RESPONSABIL

Ce te așteaptă la un post de ospătar: avantaje, dezavantaje și detalii mai puțin știute

28 iunie 2019

Autor:

Dacă îți place să interacționezi cu oamenii, ești tot timpul în alertă și ai nevoie de un job pentru care nu trebuie să ai studii sau o pregătire specială, un post de ospatar s-ar putea să fie exact ce cauți în momentul de față.

Rolul unui ospătar este esențial în orice restaurant, pub, cafenea sau terasă. Pentru că oricât de bună ar fi mâncarea din locul respectiv, dacă servirea nu este în regulă, clienții nu vor reveni acolo. Atitudinea ospătarilor se numără printre factorii care influențează semnificativ imaginea unui local, motiv pentru care, dacă alegi un astfel de job, va trebui să fii foarte atent la interacțiunea cu cei cărora le iei comanda. 

Și pentru că este important să știi dinainte ce te așteaptă la un loc de muncă, în cele ce urmează ți-am pregătit un ghid care te va ajuta să înțelegi în detaliu ce înseamnă să fii ospătar.

Cum poți câștiga mai bine lucrând ca ospătar

Trebuie să știi de la bun început că salariul unui ospătar poate varia de la un loc la altul, în funcție de profilul restaurantului ales. De exemplu, la saloanele de nunți și restaurantele cu o reputație bună (mai ales cele din zona centrală a orașelor) vei câștiga mai mult decât la terasele și cafenelele de cartier. De asemenea, experiența de lucru pe care o ai îți poate mări șansa de a obține un venit mai bun. 

Pentru un ospătar, salariul mediu este undeva la 2000 de lei, mai mult sau mai puțin. În timp însă, dacă îți faci treaba cum trebuie și dai dovadă de seriozitate, suma se va dubla. Și poți ajunge să ocupi chiar și un post de coordonator sau de șef de sală în locul respectiv. 

Pe lângă salariul propriu-zis, ospătarii își pot rotunji veniturile prin intermediul bacșișurilor. Deși nu este vreo reglementare în acest sens, există un soi de lege nescrisă conform căreia bacșișul reprezintă 10% din valoarea consumației. Iar dacă ești atent cu clienții și îi tratezi cu amabilitate, la final, pe lângă nota de plată, s-ar putea ca ei să îți lase și o mică recompensă. În plus, important de menționat e că sumele obținute din bacșișuri pot crește în serile din weekend, când mai toate locurile din oraș sunt ocupate aproape în totalitate. 

Dacă îți sună bine un job de ospătar, vezi toate ofertele de pe OLX, aici.

Ce responsabilitati ai ca ospatar, la job

Principalele responsabilități ale unui ospătar

Nu îți imagina că ospătarul este doar persoana care aduce mâncarea și băutura la mese. Lista atribuțiilor sale e mai complexă, așa că, dacă vrei să lucrezi într-un restaurant, iată ce vei avea de făcut ca ospătar:

 • Vei curăța și vei pregăti mesele pentru clienți;
 • Vei întâmpina clienții și îi vei ajuta să găsească o masă liberă;
 • Le vei aduce meniurile la masă și le vei prelua comenzile;
 • Vei face recomandări din meniu în funcție de preferințele clienților, în cazul în care aceștia au nevoie de ajutorul tău;
 • Vei transmite comanda și cerințele speciale ale clienților la bucătărie și la bar;
 • Vei aduce la masă preparatele și băuturile cerute;
 • Vei întocmi nota de plată și vei încasa banii;
 • La finalul turei de lucru, vei preda sumele încasate șefului de sală sau supervizorului tău direct;
 • Vei debarasa mesele pentru ca următorii clienți să le poată ocupa;
 • Vei fi în permanență atent la clienți, astfel încât să nu se simtă neglijați și să aibă parte de o experiență plăcută în restaurantul în care lucrezi. 

Avantajele și dezavantajele meseriei de ospătar

Ca toate celelalte meserii, și cea de ospătar are plusurile și minusurile ei, așa că ține doar de tine să îți dai seama dacă este ceva ce ai vrea să faci. Avantajele sunt semnificative și merită luate în considerare:

 • Este o meserie pe care o poți învăța cu ușurință și pentru care nu ai nevoie de studii de specialitate sau de experiență, fiind un job de luat în calcul în special atunci când ești la început de drum;
 • Ai ocazia de a interacționa cu foarte multe persoane și de a-ți dezvolta abilitățile sociale;
 • Te obișnuiești cu un ritm de lucru alert, ceea ce te poate ajuta și la următoarele joburi;
 • Este un job flexibil, pe care îl poți face în multe locuri (hoteluri, restaurante, baruri, terase, cafenele, ceainării, dar și în cadrul unor evenimente private);
 • Există numeroase posturi în acest domeniu, așa că nu vei duce lipsă de oferte;
 • Poți ajunge să câștigi bine din bacșișuri dacă reușești să le câștigi încrederea și simpatia clienților. 

