RESPONSABIL

Joburi într-un hotel: ce posturi poți găsi și ce trebuie să știi despre ele

3 January 2019
Array

Autor:

Ești în căutarea unui job care să-ți aducă venituri satisfăcătoare și care să te ajute la formarea unei experiențe pe termen lung, dar vrei să îți păstrezi și libertatea de a căuta alte locuri de muncă? Simți că în industria hotelieră ai putea învăța lucruri noi și ai avea o mare varietate de opțiuni, dar încă te întrebi de unde ai putea începe.

Indiferent dacă ți s-ar potrivi un post sezonier sau dacă îți propui să te dezvolți pe termen lung, poți conta pe disponibilitatea joburilor oferite de hoteluri. Care sunt acestea, căror cerințe va trebui să răspunzi pentru angajare și cu ce beneficii vine fiecare dintre ele poți afla din articolul următor.

Cameristă
Recepționer
Ospătar
Bucătar
Bellboy

Cameristă

Dintre toți lucrătorii care mențin permanent un hotel în stare de funcționare, cameristele își fac simțită prezența în cel mai evident mod. De munca lor depinde satisfacția clienților, încă din primul moment în care aceștia ajung în camerele care le-au fost repartizate.

Rolul principal al cameristei este asigurarea igienizării spațiilor de cazare și a celor de folosință comună, în conformitate cu normele de clasificare a unității de ospitalitate. Gradul anual de ocupare a hotelului reflectă indirect mulțumirea vizitatorilor față de activitatea cameristelor.

 • Pregătire

Dacă vrei să te angajezi pe un post de cameristă, trebuie să ai cunoștințe legate de normele tehnologice de curățenie a spațiilor de cazare. Studiile medii sunt suficiente pentru a avea un astfel de job, dar finalizarea cursului de calificare acreditat pentru ocupația de cameristă este obligatoriu.

În privința stării de sănătate și a igienei personale, exigențele sunt înalte, iar un bun spirit de observație te poate ajuta să-ți ușurezi munca. Nu neglija menținerea unui comportament cât mai adecvat mediului hotelier, prin politețe și prin atitudinea receptivă față de nevoile clienților.

 • Cerințe

Pe fișa postului de cameristă vei găsi cerințe specifice, cum ar fi curățenia zilnică a camerelor și a apartamentelor din hotel, a holurilor de primire și a recepției. În cazul în care nu există personal special desemnat, îți vor reveni și sălile de conferințe sau de ședință, dar și lifturile.

De asemenea, va trebui să verifici care e situația camerelor din hotel și să știi exact care dintre ele sunt ocupate sau libere. Tot tu va trebui să treci prin fiecare cameră și să verifici dacă instalațiile sanitare, caloriferele, televizorul sau aerul condiționat funcționează. Vei colabora în fiecare zi cu personalul de la spălătorie și ocazional cu meseriași din sectorul de întreținere, când vei avea de remediat anumite probleme tehnice.

 • Salariu

Valoarea netă a venitului lunar pentru o cameristă, adică suma pe care o iei „în mână”, începe de la nivelul unui salariu minim pe economie. În funcție de resursele de care dispune fiecare hotel, acesta poate fi însoțit de acordarea bonurilor de masă. Mai mult, există hoteluri care suplimentează oferta pentru angajați cu o masă gratuită, cu un voucher oferit cu ocazia zilei de naștere sau chiar cu acordarea celui de-al 13-lea salariu.

Recepționer

Dacă ești o fire prietenoasă și vezi jobul ca pe o ocazie de a interacționa cu o mulțime de oameni, postul de recepționer ar trebui să îți vină ca o mănușă. Dintre toți colegii tăi, tu vei fi cel care intră în contact cel mai mult cu oaspeții, iar pe umerii tăi va sta responsabilitatea asupra felului în care văd clienții hotelul. Trebuie să menții o ținută impecabilă, de la felul în care ai grijă de uniformă până la modul de adresare față de clienți.

