COMPETENT

Top joburi ale viitorului

14 April 2021

Autor: and

Vor dispărea locurile de muncă din cauza tehnologiei sau vor apărea mai multe? Această întrebare a preocupat omenirea de când avansul informațional a dus la eliminarea anumitor locuri de muncă.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, care sunt cele mai căutate profesii ale viitorului, ce abilități trebuie să dobândești pentru ele și cum să te adaptezi mai ușor schimbărilor tehnologice.

Tehnologia viitorului influențează piața muncii

Joburi care vor fi la mare căutare în viitor

Vechi versus nou pe piața muncii

Adaptarea la joburile viitorului cu ajutorul reconversiei profesionale

Tehnologia viitorului influențează piața muncii

Camerele digitale și telefoanele mobile inteligente au schimbat modul în care sunt realizate fotografiile, astfel că multe locuri de muncă din acest domeniu au dispărut. Și felul în care filmele sunt proiectate în cinematografe a cunoscut schimbări și mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă sau au fost nevoiți să se adapteze noilor cerințe.

Dezvoltarea unor domenii precum genetica, inteligența artificială, robotica, nanotehnologia, imprimarea 3D și biotehnologia reprezintă fundația unei revoluții tehnologice mai cuprinzătoare decât orice a fost până acum. Sistemele inteligente – case, fabrici, ferme, rețele ori orașe – vor ajuta la rezolvarea problemelor importante ale societății, de la aprovizionare până la schimbările climatice.

Modificările modelelor de afaceri vor avea un impact puternic asupra peisajului ocupării locurilor de muncă în următorii ani. Mulți dintre factorii principali care afectează, în prezent, industriile globale vor avea o influență semnificativă asupra locurilor de muncă. Aceasta variază de la crearea unor noi joburi la dispariția altora până la lărgirea lacunelor în privința abilităților profesionale.

În multe industrii, cele mai căutate locuri de muncă, la momentul de față, nu existau în urmă cu cinci sau zece ani, iar ritmul schimbării ar urma să fie accelerat în perioada următoare. O estimare recentă arată că 65% dintre copiii care încep școala în prezent vor avea locuri de muncă inexistente în momentul de față.

Având în vedere evoluția rapidă a tehnologiei, abilitatea de anticipare și dezvoltare a unor competențe necesare joburilor viitorului devine prioritară pentru oameni.

Citește și: Cum poti mentine o comunicare permanenta cu echipa chiar daca nu mai lucrati de la birou

Joburi care vor fi la mare căutare în viitor

Analizând tendințele tehnologice și de afaceri din prezent, se pot observa câteva domenii ce vor fi la mare căutare în următorii ani, creând, totodată, noi locuri de muncă. Domeniile sanitar și IT sunt printre cele care se vor dezvolta semnificativ și în care forța de muncă va fi în continuare necesară.

În ultimul an, în contextul pandemiei de coronavirus, au fost observate problemele existente în domeniul sanitar. În urmă cu un an, Organizația Mondială a Sănătății avertiza că planeta duce lipsă de aproape șase milioane de profesioniști în domeniul asistenței medicale. Potrivit specialiștilor din sănătate, procentul de infectare, erorile medicale și rata deceselor sunt mai mari când sunt prea puțini asistenți medicali. Sănătatea este, așadar, domeniul în care va fi mereu nevoie de personal. În viitor, asistența medicală va continua să se eficientizeze. Îngrijirea fizică și mintală a persoanelor vârstnice ar putea căpăta mai multă atenție, în condițiile în care speranța de viață crește, astfel că lucrătorii în acest domeniu ar urma să fie la mare căutare. În plus, în ultimii ani, conștientizarea bolilor psihice a căpătat avânt, drept urmare, printre meseriile viitorului se vor număra și cele de psihoterapeut și psihiatru.

Datorită evoluției tehnologice, vor apărea și meserii noi în domeniul medical, precum specialiști în controlul emoțiilor, în transferul minții și în implanturi pe creier.

Totodată, domeniul IT va avea nevoie în continuare de personal. Programatorii, dezvoltatorii de software, analiștii pentru securitatea informației, administratorii de sistem și specialiștii în securitatea rețelelor sunt doar câțiva dintre profesioniștii la mare căutare în acest domeniu. Vor apărea, de asemenea, și meserii noi, precum designer cyborgs, developer VR și AR, precum și designer avatari robotici.

Schimbările climatice reprezintă o prioritate în prezent, motiv pentru care autoritățile din întreaga lume încearcă să ia măsuri pentru combaterea încălzirii globale și limitarea gazelor cu efect de seră. Oamenii sunt mai atenți la comportamentul lor față de mediul înconjurător, iar printre meseriile viitorului se numără și cele care vor avea grijă de planetă. Astfel, în viitorii ani, vor fi la mare căutare inginerii de biologie sintetică, inginerii de control al vremii, inginerii de deșeuri, specialiștii în agricultură urbană și tehnicienii de energie solară, de energie eoliană și de clădiri smart. Acestea vor fi în topul meseriilor bine plătite în anii următori.

Specialiștii în resurse umane și dezvoltare organizațională vor fi în continuare importanți în structura unei companii. Căutarea talentelor și identificarea persoanelor potrivite pentru ocuparea unui loc de muncă, precum și evaluarea performanțelor și administrarea de personal vor rămâne în fișa postului angajaților din resurse umane, indiferent de schimbările tehnologice și economice care vor apărea în viitor.

meserii de viitor

Vechi versus nou pe piața muncii

Cu toate că numărul locurilor de muncă ce vor dispărea va fi depășit de cel al locurilor de muncă ce vor fi create, spre deosebire de anii trecuți, crearea joburilor încetinește, în vreme ce distrugerea lor se accelerează. Angajatorii se așteaptă ca, până în 2025, rolurile din ce în ce mai redundante să scadă, de la 15,4% din forța de muncă la 9%, iar profesiile emergente să crească de la 7,8% la 13,5%. Drept urmare, până în 2025, aproximativ 85 de milioane de joburi vor fi înlocuite, printr-o schimbare a diviziunii muncii între oameni și mașini, în vreme ce ar urma să apară 97 de milioane de roluri noi, adaptate tehnologiilor, potrivit World Economic Forum.

