INDEPENDENT

Care sunt zilele libere legale din 2019 și când te poți bucura de o vacanță prelungită

19 decembrie 2018

Autor:

Planificarea concediilor pe parcursul anului are legătură de multe ori cu perioadele când există zile libere de la stat. Iar dacă până acum existau doar 14 zile libere, începând cu anul 2018 a fost adăugată încă o zi liberă de care se pot bucura angajații, mai exact Vinerea Mare de dinaintea Paștelui.

Înainte de toate, e bine să știi că zilele libere sunt reglementate prin art. 139 din Legea nr. 53/2003, din Codul Muncii. Același articol face referire și la alte culte religioase decât cele creștine. Concret, zilele libere pentru persoanele care fac parte din alte culte religioase sunt acordate de către angajator, în alte zile decât cele cu sărbători legale sau care fac parte din concediul de odihnă anual.

Citește și Codul muncii: tot ce trebuie să știi despre drepturile și obligațiile tale, în calitate de angajat

Care sunt zilele libere din 2019 și în ce zi cade fiecare
Posibile minivacanțe în 2019 pentru cei din sectorul bugetar
Cine lucrează de sărbătorile legale – excepții și compensații pentru angajați

Care sunt zilele libere din 2019 și în ce zi cade fiecare

Așa cum am vorbit la începutul articolului, în decursul anului 2018 a fost adoptată prin decizie parlamentară o nouă zi liberă, iar pe parcursul anului 2019 vor fi 15 zile nelucrătoare.

Cu toate acestea, e bine de știut că unele din zilele nelucrătoare cad în weekend, mai exact cinci la număr, așa că mai rămân doar 10 zile libere de care te poți bucura. Iată, așadar, care este lista zilelor libere din 2019 și ziua în care cade fiecare:

 • 1 ianuarie (Anul Nou) – marți
 • 2 ianuarie (a doua zi după Anul Nou) – miercuri
 • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – joi
 • 26 aprilie (Vinerea Mare) – a devenit zi liberă legală din 2018
 • 28 aprilie (Paștele ortodox) – duminică
 • 29 aprilie (a doua zi de Paște ortodox) – luni
 • 1 mai (Ziua Muncii) – miercuri
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – sâmbătă
 • 16 iunie (Rusalii) – duminică
 • 17 iunie (a doua zi de Rusalii) – luni
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – joi
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – sâmbătă
 • 1 decembrie (Ziua Marii Uniri) – duminică
 • 25 decembrie (Crăciunul) – miercuri
 • 26 decembrie (a doua zi de Crăciun) – joi

În ceea ce privește zilele libere pentru cultele religioase, altele decât cele creștine, sunt acordate câte 2 zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, adică 6 zile libere pe an.

Un aspect care merită menționat este legat de faptul că, în cazul în care angajatorul nu acordă zile libere, din motive justificate, salariații trebuie să beneficieze de un spor minim de 100% la salariul de bază pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală. Dacă angajatorul nu respectă această obligație, poate primi o amendă de până la 10.000 de lei.

Posibile minivacanțe în 2019 pentru cei din sectorul bugetar

Pentru angajații din sectorul bugetar există și o veste bună în cazul în care Guvernul va aproba și în 2019, așa cum s-a întâmplat și în 2018, zilele de legătură dintre weekenduri și sărbătorile legale. Practic, cei din sectorul bugetar se pot bucura de două minivacanțe, una între Crăciun și Anul Nou și alta cu ocazia Unirii Principatelor Române, în luna ianuarie.

Dacă luăm în considerare zilele de legătură din 2018, ar mai putea să existe câteva posibile minivacanțe pentru angajații din sectorul bugetar, mai exact între Paște și 1 Mai, dar și de Adormirea Maicii Domnului, care ar putea fi legată de weekend. Rămâne totuși de văzut care va fi decizia Guvernului și dacă va aproba aceste minivacanțe, dacă nu, o variantă aproape la fel de bună fiind legarea acestor zile cu unele din concediul legal de odihnă. O zi sau două din acesta, combinate cu zilele de sărbători legale îți pot asigura o vacanță prelungită.

Trebuie să menționăm că aceste zile de legătură vor fi totuși recuperate prin prelungirea programului de lucru, în anumit perioade stabilite în prealabil.

Angajații din sectorul privat nu beneficiază de aceste zile de legătură, astfel că, dacă vor să se bucure de o minivacanță, trebuie să aloce zile din concediul de odihnă.

Cine lucrează de sărbătorile legale – excepții și compensații pentru angajați

Deși nu se lucrează în zilele cu sărbători legale, există și câteva excepții pentru angajații care activează într-unul din următoarele domenii:

 • Unități medicale, cum ar fi spitalele, laboratoarele medicale, policlinicile sau farmaciile;
 • Unități de alimentație publică;
 • Unități unde procesul de producție este continuu, precum fabrici, uzine, ateliere și alte unități care dețin instalații, utilaje sau mașini cu un grad ridicat de pericol în exploatare.

Aici mai pot intra și alte activități precum transporturi, asistență socială, telecomunicații, comerț cu amănuntul, unitățile care fac aprovizionare cu apă, gaze sau energie electrică, dar și unele magazine sau mall-uri care rămân deschise în timpul sărbătorilor legale.

Dacă lucrezi într-unul din domeniile de mai sus, ești medic, șofer profesionist sau inginer într-o uzină, trebuie să știi că, atunci când lucrezi în zilele libere legale, vei primi obligatoriu compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În cazul în care nu poți primi timp liber, atunci ți se poate acorda un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Sursă foto: Shutterstock


Autor:
19 decembrie 2018

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 3 =

Alte articole