COMPETENT

Cum te angajezi ca barman: salariu, program de lucru, responsabilități și abilități necesare în spatele tejghelei

15 February 2019
Array

Autor:

Băiete, o sută de whisky cu gheață.” Ai auzit replica asta în prea multe filme americane, dar cum ar fi să fii tu cel care împarte băuturi clienților însetați? Dacă vrei să te angajezi ca barman, cu siguranță vei auzi și alte replici, care mai de care mai interesante.

Calitățile și abilitățile care te fac un bun barman
Ce responsabilități și sarcini ai în spatele tejghelei
Unde te poți angaja ca barman și ce perspective ai
Programul de lucru al unui barman
Cât poți câștiga dacă te angajezi ca barman

Să fim serioși, cred că majoritatea bărbaților – deși nu este un job exclusiv masculin – s-au imaginat la un moment dat în spatele tejghelei unui bar, preparând diverse licori magice sau împărțind beri în stânga și în dreapta, unei mulțimi de petrecăreți însetați.

Cu toate astea, a fi barman nu este o meserie pentru toată lumea. În ciuda distracției de care ai putea avea parte, sunt destule responsabilități la mijloc și oboseala poate fi prea mare.

Pe de altă parte, satisfacția unui job pe care-ți place să-l faci și câștigurile materiale pot fi motive suficient de importante ca să vrei să te angajezi ca barman. Și totuși, perspectivele de viitor sunt destul de reduse – deși poți evolua în acest domeniu al ospitalității -, dar a fi barman e o meserie potrivită pentru cineva care are ziua ocupată cu studiile, de exemplu.

Iată ce trebuie să știi despre această meserie, ce calități trebuie să ai ca să-ți faci munca mult mai ușoară, responsabilitățile și la ce salariu te poți aștepta.

Calitățile și abilitățile care te fac un bun barman

Un job de barman este printre puținele unde experiența și calitățile personale sunt mai apreciate decât diplomele și hârtiile care atestă că ai participat la cursuri de preparare a cocktailurilor (o artă numită „mixologie”). Iată care sunt principalele abilități pe care e bine să le ai deja înainte să aplici pentru un astfel de job.

 • O personalitate extravertită și empatică. Nu vei primi multe bacșișuri dacă le vei răspunde clienților tăi nervos și morocănos. Pune-te în locul unui client – cu siguranță ți s-a întâmplat -, cum te-ai simți dacă un barman ți-ar vorbi răstit și superior? Da, așa ziceam și eu.
 • Abilități de comunicare. Spuneam mai sus că unul dintre lucrurile cu care barmanii sunt asociați cel mai des este capacitatea lor de a asculta problemele clienților, pentru că multe drame se desfășoară în fața lor. Cu toate astea, la fel de important este să și spună  ce trebuie la momentul oportun, astfel încât să nu-i deranjeze sau să-i sâcâie pe clienți.
 • Să poți lucra bine sub presiune. Nu se întâmplă permanent să fie aglomerație într-un bar, sunt și ore „moarte”, dar când vine seara trebuie să fii pregătit. Atunci când e coadă și ai în față zece-douăzeci de clienți însetați care nu vor decât să comande ceva de băut, s-ar putea ca presiunea să te copleșească.
 • Tact și simț diplomatic. Vor fi des momente când vei avea de-a face cu clienți amețiți sau turbulenți, așa că trebuie să ai calitățile necesare pentru a dezamorsa, încă înainte să înceapă, o situație cu potențial de scandal.
 • Să te pricepi la cifre. Într-o zi obișnuită îți vor trece sume mari de bani prin mâini, așa că trebuie să te pricepi la numărat. În plus, pe lângă încasările barului și restul pe care trebuie să-l dai întotdeauna clientului, s-ar putea să te mai ocupi și de completarea stocurilor de băuturi.
 • Rezistență fizică și psihică. Munca de barman se face întotdeauna în picioare și va trebui să fugi de la un capăt la celălalt al tejghelei, motiv pentru care e foarte important să reziști la efort fizic. Și stresul poate fi o problemă, pentru că sunt destule motive într-un bar, dar cu puțină concentrare vei reuși să-ți păstrezi calmul chiar și în cele mai dificile situații.
 • Memorie bună. Nu este cea mai bună idee să oferi unui client o altă băutură în locul celei comandate, așa că trebuie să ai o memorie infailibilă și să nu uiți cine și ce a comandat.
 • Să fii o persoană responsabilă. Probabil că cea mai mare tentație ca barman este să bei și tu alături de clienții tăi. Vor fi destui care te vor invita să bei alături de ei, dar e de preferat să refuzi, pentru că e vorba despre responsabilitatea de la locul de muncă aici.
 • Rezistență la program prelungit. Un barman știe la ce oră îi începe programul, dar nu știe când termină, pentru că „până la ultimul client” poate să însemne ora 1 noaptea sau 6 dimineața. Asta înseamnă că va trebui să ții mereu cont de asta și să nu-ți faci niciodată planuri la prima oră a dimineții, de exemplu. Cât despre weekenduri libere… poate atunci când îți iei concediu.  
 • Prezență și prestanță. Nu voi merge până într-acolo încât să spun că un barman trebuie să impună respect clienților, dar nici să arate emotivitate și timiditate nu este o idee prea bună. Va trebui să te impui fără să enervezi, așa că e de preferat să lucrezi un pic partea de prestanță.

