RESPONSABIL

Munca la domiciliu: ce joburi poți face de acasă și ce presupune acest tip de activitate

31 January 2019
Array

Autor:

Dacă te gândești des la posibilitatea unor activități pe care să le faci din confortul casei, fie că te folosești de îndemânare pentru a crea obiecte pe care ulterior să le vinzi, fie că ai cunoștințe tehnice și ai putea oferi consultanță online pentru clienții diferitelor companii de IT, te vei bucura constant de o sumă de bani care să-ți rotunjească veniturile și pe care să te bazezi la nevoie.

În acest articol am alcătuit o listă cu activități potrivite pentru munca la domiciliu, dacă te gândești la acestă soluție în viitor. Așadar, citește sfaturile și recomandările de mai jos despre joburile pe care le poți face și despre avantajele și dezavantajele pe care le presupune munca în acest regim.

Ce activități poți face de acasă și cât poți câștiga
Avantajele muncii la domiciliu
Dezavantajele muncii la domiciliu
Posibile riscuri de luat în considerare
Sfaturi pentru cei care doresc să lucreze de acasă

Ce activități poți face de acasă și cât poți câștiga

În funcție de interese, pricepere și de competențele pe care le ai deja, există o serie de activități, unele chiar hobby-uri, care ți-ar putea aduce bani frumoși, dacă le dedici constant o parte din timpul tău și îți găsești metode potrivite de promovare online.

În același timp, munca la domiciliu îți oferă posibilitatea unui program flexibil, pe care ți-l împarți cum vrei, atât timp cât duci la bun sfârșit activitatea pe care ți-ai propus-o.

Iată care sunt joburile care îți oferă această posibilitate de a lucra de acasă:

Asistent virtual

Dacă îți place să te ocupi de sarcini administrative care țin de latura organizatorică, precum rezervări de călătorii, întocmire de diverse rapoarte, programarea unor ședințe sau cercetări pe diferite teme, ai putea să transformi aceste pasiuni într-un job care nu o să-ți ocupe mai mult de 2-4 ore pe zi, în funcție de programul pe care ți-l stabilești.

În funcție de angajator, acest job poate fi plătit cu aproximativ 50 de lei pe oră, iar tu vei lucra în confortul propriei case. Totuși, este posibil să muncești pentru companii cu sediul în America, iar fusul orar să te oblige să lucrezi în timpul nopții.

Reprezentant servicii clienți

Dacă ești sociabil și îți place să ajuți persoanele de lângă tine, probabil te vei descurca să lucrezi de acasă pe un post de reprezentant servicii clienți. Rolul tău va fi acela de a prelua apelurile și de a le oferi asistență clienților.

Așadar, vei interacționa cu mulți oameni care au diferite probleme, iar tu trebuie să-ți păstrezi un ton prietenos și să le dai cele mai bune soluții. Salariile diferă în funcție de limba vorbită (limbile străine sunt apreciate și plătite mai bine) și de programul de lucru. Spre exemplu, un reprezentant servicii clienți care oferă suport în limba engleză 8 ore/zi poate câștiga aproape jumătate dintr-un salariu mediu pe economie.

Reprezentant vânzări al unei companii de cosmetice

O activitate care îți poate asigura venituri suplimentare poate fi desfășurată într-o companie de cosmetice pe postul de reprezentant vânzări. Te vei afla în poziția în care vei consilia clienții cu privire la produsele din catalog, le vei face recomandări și te vei asigura de livrarea produselor la domiciliul acestora.

În același timp, pentru venituri satisfăcătoare, în această activitate trebuie să vinzi cât mai mult, pentru că se oferă un comision între 23% și 40% din vânzări. Vei primi bonusuri și cadouri pentru înscrierea în echipă a altor persoane recomandate de tine.

Producător de articole handmade

Artizanatul este foarte apreciat și, în funcție de complexitatea și utilitatea articolelor pe care le faci, poți câștiga sume frumoase. Totuși, munca este migăloasă și ai nevoie de suficient timp să îți cauți materiale, să produci obiectele și să te promovezi. Dacă produci bijuterii din materiale prețioase, acestea sunt foarte apreciate atât în mediul online, cât și la târguri de profil care se organizează în diferite momente ale anului.

Așadar, nu se poate spune exact suma câștigată în urma unor activități handmade, pentru că prețul acestora diferă foarte mult – dacă vinzi produse cosmetice artizanale, ai un anumit profit, iar dacă vinzi mărțișoare (un job sezonier), ai un alt profit. În unele cazuri, adaosul pe care producătorii de articole handmade îl au este de 100%, iar acesta include materialul, timpul investit în producerea articolelor sau mâna de lucru și promovarea.

Operator introducere date

Pentru acest job ai nevoie de un computer și de acces la internet, iar ceea ce vei face este să transcrii informații și să le introduci în baze de date. În același timp, trebuie să corectezi posibile erori întâlnite, să le raportezi supervizorului și să gestionezi datele și documentele.

Pe lângă avantajele pe care ți le oferă acest tip de job (un program flexibil și un salariu fix lunar), ai nevoie de anumite calități, precum: viteză de scriere, abilități tehnice de lucru cu computerul și, mai ales, cu pachetul Microsoft Office. Acest job este remunerat cu salariul minim pe economie, dar condițiile diferă în funcție de angajator și de programul agreat.

