INFORMAT

5 cărți de dezvoltare personală care te vor ajuta în carieră

15 February 2022
Array

Autor: and

Ultima perioadă ne-a oferit prilejul de a petrece timp în intimitatea casei mai mult ca niciodată. Totodată, ne-a oferit oportunitatea de a ne reîntoarce la vechi pasiuni sau obiceiuri, unele mai benefice decât altele. Dezvoltarea personală ar trebui să rămână una dintre cele mai importante preocupări, căci a munci la propria persoană nu va reprezenta nicicând o pierdere.

Cărțile de dezvoltare personală, alese cu grijă și corelate cu nevoile noastre, reprezintă o metodă utilă și plăcută de a ne petrece timpul liber, investind, în același timp, în dezvoltarea profesională. Pentru ca o persoană să cunoască succesul la locul de muncă, este important ca aceasta să fie în cea mai bună formă a sa pe plan personal. Autocunoașterea este o unealtă vitală în evoluția profesională, căci, în acest fel, un angajat va ști care îi sunt prioritățile, dorințele și scopurile, dar și în cel fel le poate atinge.

Cărți de dezvoltare personală – de ce să citim acest gen de scrieri?

Pe lângă beneficiile pe care le include cititul, aceste cărți de dezvoltare personală vin în plus cu câteva avantaje esențiale. Studiile arată că 80% dintre gândurile unei persoane pe parcursul unei zile sunt negative. Astfel, a-ți supune creierul unui aport de concepte pozitive nu poate să îți aducă decât beneficii.

Cele mai multe dintre cărți sunt scrise într-o notă optimistă, reușind să te convingă că totul este posibil și că, mai devreme sau mai târziu, vei atinge tot ce ți-ai propus. O doză zilnică de optimism și încurajare este oricând binevenită, mai ales când în viața de zi cu zi ești înconjurat de situații stresante.

Pe de altă parte, trebuie să luăm în calcul și aportul informațional pe care astfel de cărți de dezvoltare personală îl au. Cele mai bune cărți de dezvoltare personală au fost scrise de oameni care au realizat lucruri mărețe prin propriile forțe sau care au întâmpinat situații dificile, reușind să le depășească. Aceste cărți motivaționale nu sunt scrise doar pentru a-ți da curaj, ci și pentru a te îndruma, pentru a-ți oferi idei sau pentru a te ajuta să nu repeți greșelile făcute de alții.

Cele mai bune cărți de dezvoltare personală

Cele mai bune carti de dezvoltare personala

Cărți de dezvoltare personală se găsesc la tot pasul, iar multitudinea lor pare a-ți îngreuna munca. Cel mai bun sfat în alegerea unor cărți pentru dezvoltarea personală este acela de a corela subiectele tratate cu nevoile pe care le ai în prezent. 

Dacă îți dorești să ai propria afacere, alege cărți scrise de antreprenori de succes. Dacă vrei să fii un lider mai bun, alege cărți care tratează subiecte de management. Dacă simți că încă nu ți-ai găsit drumul, alege cărți care te vor ajuta să îți descoperi vocația.

Prin urmare, nu există o listă  bine definită de cărți care te vor transforma într-un om de succes pe plan personal și profesional. Acest țel este rodul documentării și al investițiilor constante în propria persoană. Totuși, am alcătuit mai jos o scurtă listă de cărți care pot reprezenta începutul documentării în materie de dezvoltare personală și care îți pot oferi o perspectivă diferită.

Top cărți dezvoltare personală

1. Ce tip de carieră ți se potrivește? Cum să-ți găsești cariera perfectă – Donna Dunning

De ce sa citesti carti de dezvoltare personala

Nu întâmplător această carte ocupă primul loc în top cărți dezvoltare personală. Pentru a fi un om de succes în viața profesională, este necesar să identifici lucrurile la care te pricepi cu adevărat și care îți aduc o reală bucurie. 

Această carte oferă liste de verificare, exerciții, strategii și sfaturi, menite să te ajute în identificarea carierei potrivite cu personalitatea ta. Preferințele naturale ale unui individ joacă un rol extrem de important în alegerea unui loc de munca, astfel că este vital să identificăm cât mai curând aceste preferințe, transpunându-le în crearea unui parcurs profesional potrivit.

