COMPETENT

Cum să câștigi mai mult ca bucătar: cursuri de calificare și certificări folositoare

7 October 2018
Array

Autor:

Indiferent de pregătirea pe care o ai în domeniu, certificarea nu îți garantează că vei deveni chef peste noapte sau că vei avea succes în carieră. Cursurile de bucătar te ajută să înveți tehnicile culinare de bază, însă mai departe depinde doar de tine dacă vrei să continui să înveți, să te specializezi, să îți depășești limitele.

Bineînțeles, atestatele și certificările îți pot deschide o mulțime de uși. De la posibilitatea de a te angaja, chiar și pe cea mai joasă treaptă ierarhică, într-un restaurant renumit, la aceea de a scrie un blog, o carte de bucate sau o rubrică culinară într-o revistă, ai o mulțime de opțiuni după absolvire. Află, în cele ce urmează, care sunt cursurile de bucătar pe care le poți face în țară, dar care îți vor fi utile și dacă decizi să te angajezi în străinătate:

Meniu:

Legislație și practici ale angajatorilor

Conform COR 2018 (Clasificarea Ocupațiilor din România), bucătarii sunt persoanele care planifică și organizează meniurile, dar și prepară mâncarea în restaurante, hoteluri sau alte tipuri de bucătării industriale.

Ierarhia posturilor de bucătar
Diferențierea, respectiv ierarhia în acest domeniu pornește de la postul de ajutor de bucătar, care reprezintă primul nivel profesional și nu impune absolvirea unor cursuri sau obținerea unor certificări. Pe a doua treaptă ierarhică este bucătarul, urmat de bucătarul șef/ chef/ managerul localului.

Studii cerute de angajator
Conform legislației și clasificărilor, pentru a te angaja ca bucătar ai nevoie de studii medii, adică să fi absolvit o școală postliceală sau liceul, cu diplomă de bacalaureat. Cerințele angajatorilor sunt însă mai blânde uneori, aceștia solicitând ca angajații pe astfel de posturi să fi absolvit gimnaziul (clasele V-VIII) sau ciclul inferior al liceului (clasele IX-X). Pentru a afla mai multe despre ceea ce își doresc angajatorii de la un bucătar, poți citi acest articol.

Pregătire suplimentară
Experiența te poate ajuta să avansezi în acest domeniu, dar asta nu înseamnă că școlile vocaționale, cursurile de calificare și participarea la traininguri și workshopuri de profil nu sunt de folos în această meserie. De fapt, dacă vrei să evoluezi și să devii un adevărat profesionist, dar și să ajungi să câștigi mai bine din asta, orice formă de instruire îți poate fi utilă.

De la familiarizarea cu tehnicile de tăiere și preparare a alimentelor la învățarea unor rețete și practici din bucătăria internațională, există academii, școli și alte tipuri de instituții de învățământ care te pot ajuta să evoluezi și să câștigi mai mult.

În plus, la cursurile specializate vei învăța să lucrezi cu diferite utilaje specifice bucătăriilor industriale și vei avea parte și de pregătire în ceea ce privește coordonarea unei echipe pentru a deveni chef sau manager de restaurant.

Iată care sunt cursurile de bucătar pe care le poți face în București și în țară, dar care îți vor prinde bine și dacă decizi să îți cauți un job în străinătate:

8 cursuri de calificare pentru bucătari pe care le poți urma în București

Capitala țării este unul dintre orașele cu cele mai multe posibilități de calificare, atât datorită nevoii de angajare în acest domeniu, cât și datorită dimensiunilor orașului. Iată câteva instituții unde te poți califica sau specializa:

Prețurile cursurilor descrise mai jos au fost preluate de pe site-urile instituțiilor de calificare în luna septembrie 2018 și au caracter orientativ. Pentru a afla costurile și condițiile actuale de studiu, accesează site-urile oficiale ale acestora.

1. Curs de bucătar – Bestcor Training Center

Cu sediul pe Șoseaua Mihai Bravu, Bestcor oferă posibilitatea urmării mai multor cursuri de calificare, printre care se numără și cel de bucătar. Iată câteva detalii despre acesta:

 • Preț: 680 de lei, dacă plătești integral, 850 de lei dacă alegi să plătești în trei rate; la această sumă se adaugă și o taxă de examinare în valoare de 50 de lei, pe care o vei achita la absolvirea cursului
 • Durată: patru luni și două săptămâni
 • Documente necesare înscrierii și condiții obligatorii: copie BI/ CI, copie certificat de naștere, copie certificat de căsătorie (dacă este cazul), adeverință medicală în original/ copie după fișa de aptitudini eliberată de Medicina Muncii, copia ultimului act de studii (pregătirea minimă obligatorie: învățământ minim obligatoriu – 8 sau 10 clase, după caz)
 • Certificare: Cursul este autorizat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), iar certificarea are avizele Ministerului Educației Naționale și al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și este recunoscută în Uniunea Europeană