Bineînțeles, ca orice altă meserie, și cea de ospătar are minusurile sale, așa că va trebui să te gândești și la dezavantaje:

 • În primă fază, salariul este destul de mic, mai ales dacă nu ai experiență și lucrezi într-un loc mai puțin popular, care nu are clienți fideli;
 • Jobul de ospătar este unul destul de solicitant din punct de vedere fizic, pentru că va trebui să stai aproape tot timpul în picioare și să te miști într-un ritm alert, în ture de 8-12 ore pe zi;
 • Weekendurile tale vor fi aproape de fiecare dată ocupate, pentru că atunci ies oamenii cel mai mult în oraș, iar barurile, restaurantele și cafenelele au nevoie de personal;
 • Vei interacționa cu o mulțime de clienți nemulțumiți și va trebui să apelezi de fiecare dată la cartea diplomației pentru a rezolva conflictele cu ei și pentru a le soluționa problemele, astfel încât să nu plece dezamăgiți din localul respectiv.
Ce cursuri trebuie sa urmezi pentru a fi ospatar

Detalii mai puțin cunoscute despre meseria de ospătar

Dacă ideea de a începe să lucrezi ca ospătar îți sună bine, trebuie să ții cont și de câteva detalii mai puțin cunoscute, dar pe care ar fi bine să le afli din timp:

 • Cursurile de calificare. Chiar dacă nu ai nevoie de studii superioare sau de o diplomă anume pentru a munci ca ospătar, un curs de calificare te-ar putea ajuta foarte mult. Vei învăța o mulțime de secrete din domeniu, de la cum să pregătești și să aranjezi masa, până la cum să îi câștigi pe clienți de partea ta;
 • Îndemânarea. Ca ospătar te vei ocupa, în primul și în primul rând, să transporți farfuriile și platourile cu mâncare de la bucătărie la mesele clienților și înapoi. La prima vedere pare o activitate destul de ușoară, însă chiar va trebui să îți dezvolți tehnica de servire, să îți menții echilibrul și să te miști rapid prin spațiul localului în care lucrezi;
 • Munca la negru. Din păcate, sunt mulți ospătari care muncesc în continuare la negru, fără contract, fără să se bucure de drepturile depline ale unui angajat. Este important să refuzi propunerea de a lucra în felul acesta, pentru că experiența ta de muncă nu va fi înregistrată nicăieri și nici nu vei avea siguranța salariului (plătit la timp sau plătit integral);
 • Cunoașterea unei limbi străine. În străinătate, salariile din industria ospătarilor sunt duble sau chiar triple față de România, iar serviciile respectă alte standarde. Iar dacă te gândești să îți încerci norocul într-o altă țară, cel mai bine ar fi să te pregătești din timp și să înveți măcar o limbă străină (sau limba statului în care plănuiești să ajungi), pentru a-ți găsi cât mai repede un loc de muncă.

În concluzie, dacă îți dorești să te angajezi ca ospătar, a venit vremea să începi să te documentezi în privința posturilor disponibile. Analizează toate opțiunile, cu siguranță vei găsi foarte repede un post potrivit pentru tine!

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!


Autor:
28 iunie 2019

Ultima editare: 24 februarie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru ospatar de pe OLX

 • Barmana-ospatara cu experienta 1900- 2200

  IRIS CAFFE ,Cafenea bulevardul Dacia angajează fete pentru postul de barman ospatar program:săptămâna scurta cu săptămâna lunga sau 2 cu 2

  Bihor 30 Mar 15:03 Locatie stabila

 • Restaurant "Ammos Grill" Portul Tomis angajeaza ospatar

  Restaurant "Ammos Grill", Portul Tomis, angajeaza ospatar cu experienta, in regim full time, salariul peste medie si ajutor de ospatar. Detalii la numarul de telefon: 0760 774 513.

  Constanta 29 Mar 14:03 Locatie stabila

 • Restaurant BONFISH angajam ,ospatar, ajutor ospatar

  Restaurant cu specific pescaresc BONFISH din Constanta , angajeaza ospatar, ajutor ospatar .Relatii la telefon 722 452 522

  Constanta 13 Mar 12:03 Locatie stabila

 • Barman-ospatar,ajutor bucatar,mentenanta,administrator cabane pensiuni

  Barman-ospatar,ajutor bucatar,mentenanta,administrare pensiuni si cabane, imi ofer serviciile,nefumator,nu consum alcool(fost sportiv) varsta 35 de ani! Caut de munca numai pensiuni si cabane valea pr..

  Brasov 31 Mar 14:03 Personal hotelier - restaurant

 • Barman-ospatar,sau baby-sitter

  ,Sunt Anca, am varsta de 19 ani jumatate,Mentionez faptul ca sunt studenta la USV, am abilitati bune de comunicare ,ma adaptez repede, experienta in ingrijirea copiiilor,am lucrat ca si barman-ospatar..

  Suceava 30 Mar 09:03 Personal hotelier - restaurant

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

47 − 39 =

Alte articole