INDEPENDENT

6 joburi la care poți aplica, fără să ai nevoie de o anumită formare profesională

28 April 2021
Array

Autor: and

Cursurile de formare profesională, de specializare, în urma cărora poți obține diverse atestate și calificări, îți pot aduce, în general, job-uri mai bine plătite, chiar și în domenii în care nu ai mai activat până acum. Totuși, există o mulțime de posturi la care poți aplica și fără să ai nevoie de o anumită formare profesionala, însă, este bine să știi că cerințele legate de un anumit job depind exclusiv de angajator. Acesta este cel care creionează profilul de salariat pe care și-l dorește dar și cel care poate impune un anumit nivel de pregătire. 

În continuare, afli care sunt câteva dintre meseriile în care este suficient să ai experiență în muncă și nu este nevoie de cursuri suplimentare, de formare profesională, pentru a putea obține jobul dorit. 

1.Aplică pentru un job de curier sau livrator 

Una dintre meseriile pe care le poți avea, fără să fie nevoie de cursuri de specializare sau de formare profesională, este aceea de curier sau livrator. Totodată, nu ți se va cere să ai studii superioare ori alte atestate. Este suficient să fii absolvent de liceu și al unei școli de șoferi, pentru cazul în care munca de curierat presupune deplasarea cu mașina sau cu motocicleta. Există, însă, și situații în care este suficientă utilizarea unei biciclete. 

Citește și 6 meserii din care poti face bani frumosi fara sa ai studii superioare

Există multe domenii în care te poți angaja ca livrator sau curier. Astfel, te poți îndrepta spre distribuirea comenzilor de catering pentru livrarea mâncării la domiciliu, distribuirea de cumpărături pentru marile magazine offline și online, transportul și serviciile de poștă pentru transmiterea de documente importante. Dacă te îndrepți spre un astfel de job, este bine să știi că angajatorii vor aprecia anumite calități, precum o condiție fizică satisfăcătoare, seriozitatea și punctualitatea, capacitatea de comunicare și de adaptare la situații neprevăzute, buna orientare în spațiu. Cunoștințele de bază de contabilitate pot fi un atu la angajare, însă le poți dobândi și pe parcurs. 

Dacă te interesează un job de livrator, descoperă cele mai noi oferte de locuri de muncă pe OLX, aici. 

2.Alege un post de manipulant marfă sau stivuitorist

job de manipulant de marfa

Dacă te tentează un post de manipulant marfă sau stivuitorist, este bine să știi că, pentru a obține un astfel de job, nu ai nevoie de vreo specializare sau calificare deosebită. Acest lucru poate reprezenta un avantaj, când ești în căutarea unui loc de muncă, dar nu ai experiență în vreun domeniu și nici o formare profesională anume. Totuși, un curs de specializare ca stivuitorist îți poate aduce un salariu mai bun. O condiție obligatorie la angajare este să deții o adeverință medicală care să ateste că ești apt de muncă. Te poți angaja ca manipulant marfă în centre comerciale, firme de transport, de construcții, în depozite de marfă. Cu alte cuvinte, sunt domenii variate în care îți poți găsi de lucru. 

Printre atribuțiile tale principale ca stivuitorist, se pot număra asamblarea și pregătirea produselor pentru transport, urmând indicațiile și comenzile primite, depozitarea mărfurilor, operarea mașinilor și a utilajelor folosite în transportul de marfă (stivuitoare, elevatoare), pe care va trebui să le verifici și să le pregătești zilnic, încărcarea și descărcarea produselor ori inventarierea mărfurilor. 

Dacă simți că ți s-ar potrivi un job de manipulant marfă, descoperă cele mai noi oferte de locuri de muncă pe OLX, aici. 

3.Orientează-te spre un job de menajeră

Un alt job spre care te poți îndrepta, chiar dacă nu ai absolvit cursuri de formare profesională, este cel de menajeră. Ce-i drept, anumite certificate de cunoaștere a unor limbi străine sau un atestat de calificare într-un anumit domeniu reprezintă atuuri pe baza cărora poți obține un salariu mai bun. Dincolo de acest aspect, însă, te poți angaja ca menajeră într-o casă, la o firmă, în industria HoReCa și să-ți desfășori activitatea fie pe baza unui contract part-time, fie full time. Depinde de abilitățile tale de negociere cu angajatorul, ca să obții condiții de lucru avantajoase și anumite beneficii extra-salariale. De asemenea, la angajare va conta foarte mult și dacă ai vechime în domeniu sau dacă ești la prima experiență de acest tip. 

