RESPONSABIL

Reintoarcerea la serviciu după sărbători: cum reintri în ritm după o pauză binemeritată

22 December 2021
Array

Autor: and

Sezonul sărbătorilor poate fi un veritabil roller coaster emoțional. După perioada pregătirilor, a zilelor relaxante fără program obligatoriu, reîntoarcerea la muncă și la rigorile unui program strict poate să fie frustrantă și deprimantă. Tristețea după sărbători este o stare pe care o experimentează multe persoane, dar este normală și trecătoare. Există și strategii care pot face tranziția mai simplă, iar depresia post-vacanță, mai ușor de depășit. 

Ce este depresia după sărbători, cum se manifestă, de ce apare

Depresia după sărbători este specifică lunii ianuarie, dar poate apărea, cu simptome identice, după oricare altă vacanță, indiferent de perioada din an. Mai mult de jumătate dintre oameni sunt afectați, iar factorii care contribuie la declanșarea acesteia au legătură cu stresul financiar, emoțional și fizic pe care îl implică Crăciunul și Anul Nou, concediul sau oricare altă perioadă liberă de obligațiile stricte impuse de un job sau o altă activitate constantă. 

Manifestările sunt similare cu ale oricărui alt episod depresiv: anxietate, insomnie, lipsă de energie și motivație, iritabilitate și dificultăți de concentrare. Spre deosebire de formele de depresie cronică, această stare inconfortabilă este trecătoare. 

Cauzele sunt multiple, de la cele fiziologice la cele climatice, specifice iernii. Pregătirea pentru sărbători, momentele de relaxare urmate de revenirea la rutina zilnică generează veritabile furtuni emoționale la nivelul creierului. Mai simplu spus, resimțim acut lipsa emoțiilor pozitive. La starea depresivă care urmează după perioade de vacanță contribuie și temperaturile scăzute, absența luminii naturale, condițiile meteo nefavorabile și inconfortabile (frig, zăpadă), dar și dieta specifică Crăciunului, foarte bogată în zahăr și proteine.

Rezolutii de Anul Nou

Cum reinitri în ritm

Fiecare dintre noi este diferit, așa că soluțiile care se potrivesc unora ar putea fi inutile sau prea dure pentru alții. Cea mai bună strategie este aceea de a fi blând și înțelegător cu propria ta persoană și de a-ți permite să te readaptezi la ritmul activ în stilul propriu. Și mai poți să faci conștient unele lucruri care vor contribui la reabilitare și ar putea atenua sentimentele de apatie, oboseală și tristețe. 

Activități domestice

Treburile casnice obișnuite: ordinea, spălatul rufelor, prepararea unui fel mâncare sau a unui desert sunt stimuli pozitivi pentru moral. În plus, o casă ordonată este confortabilă în exact aceeași măsură în care un spațiu neîngrijit este stresant și obositor. 

Atmosfera plăcută de acasă generează tonus și energie, te ajută să te organizezi mai ușor și contribuie la reintrarea în rutina zilelor cu program de muncă. 

Oferă-ți o perioadă de readaptare

Aceasta trebuie să înceapă de acasă și să continue în prime zile la serviciu. Simplul fapt de a te trezi în ultima zi de vacanță mai devreme și a te culca la ora potrivită poate fi un pas important. Rezervă-ți una-două ore pentru a verifica e-mailurile de la serviciu și a le tria astfel încât să nu te simți copleșit în prima zi de muncă. 

Pune-ți în ordine agenda personală și stabilește-ți câteva obiective care vor putea fi ușor atinse în prima săptămână de muncă. Organizarea și planificarea simplifică activitatea. 

Oferă-ți bucurii

Programează momente de relaxare care să te bucure cu adevărat după orele de program. Poate să fie o întâlnire cu prietenii, un film la cinema, un spectacol de teatru sau pur și simplu fă-ți un cadou: o carte, un produs de îngrijire, un obiect de îmbrăcăminte de purtat la serviciu. 

O seară agreabilă în familie, urmărind un serial de comedie sau un film lejer, poate fi un stimul bun și o modalitate de reconectare. 

Dieta 

După perioada în care limitele unei diete echilibrate au fost depășite, un plan alimentar echilibrat poate face minuni și pentru siluetă, dar mai ales pentru psihic. Lactatele degresate, fructele și legumele, mai ales din categoria celor vezi sunt ideale. Combinația de calciu și magneziu, la care se adaugă vitaminele C și cele din grupul B, este esențială pentru echilibrul celulei nervoase. Adaugă în dietă carne de curcan și brânză. Conțin triptofan care atenuează efectele dezechilibrelor chimice neuronale ce întrețin depresia și anxietatea. 

Evită zahărul și alcoolul, consumă apă multă și ceai verde, precum și sucuri de fructe și legume. 

Somn și mișcare 

Somnul este vital în ameliorarea și tratarea perioadelor anxioase și depresive. Ideal este să te culci devreme, ora 22.00 fiind considerată ideală. Renunță să te uiți la televizor și la alte dispozitive electronice înainte de culcare, păstrează o temperatură confortabilă în dormitor (aproximativ 19 grade Celsius) și alege să citești câteva pagini. 

Mișcarea în aer liber este vitală. Studiile au arătat că în sezonul rece ne petrecem mai mult de 90% din timp în interior, utilizând lumină artificială. Doar 30-60 de minute pe zi, petrecute în aer liber îți pot readuce pofta de viață, cresc tonusul psihic și te reechilibrează emoțional. 

 Depresia post-vacanta

Cum te mobilizezi la job

Este normal ca primele zile la serviciu, după vacanță, să fie neplăcute. Într-o măsură mai mare sau mai mică toți colegii și colaboratorii tăi se simt la fel. Câteva metode de readaptare sunt utile și celor care lucrează fizic, la locul de munca, dar și celor care își desfășoară activitatea la distanță. 