Cu zile agitate și cu multă lume care iți va solicita ajutorul, acest job te poate pune în fiecare zi în situații diverse, care să-ți pună la încercare spontaneitatea. Dincolo de îndatoririle stabilite la angajare, ca recepționer vei avea de rezolvat reclamații venite din partea unor clienți cu gusturi foarte diferite, sosiți din mijlocul unor culturi cu obiceiuri foarte variate.

 • Pregătire

Dacă ești spontan, atent la detalii și ai o prezență agreabilă, drumul tău către postul de recepționer începe cu bine. În privința studiilor necesare, accesul la acest job este condiționat de absolvirea examenului de bacalaureat și a cursului de calificare de gradul III ca tehnician de hotel sau recepționer.

Cunoașterea limbilor străine este o condiție obligatorie, iar dicția cât mai corectă, aspectul fizic plăcut și atenția distributivă nu trebuie să-ți lipsească, dacă vrei să concurezi cu șanse reale pentru acest job.

 • Cerințe

Jobul de recepționer îți va solicita răbdarea necesară pentru a oferi chiar și informații pentru care va trebui să ceri, la rândul tău, ajutorul unor colegi. Recepționerul se ocupă, în primul rând, de primirea clienților și de repartizarea lor pe camere, în funcție de rezervări. În această etapă, el le recomandă celor care urmează să se cazeze să folosească sala de fitness sau salonul de spa din incinta hotelului.

Pe perioada sejurului, recepționerul oferă informații despre obiectivele turistice din împrejurimi, despre restaurantele din unitate sau din apropierea acesteia, dar și despre mijloacele de transport disponibile. Turiștii pot apela la recepționeri pentru reclamații legate de starea camerei și pentru solicitări de moment. La check-out, recepționerul ajută clienții care au greutăți la plata cu cardul sau care pot plăti doar cu valută.

 • Salariu

Salariul de debut, în cazul unui recepționer de la un hotel bucureștean de patru stele, se învârte în jurul valorii nete a unui salariu minim pe economie. Bonurile de masă și oferirea unei mese zilnice în incinta unității sunt beneficii despre care merită să întrebi la interviul de angajare pentru postul de recepționer. Cele mai multe hoteluri le adaugă la pachetul salarial inițial.

Ospătar

Poate că ospătarul nu este primul lucrător care îți vine în minte atunci când te gândești la industria hotelieră, dar rolul lui este foarte important pentru buna imagine a unei unități de cazare. Ospătarul este pregătit să facă față multor capricii venite de la clienți și se ocupă de servirea promptă a clienților din restaurantul hotelului.

Dacă te interesează acest job, trebuie să știi că oportunitățile de avansare sunt pe măsura solicitărilor la care va trebui să răspunzi. Un ospătar ambițios și harnic, care anticipează cu abilitate nevoile clienților, poate câștiga prestigiul necesar posturilor de somelier, Chef au bar sau chiar Maître d’hôtel.

 • Pregătire

Prima condiție pentru obținerea acestui job este finalizarea ciclului general de învățământ, fără de care nu poți începe cursurile de specializare ca ospătar acreditat de Autoritatea Națională de Calificări. Dacă îți dorești un avantaj în plus, poți urma niște cursuri de perfecționare cu specializarea de director de restaurant. Pentru acesta însă, este obligatorie diploma de bacalaureat.

Ca angajat al unui hotel, dar mai ales ca ospătar, trebuie să cunoști cel puțin limba engleză. Una dintre calitățile care te vor ajuta să te remarci în fața clienților este cunoașterea preferințelor și obiceiurilor clientelei, în funcție de țara din care provine și de vârstă.

 • Cerințe

Sarcinile ospătarului sunt diverse, iar servirea clienților este doar cea mai vizibilă dintre ele. Te vei ocupa, așadar, de pregătirea salonului pentru primirea clienților, de prezentarea și vânzarea preparatelor din meniu, dar și a băuturilor din ofertă, vei ajuta clienții să aleagă preparatele și băuturile, dacă nu sunt hotărâți, și vei rezolva eventualele reclamații.