Reține că unei menajere i se poate cere să îndeplinească, pe lângă atribuțiile de bază, precum curățarea și dezinfectarea spațiilor, asigurarea produselor consumabile sau schimbarea lenjeriei de pat și a prosoapelor, și unele sarcini suplimentare, cum ar fi îngrijirea sau supravegherea copiilor ori a persoanelor în vârstă, gătitul, grădinăritul, spălarea și călcatul rufelor. 

Dacă ești în căutarea unui job de menajeră, descoperă cele mai noi oferte de locuri de muncă pe OLX, aici. 

4.Aplică la un post de recepționer

post de receptioner

Ca recepționer, te poți angaja într-o companie, la o sală de fitness, la o clinică medicală, într-o clădire de birouri, în domeniul turistic. Chiar dacă unii dintre angajatori îți pot cere anumite cursuri de specializare, cum ar fi cele de contabilitate sau de turism, în general, poți aplica la un astfel de post și fără să ai o anumită formare profesională. Aceasta, pentru că vorbim despre o meserie în care mai importante decât atestatele și certificatele sunt abilitățile de comunicare, seriozitatea, adaptabilitatea la situații critice, capacitatea de a te concentra asupra nevoilor și așteptărilor clienților. 

Totodată, poți viza un astfel de post și dacă nu ai mai avut experiență în domeniu. Prin atribuțiile pe care le poți avea se numără să-i întâmpini pe clienți sau pe vizitatori, în funcție de caz, și să-i consiliezi pentru soluționarea cerințelor pe care le au, să răspunzi la telefon, să cunoști foarte bine departamentele din cadrul instituțiilor la care lucrezi, serviciile și produsele oferite, ca să-i poți îndruma pe cei care vin la tine să-ți pună diverse întrebări. Reține, însă, că fiecare angajator poate întocmi fișe de post diferite, în funcție de specificul domeniului de activitate.

Dacă te interesează un job de recepționer, descoperă cele mai noi oferte de locuri de muncă pe OLX, aici.

5.Optează pentru un job de casier sau lucrător comercial

job de casier

Ca să obții un post de lucrător comercial sau de casier, îți trebuie studii medii și cunoștințe de bază de contabilitate și de utilizare a computerului, însă nu vei avea nevoie de cursuri de specializare sau de formare profesională. Unii angajatori îți pot cere să cunoști o limbă străină, în funcție de domeniul de activitate sau dacă vrei să-ți găsești de lucru în străinătate. Dincolo de aceste aspecte, însă, orice angajator va vrea de la tine să fii o persoană amabilă, cu o capacitate foarte bună de comunicare și cu simțul umorului, să te miști repede și să răspunzi prompt solicitărilor clienților. 

Dacă îți sună bine perspectiva unei meserii în vânzări, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

6.Alege un post de îngrijitor de animale

ingrijitor de animale

Dacă îți plac animalele și traiul la țară, atunci te poți îndrepta spre un post de îngrijitor de animale la o fermă, fără să fie nevoie de vreun atestat sau certificat special, ca să obții jobul. La angajare este, însă, obligatorie prezentarea unei adeverințe medicale care să ateste că ești apt de muncă. Aceasta, pentru că este vorba despre o meserie solicitantă, care implică foarte multă activitate fizică. 

Apoi, va trebui să te gândești dacă ai anumite abilități pentru a-ți îndeplini, cu succes, viitoarele atribuții. Printre acestea se numără o foarte bună orientare în spațiu, spiritul de observație, răbdarea, capacitatea de a observa dacă animalele prezintă schimbări de comportament sau semne de boală, puterea de concentrare și capacitatea de organizare. Totodată, este important să fii un foarte bun om de echipă.

Dacă te interesează un job de îngrijitor de animale, descoperă cele mai noi oferte de locuri de muncă pe OLX, aici.

Chiar și atunci când nu ai experiență prea multă într-un domeniu și îți lipsesc cursurile de formare profesională ori atestatele speciale, nu trebuie să te descurajezi. Îți poți găsi de lucru într-o varietate de domenii, așa cum sunt și cele de mai sus, în funcție de abilitățile tale, cunoștințele practice dobândite și dorința permanentă de a învăța ceva nou. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseriile care nu necesită formare profesională sau studii superioare, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și oferte de job pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la angajare!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor: and
28 April 2021

Ultima editare: 29 April 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + = 25

Alte articole