INFORMAT

De ce să apelezi la o firmă de recrutare atunci când ești în căutarea unui loc de muncă?

21 April 2022
Array

Autor:

Căutarea unui loc de muncă implică un efort susținut, iar timpul investit într-un astfel de proces poate fi unul îndelungat. Deși procesul de recrutare și selecție pare să decurgă într-un mod favorabil, nu întotdeauna răspunsul final va fi unul pozitiv pentru candidat, iar acest lucru are multiple implicații.

A dedica timp și a depune efort în cadrul tuturor interviurilor, testărilor sau întâlnirilor pentru a găsi un nou loc de muncă poate deveni destul de solicitant, mai ales dacă acest proces se desfășoară pe o perioadă îndelungată de timp. Pe de altă parte, nu este recomandat să accepți oferte de job care nu se potrivesc cu dorințele sau cerințele tale, doar pentru a scăpa de presiunea căutării locului de muncă ideal.

O firmă de recrutare poate fi un real ajutor pentru candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Aceasta devine un mediator între candidați și companiile care doresc să angajeze forță de muncă. Beneficiul este unul de înțeles pentru ambele părți: dacă firma angajatoare va primi propuneri de candidați valoroși, candidatul va avea acces, pe de altă parte, la oferte de muncă variate.

Cum funcționează o firmă de recrutare?

Agențiile de recrutare stabilesc o legătură între companii și candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Companiile vor plăti pentru recrutarea și selecția personalului de care este nevoie în organizație la momentul respectiv, iar firma de recrutare este responsabilă de găsirea persoanelor potrivite cu cerințele postului.

O firmă de recrutare, în special dacă este vorba despre acele agenții cu renume în domeniu, vor avea acces la o serie de locuri de muncă nepublicate pe site-urile de profil. 

Dacă organizația ce recrutează nu are un departament specializat de resurse umane, este puțin probabil ca aceasta să se ocupe de publicarea anunțului de recrutare pe site-uri specializate. Astfel, a te afla în baza de date a unei firme de recrutare îți poate oferi exclusivitate în accesarea unor anumite posturi.

Ba mai mult, un candidat care colaborează cu o firmă de recrutare poate avea beneficii pe termen lung, căci specialiștii îl vor ține la curent cu locuri de muncă similare cu interesele sale, imediat ce acestea apar pe piață.

Servicii de recrutare – ce costuri implică?

A primi oferte de muncă și a fi scutit de căutări constante printre zecile sau chiar sutele de anunțuri disponibile pare a fi un lucru extrem de practic. Totuși, care sunt costurile unui astfel de serviciu?

În general, aceste servicii de recrutare sunt gratuite. Companiile care doresc să angajeze sunt responsabile de achitarea costurilor aferente serviciilor de recrutare. Astfel, în cele mai multe dintre cazuri, te poți înscrie în baza de date a unei agenții gratuit, încărcând un CV sau completând un formular.

Totodată, pe lângă faptul că specialiștii te vor recomanda companiilor, atunci când va apărea un post vacant, vei putea beneficia de sfaturi pentru optimizarea CV-ului, evaluare sau consiliere în carieră.

Specialiștii în recrutare vor putea să îți prezinte ofertele de muncă existente la momentul aplicării sau te pot lua în evidență pentru oportunități viitoare, dacă niciunul dintre joburile disponibile nu se potrivește cu abilitățile și aptitudinile tale.

Ce trebuie să faci pentru a colabora cu o firmă de recrutare?

Pentru a intra în baza de date a unei agenții de recrutare, este necesar să încarci un CV sau să te înregistrezi online, pe site-ul respectivei firme. Ulterior, după o analiză a aplicațiilor, specialiștii în recrutare vor lua legătura cu persoanele interesate, vor realiza interviuri telefonice sau interviuri față în față, dar și o serie de evaluări pentru a determina profilul candidatului.

În momentul în care o firmă va deschide o anumită poziție și va apela la agenția de recrutare pentru a-i furniza o serie de potențiali angajați, recrutorii pot selecta din baza de date internă persoanele potrivite pentru postul respectiv.