Ca ospătar, trebuie să cunoști specialitățile locale și internaționale, preferințele diferitelor categorii de clienți și tipurile de băuturi potrivite cu anumite preparate. Activitatea ta va necesita abilități manuale bune și rezistență fizică deosebită, va implica și perioade de vârf, cu situații stresante, în care rapiditatea servirii poate fi afectată de numărul prea mare de clienți.

 • Salariu

Este cunoscut faptul că satisfacția de a fi ospătar nu vine doar din salariu. Experiența anterioară, dărnicia clienților și numele restaurantului determină inclusiv bacșișul care se adună la finalul zilei. Dincolo de asta, venitul net al unui ospătar începe de la o valoare situată peste salariul minim pe economie, cu șanse mari de dublare într-o perioadă scurtă. Aflați printre cei mai căutați lucrători din industria de profil, ospătarii au avantajul că pot să-și schimbe mai des locul de muncă, în funcție de sezon și de preferințe.

Bucătar

Cu toate că meseria se învață, când vorbim despre bucătari, talentul este cel care face diferența dintre un profesionist și un adevărat artist. Într-o lume în care a devenit o banalitate să îți spui Chef, adevărații maeștri sunt confirmați de clientela cu gusturi fine care alege să revină în restaurantul preferat.

Dacă te-ai hotărât să devii bucătar, pasiunea este primul ingredient pe care trebuie să-l adaugi la rețeta unei cariere pline de satisfacții. Vei lucra într-un mediu solicitant, cu norme stricte, exigențe și presiuni mari, venite din nevoia de a mulțumi pretențiile consumatorilor. Chiar și așa, aprecierile pe care le vei primi pentru munca ta și eventuala faimă pe care ți-ai putea-o clădi te vor motiva să te perfecționezi în acest domeniu.

 • Pregătire

După ani de show-uri televizate cu specific culinar, meseria de bucătar a ajuns în topul ocupațiilor față de care românii își manifestă interesul. Pentru a ajunge să profesezi însă, este nevoie de mai mult decât de simplul entuziasm. Cursurile de bucătar, de cofetar-patiser sau de bucătar-șef sunt prima condiție de acces la acest job.

Abilitățile bune de comunicare și capacitatea de a-ți desfășura munca în echipă în condiții bune sunt indispensabile, pentru că vei lucra alături de un colectiv numeros și foarte dinamic. Poți fi sigur de șansele tale de a fi un bun bucătar dacă ai un bun control al instrumentelor, deci dacă știi să mânuiești mașina de tocat și plita cu inducție, dar și făcălețul sau tigaia wok. Îți mai trebuie gusturi fine și simțuri ascuțite, precum și rezistență fizică deosebită.

 • Cerințe

Ca bucătar, ți se va cere în permanență seriozitate și chiar să fii sever când nu e cazul să accepți jumătăți de măsură. În funcție de nivelul hotelului în care se află restaurantul care te va angaja, va trebui să înveți rapid un rețetar specific preferințelor manifestate de clientela acestuia.

Fișa postului tău va include pregătirea antreurilor, fripturilor, mâncărurilor din pește, garniturilor și deserturilor, precum și a salatelor, aluaturilor de bază și a sosurilor. Programul de lucru este fix, dar poate include frecvent ore suplimentare, iar rezistența la condiții precum temperaturile ridicate este obligatorie.

 • Salariu

Dacă abia te pregătești să intri în bucătăria unui restaurant, te poți aștepta la un salariu net cu o valoare similară celui minim pe economie. Suplimentar, unele restaurante ar putea plusa cu bonusuri de performanță care să-ți mărească veniturile cu 50%, iar cele mai multe unități de alimentație publică vor oferi și o masă de prânz. Ca bucătar-șef, vei avea ocazia de a câștiga lunar mai mult decât salariul mediu pe economie.

