COMPETENT

Jobul de sudor: de ce pregătire ai nevoie și cât poți câștiga la sfârșit de lună

11 aprilie 2019

Autor:

Sudorul este unul dintre cei mai pricepuți și mai importanți meseriași din construcții sau din mediul industrial. El execută operații de asamblare nedemontabilă a două sau a mai multor piese metalice, prin încălzire locală și presiune, cu folosirea unui material de adaos asemănător cu metalul pieselor care trebuie îmbinate. Dacă vrei să devii sudor, ai nevoie de calități specifice și de o pregătire specială, dar satisfacțiile financiare vor fi pe măsura eforturilor tale.

Câte tipuri de sudor există
Care este pregătirea necesară
Ce trebuie să știi să faci ca sudor
Ce responsabilități și sarcini vei avea de îndeplinit
Care este salariul unui sudor

Câte tipuri de sudor există

După Clasificarea Ocupațiilor din România, întocmită de Ministerul Muncii, sudorii se împart în următoarele categorii:

 • Sudor
 • Brazor
 • Sudor manual cu flacără de gaze
 • Sudor manual cu arc electric
 • Sudor cu arc electric acoperit sub strat de flux
 • Operator tăiere
 • Sudor cu arc electric cu electrod fuzibil în mediu de gaz protector
 • Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector

Care este pregătirea necesară

Dacă vrei să obții calificarea de sudor, trebuie să finalizezi un curs cu durata de aproximativ două luni, în cadrul unei școli specializate. După ce vei absolvi cursul, vei obține o diplomă recunoscută în țară și în străinătate, conform OG 129/2000, sub controlul Ministerului Muncii și al Ministerului Educației, prin intermediul Autorității Naționale pentru Calificări. Totuși, înainte de a te îndrepta către una dintre școlile de sudori care sunt acreditate, asigură-te că îndeplinești următoarele cerințe:

 • ai absolvit învățământul obligatoriu de zece clase;
 • ai absolvit școala profesională sau diferite forme de formare profesională cu predare în clasă, finalizate cu certificare de calificare.
Ce trebuie sa stii pentru a fi sudor

Ce trebuie să știi să faci ca sudor

Un bun sudor este, în primul rând, foarte serios la locul de muncă. Responsabilitatea și capacitatea de autocontrol sunt foarte importante pentru o persoană care lucrează într-un mediu care implică destule riscuri. De asemenea, ai nevoie de un bun spirit de observație, de multă îndemânare și de răbdare. În același timp însă, va trebui să ai o viteză mare de reacție, atunci când meseria îți va cere asta.

Va trebui să utilizezi echipamentul într-o manieră cât mai sigură și să îl întreții cât mai bine, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În urma cursurilor de calificare, vei dobândi capacitatea de a citi și a utiliza documente scrise în limbaj de specialitate, să folosești corect materia primă și elementele pe care urmează să le sudezi și să identifici metodele de sudură potrivite cu nivelul de calitate solicitat.

Ce responsabilități și sarcini vei avea de îndeplinit

Imediat ce vei îmbrăca sorțul din piele, vei face parte dintr-o echipă responsabilă cu asamblarea de utilaje și cu efectuarea construcțiilor metalice. Pentru asta, vei avea de identificat SDV-urile (scule, dispozitive și verificatoare) și echipamentele de sudare corecte în funcție de aparatul de sudură care ți-a fost repartizat și de tipul de sudură pe care trebuie să-l realizezi.

În pregătirea operației de sudare, va trebui să faci operațiunile necesare pentru a obține rezultatul dorit. Executarea lucrărilor de sudură implică realizarea operațiilor de lipire a pieselor metalice prin procesul de arc electric, iar acest lucru presupune folosirea echipamentului de protecție cu ocazia fiecărei lucrări, după cum prevede legislația muncii.

Ce inseamna sa fii sudor

Care este salariul unui sudor

Vestea cea mai bună pentru toți cei care se pregătesc să devină sudori este faptul că aceasta este una dintre cele mai căutate meserii de pe piață. Un angajat aflat la început de carieră va fi plătit cu un salariu net de 1.700 de lei pe lună, iar unul experimentat va primi o sumă cuprinsă între 2.500 și 3.500 de lei la finalul fiecărei luni. În funcție de disponibilitatea firmelor care angajează, vei putea beneficia de decontarea transportului și de alte beneficii atractive.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock


Autor:
11 aprilie 2019

Ultima editare: 24 februarie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru sudor de pe OLX

 • angajam sudori si lacatusi

  SR2C INDUSTRIE, Cisnădie, angajează SUDORI si LĂCĂTUȘI .

   Cei interesati va rugam sunati la tel : 0269-563-047.

  Sibiu Azi 12:04

 • Angajam Sudor WIG/TIG

  S.C. PROFINOX S.R.L.
  Societate romanească, cu vechime de peste 15 ani în industria producătoare de echipamente din oţel inoxidabil pentru industria alimentară şi farmaceutică, cu sedi..

  Cluj 13 Apr 08:04 Locatie stabila

 • Angajam instalatorii si sudori pentru lucrari industriale in Germania

  SC specializata pe lucrari edilitare si instalatii industriale, angajeaza instalatorii, sudori, mecanic utilaj, instalatorii sanitaristi, pentru lucrari in Germania Austria, Franta. Relatii la Nr de t..

  Iasi 05 Apr 16:04 Locatie stabila

 • Angajam sudori si lacatusi pentru Italia

  Angajam sudori si lacatusi pentru santierul naval din Venetia
  Oferim cazare cate 2 in camera,masina pusa la dispozitie
  Sudori 12-13 €/h se lucreaza 10h pe zi
  Lacatusi 10-11 €/H ,..

  Prahova Azi 16:04 Locatie stabila

 • Angajam: sudori, lăcătuși și necalificati

  Firma din Bucuresti cu activitate in domeniul constructiilor (structuri metalice) angajeaza urgent:
  - Lacatusi
  - Sudori
  - Personal necalificat

  Cerinte candidat:
  - ..

  Bucuresti - Ilfov Azi 14:04 Locatie stabila

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

66 + = 72

Alte articole