Nu este întotdeauna o plăcere să fii barman, în primul rând pentru că este o activitate solicitantă într-un mediu de lucru destul de dificil. În România nu se mai fumează în spațiile închise, inclusiv în baruri și alte stabilimente similare, însă muzica și vacarmul pot fi o problemă serioasă. Potrivit reglementărilor europene, angajații trebuie să poarte protecții speciale în locurile în care zgomotul sau muzica depășește nivelul de 85 de decibeli. Cu toate astea, rareori sunt angajatori care țin cont de acest lucru.

Un alt lucru de care trebuie să ții seama este faptul că, într-un bar în care se consumă băuturi alcoolice, riscul apariției unor incidente neplăcute este unul crescut, spre deosebire de o cofetărie, de exemplu. Așa că potențialul acesta de apariție a unor dispute sau, mai rău, a unor scandaluri există și barmanul este printre primele persoane care trebuie să intervină pentru aplanarea problemelor.

Dacă te-ai decis că ai toate calitățile necesare și știi că poți face față solicitărilor meseriei de barman, pasul următor este să-ți completezi (sau să-ți îmbunătățești) CV-ul. În acest articol vei găsi tot ceea ce trebuie să știi despre modelul Europass, inclusiv exemple și sfaturi de redactare.

Ce responsabilități și sarcini ai în spatele tejghelei

Știi deja că barmanul este acel angajat al unui bar care-ți oferă o sticlă de bere sau un pahar de whiskey atunci când ești nevoit să mergi până la tejghea ca să faci o comandă. Este cel care prepară un cocktail și e responsabil cu decorarea paharului, e cel care îți pregătește tava cu shoturi de tequila și felii de lămâie atunci când sărbătorești un eveniment alături de cei dragi.

Cu toate astea, barmanul are și alte responsabilități care trec dincolo de servitul propriu-zis al băuturilor și are unele lucruri de făcut care implică efort fizic considerabil. Aici intră, printre altele, descărcarea lăzilor de bere, mutarea lor prin bar, căratul butoaielor de bere, aranjarea și curățarea meselor și a scaunelor. Iată principalele atribuții pe care le vei avea ca barman:

 • să întâmpini clienții, să le prezinți ofertele, să știi meniul pe de rost;
 • să-i servești cu băuturi și altele, de la alune la snacksuri;
 • să prepari cocktailuri și shoturi respectând rețetele;
 • să pregătești gustări, dacă barul este dotat cu cele necesare pentru asta;
 • să încasezi plata de la clienți;
 • să te asiguri că înregistrezi fiecare comandă în casa de marcat;
 • să speli paharele și scrumierele;
 • să te asiguri că nu rămâi fără băuturi pe rafturi;
 • să schimbi butoaiele de bere de la draft;
 • să cureți barul și să debarasezi mesele, dacă nu ai colegi chelneri;
 • să previi scandalurile între clienți și să ai rol de mediator între ei;
 • să organizezi și să contribui la desfășurarea unor evenimente în local (vizionarea unui meci de fotbal sau o zi de naștere, de exemplu).