Studiile superioare vor fi mult mai importante în viitor. Alfabetizarea, gândirea critică, competențele statistice și de analiză cantitativă sunt vitale. Medicii, contabilii, analiștii de cercetare și scriitorii se folosesc de astfel de abilități.

Totodată, competențele la nivel social și emoțional vor fi esențiale. Printre acestea, se numără comunicarea avansată, empatia, capacitatea de adaptabilitate și de învățare continuă și autodisciplina. Pentru job-urile în domenii precum dezvoltarea afacerii, programare și consiliere, e nevoie de astfel de abilități.

Capacitatea de rezolvare a problemelor și de a face față stresului, toleranța și flexibilitatea se numără, de asemenea, printre abilitățile de top pe care angajatorii le vor cere în următorii ani.

Nu în ultimul rând, e nevoie de o perfecționare a cunoștințelor tehnologice: de la abilități IT avansate și analiză de date până la inginerie.

Schimbarea globală a locurilor de muncă este definită de numeroase dezvoltări tehnologice, de sectoare și piețe noi, de sisteme economice globale mai interconectate ca niciodată și de informații care se propagă cu rapiditate.

Cu toate acestea, un studiu realizat de compania Deloitte arată că, până în anul 2030, peste jumătate din 1,8 miliarde de tineri din întreaga lume nu vor avea aptitudinile necesare să se integreze în câmpul muncii.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat să devii proaspăt angajat.

reconversie profesionala

Adaptarea la joburile viitorului cu ajutorul reconversiei profesionale

Împărțirea sarcinilor de muncă între oameni și mașini se întâmplă deja, iar specialiștii susțin că, până în 2025, timpul petrecut de oameni și mașini pentru realizarea sarcinilor de muncă va fi la egalitate. Tehnologia se va concentra în special pe prelucrarea și recuperarea datelor, pe sarcinile administrative și pe cele de informare, în vreme ce oamenii vor fi importanți pentru abilitățile lor de gestionare, consiliere, luare a deciziilor, raționament, comunicare și interacțiune.

Totodată, multe dintre meseriile de viitor se vor putea practica de acasă. Criza Covid-19 i-a determinat pe mulți angajatori să redefinească modul de lucru al salariaților, iar în următorii ani, munca remote va căpăta și mai mult contur. Printre joburile care se pot practica de acasă se numără cele de specialist IT, content writer, web designer, traducător și social media manager.

Prin urmare, este esențial ca fiecare persoană să aibă disponibilitatea de a se adapta la o piață a muncii dinamică. Reorientarea sau reconversia profesională presupune un proces la sfârșitul căruia fie faci altceva în domeniul în care ai pregătirea necesară, fie te reprofilezi și te îndrepți spre o sferă de activitate cu totul nouă.

Reconversia profesională te ajută să dobândești cunoștințe noi în domenii de viitor și te motivează să fii la curent cu cele mai noi tehnologii. Pentru că procesul de învățare continuă este important, fiind una dintre cerințele pieței muncii viitoare, reorientarea profesională îți oferă posibilitatea de a-ți asuma noi responsabilități, în urma dobândirii unor competențe de actualitate.

Reconversia profesională poate fi făcută la orice vârstă, iar acest lucru îți conferă un control mai mare asupra carierei tale. Faptul că înveți lucruri noi și reușești să stăpânești noțiuni elementare pentru a te descurca în meseriile viitorului contribuie la întărirea încrederii în sine, iar oportunitățile de angajare vor fi mai numeroase.

Din acest articol, poți afla mai multe informații despre reconversia profesională: ce este și de ce poate fi o variantă eficientă când ai nevoie de o schimbare.

Reconversia profesională e mai mult decât o schimbare a locului de muncă. Ai nevoie de timp, energie și motivație să faci acest pas și să lucrezi într-un domeniu complet diferit. Însă, dacă la actualul loc de muncă ai o relație defectuoasă cu superiorii, care îți afectează productivitatea, nu mai ai parte de provocări profesionale și te plictisești în timpul programului, nu reușești să relaționezi cu colegii și îți petreci majoritatea timpului singur ori instabilitatea financiară te sperie, este momentul să iei în calcul reconversia profesională.

Asumarea unor riscuri în privința carierei profesionale te ajută să faci față mai ușor schimbărilor de pe piața muncii și să te adaptezi cu mai multă lejeritate la meseriile viitorului. Te poți reprofila indiferent de vârstă și, dacă ești motivat, îți poți crește șansele de a te angaja într-unul dintre domeniile de viitor și de a câștiga un salariu mai atractiv decât la actualul loc de muncă.

Tehnologia a schimbat mult modul în care oamenii își desfășoară activitatea, iar viitorul pe piața muncii va fi împărțit între algoritmi și forță de lucru umană. Adaptarea la noile tehnologii, identificarea din timp a meseriilor cu potențial în viitor și dobândirea abilităților necesare practicării lor sunt elemente de care este vital să ții cont.

Sursă foto: Shutterstock


Autor: and
14 April 2021

Ultima editare: 16 April 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 2 =

Alte articole