INDEPENDENT

Venituri extra în vacanță. Unde poți să lucrezi vara aceasta și care sunt cele mai căutate joburi

22 April 2019
Array

Autor:

Vara este perioada când se fac cele mai multe angajări pentru joburi sezoniere, iar cei care se bucură de aceste oportunități sunt în special tinerii. Posibilitatea de a obține un venit extra în perioada verii și de a debândi experiență de lucru sunt principalele beneficii pe care le oferă aceste joburi.

Cum îți găsești un job pe perioada verii

La fel ca în cazul joburilor pe perioada iernii, despre care am discutat deja aici, angajările încep din timp, chiar și din luna martie. Bineînțeles, poți să găsești oferte pe toată durata verii, însă cu cât aplici mai devreme, cu atât ai mai multe șanse să te angajezi.

Referitor la contractul de muncă, acesta se încheie pe o perioadă limitată de timp, de la câteva săptămâni la câteva luni. Există oferte de lucru pentru care angajatorii încheie contract de muncă încă din luna martie și până toamna, inclusiv luna septembrie. Programul de muncă poate fi part time sau full time.

Dacă îți sună bine un job pe perioada verii, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Care sunt cele mai căutate joburi pe perioada verii

Așa cum am zis mai sus, joburile de vară sunt o oportunitate grozavă să câștigi bani în perioada verii. Ce-i drept, orice adolescent își dorește să iasă în oraș cu prietenii, să meargă la festivaluri sau să își cumpere toate lucrurile care îi fac cu ochiul, iar independența financiară e un avantaj care merită luat în seamă.

Există diverse oferte de joburi care te pot ajuta să faci rost de un venit suplimentar, iar mai jos am adunat o listă cu câteva dintre cele mai căutate în sezonul estival:

Hoteluri și restaurante

Odată cu începerea sezonului de vară, stațiunile de pe litoral sunt pline ochi de turiști, iar nevoia de personal crește semnificativ pentru a face față volumului mare de muncă. În hoteluri se caută de regulă recepționeri și cameriste, cu și fără experiență. Dacă te interesează un job într-un restaurant, aici există cereri pentru ospătar sau pentru ajutor de bucătar.

În cazul în care nu locuiești în zona litoralului, e bine să știi că majoritatea angajatorilor includ în oferta de angajare cazare și mese zilnice. Așa că nu doar că scapi de aceste griji, ci îți rămân și mai mulți bani în buzunar la finalul sezonului de lucru.

Festivaluri

Vara este fără îndoială perioada când au loc cele mai multe festivaluri nu doar la mare, ci în multe alte orașe din țară. Și nu ne referim doar la festivaluri de muzică, ci și la cele de street food, haine sau film. Aici poți să te angajezi ca agent de pază, comerciant la diferitele standuri cu produse, ajutor de bucătar pentru rulotele cu mâncare, barman, agent la casa cu bilete sau la info point-uri.

Chiar dacă cel mai probabil nu o să ai suficient timp liber la dispoziție (deoarece volumul de muncă este destul de mare), cel puțin o să te bucuri de energia pozitivă și o să asculți muzica preferată.

Tabere de copii

Dacă îți plac copii și îți este ușor să comunici cu ei, atunci poți să te angajezi ca animator pentru taberele de copii. În cazul în care ai și experiență pedagogică poți chiar să lucrezi pe un post de consilier educațional. De regulă, înainte de angajare vei trece printr-un program de instruire ca să știi ce e de făcut în situații de criză și nu numai.

Unul din principalele avantaje este că vei avea posibilitatea să călătorești, deoarece taberele de copii sunt organizate de cele mai multe ori la munte sau în diferite stațiuni turistice. Zilnic au loc excursii și alte activități distractive, iar la final toată lumea se strânge în jurul focului de tabără.

Parcuri de distracții

În parcurile de distracții se caută de regulă personal pentru curățenie, lucrători comerciali pentru magazine, agenți de pază, salvamari, îngrijitori și supervizori în zona piscinelor sau agenți pentru casa de bilete.

Pentru unele joburi nu e nevoie de experiență de lucru, iar de cele mai multe ori se face un training înainte să începi lucrul, așa că o să știi la ce să te aștepți de la bun început. Dacă te angajezi ca agent de pază sau supervizor, ține cont că trebuie să ai atenție distributivă, deoarece parcurile de distracții sunt aglomerate și trebuie să fii mereu pe fază în cazul unor situații neplăcute.

În turism

Cum vara este cel mai aglomerat sezon și numărul de turiști crește semnificativ, ai ocazia să lucrezi ca ghid turistic. Asta înseamnă că vei însoți grupuri de turiști prin oraș și le vei povesti despre obiectivele turistice pe care le vizitează sau poți lucra doar la un muzeu sau monumente istorice unde vei oferi tururi ghidate.

Un criteriu important este să știi cel puțin o limbă străină, deoarece turiștii nu vin doar din țară, ci și din străinătate. În plus, cu cât cunoști mai multe limbi străine, cu atât ai mai multe șanse să câștigi mai mulți bani.

Pe plajă

Dacă îți place să stai la soare pe plajă, atunci vei găsi cu siguranță numeroase oferte de joburi potrivite pentru tine. Poți lucra ca barman la terasele de pe plajă sau chelner, caz în care responsabilitatea ta va fi să preiei comenzi de la clienți și să încasezi plata pentru șezlonguri.

Mai ai posibilitatea să lucrezi și ca salvamar. În cazul acesta trebuie să știi neapărat cum să acorzi primul ajutor. Jobul implică o mare responsabilitate, deoarece ești răspunzător de siguranța celor care intră în mare, așa că trebuie să iei în serios sarcinile tale.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursă foto: Shutterstock

 

Array

Autor:
22 April 2019

Ultima editare: 23 April 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 50 = 54

Alte articole