Bellboy

Una dintre rotițele fără de care mecanismul complex al unui lanț hotelier nu ar putea funcționa optim este curierul, cunoscut și sub numele de bellboy. Clienții fac cunoștință cu el de îndată ce intră pe ușa hotelului, când sunt întâmpinați călduros. Ulterior, rolul util al unui bellboy se face simțit în funcție de necesitățile celor care se cazează în hotel.

Fie că face mai ușor transferul bagajelor sau că rezolvă diverse reclamații venite de la clienți, un bellboy este indispensabil bunului mers al unui hotel. Dacă ești o persoană responsabilă și obișnuiești să acorzi atenție detaliilor, poți deja să-ți iei măsurile după care ți se va croi uniforma.

 • Pregătire

Ca bellboy, va trebui să faci dovada cunoașterii a cel puțin unei limbi străine, iar condiția ta fizică trebuie să fie una atletică. Munca ta va implica efort fizic mai mult decât moderat, iar promptitudinea față de solicitări va contribui la satisfacția clienților care se vor caza în hotel.

Vei avea o șansă în plus de angajare dacă deții permis de conducere pentru categoria B. Aspectul fizic plăcut și abilitățile bune de comunicare te vor scoate în față încă de la interviul de angajare, iar amabilitatea și solicitudinea sunt obligatorii pentru un astfel de job.

 • Cerințe

Imediat ce vei ocupa postul de bellboy, vei avea de îndeplinit un set de atribuții specifice, precum direcționarea clienților către camere, transportul și supravegherea valizelor sau prezentarea spațiilor de cazare. Pe lângă acestea, vei avea de îndeplinit activități de curierat, atât în incinta hotelului, cât și în oraș.

Grupurile de turiști nou sosiți la hotel se vor bizui pe tine pentru a cunoaște facilitățile puse la dispoziție, iar rezervarea unui taxi și primirea unui pachet sosit prin poșta vor cădea tot în sarcina ta. Pentru toate, vei avea nevoie de rezistență la stres și de o mare adaptabilitate.

 • Salariu

Pachetul salarial al unui bellboy este întregit, de obicei, de o serie de beneficii. Alături de suma netă echivalentă aproximativ cu un salariu minim pe economie, există probabilitatea să beneficiezi și de tichete de masă sau de prime de sărbători. În funcție de facilitățile de care dispune hotelul, vei avea posibilitatea de a beneficia de reduceri de preț pentru accesul la spa sau la sala de fitness.

Printre joburile pe care le poți găsi într-un hotel se mai numără și șeful de sală, un profesionist cu o funcție foarte importantă. Dincolo de savoarea preparatelor din meniu sau de selecția bogată de vinuri, vizitatorul va ține minte factorii care au umanizat experiența lui în restaurant.

Șeful de sală este direct răspunzător de aceasta, prin atribuțiile lui de a coordona echipa ospătarilor, de a concepe evenimente cât mai aparte și de a impune o atmosferă primitoare de fiecare dată.

Lucrătorul de la biroul Concierge este un alt specialist care contribuie la experiența plăcută a turiștilor. El se ocupă de furnizarea de informații și de realizarea de programări la unitățile de spa, la sălile de conferință sau la restaurantele din cadrul hotelului.

Alături de recepționer, el este mereu la curent cu structura, confortul și starea spațiilor de cazare. Lucrătorul de la Concierge preia și rezolvă reclamațiile și solicitările clienților, dar le și propune oferte, pachete turistice sau tururi organizate.

Așadar, industria hotelieră este un mediu dinamic, ideal pentru angajații care se simt cel mai bine într-un colectiv numeros. Un job la un hotel îți va scoate în față oportunități noi și oameni speciali, cu experiențe diverse și cu mult entuziasm. Chiar dacă munca nu va fi tocmai ușoară, pasiunea ta pentru turism și ospitalitate poate face totul mai plăcut.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
3 January 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

71 + = 76

Alte articole