2. Curs de bucătar – Centrul pentru Formare Profesională și Dezvoltare Regională

Acest curs realizat împreună cu Bestcor se desfășoară atât în București, cât și în alte câteva orașe mari din țară: Constanța (Bulevardul Mamaia nr. 237 A), Tulcea (Str. Mihail Kogălniceanu nr. 2, Bl. 26, Sc. D, parter), Galați (Str. Brăilei nr. 171 B, Et. 1) și Târgu Jiu (Str. 30 Decembrie nr. 2).

Prețul, durata și documentele necesare înscrierii, respectiv condițiile obligatorii pentru participanți sunt cele menționate la cursul anterior. În ceea ce privește certificarea, la absolvire și în urma examinării vei primi un certificat cu recunoaștere internațională, recunoscut de Ministerul Muncii și Ministerul Educației, dar și un atestat al competențelor dobândite.

3. Curs de bucătar – Athena – Centru de Calificare și Perfecționare

Tot în București poți urma cursul Centrului de Calificare și Perfecționare Athena, cu sediul pe Calea Victoriei. Iată ce implică:

 • Preț: 850 de lei, cu posibilitatea achitării în rate până la finalizarea cursului, plus 50 de lei taxa de examinare; pentru persoanele care urmează un al doilea curs în această instituție, dar și pentru grupurile de cel puțin trei cursanți se oferă o reducere de 10% (85 lei).
 • Durată: 20 de săptămâni
 • Documente necesare înscrierii și condiții obligatorii: vârsta: 16+ ani, învățământ minim obligatoriu (8 sau 10 clase, după caz), copii după BI/CI, certificat de naștere, certificat de căsătorie/ divorț/ schimbare nume (dacă este cazul), ultimul act de studii, dovada realizării analizelor medicale (coprocultură, coproparazitologic și Wassermann)
 • Certificare: certificat de calificare pentru ocupația de Bucătar COR 5122.2.1, recunoscut de Ministerul Muncii și Ministerul Educației, recunoscut internațional conform Convenției de la Haga, dar și un atestat al competențelor obținute

4. Curs de bucătar – Horeca School

Horeca School organizează cursuri pentru bucătari în sediul din București, Strada Latină, dar și în alte localități, prețul variind în funcție de oraș și de certificare, astfel: bucătar B5 sau B4 – Craiova – 3.000 de lei, bucătar – Brașov – 3.000 de lei, bucătar – Herculane – 2.000 de lei. Și în București sunt organizate mai multe tipuri de cursuri de bucătari la Horeca School, însă prețul variază foarte puțin, între 4.700 și 4.800 de lei. Taxa poate fi plătită integral sau în trei rate. Iată mai multe detalii despre aceste cursuri:

 • Durată: 20 de săptămâni
 • Documente necesare înscrierii și condiții obligatorii: învățământ minim obligatoriu, formular de înscriere (disponibil pe site-ul organizatorului), copii după certificatul de naștere, cel de căsătorie și ultimul act de studii, adeverință medicală
 • Certificare: certificat de calificare autorizat prin Ministerul Muncii și Ministerul Educației, recunoscut oriunde în Uniunea Europeană

La Horeca School poți urma și cursuri de specializare pe anumite nișe gastronomice, dar ai și opțiunea de a învăța mai multe prin participarea la un masterclass organizat de aceeași instituție.

5. Curs autorizat de bucătar – Centrul de Formare Profesională Eurodeal

Pe Bulevardul Chișinău, în zona Complex Delfinului, poți urma un curs autorizat de bucătar, în condiții mai mult decât rezonabile:

 • Preț: 650 de lei, plus taxă de examinare de 70 de lei; după achitarea la înscriere a sumei de 200 lei, poți plăti diferența în rate fără dobândă, până la finalizarea cursului
 • Durată: 20 de săptămâni
 • Documente necesare înscrierii și condiții obligatorii: învățământ minim obligatoriu, copii după BI/ CI, certificat de naștere și căsătorie (dacă este cazul) și după ultimul act de studiu
  Certificare: certificat de calificare Bucătar – Nivel 3, autorizat de ANC prin Ministerul Muncii și Ministerul Educației, recunoscut internațional