Bonă în regim part-time

Dacă îți plac copiii și ai răbdare să faci tot felul de jocuri și activități cu ei, probabil ți-ar plăcea să îți rotunjești veniturile fiind bonă part-time. Printre obligațiile pe care le vei avea se numără luatul copilului de la școală sau de la grădiniță, condusul acestuia acasă, prepararea hranei și diferite activități de recreere sau rezolvarea temei pentru ziua următoare.

Acest job necesită să ai abilități de comunicare și experiență în îngrijirea copilului, în funcție de nevoile sale, și este bine să clarifici toate așteptările părinților în legătură cu această activitate. Mulți doresc și menaj ușor sau prepararea hranei copilului. Suma câștigată lunar de o bonă part-time poate ajunge la salariul minim pe economie, mai ales dacă vorbești limba engleză.

Dacă îți sună bine un job de bonă part-time, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Îngrijitor animale de companie

O activitate pe care orice iubitor de animale o poate considera o adevărată plăcere este îngrijirea la domiciliu a animalelor de companie. Activitățile de îngrijire diferă, în funcție de animalul de companie și de nevoile sale.

De exemplu, în cazul câinilor este nevoie de hrănire, plimbare, periatul blanei, curățarea blanei sau administrarea unui tratament, dacă este cazul. Mai ales când stăpânii animalelor sunt foarte ocupați, pleacă în călătorii de afaceri sau în vacanță, aceștia au nevoie de o persoană în care să aibă încredere.

Așadar, mulți oameni sunt dispuși să plătească o sumă de bani mai mare știind că își lasă prietenul necuvântător pe mâini bune. În funcție de numărul de animale de care ai grijă, îți poți suplimenta veniturile cu câteva sute de lei pe lună, fără să simți că muncești din greu, dacă îți place să petreci timp în compania animalelor.

Avantajele muncii la domiciliu

Posibilitatea lucrului la domiciliu pentru a-ți suplimenta veniturile cu o activitate care îți face plăcere vine cu o serie de beneficii foarte atrăgătoare, precum:

 • cel mai important este că îți poți transforma pasiunea în muncă, fără să simți nicio presiune atunci când îți desfășori activitatea;
 • eficientizarea timpului, productivitate mai mare și un mai bun randament – în plus, poți folosi timpul pierdut în trafic pentru activități care îți fac plăcere (fie că este vorba de o plimbare cu bicicleta sau de mersul la sală);
 • flexibilitatea programului îți oferă posibilitatea să ai mai mare grijă de tine – să îți prepari cu mai multă atenție hrana sau să faci mai mult sport;
 • nu trebuie să-ți faci griji în privința ținutei, poți lucra de acasă chiar și în pijamale, dacă așa te simți cel mai comod.

Te-ar putea interesa și: 6 meserii din care poți face bani frumoși fără să ai studii superioare

Dezavantajele muncii la domiciliu

Ca orice alegere pe care o facem în viață, și decizia de a lucra de acasă are câteva dezavantaje, printre care:

 • există posibilitatea să te simți izolat, mai ales dacă îți place să socializezi și să schimbi păreri, inclusiv despre jobul pe care îl faci;
 • dacă nu ai un program bătut în cuie, este posibil să te lași distras de lucrurile din jur și să nu separi treburile casnice de munca ta;
 • în funcție de specificul jobului și de puterea ta de concentrare pe o activitate, există riscul să nu îți poți crea un sistem de organizare a activităților;
 • dacă ești o persoană foarte muncitoare și dedicată, poți să cazi în extrema muncii până la ore târzii și în weekend, până la epuizare.

Posibile riscuri de luat în considerare

Este important să menționăm că munca la domiciliu te expune la o serie de riscuri de ordin financiar:

 • posibilitatea să nu fii plătit la timp sau să nu fii plătit deloc este una cât se poate de reală;
 • pot exista clienți nemulțumiți de serviciile tale;
 • riscul să rămâi fără clienți este unul pe care nu îl poți ignora;
 • din lipsă de fonduri, un proiect se poate opri în curs de derulare, deși ai muncit la el, așa că acea sursă de venit poate dispărea.

Sfaturi pentru cei care doresc să lucreze de acasă

Dacă vrei să începi să lucrezi de acasă câteva ore pentru un venit suplimentar, cu siguranță vei simți imediat diferența la nivel financiar. Însă te sfătuim să alegi o activitate pe care să o faci cu drag și astfel nu vei simți că muncești din greu nicio clipă. În același timp, ai în vedere și următoarele sfaturi care te vor ajuta:

 • promovează-te online, pe toate canalele pe care le consideri potrivite: site-uri de profil, Facebook, Instagram, LinkedIN;
 • dacă munca ta se încadrează în aria lucrărilor handmade, înscrie-te la târguri cu vânzare, promovează-te zilnic pe site-uri și canale de socializare;
 • vorbește despre ceea ce faci cu familia, prietenii și apropiații, pentru că ei te pot promova mai departe;
 • începe cu pași mici și apoi investește o parte din profit pentru a-ți dezvolta mica activitate pe cont propriu.

Lucrul de acasă vine cu o serie de provocări cărora trebuie să le faci față și să le dedici o parte din energia ta, dar te ajută să evoluezi și să ai ambiții mai mari de fiecare dată.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
31 January 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 − 31 =

Alte articole