COMPETENT

Ce te așteaptă la un job de brancardier – avantaje și dezavantaje

17 December 2019
Array

Autor:

Pentru majoritatea personalului pe care îl găsim în spitale, a oferi ajutor este motivul pentru care au ales o cariera în domeniu. Aspectul acesta are atât plusuri, cât și minusuri. Cu siguranță joburile din spitale aduc experiențe surprinzătoare pe care nu le întâlnești în alte meserii, dar și situații delicate, complicate și dificil de gestionat. Ca orice job care se desfășoară în cadrul unui spital, și postul de brancardier aduce cu sine atât părți bune, cât și aspecte mai puțin plăcute. Despre acestea și alte detalii discutăm în articolul de astăzi. 

Dezavantajele și avantajele postului de brancardier 

Meseria de brancardier

În primul rând, brancardierul își desfășoară activitatea în unități sanitare, policlinici, în spitale de stat sau private, iar principalul său rol este acela de a transporta pacienții care nu se pot deplasa singuri, fie de la salvare către sala medicului care îl investighează, fie în incinta spitalelor, la secțiile unde pacientul are nevoie. De aceea, mediul de lucru este destul de tensionat. Brancardierul trebuie să știe să lucreze cu persoanele aflate în dificultate, care au nevoie de ajutor pentru a se deplasa și trebuie să fie pregătit mental pentru diverse cazuri, mai ales dacă lucrează pentru secțiile de primiri urgențe, chirurgie, terapie intensivă, îngrijiri paliative. În unele cazuri, va ajuta la fixarea extremităţilor, a segmentelor fracturate ale pacientului, la aplicarea aparatelor gipsate, inclusiv în cadrul serviciului de gardă.

În plus, lucrând într-un astfel de mediu, volumul de muncă este destul de mare, iar ritmul este unul alert. Se lucrează în ture de noapte, inclusiv în perioadele cu sărbători: Paște, Crăciun, Anul Nou. Ca brancardier, trebuie să fii destul de rapid, mai ales când apar urgențe sau în cazul în care sunt doi-trei brancardieri pe o secție cu 40 de paturi și zeci de investigații de făcut zilnic. Un alt dezavantaj este că, din cauza lipsei de personal din unitățile de spitalizare de stat, uneori, brancardierul este nevoit să preia și sarcinile altor categorii de personal

De asemenea, dacă ai o afecțiune care îți interzice să faci efort fizic intens și să ridici greutăți mari, meseria de brancardier nu este una foarte potrivită. Trebuie să ai o condiție fizică bună pentru a putea ridica ușor targa și să știi să previi situațiile care pot afecta siguranța pacientului în timpul transportului către secțiile spitalului.

În plus, brancardierul trebuie să ţină cont de drepturile pacientului. În acest sens, trebuie cunoscută Legea Nr.263 din 27.10.2005, în care sunt specificate toate informațiile necesare desfășurării activităților din cadrul spitalului fără probleme. 

Pe lângă toate acestea, există și avantaje. În primul rând, lucrezi cu medici, asistenți, infirmieri și ai acces la multe informații de valoare cu privire la boli, afecțiuni, tratamente. În cazul în care ai o problemă de sănătate sau un prieten are nevoie de ajutor, ai repere de la care poți porni pentru că domeniul nu îți este total necunoscut. Lucrând cu medicii știi ce recomandări și îndrumări poți cere și ai un feedback chiar de la persoane avizate. De asemenea, jobul este unul destul de stabil, în orice spital fiind nevoie de cel puțin un brancardier. Salariul mediu este de aproximativ 2500 de lei net, dar poate varia în funcție de unitatea sanitară în care se desfășoară activitatea. 

Dacă îți face cu ochiul un job de brancardier, descoperă toate ofertele proaspete de pe OLX aici

Ce presupune cursul de brancardier 

Așa cum am specificat și într-un articol anterior, pentru a deveni brancardier nu este nevoie să ai studii superioare, ci să urmezi un curs de calificare. De regulă, cursul durează 360 de ore, dintre care 120 de ore de teorie și 240 de ore de practică într-o unitate specializată, cum ar fi un Spital Clinic Judeţean. Taxa cursului este de aproximativ 500-600 lei, iar pentru a-l urma trebuie să completezi o fișă de înscriere și să prezinți o copie după cartea de identitate, certificatul de naștere, cel de căsătorie, dacă este cazul, precum și o adeverință medicală care să dovedească faptul că ești apt pentru efectuarea cursului de perfecționare. Principalele activități, abilități și competențe pe care le dobândești în urma studiilor țin de pregătirea materialului rulant, de preluarea pacienților din diverse locații, de transportul pacienților în spital și de respectarea condițiilor de igienă care să îți permită desfășurarea activităților în siguranță, atât pentru tine, cât și pentru bolnav. 

Cât de ușor este să faci jobul acesta și în altă țară 

Ce presupune cursul de brancardier

Dacă te gândești să practici acest job în afara țării, trebuie să știi că la competențele cerute în România, se cer și cele legate de comunicare în limba oficială din țara sau compania în care te angajezi. De obicei, este acceptat și nivelul conversațional, de începător, firmele putând oferi cursuri intensive de limba engleză, germană, spaniolă. În plus, se cer cunoștințe minime de utilizare PC, experiență și studii de specialitate în domeniu. 

Dacă te gândești să începi un job de brancardier, trebuie să știi că rolul tău va fi destul de important și va cere implicarea totală în ceea ce faci. Indiferent dacă îți dorești acest job în țară sau în străinătate, intră pe olx.ro și află mai multe detalii despre ofertele actuale. 

Sursă foto: Shutterstock 

Array

Autor:
17 December 2019

Ultima editare: 24 February 2020


Cele mai noi anunțuri pentru brancardier de pe OLX

 • Brancardier - Spitalul Sfantul Sava

  Spitalul Sfantul Sava din localitatea Pantelimon - jud. Ilfov angajeaza BRANCARDIER.

  OBLIGATORIU : EXPERIENTA IN DOMENIU MINIM 2 ANI

  SALARIU BRUT 5800-6000 lei c..

  Bucuresti - Ilfov 22 Apr 15:04 Full time

 • Brancardier - Spital Cluj

  DESCRIERE

  Sa fii unul dintre Oamenii Reginei inseamna sa fii in mod autentic interesat de binele celor din jur, iar in rolul de Brancardier vei avea un impact pozitiv in viat..

  Cluj 22 Apr 21:04 Full time

 • Brancardier - Spital Premiere Timisoara

  Sa fii unul dintre Oamenii Reginei inseamna sa fii in mod autentic interesat de binele celor din jur, iar in rolul de Brancardier vei avea un impact pozitiv in viata pacientilor, prin transportarea..

  Timis Azi 13:04 Full time

 • Angajam brancardier cu permis cat B , Servicii funerare

  Cautam o persoana care sa intre in echipa noastra pentru o colaborare lunga!

  Candidatul trebuie sa fie de o seriaozitate maxima, cu abilitati comunicative, o echipa din 2 persoane se va depla..

  Vrancea 17 Apr 14:04 Prezenta la locul de munca

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 − = 74

Alte articole