Această carte este benefică nu doar adulților implicați în construirea unei cariere, ci și tinerilor care întâmpină dificultăți în alegerea unei facultăți sau a unui prim loc de muncă. Cu cât definești mai devreme lucrurile la care te pricepi și pe care le faci cu plăcere, cu atât va fi mai ușor să atingi succesul.

2. Antrenează-ți creierul! Strategii și tehnici de transformare mentală – Joe Dispenza

Carti de dezvoltare personala care te vor ajuta in cariera

Plasticitatea creierului este o unealtă de care ne putem folosi pentru a schimba perspectiva și pentru a ne concentra pe lucrurile pozitive. Această carte prezintă, pas cu pas, drumul către schimbare și modalitatea prin care ne putem elibera de gândurile autolimitative. Afluxul de gânduri negative la care suntem predispuși poate fi stopat printr-o serie de exerciții și experiențe noi, menite să șteargă vechile tipare, contribuind la transformarea mentală care ne va conduce către succes.

3. Îmbunătătește-ți stima de sine. 50 de exerciții practice – Laurie Hawkes

Carti de dezvoltare personala care te vor ajuta in cariera

Stima de sine este un element extrem de important în construirea drumului spre reușită. Multe întâmplări din viața personală sau profesională pot contribui la scăderea stimei de sine, iar odată cu aceasta, dispar și bucuria, energia, inițiativa de a face ceva notabil. Și degeaba ne repetăm în minte că suntem valoroși și că nu ar trebui să lăsăm pe nimeni să distrugă această imagine impecabilă a noastră despre noi, căci, în anumite puncte ale vieții colapsul este inevitabil.

Această carte este construită sub forma unui program coerent, cuprinzând exerciții practice, inspirate din analiza tranzacțională, care să te ajute să-ți amplifici stima de sine și să-ți îmbunătățești perspectiva asupra propriei persoane.

4. O lume fără e-mail. Cum să regândești munca într-o epocă a excesului de comunicare – Cal Newport

O lume fara e-mail

Trăim într-o lume în care comunicarea este cheia și, totuși, aceasta poate fi și motivul eșecului. Cal Newport susține că distragerea continuă, prin verificarea constantă a e-mailului, poate reprezenta o sursă de stres pentru angajați, care duce, în cele din urmă, la neproductivitate și la insatisfacție în muncă. Autorul propune o strategie eficientă de lucru, bazată pe studii de caz, oferind soluții practice pentru o muncă eficientă și cu un grad crescut de satisfacție.

5. Anul lui Da – Shonda Rhimes

anul lui da

A spune da diferitelor provocări pe care le întâmpini îți poate schimba viața. Aceasta este perspectiva Shondei Rhimes, creatoare a serialelor Grey’s Anatomy, Scandal, How to get away with Murder sau Catch. Anul lui Da se numără printre acele cărți motivaționale care îți arată că lucrurile mărețe se află ascunse dincolo de frică și că reușita stă în puterea ta de a risca.

Cărți motivaționale – imbolduri în lupta cu sinele

Cărțile de dezvoltare personală au un rol măreț în definirea succesului și a modului în care acționăm, iar rațiunea din spatele acestui mecanism este simplă. Aceste cărți de autocunoaștere nu conțin rețeta clară a succesului și nici nu te transformă într-un învingător peste noapte. Ceea ce fac însă este să aducă un aport de optimism și de încredere atunci când oamenii au cea mai mare nevoie de ele.

Care este motivul pentru care avem nevoie de astfel de imbolduri? Răspunsul este simplu: de-a lungul vieții, întâlnim oameni sau avem parte de experiențe și întâmplări care ne descurajează sau care ne scad stima de sine. Capacitatea noastră de a ne reveni și de a ne recăpăta încrederea în propriile forțe stă în utilizarea unor factori externi care să ne arate că nu suntem singurele persoane în situații grele și că, totuși, există o lumină la capătul oricărui tunel.

