RESPONSABIL

Prima săptămână la noul loc de muncă: lucruri pe care să le faci pentru a câștiga încrederea colegilor și a-ți înțelege atribuțiile

28 September 2021
Array

Autor: and

Un nou loc de muncă presupune responsabilitatea de a te adapta atât la un nou colectiv, cât și la un ritm diferit de muncă și la cultura noii companii în care muncești. Prima săptămână îți oferă posibilitatea de a te familiariza cu toate acestea și trebuie să profiți de fiecare oportunitate. Atât pentru a-ți înțelege atribuțiile, cât și pentru a lăsa o impresie bună angajatorului, ai nevoie de câteva elemente cheie, în prima perioadă de angajare. Ți-am pregătit un mic ghid, care te va ajuta să bifezi toate cele necesare, cât mai ușor:

Pune cât mai multe întrebări

Chiar dacă fiecare loc de muncă oferă o perioadă de testare sau acomodare de trei luni, prima săptămână este esențială pentru a-ți intra în ritm. Odată cu procesul de familiarizare vine și momentul perfect pentru a pune cât mai multe întrebări. Acestea trebuie să aibă legătură cu activitatea generală a firmei, dar și cu munca pe care o vei depune chiar tu zi de zi.

Interviurile de angajare nu îți oferă mereu cea mai clară idee despre responsabilitățile pe care le vei avea la job. Practica și întrebările potrivite sunt aliații tăi, în prima perioadă la un nou loc de muncă. Dacă ai dubii despre ceea ce presupune poziția pe care ai fost angajat, discută cu superiorii sau cu supervizorii, pentru a te asigura că faci mereu pașii potriviți. Bazează-te pe informațiile primite inițial, dar profită de oportunitățile de a pune întrebări.

Descopera 👉 aici sute de joburi la care poti aplica simplu si rapid, astfel incat, din candidat, sa devii proaspat angajat.

Cunoaște-ți colegii și echipa

Un aspect de care este recomandat să profiți în prima săptămână de muncă este cunoașterea echipei din care vei face parte. Este important să folosești această oportunitate, mai ales dacă volumul de muncă este redus în primele zile. Ce poți face pentru ca acest proces să meargă cât mai lin:

Pregătește-te pentru introducere

În majoritatea locurilor de muncă, existe momente speciale, dedicate cunoașterii noilor colegi. Acestea îți oferă posibilitatea să îi ajuți să afle mai multe despre tine și să se familiarizeze cu personalitatea ta. Munca de echipă este esențială în cadrul celor mai multe locuri de muncă, așa că acordă atenție specială familiarizării cu colectivul.

Pregătește-ți o prezentare pe care să o pui în practică la una dintre întâlnirile de grup și identifică elementele care te caracterizează. În acest fel, îți va fi mai ușor să ai un discurs clar și plin de personalitate. De asemenea, pregătește-te și pentru prezentările față în față cu colegii, din pauzele de masă sau din timpul întâlnirilor de echipă. Cu cât vei fi mai deschis față de ei, cu atât mai ușor te vei integra în noul grup.

Amintește-ți numele tuturor

Primele impresii contează și în fața superiorilor, dar mai ales în fața celor cu care vei colabora zi de zi. Când faci cunoștință cu aceștia în primele zile, fă tot posibilul pentru a-ți aminti numele fiecăruia și arată-le că se pot baza pe tine încă de la început. Fii cât mai atent la comportamentul acestora, în timp ce interacționezi cu ei. O impresie bună se construiește pe o relaționare confortabilă, așa că fii atent la momentele în care aceștia par distrași într-o conversație sau când sunt prea ocupați.

Acordă atenție comportamentului colegilor

Când discuți cu colegii și încerci să-i cunoști mai bine, acordă atenție felului în care interacționează aceștia. Fă o impresie bună în relaționarea cu aceștia și ține cont de cum se simt când discuți cu ei. De exemplu, evită să vorbești despre tine sau despre lucruri personale, când aceștia sunt concentrați pe muncă. De asemenea, chiar și atunci când vrei să pui întrebări legate de noul loc de muncă, așteaptă momentele libere în care poți discuta.

