INDEPENDENT

Cum să îți negociezi salariul în funcție de experiență și industrie

6 March 2019
Array

Autor:

Una dintre cele mai așteptate, dar și delicate, părți ale interviului de angajare este negocierea salarială. După ce ai trecut de testele de competențe sau de momentele cele mai dificile, în această etapă ești întrebat ce așteptări salariale ai și ți se face oferta financiară.

Care este răspunsul corect în acest caz? Nu îți dorești nici să te subevaluezi, dar nici să propui o sumă prea mare, pentru că îți dorești jobul.

Iată cum trebuie să procedezi și ce sfaturi să iei în considerare pentru a trece cu brio de negocierea salariului, atât în faza de interviu, cât și în cazul în care ești deja angajat și simți că meriți o mărire salarială pe care dorești să o discuți cu managerul.

Ce este negocierea salarială?

Negocierea salarială este o componentă importantă pe piața muncii, pentur că de ea depinde acceptarea sau refuzul unui job, sau, după caz, întreruperea ori continuarea colaborării cu o companie. Negocierea poate avea loc în faza de recrutare pe un post nou sau după o perioadă în care angajatul a lucrat în companie și simte că merită o mărire de salariu.

Negocierea implică discutarea ofertei financiare cu perspectiva modificării pachetului de compensații salariale și nonsalariale, astfel încât să se alinieze cu realitatea din industria în care activează compania. Negocierile salariale includ modificări cu privire la:

 • salariul de bază;
 • bonusuri (pentru atingerea targetului în vânzări);
 • beneficii extrasalariale (tichete de masă, abonamente la sala de sport, asigurare medicală, reduceri la anumite magazine, abonament la bibliotecă)
 • zile libere;
 • avantaje (zile de lucru de acasă).

Negocierea salarială în faza de interviu

Negociere oferta salariala - Bun de angajat OLX

Pregătirea pentru interviu presupune și cercetarea salariilor din piața în care activează compania care recrutează. De asemenea, compară întotdeauna gândindu-te la nivelul de experiență pe care îl ai în prezent. Ești un candidat entry-level, proaspăt ieșit de pe băncile facultății și îți dorești să acumulezi experiență? Atunci nu este potrivit să negociezi oferta, ci doar să lași impresia că ești deschis să evoluezi din punct de vedere salarial pe măsură ce responsabilitățile postului cresc.

Dacă ai acumulat deja experiență pe un post similar și ești middle-senior level, atunci negocierea poate avea loc, dar abia în momentul în care ai primit o ofertă financiară concretă. Dacă această ofertă conține un salariu de bază și beneficii extrasalariale care nu se pliază cu realitatea din piață și cu nivelul tău de competențe, poți să întrebi recrutorul dacă aceasta este oferta finală, pentru a începe o discuție în acest sens.

Spre deosebire de negocierile salariale care au loc în cadrul unei organizații în care deja activezi și care sunt transparente, pentru că permit o evaluare și un raport al activității pentru care este cerută mărirea, negocierile din timpul proceselor de recrutare riscă adesea să devină un joc de putere și să influențeze negativ comunicarea între cele două părți implicate.

Dacă oferta financiară propusă nu este chiar cea la care ai visat, o metodă care te ajută să câștigi timp și, în unele cazuri, câteva procente în plus la salariu este să nu accepți imediat propunerea. Spune-le persoanelor implicate în interviu că le mulțumești pentru ofertă, dar că preferi să te mai gândești și le dai răspunsul final în una-două zile.

Te-ar putea interesa și: Toate întrebările pe care le poți auzi în timpul unui interviu de angajare

Negocierea unei măriri salariale, ca angajat al companiei

Cum iti negociezi salariul in functie de experienta - Bun de angajat OLX

Dacă ești deja angajat într-o companie, ai o vechime pe post de unu-doi ani și simți că munca ta nu este remunerată pe măsura efortului și a energiei pe care o depui zilnic la îndeplinirea taskurilor, poți să te gândești serios la o negociere a ofertei în care să ceri o creștere salarială.

Iată care sunt etapele premergătoare unei negocieri salariale:

1. Documentează-te

Pregătește-te din timp și fă-ți o listă cu informații care să te ajute să primești mărirea salarială dorită. Lista este indicat să conțină:

 • informații relevante despre salariile din piață (pe un post similar);
 • informații legate de experiența ta pe post și expertiza în domeniu;
 • informații referitoare la atribuțiile pe care le ai, performanțe, dacă ai făcut ceva notabil, care iese din aria fișei postului (acum este momentul să menționezi asta).

2. Fii sigur pe ceea ce îți dorești

Pentru a obține o mărire, trebuie să știi ce vrei, așa că te sfătuim să îți stabilești un procent (de exemplu, vrei o mărire a salariului actual cu 20%) sub care nu vrei să scazi și să fii pregătit (cu ajutorul datelor concrete) să motivezi cererea ta în fața managerului.

3. Dă dovadă de flexibilitate

În unele cazuri, companiile au bugete fixe pentru anumite joburi și nu pot mări salariul decât la intervale exacte de timp, în urma unor proceduri standard. În acest caz, îți recomandăm să negociezi alte avantaje care te satisfac, precum zilele libere sau programul de muncă.

4. Programează o întâlnire cu managerul direct

În cadrul acestei întâlniri are loc negocierea propriu-zisă, în care îți argumentezi, pe baza unor date realiste, nevoia unei măriri salariale. În cele mai multe cazuri, răspunsul nu este dat pe loc, deoarece managerul urmează să discute cu departamentul de Resurse Umane această propunere.

Sfaturi pentru o negociere salariala de succes - Bun de angajat OLX

Sfaturi utile pentru o negociere salarială

Pentru a avea succes într-o negociere, pe lângă o atitudine proactivă, iată ce sfaturi trebuie să iei în considerare:

 • așteaptă momentul oportun – dacă la interviu recrutorul sau managerul ți-a spus că după un anumit interval de timp se discută și o majorare salarială, așteaptă să se împlinească acel termen;
 • pregătește din timp un raport de activitate – dacă nu îți înregistrezi reușitele la timp, este posibil să îți scape detalii importante care te vor ajuta în momentul negocierii;
 • compară întotdeauna informații din aceeași categorie – de exemplu, compară salariile din industria în care activezi și, bineînțeles, din zona în care lucrezi; diferențele dintre salarii sunt mari de la un oraș la altul, așa că vorbește cu prietenii sau cunoștințele și încearcă pe cât posibil să obții informații corecte;
 • alege momentul potrivit să îți abordezi superiorul – dacă tocmai a ieșit dintr-o ședință dificilă, cel mai înțelept este să amâni momentul;
 • păstrează un ton cald și o atitudine pozitivă în timpul negocierii – exprimă-ți entuziasmul pentru munca pe care o faci și dorința de a crește în continuare alături de companie.

Dacă simți că meriți o mărire salarială, nu amâna momentul și negociază, cu ajutorul informațiilor de mai sus, un pachet de beneficii care să îți ofere mai multă satisfacție. Nu uita, compania beneficiază deja de calitatea muncii tale și de rezultatele excelente, iar tu trebuie să fii răsplătit în acord cu efortul și implicarea ta.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
6 March 2019

Ultima editare: 25 March 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 2

Alte articole