Cărți pentru dezvoltare personală – o hartă spre succes

 

Alege carti pentru dezvoltarea personalaAm alcătuit o listă scurtă a cărților care ar trebui să reprezinte inițierea pe tărâmul dezvoltării personale. După parcurgerea câtorva titluri, apetența pentru astfel de lecturi poate să crească, iar acest lucru este de dorit, căci, după cum aminteam mai sus, este benefic să îi oferi creierului cât mai frecvent o doză de optimism. 

De remarcat este faptul că varietatea mare a cărților de dezvoltare personală permite adaptarea acestora diferitelor interese și personalități. Iată câteva trucuri pe care să le aplici dacă îți dorești să citești mai mult din domeniul dezvoltării personale și nu știi ce să alegi.

Alege cărți pentru dezvoltarea personală potrivite personalității tale

Îți place să citești beletristică și ai nevoie de o poveste pentru a-ți menține interesul viu? Există numeroase cărți motivaționale construite în jurul unei povești de viață, spre exemplu, care ascund în spatele narațiunii adevărate lecții de reușită. Un astfel de exemplu este și cartea amintită la punctul 5, Anul lui Da, a lui Shonda Rhimes.

Dacă, pe de altă parte, ai o gândire analitică sau ești adeptul pragmatismului, alege o carte care implică diverse exerciții și a cărei parte practică primează, precum cea a lui Joe Dispenza sau cea a lui Laurie Hawkes, citate mai sus.

Caută cărți de autocunoaștere potrivite intereselor tale de moment

O carieră de succes se construiește pas cu pas. Dacă ești elev, caută cărți care să te ajute să-ți identifici pasiunile și alege ceea ce studiezi pe mai departe în cunoștință de cauză. Riscul de a realiza, la finalul facultății, că ți-ai ales greșit profesia va fi mult mai mic. 

Dacă, însă, actualul loc de muncă nu te mai mulțumește și ești în cautarea unei noi ocupații, alege o carte care să te motiveze și care să te învețe să îți pui în valoare abilitățile.

Nu ești adeptul cărților în variată tipărită? Caută cele mai bune cărți de dezvoltare personală PDF

Cauta cele mai bune carti

Dacă îți petreci mult timp în fața laptopului și îți este mult mai confortabil să citești pe un dispozitiv electronic, trebuie să știi că ai la dispoziție cele mai bune cărți de dezvoltare personală PDF, unele dintre ele chiar gratuite. O pauză de la muncă poate însemna, în acest fel, câteva rânduri citite și un aport informațional crescut. Îmbini, astfel, plăcutul cu utilul, investind constant în dezvoltarea personală.

Caută recenzii ale cărților de dezvoltare personală pentru a alege informat

O strategie bună în alegerea cărților de dezvoltare personală este aceea de a citi recenzii alcătuite de oameni specializați. Ai la dispoziție numeroase site-uri cu recenzii de cărți de dezvoltare personală care te vor ajuta să înțelegi care este subiectul tratat în respectiva scriere, de ce merită să o parcurgi și ce informații vei asimila citind-o. În felul acesta, vei ști dacă o anumită carte este pe gustul tău și dacă merită să o achiziționezi.

Pachete cu cărți de dezvoltare personală

Multe dintre librării alcătuiesc pachete care conțin cele mai citite sau cele mai bine vândute cărți ale momentului din domeniul dezvoltării personale. Alegerea unui astfel de pachet cu cărți de dezvoltare personală îți poate ușura munca și poate reprezenta chiar o economie în materie de bani, căci majoritatea acestor pachete au un preț mai accesibil decât dacă ai achiziționa cărțile separat.

Dacă ai decis că acest an trebuie să vină cu o schimbare la nivel personal sau profesional, începe prin a investi în dezvoltarea ta. Aceasta este singura investiție care nu va implica niciodată pierderi și care te va duce chiar mai departe decât ți-ai propus. 

Concluzia este că, pentru a te dezvolta, ai nevoie de curaj, iar cărțile au puterea de a-ți oferi un astfel de curaj care să te transforme într-o variantă îmbunătățită a ta. 

Dacă ești în căutarea unui nou loc de muncă, OLX te poate ajuta să-ți pui în valoare toate punctele forte și să găsești jobul potrivit. Nu ezita și transformă-te în omul de succes despre care următoarele cărți motivaționale să vorbească.

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor: and
15 February 2022


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 35 = 43

Alte articole