Prima saptamana la locul de munca

Prioritizează informațiile de care ai nevoie

În prima săptămână de muncă, este recomandat să ceri cât mai multe informații relevante despre îndatoririle tale pe postul pe care îl ocupi. Prioritizează, astfel, informațiile esențiale, în funcție de nevoile tale. Dacă, înainte de a începe munca, îți planificaseși deja o vacanță sau ai programări la medic, discută cu cei de la resurse umane despre posibilitățile de a-ți lua liber sau de a lipsi câteva ore de la program.

Dacă nu ai niciun plan stabilit dinainte, concentrează-te pe întrebările care clarifică munca pe care o vei depune. În fața cui răspunzi, care sunt așteptările, dar și informațiile tehnice sunt câteva dintre elementele de bază, de care vei avea nevoie în prima perioadă. Familiarizează-te cu procesele companiei, cu programul de muncă și cu cerințele stricte pe care le are angajatorul. Mai apoi, discută despre posibilitatea unui program de lucru flexibil și fă-ți cunoscute așteptările.

Obișnuiește-te cu spațiul de lucru

O parte importantă în procesul de acomodare la noul loc de muncă o reprezintă și familiarizarea cu spațiul de lucru. De la zonele de luat masa la lifturi și zona de lucru, toate acestea vor fi diferite față de cele cu care te-ai obișnuit la locul de muncă anterior. Te vei bucura de un nou nivel de relaxare, dacă te obișnuiești cât mai repede cu schimbarea, iar celelalte aspecte vor veni mai ușor.

Publica 👉 aici anuntul tau de angajare, pentru mai multe sanse de a fi ales in domeniul tau de expertiza.

Pentru a deveni și mai productiv în cel mai scurt timp, familiarizarea cu spațiul de lucru și clădirea te va ajuta să-ți faci o rutină ideală. Nu uita să ceri lămuriri și cu privire la aparatura din clădire, de la aparatele de făcut cafea la vestiare, locurile în care îți poți depozita lucrurile personale și altele, în funcție de locul de muncă pe care îl ai.

Clarifică așteptările

Este important să folosești prima săptămână la noul loc de muncă, pentru a afla mai multe despre așteptările angajatorului și despre stilul de management din companie. Poți discuta deschis despre aceste aspecte direct cu superiorul tău și poți afla care sunt așteptările generale pe care acesta le are de la tine. Vei putea, astfel, să pui în aplicare cât mai des un plan care să urmărească îndeplinirea acestora. Iată câteva aspecte esențiale în acest proces, pentru a face o impresie bună:

  • Gestionează-ți eficient timpul;
  • Analizează-ți performanțele din perspectiva angajatorului;
  • Oferă-ți timp și bucură-te de rezultatele bune care vin rapid;
  • Fii permisiv cu capacitatea ta de adaptare.

Nu uita că este important să nu-ți asumi un rol pe care nu poți, încă, să-l îndeplinești. Adaptarea la noul loc de muncă și la colectiv este un proces, iar fiecare etapă vine treptat. Vei avea suficient timp pentru a-ți dovedi calitățile și abilitățile.

Cere informatii esentiale

Nu pleca prea repede sau prea târziu de la muncă

Prima perioadă la noul loc de muncă te va obișnui cu felul în care se muncește în firmă. Ține minte că primele impresii vor rămâne în mintea tuturor celor cu care muncești, așa că gestionează-ți cât mai corect comportamentul. De exemplu, evită să pleci primul de la muncă, dar și ultimul.

Descopera 👉aici joburile care implica munca de la distanta, in domenii variate, in functie de ceea ce cauti.

Dacă pleci mai devreme, vei lăsa impresia că aștepți ca ziua de muncă să se termine cât mai repede și că, poate, ai fost stresat pe parcursul programului. Dacă pleci ultimul, de asemenea, vei lăsa impresia că ești dispus să muncești mult, chiar și peste program, și vei crea așteptări care pot duce la complicații ulterioare. Munca peste program poate duce cu ușurință la stări de burnout și stres, iar acestea trebuie evitate, pentru a te bucura de echilibru în fiecare zi de muncă.

O schimbare în carieră, un nou loc de muncă și toate modificările care vin la pachet înseamnă o responsabilitate pe care este necesar să ți-o asumi cu brio. Cunoaște-ți mai bine îndatoririle și bucură-te de noul început pe plan profesional.

Sursa foto: Shutterstock.com

Array

Autor: and
28 September 2021

Ultima editare: 26 October 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =

Alte articole