COMPETENT

Cum și când discuți despre dizabilitatea ta cu un posibil angajator

12 April 2021
Array

Autor: and

Dezvăluirea unei dizabilități angajatorului poate fi un pas stresant, dar necesar în procesul de angajare și integrare la locul de muncă.

Teama de discriminare îi determină pe mulți să ascundă informații despre sănătatea lor fizică sau mintală. Însă, ca persoană cu dizabilități, este important să vorbești cu un posibil angajator despre handicapul tău, fie că acesta este vizibil, precum paralizia cerebrală, fie că este invizibil, precum durerea cronică sau depresia, deoarece astfel, se pot lua măsurile necesare pentru a ușura procesul de integrare la locul de muncă.

Persoanele cu dizabilităţi sunt acelea care au incapacității fizice, mintale, intelectuale sau senzoriale pe termen lung, care, în interacţiune cu diferite obstacole, pot împiedica participarea lor deplină şi efectivă la viaţa socială, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, se arată în Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

O persoană cu handicap poate practica aproape orice meserie în care dizabilitatea nu reprezintă un impediment în realizarea sarcinilor de zi cu zi. Potrivit legislației în vigoare, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private cu cel puțin 50 de angajați sunt obligate prin lege să angajeze un număr de persoane cu dizabilități egal cu cel puțin 4% din numărul total al angajaților.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că un miliard de persoane – aproximativ 15% din populația globală – experimentează o formă de dizabilitate. Cu toate acestea, statisticile la locul de muncă sunt dificil de cuantificat, deoarece mulți angajați fie nu își dezvăluie handicapul când sunt angajați, fie dobândesc o dizabilitate după câțiva ani de muncă într-o companie.

Citește mai multe despre: Cum comunici eficient la locul de munca daca esti o persoana cu dizabilitati

discriminarea la locul de munca

De ce nu își dezvăluie unii angajați dizabilitățile

Diversitatea dizabilităților duce la o gamă largă de experiențe la locul de muncă. De regulă, persoanele cu dizabilități invizibile ezită să dezvăluie angajatorului problemele cu care se confruntă, pentru că nu vor să fie tratate diferit în relațiile de muncă. 

O persoană cu o dizabilitate invizibilă, precum boala Crohn, poate prefera să ascundă problema cu care se confruntă, însă ar putea fi mai dificil să explice mereu colegilor de ce trebuie să meargă la baie în timpul ședințelor ori de ce are nevoie ocazional de concedii.

Este posibil ca unii angajați să nu își dezvăluie dizabilitatea, deoarece consideră că nu le afectează abilitățile de muncă, iar unii nu vor să iasă în faţă, pentru că nu îşi doresc să fie discriminaţi sau să existe aşteptări diferite de la ei, din partea colegilor.

Cu toate că discriminarea la locul de muncă este interzisă prin lege, persoanele cu dizabilități pot avea probleme în a-și găsi un job ori în a-și desfășura activitatea profesională fără să înfrunte privirile răutăcioase ale colegilor. În pofida progreselor înregistrate în ultimul deceniu, persoanele cu handicap se confruntă în continuare cu obstacole considerabile în procesul de integrare pe piața muncii.

Din acest articol, poți afla mai multe informații despre angajarea persoanelor cu dizabilități: ce spune legislația și care sunt obligațiile angajatorului.

De ce este important ca angajații să-și dezvăluie dizabilitățile

Există mai multe motive pentru care un angajat cu handicap ar fi bine să-și dezvăluie dizabilitatea:

În primul rând, pentru a solicita acomodări rezonabile, atât în timpul interviului de angajare, cât și pentru desfășurarea activității profesionale. De pildă, un candidat care este surd ar putea solicita un interpret în timpul unui interviu de angajare. De asemenea, persoanele cu dizabilități pot solicita să lucreze de acasă, să aibă program flexibil, să își desfășoare activitatea într-un loc de muncă liniștit sau să ceară ca discuțiile cu colegii să se desfășoare prin e-mail ori mesaje, mai degrabă, decât față în față. În funcție de dizabilități, un candidat poate solicita (la un loc de muncă) acomodări care să îi permită să își desfășoare activitatea într-un ritm adaptat nevoilor sale, odată ce va face parte din echipă.

În al doilea rând, pentru a explica anumite comportamente. Persoanele cu dizabilități pot alege să își dezvăluie handicapul doar pentru a găsi înțelegere din partea colegilor și a superiorilor: când durerile sunt prea mari pentru a-și desfășura activitatea ori când au probleme de concentrare. De multe ori, persoanele cu dizabilități invizibile aleg să vorbească despre problemele lor cu colegii apropiați sau cu superiorul, abia după o bună perioadă la locul de muncă.

angajati cu dizabilitati

Când își poate dezvălui dizabilitatea un angajat

Pentru cei cu dizabilități vizibile, întrebarea nu este dacă ar trebui sau nu să dezvăluie afecțiunea de care suferă, ci când anume este momentul potrivit să facă acest lucru. În schimb, în cazul dizabilităților invizibile, momentul potrivit depinde de la persoană la persoană.

În timpul procesului de angajare

Unii oamenii aleg să iasă în față, deoarece dizabilitatea de care suferă îi definește ca indivizi și astfel, se prezintă încrezători la prima întâlnire cu un potențial angajator. Alții dezvăluie un handicap atunci când programează un interviu, pentru a pregăti angajatorul și pentru a evita întrebările inconfortabile. Indiferent de momentul ales pentru a dezvălui dizabilitatea, este important ca cel care candidează pentru post să îndeplinească cerințele de angajare, indiferent dacă are sau nu un handicap.

După primirea unei oferte de muncă

Dacă dizabilitatea nu te împiedică să îndeplinești sarcinile de serviciu, cu sau fără acomodare, nu există niciun motiv de a dezvălui handicapul pe care îl ai, înainte de a primi o ofertă. Multe persoane nu se grăbesc să ofere mărturisirea privind starea lor de sănătate, pentru că își doresc ca angajatorul să se concentreze exclusiv pe calificările lor.

După angajare

Mulți angajați așteaptă până când își cunosc mai bine colegii și superiorii și stabilesc relații de muncă productive, înainte de a oferi informații personale despre ei, precum dizabilitățile. Alții vorbesc despre handicapul lor doar în momentele în care suferă și nu își mai pot îndeplini sarcinile de serviciu eficient, iar activitatea lor chinuită este remarcată de ceilalți. Acest lucru se poate întâmpla după ani de muncă într-o companie. Pentru a clarifica situația și pentru a obține eventuale acomodări, astfel încât să fie mai ușor să își desfășoare activitatea, este recomandat ca angajații să își dezvăluie dizabilitatea.

A vorbi cu angajatorul despre o dizabilitate poate fi stresant și inconfortabil. De aceea, este important să fii pregătit să oferi informații relevante despre handicapul pe care îl ai, astfel încât angajatorul să înțeleagă mai bine nevoile tale și să ofere soluții la dificultățile pe care le poți întâmpina în realizarea sarcinilor de serviciu. Să vorbești despre o dizabilitate nu este niciodată simplu, însă, de multe ori, faptul că superiorii îți cunosc problemele te poate ajuta să te descurci mai bine la locul de muncă.

👉 Prin OLX, dorim să încurajăm recrutarea persoanelor cu dizabilități, de aceea am creat o subcategorie în lista locurilor de muncă, special dedicată. Descoperă toate ofertele din subcategoria Locuri de munca pentru persoanele cu dizabilitati.

Sursă foto: Shutterstock

Array

Autor: and
12 April 2021

Ultima editare: 15 April 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 − = 29

Alte articole