INDEPENDENT

Totul despre orele suplimentare: cum se plătesc, ce spune legea și ce limitări există

6 martie 2019

Autor:

Uneori, pentru a ne duce munca la bun sfârșit, avem nevoie de câteva ore în plus și suntem nevoiți să lucrăm ore suplimentare pentru a finaliza un anumit proiect important.

Dacă și tu te afli în această situație și vrei să știi mai multe despre acest subiect, articolul de mai jos te va ajuta să afli răspunsul la întrebări importante în legătură cu reglementarea orelor suplimentare, plata acestora și posibile restricții sau sancțiuni.

Cadru legislativ pentru munca suplimentară
Condiții
Câte ore suplimentare poți lucra
Cum se plătesc orele suplimentare
Limitările muncii suplimentare
Sancțiuni pentru neplata orelor suplimentare

Cadru legislativ pentru munca suplimentară

Conform Codului Muncii, timpul de lucru este reprezentat de perioada în care salariatul își prestează munca și se află la dispoziția angajatorului, îndeplinind sarcinile și atribuțiile, în conformitate cu cerințele Contractului Individual de Muncă.

În același timp, Codul Muncii reglementează regimul juridic care se aplică orelor suplimentare lucrate, contextul în care se lucrează peste program, cum trebuie recompensați salariații și cine nu are voie să lucreze în aceste condiții.

Articolul 112 din Codul Muncii stabilește durata normală a timpului de muncă astfel:

 • Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
 • În cazul tinerilor cu vârsta sub 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.

Condiții

Legislația în vigoare stabilește, cu ajutorul articolului 120, definiția legală și condițiile de prestare a orelor suplimentare astfel:

 • Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la articolul 112, este considerată muncă suplimentară.
 • Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepția cazului de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor unui accident.

Conform articolului 115 din Codul Muncii, poate exista și timpul de muncă având o durată specială, care este reglementat astfel:

 • Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii, se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
 • Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

Câte ore suplimentare poți lucra

Ce spune legea despre orele suplimentare de la munca - Bun de angajat OLX

Conform legii în vigoare, durata maximă a timpului de lucru, cu tot cu orele suplimentare, este de 48 de ore pe săptămână. Cu toate acestea, în mod excepțional, se poate lucra și mai mult de 48 de ore, cu condiția ca media orelor de muncă (calculată pe o perioadă de patru luni calendaristice) să nu depășească 48 de ore pe săptămână.

Citește și Codul muncii: tot ce trebuie să știi despre drepturile și obligațiile tale, în calitate de angajat

Cum se plătesc orele suplimentare

Pentru că activitatea suplimentară este prestată peste durata normală a timpului de muncă săptămânal, aceasta trebuie răsplătită în consecință. Recompensarea muncii suplimentare de către angajator se poate face în două feluri:

1. Prin ore libere plătite

 • Decizia de compensare a muncii suplimentare prin ore libere plătite este reglementată de articolul 122 din Codul Muncii și presupune acordarea de ore libere plătite angajatului, în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
 • Angajatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Atenție! În perioadele de reducere a activității, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

2. Prin adăugarea unui spor la salariu

 • În cazul în care nu este posibilă varianta de mai sus, intră în vigoare decizia de compensare a muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu. Aceasta este reglementată de articolul 123 din Codul Muncii și presupune ca munca suplimentară să îi fie plătită salariatului în luna următoare, prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
 • Sporul pentru munca suplimentară se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă și nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Pentru a proteja sănătatea angajatului, soluția principală pentru compensarea orelor suplimentare este acordarea de zile libere. Abia ca soluție secundară este valabilă compensarea cu bani a angajatului care prestează ore suplimentare.

Citește și Sancțiunile disciplinare: ce sunt, cum le reglementează legea și tipurile lor

Limitările muncii suplimentare

Articolul 121 din Codul Muncii definește limitările legale ale muncii suplimentare astfel:

 • La solicitarea angajatorului, salariații pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor articolului 114 (care face referire la durata maximă a timpului de muncă) sau ale articolului 115 (care face referire la durata specială a timpului de muncă).
 • Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor articolelor 114 sau 115 este interzisă, cu excepția cazului de forță majoră.

Tinerii cu vârsta sub 18 ani nu pot presta muncă suplimentară, fiind interzisă prin lege munca suplimentară pentru minori.

Sancțiuni pentru neplata orelor suplimentare

Sancționarea angajatorului are ca scop descurajarea prestării orelor suplimentare în afara limitelor impuse de lege. Conform prevederilor Codului Muncii, amenzile cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei se acordă de autoritățile care constată nerespectarea normelor legale privind munca suplimentară, indiferent de numărul de angajați aflați în această situație.

Din punct de vedere legal, munca prestată suplimentar trebuie răsplătită în mod automat prin adăugarea unor zile libere, în conformitate cu legea sau printr-un spor salarial. Totuși, abuzurile pot avea loc în orice companie și este important să îți cunoști drepturile și îndatoririle, astfel încât să poți acționa în consecință atunci când ele sunt încălcate.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre viitorul tău job, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock


Autor:
6 martie 2019

Ultima editare: 25 martie 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

87 − 79 =

Alte articole