COMPETENT

Lucrătorul agricol: unde poți lucra și de ce trebuie să ții cont

4 June 2020
Array

Autor: and

În plin sezon al întreținerii culturilor de porumb, floarea-soarelui, sfeclă, cartofi, fasole și tutun, pe câmpurile din toată țara este mare nevoie de forță de muncă. Mai mult, tarabele piețelor și raioanele de legume ale hipermarketurilor trebuie aprovizionate în fiecare zi cu cantități mari de roșii, castraveți, ardei, ridichi și salată, legume de sezon a căror culegere nu poate fi întârziată. Cu un sfert din lucrători repartizați în industria agricolă, România conduce țările europene la capitolul numărului de oameni ce sunt capabili să muncească fizic. Chiar dacă tehnologizarea tot mai mare a redus nevoia de brațe de lucru, față de anii trecuți, tot este nevoie de lucrători care să se ocupe personal de multe dintre etapele culturilor agricole. Cu sau fără experiență, așadar, ai ocazia de a-ți găsi un loc de muncă sigur, cu câștig lunar nu mai mic de 1.000 de lei, dar care poate ajunge chiar și la 2.500 de lei, în condiții mai dificile de lucru.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Ce atribuții are un lucrător agricol

În calitatea ta de lucrător necalificat în agricultură, te vei subordona șefului de fermă și vei avea drept colegi de serviciu pe ceilalți angajați din cadrul societății. În primul rând, vei avea de pregătit terenul agricol pentru cultivare, pentru ca apoi să controlezi semănăturile însămânțate în campaniile de toamnă. Fertilizarea câmpului va intra tot în sarcina ta, iar cunoștințele de bază în mecanică te vor ajuta să îți mărești câștigurile, pentru că vei putea repara și pregăti mașinile și utilajele agricole pentru etapele campaniei de primăvară. 

Irigarea culturilor, tratamentul fitosanitar, întreținerea solului și controlul buruienilor sunt alte elemente obligatorii din activitatea unui lucrător agricol. Nu în ultimul rând, ți se va cere să intri și în adăpostul animalelor, unde va trebui să faci curățenie, pentru ca apoi să folosești gunoiul de grajd în câmp. La toate aceste activități, care sunt stabilite prin calendarul anual al lucrărilor agricole, se vor adăuga cele zilnice, pe care le vei regăsi în fișa postului și pentru care vei răspunde în fața șefului, prin semnătura ta. Printre obligațiile tale se vor număra:

  • încărcatul, descărcatul sau stocatul materiei prime;
  • pregătirea materialului solicitat în utilizarea procesului tehnologic;
  • realizarea lucrărilor simple în agricultură;
  • săpatul, treieratul, irigatul, stropitul și fertilizatul pământului;
  • culesul fructelor și al legumelor;
  • stivuirea produselor agricole;
  • hrănirea animalelor;
  • curăţarea grajdurilor și curţilor fermei;
  • efectuarea lucrărilor suplimentare, necesare menţinerii curăţeniei;
  • evacuarea gunoiului menajer din grajduri.

Citește și Ajutorul de bucatar – la ce salariu sa te astepti, responsabilitati si aptitudini necesare

Unde poti lucra ca lucrator agricol

Unde poți lucra 

Dacă vrei să te angajezi ca lucrător în agricultură, primul loc înspre care te vei îndrepta este o fermă. Prin hotărârea de Guvern aprobată pe 30 aprilie 2020, care completează normele metodologice de aplicare ale legii nr. 336/2018, privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară, aprobate prin HG nr. 325/2019, vei putea obține mai ușor un loc de muncă. Aceasta, pentru că angajatorii fermieri din agricultură beneficiază de ajutoare financiare din partea statului, pentru a angaja forță de muncă tânără. Vei putea, astfel, să profiți de această ocazie pentru a obține un contract cu normă întreagă, pe o perioadă de minimum 12 luni, potrivit legii nr. 53/2003. Indiferent de vârstă, însă, vei putea conta pe posturile disponibile online în pepiniere, în podgorii, livezi, în ferme agricole și de animale, la stâne sau în gospodării.  

Ce atributii are un lucrator agricol

Care sunt calitățile necesare unui lucrător agricol

Chiar dacă un angajat în agricultură lucrează în aer liber și are destul de multă libertate în privința ținutei vestimentare, el trebuie să țină cont de un anumit comportament. Angajatorul va aprecia foarte mult o atitudine civilizată a ta față de ceilalți lucrători, cinstea și loialitatea în relația cu el și, în general, folosirea programului doar pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu cuprinse atât în calendarul lucrărilor agricole anuale, cât și în fișa postului.

Cu cât mai des te vei ocupa și de activități care nu sunt cuprinse în atribuțiile și îndatoririle tale, cu atât mai mult se va simți lipsa contribuției tale la obținerea unei recolte consistente. Tot în avantajul tău va fi și buna capacitate de organizare a locului de muncă, precum și participarea activă la rezolvarea sarcinilor echipei. Respectarea normelor de protecție a muncii și de protecție și stingere a incendiilor, din obiectivul sau locul în care îți faci treaba va fi obligatorie, iar pentru asta vei semna la angajare. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria de lucrător agricol, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și oferte de job pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la angajare!

Credit foto: Shutterstock

Array

Autor: and
4 June 2020

Ultima editare: 21 August 2020


Cele mai noi anunțuri pentru lucrator agricol de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Alte articole