6. Curs Premium de bucătar – ICEP Hotel School

Poți urma acest curs la sediul de pe Strada Gramont, în apropiere de Dealul Mitropoliei. Iată ce îți oferă și ce cheltuieli implică:

 • Preț: 596 de euro taxa de școlarizare – poate fi plătită și în trei rate în valoare de 221 de euro fiecare (prețul în rate ajungând la 663 euro), 150 de lei prețul uniformei, 45 de euro taxa de examinare; cursul euro este calculat la 4,7 lei
 • Durată: 20 de săptămâni
 • Documente necesare înscrierii și condiții obligatorii: absolvirea învățământului obligatoriu (8 sau 10 clase), formular de înscriere și contract de formare profesională (disponibile pe site-ul organizatorului) și un dosar cu șină cu următoarele documente: o fotografie tip pașaport, copie după BI/CI, copii după certificatul de naștere și cel de căsătorie (dacă este cazul), copia ultimului act de studii, adeverință medicală și dovada achitării integrale sau a primei rate, respectiv a contravalorii uniformei
 • Certificare: diplomă de calificare Bucătar – Nivel 3, recunoscută de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, dar și internațional, pe teritoriul UE, plus certificat de competențe.

7. Cursuri de calificare pentru bucătari – Logics – Centru de Pregătire Profesională

Sediul la care poți urma acest curs se află în Sectorul 3, pe Strada Cezar Boliac. Iată mai multe detalii:

 • Preț: 550 de lei, achitabili în rate
 • Durată: 18 săptămâni
 • Documente necesare înscrierii și condiții obligatorii: 10 clase absolvite, copii după BI/CI, certificatul de naștere, cel de căsătorie și ultimul act de studii, adeverință medicală
 • Certificare: certificat de calificare profesională eliberat de Ministerul Muncii, Ministerul Educației și ANC

8. Curs de bucătar – Atelierele Ilbah

Atelierele Ilbah oferă posibilitatea urmării cursului de bucătar atât în sediul din Sectorul 2 (Strada Romulus), cât și în cel din Sectorul 3 (Strada Radu Calomfirescu). Iată ce trebuie să știi despre curs:

 • Preț: 2.800 de lei, dar există periodic reduceri și prețul poate să scadă până la 2.200 de lei; pentru achitarea integrală vei beneficia de un discount de 10%, dar ai și posibilitatea achitării în rate fără dobândă
 • Durată: trei luni
 • Documente necesare înscrierii și condiții obligatorii: învățământ minim obligatoriu (8 sau 10 clase), formular de înscriere (disponibil pe site-ul organizatorului), dosar care conține adeverință medicală și copii după BI/CI, certificat de naștere și de căsătorie (dacă este cazul) și ultimul act de studii
 • Certificare: certificat de absolvire eliberat de Ministerul Muncii, Ministerul Educației și ANC, recunoscut național și internațional

Cursuri de bucătar în provincie

Și în provincie sunt mai multe academii și școli care organizează cursuri de bucătar. Pentru a te înscrie, este necesar, ca în cazul altor cursuri de calificare, să fi absolvit studiile minime obligatorii (8 sau 10 clase, după caz). În ceea ce privește documentele necesare înscrierii, orice astfel de institut solicită copii după actul de identitate (BI/CI), certificat de naștere și de căsătorie (dacă este cazul) și ultimul act de studii.

Am ales câteva cursuri care oferă certificate de calificare avizate de Ministerul Muncii, Ministerul Educației și ANC și cu recunoaștere internațională în Uniunea Europeană, pentru exemplificare. Iată cum diferă prețurile și durata studiilor în funcție de oraș și de notorietatea fiecărui organizator:

1. Cursuri de bucătar în Cluj

Iată ce opțiuni de calificare și specializare ai, dacă locuiești în Cluj-Napoca sau în apropierea acestui oraș:

ICEP Hotel School
Preț: 355 de euro pentru plata integrală sau trei rate în valoare de 132 de euro fiecare, la care se adaugă 150 de lei prețul uniformei și 45 de euro taxa pentru examinare (cursul euro este stabilit la 4,7 lei)
Durată: 20 de săptămâni

Profesional Academy
Preț: 900 de lei dacă plătești integral, dar ai și posibilitatea achitării în rate (în acest caz, prețul este de 1.150 de lei)
Durată: 20 de săptămâni

CursuriCalificare.ro
Preț: organizatorii oferă astfel de detalii la cerere, prin completarea formularului online; partea bună este că poți plăti cursul în rate
Durată: o lună și jumătate

