ta, înseamnă că ești supracalificat pentru acestea. Însă, continuând să aplici la aceste joburi, din lipsă de alte opțiuni sau pentru că implică mai puțină responsabilitate, vei trece prin aceleași experiențe. Ce poți face pentru a evita asta:

 • Pune-ți la punct CV-ul;
 • Updatează informațiile legate de experiență, pe site-urile de specialitate;
 • Folosește filtre care corespund așteptărilor și nevoilor tale, pe site-urile de specialitate;
 • Exersează și pregătește-ți răspunsurile pe care le poți da la un interviu de angajare;
 • Fă-ți legături și conexiuni în domeniile în care vrei să-ți formezi cariera;
 • Continuă să aplici la joburile care te interesează.

Frustrările pe care le poate naște lipsa unui loc de muncă potrivit se vor transforma în dezamăgiri și este important să eviți dezvoltarea acestor stări. Implică-te în procesul de perfecționare profesională și fii cât mai riguros când cauți locul de muncă potrivit.

 Cand devine supracalificarea o problema

Cum îți dai seama că ești supracalificat pentru jobul actual

Este important să poți identifica elementele care te fac supracalificat pentru jobul actual, pentru a putea lua măsurile necesare. Iată câteva semne:

Îndeplinești și chiar depășești cerințele angajatorului

Postul pe care îl ocupi într-o companie poate să fie sub pregătirea ta, iar momentul în care îți dai seama de asta este chiar cel în care începi să depășești așteptările și cerințele. Fie că este vorba de fișa postului, fie că reușești să rezolvi toate cerințele într-un timp extrem de scurt, câteodată, a fi prea bun la ceea ce faci te pune în dezavantaj, ceea ce implică un nivel de dezamăgire, plictiseală și plafonare. Gândește-te la taskurile din fiecare zi și cum le abordezi, pentru a-ți da seama dacă ai nevoie de o schimbare sau nu.

Ești cea mai calificată persoană din echipa ta

De multe ori, cel mai calificat angajat în ceea ce privește abilitățile, studiile de specialitate și chiar experiența nu este cel care conduce echipa. Dacă ești supracalificat, vei simți acest lucru în colectiv, în special dacă superiorul tău este subcalificat. În aceste momente, merită să-ți pui întrebări despre ambițiile pe care le ai în carieră și ce alt job ar fi potrivit pentru tine. Dacă nu îl poți ocupa în compania pentru care lucrezi, cu siguranță vei reuși să îl găsești într-o organizație diferită.

Posteaza 👉 un anunt de loc de munca pe OLX, pentru mai multe sanse de a fi angajat in domeniul tau.

Nu ești mulțumit de salariu

Suma pe care o câștigi la job trebuie să reflecte experiența pe care o ai, dar și abilitățile dezvoltate în timp. Există posibilitatea ca, la un moment dat, să crești și să depășești condiția postului pe care îl ocupi. Dacă salariul nu se schimbă odată cu noile tale abilități și cu perfecționarea celor vechi, trebuie să discuți cu superiorii tăi. Compania poate să nu aibă bugetul necesar pentru a-ți mulțumi așteptările, iar atunci, rămâne la latitudinea ta dacă vrei să continui sau să cauți ceva mai bun.

Cum îți dai seama că ești supracalificat, încă de la interviu

Procesul de căutare a unui loc de muncă poate deveni obositor, când te lovești de nenumărate refuzuri. În aceste momente, ajungi să aplici la joburi pentru care îți dai seama că ești supracalificat, încă din primele etape ale procesului de recrutare. Iată câteva semne pe care le poți observa încă de la interviu:

Ai aplicat la job pentru companie, nu pentru postul în sine

Când vrei cu înflăcărare să faci parte dintr-o companie anume și să te dezvolți în cadrul acesteia, vei aplica și la joburi care sunt sub pregătirea ta. Cu gândul că vei reuși să ajungi mai sus, dacă începi de jos, te vei implica într-un proces prin care vrei trece, poate, prea ușor. Însă trebuie să te întrebi dacă merită să ocupi o poziție inferioară și cât timp vei fi nevoit să rămâi la acest nivel, înainte de a avansa semnificativ.

Ești mult mai bine plătit la jobul actual

Dacă ocupi o poziție similară la o altă companie și te bucuri de o remunerație financiară substanțială, îți vei da seama, încă din prezentarea ofertei angajatorului, că ești supracalificat pentru locul de muncă. În special dacă noua companie nu îți oferă o poziție mult mai înaltă, potrivită experienței tale, salariul mai mic nu este justificat și înseamnă că merită să continui procesul de căutare a locului de muncă perfect.

Răspunzi foarte ușor la toate întrebările și testele

Interviurile de angajare presupun o serie de întrebări specifice și teste care să demonstreze abilitățile pe care le subliniezi în CV. În momentul în care răspunzi aproape fără a te gândi la aceste întrebări și rezolvi cerințele testelor foarte repede, poți să-ți pui problema supracalificării. Este important să nu fii dezamăgit dacă ești refuzat, odată ce ai realizat aceste aspecte, deoarece și angajatorul este, cel mai probabil, conștient de pregătirea ta, care depășește responsabilitățile.

Gaseste 👉 cele mai bune anunturi pentru locuri de munca full-time, pe OLX.

Interviurile îți oferă posibilitatea să îți faci o idee mai bună despre așteptările pe care le are angajatorul. Dacă acestea sunt sub pregătirea ta, există toate șansele să fii refuzat. Dar, dacă îți dorești un job care să te solicite cât mai puțin, supracalificarea va lucra în favoarea ta. Asigură-te doar că oferi aceste informații angajatorului și că ești realist cu așteptările tale.

Supracalificarea este o realitate care pune mulți angajați în poziții inconfortabile. Este esențial să știi ce vrei pe plan profesional, dar și de ce ești capabil. Asumă-ți responsabilități în concordanță cu pregătirea și experiența ta.

Sursa foto: Shutterstock.com

Array

Autor: and
30 September 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

 • Angajam sofer C+E comunitate prelata sau container

  Firma de transport din Suceava angajeaza sofer C+E pentru comunitate.

  Activitatea se desfasoara la prelata sau container maritim.

  Se lucreaza singur pe cabina.

  Camioane euro 6.

  Iasi 29 May 12:05 Full time

 • Angajez soferita

  Doamna, mamica a 4 copii doresc sa angajez o doamna sau domnisoara posesoare de permis categoria B, pe post se soferita, pentru a conduce autoturismul meu pe raza judetului Hunedoara

  Se lucre..

  Hunedoara 29 May 09:05 Full time

 • Angajam confectioner - croitor pantaloni barbati

  Angajam croitor cu norma intreaga - confectie pantaloni barbatesti cap-coada, fara constructie tipare, in atelier de haine pe comanda. Cunostinte minime necesare: buzunare spate si buzunare pentru ..

  Bucuresti - Ilfov 20 May 08:05 Full time

 • Gestionar Depozit

  Activități și responsabilități din fișa postului

  • Verifică calitativ și cantitativ produsele primite;

  • Recepționează marfa și întocmește doc..

   Sibiu Azi 09:05 Full time

  • Asistent parc auto

   Suntem in cautarea unui asistent parc auto pentru intretinere / predare – preluare masini de la soferi – flota proprie, cu sediul in Oradea

   Cerinte

   -          Cunostinte pr..

   Bihor Azi 09:05 Full time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − = 91

Alte articole