INFORMAT

Ce poți face ca să treci mai ușor peste un eșec profesional

25 February 2021
Array

Autor: and

Atât în ​​carieră, cât și în viața personală, ne putem lovi de eșecuri. Problema este că experiențele negative la locul de muncă ne afectează stima de sine, ne fac să ne simțim neputincioși, dezamăgiți și neîncrezători în alegerile făcute. Uneori, devine dificil să trecem peste ele, însă, cu puțin efort și punând în practică o serie de idei, putem transforma orice eșec într-un avantaj. Iată câteva recomandări. 

Privește eșecul din trei perspective diferite

Pentru eşecul profesional, nu există o definiţie standard după care ne putem ghida. Totul depinde de perspectiva fiecărei persoane. Pentru cineva, eșecul profesional poate însemna pierderea unul loc de muncă sau respingerea la un interviu de angajare, iar pentru altcineva, eșecul poate fi neadaptarea într-o echipă, împlinirea unei vocații sau falimentul unei firme. Ceea ce numești tu eșec poate fi, pentru o altă persoană, doar o greșeală sau un feedback în carieră. Pune-ți puțin creativitatea la treabă și încearcă să privești experiența din unghiuri diferite: vezi care este partea bună e eșecului, gândește-te cum vei privi experiența aceasta peste zece ani sau cum se va schimba ea în momentul în care vei avea succesul profesional dorit. Privind situația cu alți ochi, vei putea găsi și soluții sau abordări noi. 

Învață de la cei care au trecut deja printr-un eșec similar

Chiar dacă nu ne plac eșecurile, vei vedea că orice poveste de succes se bazează pe cel puțin unul. Poate fi privit ca pe o provocare prin care va trece orice persoană care iese din zona ei de confort. Eșecurile există, însă nu întotdeauna vorbim despre ele. Puțini sunt cei care au reușit să aibă succes încă de la prima încercare. Poți studia viața antreprenorilor, actorilor, scriitorilor sau a persoanelor pe care tu le admiri și vei observa că fiecare a avut, la un moment dat, o etapă mai dificilă. Nu eșecurile sunt problema, ci modul în care ne raportăm la ele. O atitudine axată pe determinare, ambiție, perseverență, dar și motivație, te va ajuta să transformi eșecul într-un avantaj și într-o lecție nouă. 

Concentrează-te pe oportunități

Cum ar fi dacă, peste ceva timp, se va dovedi că eșecul nu a fost altceva decât o dovadă a faptului că meriți ceva mai bun? De exemplu, dacă în momentul de față ai pierdut un job, următorul poate să fie mult mai potrivit pentru tine și să îți dai seama că „eșecul” te-a împins să găsești alte oportunități. De multe ori, corelăm eșecul cu sentimentul de neputință, de rușine și începem să ne pierdem încrederea în abilitățile noastre. Astfel, ne compromitem posibilitatea de a avea succes. În schimb, căutarea unei soluții este cea care te face să anulezi regretul că nu ai făcut tot ce ai putut pentru a-ți atinge obiectivul profesional. 

Dacă tocmai ai pierdut un job, vezi ce lecții ai de învățat din această experiență, fă-ți o listă cu ce ți-ai dori să obții la viitorul loc de muncă, actualizeaza-ti CV-ul și descoperă ce oportunități există în prezent. 

👉  OLX te ajută să găsești jobul potrivit pentru tine. Ai acces la peste zece domenii de interes, de la Educatie -Training la IT – Telecomunicatii. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Privește eșecul ca pe un feedback 

Știm că nu întotdeauna ajută să ni se spună să privim partea plină a paharului. Însă, în cazul carierei, eșecul poate fi, de fapt, un feedback sau rezultatul unor acțiuni deja săvârșite. La fel ca în cazul unei despărțiri, primul instinct este să ne concentrăm pe momentele frumoase și mai puțin pe tot ce nu a mers bine. În fond, „disfuncționalitățile” fac o relație să se încheie și nu lucrurile care merg excelent. La fel și în cazul unui job, cu siguranță au existat factori care au dus la acest „eșec”. Fă o listă pe care să notezi atât lucrurile care crezi că au lipsit la tine, dar și tot ce nu ți-a plăcut la ceilalți, la modul lor de abordare a problemelor, la mediu. Eșecul prin care ai trecut poate fi cauzat atât de factori exteriori (care țin de mediu, de ceilalți colegi, de angajator), cât și factori interiori (abilitățile, capacitățile, gândurile, obiceiurile și tot ce ține de personalitatea ta). Cunoscând toate circumstanțele care au generat eșecul, îți dai seama ce lucruri pot fi îmbunătățite, ce trebuie să faci pentru a putea obține ceea ce ți-ai propus, dar și care sunt așteptările pe care le ai de la ceilalți. 

Acceptarea eșecului este un pas înainte

Acceptarea eșecului nu înseamnă să te resemnezi și nici să fii mândru de el. Adevărata acceptare este înțelegerea obstacolului în fața căruia te afli și confruntarea directă cu feedbackul, cu criticile primite, cu tot ce a însemnat pentru tine acest eșec. Odată acceptată situația exact așa cum este, îți vei putea concentra energia și atenția către modalitățile de rezolvare. Gestionarea eșecului, respingerii sau dezamăgirii poate aduce la fel de multe beneficii precum o realizare imensă.

👉 Indiferent că îți dorești un job full time sau part time, OLX te ajută să îl găsești rapid pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica! 

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor: and
25 February 2021

Ultima editare: 29 April 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

 • Angajăm Agent Turism & Rent a Car Brașov

  Candidatul Ideal:

  Suntem în căutarea unei persoane entuziaste și proactive pentru a se alătura echipei noastre în calitate de Agent de Turism/Ticketing și Rent a Car. D..

  Brasov 21 Jun 08:06 Full time

 • Căutăm colegi instalatori și ajutor de instalatori

  VESATERM își mărește echipa!

  Activăm in domeniul instalațiilor sanitare, termice și de climatizare din 2007. Punem pasiune si suntem buni în ceea ce facem, ne prețuim colegii și cli..

  Timis 20 Jun 08:06 Full time

 • Angajam agent curatenie si masinisti in centru comercial sector 2

  Ne extindem echipa si Angajam agent curatenie si operator masinist, care va lucra intr-un centru comercial de bricolaj .

  Ce ne dorim de la tine?

  - Persoana serioasa si muncitoare

  ..

  Bucuresti - Ilfov 20 Jun 07:06 Full time

 • Angajam ajutor pizzer

  Pizzeria Maxxa din Deva angajeaza ajutor pizzer
  Program 2 zile lucratoare / 2 zile libere
  Mai multe detalii la telefon

  Hunedoara 21 Jun 21:06 Full time

 • Operatori CNC si lacatusi mecanici, Bucuresti

  Locatia: Romaero Baneasa

  Cerinte: calificare si experienta pe posturi similare, abilitati de citire desen tehnic

  Program de lucru luni-vineri, 7.00 - 15.00

  Pachet salarial:

  Bucuresti - Ilfov 21 Jun 21:06 Full time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 2

Alte articole