Dacă îți sună bine un job de barman, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Unde te poți angaja ca barman și ce perspective ai

În principiu, te poți angaja ca barman și fără experiență de partea cealaltă a barului. Ca să ai succes însă, trebuie să „îți meargă mâinile”, să ai ținere de minte și să inspiri încredere clienților. Pe de altă parte, angajatorii caută oameni cu experiență, mai ales pentru că nu riscă să aibă un barman care caută rețete de cocktailuri pe internet, câtă vreme clientul stă și așteaptă.

Se consideră experiență și dacă ai lucrat pe alte posturi într-o cafenea sau într-un magazin (dacă ai fost casier sau chelner, de exemplu). Asta înseamnă că știi să discuți cu clienții. Pe de altă parte, dacă ai fost agent de vânzări sau curier, înseamnă că ești o persoană de încredere și știi să încasezi banii. Cât despre experiența propriu-zisă în servirea și combinarea băuturilor, asta se poate căpăta la locul de muncă și sunt destui angajatori care oferă și training în acest sens.

Așadar, poți lucra ca barman în nenumărate locuri, cum ar fi:

 • un pub;
 • barul unui hotel;
 • un club;
 • un restaurant;
 • într-o cafenea;
 • într-o berărie
 • într-un beach bar.

Programul de lucru al unui barman

Probabil cea mai mare neplăcere a unui job de barman este programul de lucru. Nu toate localurile au oră fixă de închidere – de cele mai multe ori, programul afișat este de la ora 10 dimineața, să zicem, până la „ultimul client”. Asta înseamnă că de multe ori te va prinde răsăritul la muncă, așa că trebuie să te gândești bine dacă ești dispus să lucrezi după un astfel de program.

Așadar, dacă pui la socoteală faptul că nu vei mai avea seri și weekenduri libere, poate că te vei gândi de două ori dacă acesta este un job pe care îl vrei. Există însă și locuri cu un orar de lucru mai potrivit. În unele baruri și restaurante, programul este non-stop, așa că vei lucra în ture, o soluție care îți va permite să ai uneori serile și weekendurile libere.

De asemenea, programul variază și în funcție de sezon, mai ales în orașele cu potențial turistic și în stațiunile de la mare și de la munte. De exemplu, un bar aflat într-o stațiune estivală va avea vara un program non-stop, în timp ce un bar din Ploiești, de exemplu, va fi deschis doar joia, vinerea, sâmbăta și duminica.

Cât poți câștiga dacă te angajezi ca barman

Salariul unui barman variază foarte mult, în funcție de condițiile de lucru, de amplasarea barului, de nivelul de calitate și, nu în ultimul rând, de experiența și de responsabilitățile pe care le are barmanul.

De exemplu, într-un bar sau un club din Centrul Vechi al Bucureștiului, un barman cu experiență poate primi salariu în mână până la 1.000 de euro, adică aproape două salarii medii pe economie. Dacă ai câțiva ani de experiență căpătați în localuri celebre și știi să prepari câteva sute de rețete de cocktailuri și shoturi, cu siguranță vei găsi un job bine plătit.

Pe de altă parte, pentru cineva care lucrează de câteva luni în domeniu sau care nu are deloc experiență, ci doar dorința de a învăța, va fi foarte greu să găsească un post plătit mai bine decât salariul minim pe economie. Din fericire, pe lângă salariu, un barman își va completa întotdeauna veniturile din bacșișuri. În unele cazuri, bacșișul cumulat de-a lungul unei luni întregi depășește cu mult salariul primit.

Așadar, dacă vrei să te angajezi ca barman, nu trebuie să ai neapărat studii de specialitate în mixologie. Îți trebuie, totuși, creativitate, rezistență la stres și un fel de-a fi cât mai calm, chiar și în momentele de maximă tensiune. Dacă știi că ai calitățile acestea, poți să începi chiar acum să înveți cum se prepară cele mai bune și mai populare cocktailuri și shoturi.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
15 February 2019

Ultima editare: 24 February 2020


Cele mai noi anunțuri pentru barman de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 − 72 =

Alte articole