De remarcat este impactul pe care o agenție de recrutare îl poate avea asupra carierei unui candidat. Cu alte cuvinte, o firmă de recrutare te poate promova în cadrul unor companii, iar șansele tale de reușită cresc exponențial. În această situație, se adaugă și faptul că recrutorul beneficiază de un grad de încredere sporit, fiind un specialist în domeniul său de activitate.

Pe de altă parte, specialiștii unei agenții de recrutare cunosc nevoile clientului și pot aduce în lumină acele calități ale tale care sunt strâns legate de cerințele firmei angajatoare. Pentru a oferi servicii de recrutare și selecție calitative, rolul agenției este acela de a prezenta oameni valoroși și de a simplifica pe cât posibil întregul proces. Astfel, a avea o bază de date formată din candidați bine pregătiți și valoroși este, în primul rând, câștigul agenției.

Firme de recrutare Cluj

Beneficiile colaborării cu o agenție de recrutare sunt clare. Totuși, pentru a apela la un astfel de serviciu, trebuie să te asiguri că vei colabora cu persoane profesioniste, care fac parte din cadrul unor agenții serioase și care îți vor facilita găsirea unui loc de muncă.

Atunci când vine vorba de firme de recrutare Cluj, putem aminti câteva dintre cele mai cunoscute agenții care se ocupă de recrutarea și selecția de personal pentru piața muncii. Printre ele se numără Integra HR, Evolution HCC, Sales Consulting, Adecco sau HUMMARK. 

Pentru aceste firme, candidații pot completa un formular de înscriere disponibil pe site sau pot transmite CV-ul la o adresă de e-mail specificată. 

Firme recrutare Brașov

Deși majoritatea firmelor oferă candidaților posibilitatea de a găsi locuri de muncă în diferite zone ale țării, poate fi de ajutor să amintim câteva agenții de recrutare cu sediul în Brașov. 

Astfel, dacă vrei să apelezi la firme recrutare Brașov, poți să adaugi pe lista ta BVB Recruit, Smart Recruit, Adecco, Manpower, Banca de Joburi sau Job Selection.

Firme recrutare Sibiu

Dacă îți dorești să colaborezi cu o agenție de recrutare și locuiești în Sibiu, avem și la acest capitol câteva sugestii pentru tine. 

În cazul în care printre căutările tale se numără firme recrutare Sibiu, putem menționa RECRUT’ART Sibiu sau Job Connect. Totodată, dacă ești în căutarea unui loc de muncă și vrei să prospectezi piața înainte de a apela la ajutorul unui specialist, OLX te poate ajuta cu o varietate de locuri de muncă în acest oraș.

Agenții de recrutare Craiova

La capitolul agenții de recrutare Craiova, putem aminti firma Safe Jobs, dar și Adecco Craiova sau Manpower. Deși gama de firme de recrutare nu este una extrem de vastă, nu uita că poți solicita unei agenții care activează la nivel național să te sprijine în găsirea unui loc de muncă în acest oraș. Ultimele două firme amintite se încadrează în această categorie.

Sfaturi pentru a decide cu ce firmă de recrutare să colaborezi

servicii de recrutare

Înainte de a trimite CV-ul unei firme de recrutare, trebuie să te asiguri că aceasta îți poate facilita într-adevăr procesul de găsire a unui loc de muncă potrivit. Am pregătit o listă cu sfaturi utile pe care să le urmezi, atunci când decizi să colaborezi cu o firmă de recrutare.

  • Analizează site-ul agenției

După ce ai accesat site-ul companiei, analizează cu atenție informațiile, pentru a te convinge că firma de recrutare îți poate fi de ajutor. Poți observa posturile disponibile în momentul de față, echipa de specialiști care activează în cadrul firmei, dar și recomandările venite din partea unor clienți, dacă acestea există.