2. Cursuri de bucătar în Brașov

Iată ce opțiuni de calificare și specializare ai dacă locuiești în Brașov sau în apropierea acestui oraș:

DuoTech School
Preț: 1.000 de lei dacă plătești integral, 1.500 de lei dacă plătești în rate; elevii, studenții și șomerii beneficiază de 15% reducere, indiferent de forma de plată
Durată: 5 luni

Profesional New Consult
Preț: 850 de lei, cu plata în trei rate; pentru achitarea integrală, vei beneficia de o reducere de 5% din valoarea cursului
Durată: pentru a afla durata și programul cursului sau alte detalii care te interesează, poți trimite un mesaj pe pagina de contact a organizatorului

Horeca School
Preț: 3.000 de lei, cu posibilitatea achitării în rate
Durată: 20 de săptămâni

4. Cursuri de bucătar în Timișoara

Iată ce opțiuni de calificare și specializare ai dacă locuiești în Timișoara sau în apropierea acestui oraș:

Macri Academy
Preț: 5.450 de lei
Durată: 4 luni

Școala Postliceală Henri Coandă
Preț: acest curs este gratuit și se adresează absolvenților de liceu care nu au o altă calificare
Durată: 16 săptămâni

Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret din Timișoara
Preț: 600 de lei
Durată: 5 luni

5. Cursuri de bucătar în Sibiu

Iată ce opțiuni de calificare și specializare ai dacă locuiești în Sibiu sau în apropierea acestui oraș:

Institutul pentru Calificări Info Center Group
Preț: 800 de lei dacă se achită integral, 850 de lei dacă se achită în două rate
Durată: 90 de zile

Titanis Group
Preț: 1.200 de lei, însă organizatorul oferă diferite reduceri persoanelor care lucrează fără calificare în domeniu; se poate plăti în rate fără dobândă
Durată: pentru a afla durata cursului și alte detalii legate de desfășurare, contactează organizatorul prin intermediul formularului de contact de pe site

Centrul de Formare Profesională a Adulților CFPA
Preț: acest curs este gratuit pentru șomeri și pentru absolvenții ciclului de învățământ general obligatoriu care nu au un loc de muncă
Durată: 90 de zile

6. Cursuri de bucătar în Iași

Iată ce opțiuni de calificare și specializare ai dacă locuiești în Iași sau în apropierea acestui oraș:

Edy Valentino
Preț: 1.000 de lei dacă se achită integral, 1.500 de lei în rate
Durată: 5 luni

Centrul de Calificare Adulți Iași
Preț: pentru că este vorba despre un institut de formare și recalificare profesională, cursul este gratuit în anumite condiții; pentru a afla mai multe detalii, contactează organizatorul
Durată: 5 luni

ICEP Hotel School
Preț: 355 de euro la plata integrală sau 3 rate în valoare de 132 de euro, 150 de lei contravaloarea uniformei și 45 euro taxa de examinare (cursul euro este calculat la 4,7 lei)
Durată: 20 de săptămâni

Indiferent unde locuiești, cu siguranță vei găsi în apropiere un centru de formare profesională, o academie sau un institut care organizează cursuri de bucătar. Prețurile variază în funcție de o mulțime de factori, de la calificarea obținută și competențele dobândite, la orașul în care se desfășoară cursul, specialiștii care se ocupă de instruire și durata studiilor, respectiv perspectivele de angajare – pentru că există organizatori care îți pot oferi și posibilitatea unui loc de muncă imediat după absolvire.

Astfel, există cursuri gratuite, care se adresează în special absolvenților ciclului școlar obligatoriu care nu au intrat în câmpul muncii sau șomerilor, cursuri de calificare primară, care costă între 500 și 1.000 lei, dar și cursuri de specializare sau care oferă certificări de bucătar șef, care pot ajunge până la 5.000 lei.

Dacă ești deja calificat și vrei să avansezi în carieră, să te specializezi sau, pur și simplu, să afli noutățile din domeniu, este o idee bună să te înscrii la un masterclass sau la un workshop al unui bucătar de renume. De altfel, există și variante online pentru astfel de doritori, așa cum este cursul lui Gordon Ramsay de pe Masterclass, care îți oferă 15 lecții cu marele bucătar la prețul de 100 de dolari sau cum sunt cursurile de bucătari de pe Udemy, al căror preț pornește de la 12 euro; pentru acestea este însă necesar să cunoști limba engleză destul de bine, deoarece nu sunt traduse în română.

Array

Autor:
7 October 2018

Ultima editare: 23 October 2018

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + = 20

Alte articole