INDEPENDENT

Cum se impozitează veniturile din chirii 

11 September 2019
Array

Autor:

Mulți spun că cea mai simplă sursă de venit este să ai câteva garsoniere sau apartamente pe care să le închiriezi și să te asiguri că, lunar, îți intră în cont o sumă pentru care, teoretic, nu depui foarte mult efort. Promovată de unii antreprenori ca fiind o idee de afacere, închirierea apartamentelor necesită implicare și un oarecare risc. Pentru a nu avea probleme și pentru a evita complicațiile și evaziunea fiscală este bine să te informezi cu privire la taxele pe care le ai de plătit. Vorbim în acest articol despre: 

Ce obligații ai atunci când obții venituri din chirii
Ce taxe se rețin atunci când ai venituri obținute din chirii
Care sunt excepțiile
Care sunt consecințele nedeclarării veniturilor

Ce obligații ai atunci când obții venituri din chirii

Conform Codul Fiscal și OUG 79/2017, veniturile obținute din chirii sunt venituri impozabile. Astfel, pe lângă plata taxelor pe care le vom detalia în rândurile care urmează, orice persoană care obține venituri din chirii are obligația de a depune Declaratia Unica, în baza căreia se va calcula și impozitul. Această declarație se depune online pe site-ul ANAF, iar noul Cod Fiscal a introdus şi un termen până la care trebuie depusă această declaraţie: 15 martie. 

În cazul în care după depunerea declarației vei semna un contract nou de chirie, va trebui ca în termen de 30 de zile de la încheierea lui să depui Declarația Unică cu noile venituri

Ce taxe se rețin atunci când ai venituri obținute din chirii

Este vorba de două tipuri de taxe:

  1. Impozitul pe venit, care de regulă este de 10%, dar în cazul chiriilor, din suma totală se scad 40% cheltuielile forfetare. Astfel, impozitul de 10% se aplică doar pentru 60% din venitul obținut anual din chirii;
  2. Contribuțiile la sănătate de 10%, dacă suma obținută lunar este mai mare decât salariul minim pe economie. CASS trebuie plătit indiferent daca obtii venituri din alte salarii, unde se plătește deja CASS. 

Astfel, dacă ai o garsonieră pe care o închiriezi cu 200 de euro/lună, să spunem, adică aproximativ 946,00 lei, vei da către stat 6% din venitul brut total obținut din chiria pe tot anul (10% din 60% din suma totală încasată). Un exemplu concret poate fi observat mai jos.

Venitul brut obținut pe tot anul:

946,00 lei x 12 luni = 11352,00 lei/an

Suma supusă impozitării:

11352,00 lei x 60% = 6811,20 lei

Impozitul pe venit anual obținut din chirii:

6811,20 x 10% = 681,12 lei

De asemenea, pentru că suma este mai mică decât salariul minim de 2080 lei, nu vei plăti contribuțiile pentru CASS. 

În cazul în care ai un apartament pe care îl închiriezi cu o sumă mai mare de 2080 lei/lună, să spunem 500 euro/lună, adică aproximativ 2365,00 lei, vei da către stat:

  • Impozitul de 6% (10% din 60% din suma totală încasată), adică 141,9 lei/lună;
  • Contribuțiile CASS, adică 2838 lei/an sau 236,5 lei/lună.

Care sunt excepțiile

Tot noul Cod Fiscal stabileşte că există câteva categorii de persoane scutite de la plata CASS. Acestea sunt: 

  • Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate;
  • Tinerii de până la 26 de ani care urmează cursurile unei instituții de învățământ;
  • Elevii de până la 18 ani;
  • Pensionarii, pentru veniturile din pensii şi pentru cele realizate din drepturi de proprietate intelectuală;
  • Soţii şi părinţii care nu au venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate.

Care sunt consecințele nedeclarării veniturilor

Fie că este vorba de închirierea locuințelor proprii sau de contracte de uzufruct care nu sunt cu titlu gratuit, proprietarii au obligația de a înregistra contractele la Fisc, prin Declarația Unică și de a plăti impozitele aferente. În caz contrar, organele fiscale au la dispoziție instrumente legale, prin care pot descoperi veniturile nedeclarate ale persoanelor fizice. Astfel de verificări nu pot dura mai mult de un an și se fac printr-un aviz de verificare. 

În cazul în care se constată că proprietarul a obținut venituri din chirii pe care nu le-a declarat, riscă, potrivit actului normativ, să „datoreze o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor şi stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere”.

Problema poate merge mai departe decât atât și se poate ajunge la deschiderea unui dosar penal pentru fapte de evaziune fiscală. 

Acum că ai aflat tot ce trebuie despre modul în care se aplică impozitul pe veniturile din chirii știi și ce ai de făcut pentru a fi toate lucrurile în regulă.

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
11 September 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =

Alte articole