COMPETENT

Jobul de sudor: de ce pregătire ai nevoie și cât poți câștiga la sfârșit de lună

11 aprilie 2019

Autor:

Sudorul este unul dintre cei mai pricepuți și mai importanți meseriași din construcții sau din mediul industrial. El execută operații de asamblare nedemontabilă a două sau a mai multor piese metalice, prin încălzire locală și presiune, cu folosirea unui material de adaos asemănător cu metalul pieselor care trebuie îmbinate. Dacă vrei să devii sudor, ai nevoie de calități specifice și de o pregătire specială, dar satisfacțiile financiare vor fi pe măsura eforturilor tale.

Câte tipuri de sudor există
Care este pregătirea necesară
Ce trebuie să știi să faci ca sudor
Ce responsabilități și sarcini vei avea de îndeplinit
Care este salariul unui sudor

Câte tipuri de sudor există

După Clasificarea Ocupațiilor din România, întocmită de Ministerul Muncii, sudorii se împart în următoarele categorii:

 • Sudor
 • Brazor
 • Sudor manual cu flacără de gaze
 • Sudor manual cu arc electric
 • Sudor cu arc electric acoperit sub strat de flux
 • Operator tăiere
 • Sudor cu arc electric cu electrod fuzibil în mediu de gaz protector
 • Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector

Care este pregătirea necesară

Dacă vrei să obții calificarea de sudor, trebuie să finalizezi un curs cu durata de aproximativ două luni, în cadrul unei școli specializate. După ce vei absolvi cursul, vei obține o diplomă recunoscută în țară și în străinătate, conform OG 129/2000, sub controlul Ministerului Muncii și al Ministerului Educației, prin intermediul Autorității Naționale pentru Calificări. Totuși, înainte de a te îndrepta către una dintre școlile de sudori care sunt acreditate, asigură-te că îndeplinești următoarele cerințe:

 • ai absolvit învățământul obligatoriu de zece clase;
 • ai absolvit școala profesională sau diferite forme de formare profesională cu predare în clasă, finalizate cu certificare de calificare.
Ce trebuie sa stii pentru a fi sudor

Ce trebuie să știi să faci ca sudor

Un bun sudor este, în primul rând, foarte serios la locul de muncă. Responsabilitatea și capacitatea de autocontrol sunt foarte importante pentru o persoană care lucrează într-un mediu care implică destule riscuri. De asemenea, ai nevoie de un bun spirit de observație, de multă îndemânare și de răbdare. În același timp însă, va trebui să ai o viteză mare de reacție, atunci când meseria îți va cere asta.

Va trebui să utilizezi echipamentul într-o manieră cât mai sigură și să îl întreții cât mai bine, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În urma cursurilor de calificare, vei dobândi capacitatea de a citi și a utiliza documente scrise în limbaj de specialitate, să folosești corect materia primă și elementele pe care urmează să le sudezi și să identifici metodele de sudură potrivite cu nivelul de calitate solicitat.

Ce responsabilități și sarcini vei avea de îndeplinit

Imediat ce vei îmbrăca sorțul din piele, vei face parte dintr-o echipă responsabilă cu asamblarea de utilaje și cu efectuarea construcțiilor metalice. Pentru asta, vei avea de identificat SDV-urile (scule, dispozitive și verificatoare) și echipamentele de sudare corecte în funcție de aparatul de sudură care ți-a fost repartizat și de tipul de sudură pe care trebuie să-l realizezi.

În pregătirea operației de sudare, va trebui să faci operațiunile necesare pentru a obține rezultatul dorit. Executarea lucrărilor de sudură implică realizarea operațiilor de lipire a pieselor metalice prin procesul de arc electric, iar acest lucru presupune folosirea echipamentului de protecție cu ocazia fiecărei lucrări, după cum prevede legislația muncii.

Ce inseamna sa fii sudor

Care este salariul unui sudor

Vestea cea mai bună pentru toți cei care se pregătesc să devină sudori este faptul că aceasta este una dintre cele mai căutate meserii de pe piață. Un angajat aflat la început de carieră va fi plătit cu un salariu net de 1.700 de lei pe lună, iar unul experimentat va primi o sumă cuprinsă între 2.500 și 3.500 de lei la finalul fiecărei luni. În funcție de disponibilitatea firmelor care angajează, vei putea beneficia de decontarea transportului și de alte beneficii atractive.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock


Autor:
11 aprilie 2019

Ultima editare: 24 februarie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru sudor de pe OLX

 • Angajem sudori MIG/MAG

  Angajam sudori MIG-MAG/MMA
  Se cere experienta în domeniul construcțiilor metalice.
  De preferat autorizație valabila 111/135-136

  Salariul este negociabil si se stabileste in..

  Dolj 27 May 19:05 Perioada nedeterminata

 • Angajam Șoferi, Sudori, Lăcătuși, Necalificati

  Societate comerciala, cu domeniu de activitate în instalatii frigorifice, cu lucrari pe teritoriul României și în Bulgaria angajeaza personal pe postul de soferi, sudori, lacatus mecanic si necali..

  Vaslui 27 May 17:05 Necesita deplasari

 • Angajari :Instalatori si sudorii in otel

  SC angajeaza instalatorii si sudori pentru lucrari de instalatii de incalzire, ventilatie, stingerea incendiuluicat si sudori in PEHD pentru conducte in polietilena.
  Lucrarile se desfasoara p..

  Iasi 23 May 10:05 Full time

 • Sudori, Tubulatori si Lacatusi pentru Israel4500-6000 usd pe luna

  ANGAJAM SUDORI, Tubulatori ,LACATUSI , Zidari, PENTRU ISRAEL. Salariul foarte bun!
  4500-6000 usd pe luna cu contract de munca
  Firma Sky industry angajează lacatusi mecanici si sudori p..

  Bucuresti - Ilfov Azi 09:05 Locatie stabila

 • Lacatusi, Tubulatori si Sudori , Instalatori 4000-6000 usd in ISRAEL

  ANGAJAM
  LACATUSI, TUBULATORI SI SUDORI , INSTALATORI PENTRU ISRAEL.

  Salariul foarte bun! 4500 usd-6000 usd

  Stone Group angajează lacatusi mecanici, sudori si tubula..

  Bucuresti - Ilfov Azi 09:05 Locatie stabila

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

33 − = 26

Alte articole