Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Un măcelar nu este doar persoana care taie și porționează carnea. În funcție de zona geografică în care dorești să profesezi ca măcelar, poți deveni un aliat al familiilor care doresc să se bucure de mese gustoase, uneori, fiind chiar persoana care dă sfaturi cu privire la modul de preparare a cărnii. Citește mai jos pentru a afla care sunt atribuțiile unui măcelar, ce competențe trebuie să ai și la ce salariu te poți aștepta.
Ce atribuții vei avea ca măcelar
Responsabilitățile unui măcelar
Pregătirea profesională necesară unui măcelar
Ce competențe te vor ajuta în meseria de măcelar
Ce salariu poți obține ca măcelar
Ce atribuții vei avea ca măcelar
Majoritatea măcelarilor lucrează în supermarketuri sau în măcelării și mai rar în fabricile de procesare a cărnii. Munca necesită efort fizic și poate presupune activități repetitive, folosirea unui echipament potențial periculos și expunerea la temperaturi reduse. Mai jos sunt principalele atribuții ale unui măcelar:
- Descărcarea materiei prime (carne de porc, vită, miel, mânzat etc.) și a altor produse animale pentru raionul de măcelărie, precum și depozitarea în camera de refrigerare;
- Preluarea carcaselor de porc, vită etc. din depozitul frigorific, pentru a fi prelucrate;
- Degresarea cărnii (eliminarea stratului de grăsime);
- Defalcarea în bucăți mici a cărnii;
- Dezosarea bucăților mici – scoaterea oaselor din carne, pulpă, antricot etc.;
- Tranșarea cărnii după dezosare, pe sortimente și grupe de mușchi;
- Fasonarea și porționarea sortimentelor de carne pe calități;
- Valorificarea altor componente rezultate în urma tăierii;
- Ambalarea și expunerea cărnii în vederea vânzării;
- Tăierea și vânzarea cărnii conform cerințelor clienților;
- Cântărirea, împachetarea și încasarea banilor;
- Uneori, pregătirea cărnii în vederea producției de mezeluri sau a altor produse animale după rețeta companiei;
- Curățarea echipamentelor și a zonelor de lucru, pentru a menține standardele de igienă și sănătate.
Dacă este vorba de propria afacere, va trebui să te ocupi și de menținerea inventarului, asigurarea de furnizori, comanda de carne etc.
👉 Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.
Responsabilitățile unui măcelar
Printre responsabilitățile unui măcelar, se află următoarele:
- Asigurarea condițiilor igienico-sanitare – vizează menținerea igienei personale și respectarea normelor igienico-sanitare la locul de muncă. De asemenea, este recomandată verificarea periodică a respectării normelor de igienă;
- Prevenirea poluării mediului – constă în identificarea surselor de poluare și aplicarea măsurilor de protecție a mediului și de prevenire a poluării;
- Aplicarea normelor de protecție a muncii și PSI (prevenirea și stingerea incendiilor) – vizează respectarea normelor de protecție a muncii, aplicarea normelor PSI, a procedurilor de urgență și evacuare, raportarea pericolelor care apar la locul de muncă;
- Utilizarea corectă a echipamentului pe toată durata activității;
- Curățarea și igienizarea spațiilor de lucru în timpul și la sfârșitul programului;
- Colectarea deșeurilor în recipiente prietenoase cu mediul;
- Depozitarea deșeurilor conform instrucțiunilor de lucru, înainte de a deveni un risc de poluare;
- Asigurarea că vitrina este atractivă și că prețurile sunt vizibile și corecte;
- Întâmpinarea clienților, oferirea de sfaturi și răspunsuri la întrebările care pot apărea.
Pregătirea profesională necesară unui măcelar
Deși există cursuri de măcelar recunoscute de Ministerul Muncii, majoritatea persoanelor care practică această meserie au învățat-o în urma unei perioade de ucenicie alături de un măcelar cu experiență. În funcție de responsabilitățile pe care dorești să le deprinzi, practica poate dura doar câteva săptămâni, dacă vrei doar să tai carnea, și până la șase luni sau chiar un an, dacă vrei să înveți toate tainele meseriei.
La început, învățăcelul realizează sarcini simple, precum îndepărtarea oaselor și porționarea în bucăți mai mici, destinate vânzării. În timp, vei învăța să folosești și să ai grijă de ustensilele și echipamentele de mari dimensiuni, să le cureți conform normelor și să ascuți cuțitele. Este perfect normal ca în primele zile să se ofere un training referitor la siguranța alimentelor, pentru a se minimiza riscul ca agenții patogeni să ajungă în carne.
Ce competențe te vor ajuta în meseria de măcelar
Un măcelar bun are următoarele competente:
- Rezistență fizică – măcelarii petrec ore în șir în picioare tăind, porționând și depozitând carnea;
- Putere fizică – un măcelar trebuie să fie suficient de puternic pentru a ridica bucăți mari de carne. Greutatea ridicată poate ajunge la 20-30 de kilograme sau chiar mai mult;
- Dexteritate – măcelarii folosesc cuțite ascuțite și echipament complex pentru tăierea cărnii. De aceea, este important să ai un control bun asupra mâinilor, pentru a tăia carnea în porțiile dorite;
- Orientarea spre nevoile clienților – persoanele care lucrează în măcelării sau în cadrul raionului de carne ar trebui să fie prietenoase, capabile să răspundă întrebărilor clienților și să ofere produse calitative în funcție de cerințe;
- Cunoștințe referitoare la diverse tipuri de carne și moduri de preparare;
- Înclinare spre respectarea normelor de igienă.
Ce salariu poți obține ca măcelar
Salariul pleacă de la minimul pe economie și poate ajunge până la aproximativ 4.000 de lei, în funcție de experiență și responsabilități. În general, se câștigă mai bine în măcelării decât în cadrul unor fabrici de prelucrare a cărnii. Dacă ajungi să deții propria măcelărie, venitul lunar poate fi mult mai mare. De asemenea, dacă ai urmat cursuri suplimentare pentru tranșarea cărnii exotice, salariul poate crește.
În plus, dacă ai experiență, 1-2 cursuri de specialitate și cunoști o limbă străină, te poți angaja în țări precum Italia, Spania sau Franța, unde salariile variază între 1.080 și 2.160 de euro pe lună. Dacă reușești să te angajezi în măcelăriile faimoase din Elveția, Monaco sau Luxemburg, salariul poate ajunge până la 3.500 de euro pe lună sau chiar mai mult.
Poate că profesia de măcelar nu este la fel de atractivă ca altele, însă persoanele care o practică spun că obțin o satisfacție greu de egalat la alte locuri de muncă. Dedicarea și experiența te vor ajuta să devii un bun măcelar și chiar un pilon al comunității, fiind acea persoană pe care o caută oamenii atunci când vor să cumpere carne proaspătă și de calitate superioară.
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
25 August 2020
Ultima editare: 15 September 2020