Fă-ți un plan

Rezoluțiile de început de an nu sunt doar un amuzament. Făcute cu atenție și obiectivitate pot fi un mod în care să redescoperi entuziasmul și satisfacțiile pe care ți le aduce munca ta. Un demers inspirat poate să fie trecerea în revistă a succeselor recente, a momentelor în care efortul ți-a fost lăudat și apreciat. 

Publica aici anuntul tau, pentru a gasi talent de top pentru organizatia ta.

Lauda și aprecierea venite din partea liderilor sunt benefice, necesare și mobilizatoare și au rolul de a-i menține pe oameni implicați și motivați, cu atât mai mult atunci când se fac simțite efectele depresiei de sărbători.

Stabilește-ți un program

Este drept că a face un program este la îndemâna oricui, dar ceea ce contează este voința de a-l respecta. Dacă pentru cei care își desfășoară activitatea într-o colectivitate este mai ușor, pentru că atmosfera de lucru mobilizează, în cazul celor care muncesc de la distanță este mai dificil, dat fiind faptul că viața de familie și cea personală interferează cu activitatea profesională. Rigoarea unui program este cu atât mai necesară acestora din urmă. 

Rutina și un plan al activităților zilnice, dar și al obiectivelor care trebuie bifate, pot ajuta. Elimină tot ceea ce-ți poate distrage atenția, dar oferă-ți pauze și nu pierde din vedere că munca de acasă nu trebuie să dureze mai mult de opt ore pe zi. 

Ține lucrurile sub control

Cel mai important detaliu este să ții toate aspectele legate de profesie sub control, pentru că în felul acesta reduci stresul. Sentiment de control este calea cea mai bună pentru a combate lipsa de motivație la locul de muncă. În replică, presiunile sociale și financiare, așteptările ridicate, obligațiile multiple sunt surse comune de stres la începutul anului.

Unele gesturi mici sunt utile și mobilizatoare:  

 • Începe cu lucrurile cele mai ușoare; 
 • Renunță la planificarea de tip multitask, ia fiecare misiune pe rând și nu te apuca de alta până ce aceasta nu este finalizată; mai bine mai puțin și bine decât mult și nesatisfăcător. 
 • Nu amâna un lucru început. 
 • Stabilește-ți obiective reale, pentru a avea satisfacția lucrului finalizat. 

Dacă te-ai decis deja că vrei să-ți schimbi locul de muncă, dar nu ai găsit încă jobul potrivit, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Ce să nu faci

Reluarea activității după vacanță, în general, și după perioada de sărbători, în special, este dificilă pentru toți. Există însă diferențe de la un individ la altul, astfel că este de dorit să nu te compari cu cei din jur. Unii se adaptează mai repede, alții mai greu, în timp ce există și o categorie (mică) pentru care depresia post vacanță nu există. 

Nu ridica ștacheta personală foarte sus, nu exagera cu rezoluțiile pentru Anul Nou și nu-ți propune să faci tot ce nu ai reușit în ultimii ani. Fii obiectiv și rațional când stabilești obiectivele, mai ales că planurile pe care ți le faci se referă la ceea ce nu ai reușit să realizezi, deci acest lucru poate fi în sine frustrant.

Perioada după sărbători nu este potrivită pentru niciun fel de decizii majore, dar este un moment bun pentru a încerca noi abordări. În consecință, nu-ți da demisia, dar poți să-ți cauți un alt loc de muncă, nu cere o mărire de salariu, dar poți să începi un curs de perfecționare. 

Indiferent dacă lucrezi într-un birou, acasă sau pe teren, depresia după sărbători este o stare care se înscrie în limite normale. Această angoasă trecătoare trebuie acceptată, pentru că doar așa va putea fi depășită mai repede.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat să devii proaspăt angajat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Array

Autor: and
22 December 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

 • Simigeria/Pizzeria LUCA Tecuci angajeaza Sef Unitate

  Simigeria/Pizzeria LUCA Tecuci angajeaza Sef Unitate

  Candidatul ideal detine:

  -Experienta anterioara (alimentatie publica/vanzari) Experienta anterioara in coordonarea unei echipe;

  <..

  Galati 23 Apr 09:04 Prezenta la locul de munca

 • Angajam Coordonator Vanzari - Crevedia Mare

  Scopul postului Vei susţine integrarea colegilor noi din echipa ta, vei colabora cu aceştia şi îi vei ajuta să îşi îndeplinească obiectivele de performanță 

  Giurgiu 22 Apr 07:04 Full time

 • Pizzeria Maestro angajeaza Ajutor Bucătar

  Descriere:

  Maestro Pizza caută un ajutor bucătar pasionat și harnic pentru a se alătura echipei noastre. Dacă ești un candidat dedicat, dornic să învețe și să contribuie la pregăt..

  Bucuresti - Ilfov 23 Apr 10:04 Full time

 • Lucrător Comercial - Rompetrol Oradea

  Ți-am zice că suntem în căutarea unui Lucrător Comercial, dar noi considerăm acest post mai mult de-atât. Ce ne dorim este un Om cu Zâmbete din Plin. Acea persoană care face nu doar plinul..

  Bihor Azi 09:04 Full time

 • Angajez muncitori pentru placare fatade cu alucobond in Franta

  Angajez echipa sau 2 muncitori pentru placare fatade cu aculobond in Franta.

  Este necesar permis de conducere.

  Se asigura cazare. Salariul net 2300 euro/luna.

  Bistrita-Nasaud Azi 09:04 Altele

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 70 = 76

Alte articole