  • Intră în contact cu un recrutor

Dacă îți dorești să afli mai multe informații despre activitatea firmei de recrutare sau despre posibilitatea unei colaborări reușite, nu ezita să apelezi compania pe numerele de telefon puse la dispoziție sau să trimiți un e-mail. Nu este obligatoriu ca prima interacțiune să fie însoțită de un CV. 

  • Observă categoriile de posturi pentru care compania recrutează în momentul de față

Observând categoriile de posturi pentru care compania recrutează în prezent, îți vei putea da seama dacă aria ta de interes și domeniul tău de activitate sunt și ele incluse în oferta locurilor de muncă disponibile.

Bineînțeles, posturile pot varia în funcție de colaborările pe care agențiile le au la un moment sau altul. Faptul că niciun loc de muncă din domeniul tău de activitate nu se află, în prezent, printre joburile disponibile nu înseamnă, totuși, că nici în viitor nu va exista. 

De aceea, este recomandat ca, în astfel de situații, să iei legătura cu un reprezentant al firmei de recrutare și să te interesezi despre colaborări trecute sau posibile colaborări viitoare cu organizații care activează în aria ta de interes.

Dacă îți dorești să observi care este dinamica pieței muncii în domeniul tău de activitate, o vizită pe OLX ți-ar putea fi de ajutor. Platforma îți permite selectarea categoriei profesionale din care faci parte, astfel încât să identifici cu ușurință locurile de muncă din domeniul respectiv. În acest fel, vei putea face o comparație între posturile disponibile aici și oferta agențiilor, decizând în cunoștință de cauză dacă o colaborare cu o anumită firmă de recrutare ar fi, într-adevăr, de folos.

După cum afirmam mai sus, majoritatea firmelor nu recrutează doar pentru un singur oraș din țară. Acest lucru îți crește șansele de a colabora cu firme de recrutare de încredere și cu un portofoliu vast de clienți. 

Dacă ne referim la companii care activează în plan național, reamintim agenția de recrutare Adecco, cu sedii în București, Cluj, Brașov, Timișoara și în alte orașe din România. Pe de altă parte, Evolution HCC, Banca de Joburi sau Job Selection activează atât la nivel național, cât și la nivel internațional.

Agenții recrutare forță de muncă în străinătate

Dacă beneficiile privind colaborarea cu o firmă de recrutare sunt numeroase, atunci când îți cauți un loc de muncă în țară, când vine vorba de munca în străinătate, o astfel de colaborare este cu atât mai mult justificată.

Experții în recrutare pot negocia diferite beneficii în favoarea candidatului, în funcție de cerințele sau nevoile acestuia, și îl pot sprijini în întocmirea documentației necesare pentru angajarea la viitorul loc de muncă.

În cazul în care iei în considerare obținerea unui loc de muncă în străinătate, ar fi indicat ca documentarea în vederea colaborării cu o agenție de recrutare să fie extrem de riguroasă. Poți ține cont de sfaturile prezentate mai sus și poți adăuga o eventuală vizită la sediul firmei, pentru a cunoaște recrutorii și a primi o ofertă personalizată în funcție de calificarea ta. Câteva dintre firmele care activează la nivel internațional au fost amintite în rândurile de mai sus.

Agenția de recrutare poate să joace rolul unui liant între candidat și angajator. Specialiștii în recrutare și selecție îți pot oferi sfaturi legate de optimizarea CV-ul, ajutându-te să-ți îmbunătățești imaginea în fața companiilor care sunt în căutarea unui personal specializat. 

Pentru a cerceta piața și a te informa cu privire la cele mai căutate locuri de muncă în această perioadă, OLX vine în ajutorul tău cu o varietate de joburi care te pot transforma din candidat, în viitor angajat.

Dacă, pe de altă parte, timpul nu îți permite să efectuezi căutări pentru o perioadă mai lungă de timp, o agenție de recrutare te-ar putea ține la curent cu ofertele de pe piață, recomandând CV-ul tău angajatorilor interesați. 

Sursă foto: Shutterstock

Array

Autor:
21 April 2022


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 4 =

Alte articole