INDEPENDENT

Agentul de recrutare: avantaje, dezavantaje, detalii mai puțin cunoscute

27 August 2020
Array

Autor: and

Munca unui agent de recrutare este, de cele mai multe ori, o combinație de mai multe roluri, cu scopul final de a reuși să găsească cel mai bun candidat pentru un anumit job. De la negociator la om de marketing sau consultant, fiecare agent de recrutare se regăsește în diferite roluri și situații pline de provocări, dar care aduc satisfacții pe măsură.

Nu poți ști niciodată care este candidatul ideal, iar rolul agentului de recrutări este de a evalua și a discuta cu fiecare în parte, pentru a găsi omul potrivit. Această muncă vine cu propriile avantaje și dezavantaje, despre care vom vorbi mai multe în cele ce urmează.

Citește și Cum poate fi sanctionat un angajator care nu iti respecta drepturile din Codul Muncii

Avantajele meseriei de agent de recrutări

Iată care sunt câteva dintre avantajele pentru care merită să lucrezi în acest domeniu:

 • Recompense financiare pe măsură – deși unii ar spune că această meserie vine la pachet cu mult stres, recompensele financiare obținute pot fi extrem de satisfăcătoare. În funcție de poziția și compania pentru care lucrezi, poți câștiga un salariu avantajos, mai ales dacă reușești să îți atingi targetul. Evident, la început de carieră, salariul va fi mai mic, însă va crește pe măsură ce capeți experiență și îți faci treaba cât mai bine. Iar pentru a fi un agent de recrutări de succes, trebuie să ai anumite abilități, precum: capacitatea de a negocia, de a comunica eficient, empatie, rezolvarea rapidă a problemelor sau managementul proiectelor.
 • Îi ajuți pe candidați să își atingă obiectivul – poate că unul dintre cele mai satisfăcătoare avantaje este posibilitatea de a-i ajuta pe candidați să își găsească și să obțină jobul dorit. Modul în care interacționezi cu aceștia și desfășurarea interviului pot influența în mare măsură starea de bine a candidatului, care se va simți confortabil și va reuși să facă o impresie bună. La nivel emoțional, acest lucru este util pentru ambele părți implicate.
 • Rezolvi problemele clienților – capacitatea de a rezolva probleme este o abilitate care nu ar trebui să îți lipsească, mai ales când vine vorba de găsirea candidatului potrivit. Deși, de multe ori, acest lucru poate fi dificil, găsirea soluției, în ceea ce privește problemele de personal, îți va aduce satisfacții pe plan profesional.
 • Fiecare zi este diferită – deși poate fi vorba de aceeași rutină zilnică, precum evaluarea CV-urilor și a candidaților, experiențele pe care le vei trăi pot fi complet diferite în fiecare zi, datorită interacțiunii cu tot felul de persoane. Niciodată nu te vei plictisi de interviuri și de a cunoaște mereu persoane noi.
 • Te poți specializa în mai multe domenii – există agenți de recrutare care se pot specializa pe un anumit domeniu, de exemplu, poți căuta candidați din domeniul IT. Însă ai posibilitatea de a căuta candidați pentru diferite alte roluri, fără să fie nevoie să te specializezi într-un singur domeniu.
 • Influențezi modul de funcționare al unei companii – persoanele care ajung să lucreze într-o companie în urma interviului cu tine își vor pune amprenta asupra modului în care aceasta funcționează, iar satisfacția ta vine din faptul că ai ajutat la găsirea omului potrivit.
 • Poți dobândi experiență internațională – datorită modului în care a evoluat tehnologia, ai posibilitatea de a discuta și de a cunoaște candidați din diferite colțuri ale lumii, ceea ce înseamnă că poți lucra pentru diferite companii internaționale.
 • Posibilitatea de a avansa în carieră – pe măsură ce îți atingi targetul și obții rezultatele dorite de către angajator, poți obține numeroase alte beneficii și oportunitatea de a avansa în carieră, care vine la pachet cu un salariu atractiv și experiență pe măsură.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Dezavantajele meseriei de agent de recrutări

Pe cât de satisfăcătoare poate fi munca unui agent de recrutări, ca în orice altă meserie, există dezavantaje și dificultăți de care te poți lovi. Iată câteva detalii mai puțin știute:

 • Vei avea de rezolvat multe probleme – ca agent de recrutări, te vei găsi în rolul unui intermediar între angajator și un potențial angajat, iar coordonarea celor două părți poate duce, de multe ori, la apariția unor probleme. Poate fi vorba de candidați care nu mai vin la interviu sau de angajatorul care vrea să schimbe data interviului, situații pe care tu va trebui să le rezolvi.
 • Vei avea de-a face cu refuzuri – uneori, candidații pe care tu i-ai ales să meargă mai departe și să aibă un alt interviu cu angajatorul nu vor obține jobul respectiv. În aceste situații, este important să îți menții moralul ridicat și să încerci să îți dai mai mult silința pe viitor, pentru a găsi candidații potriviți.
 • Trebuie să te aștepți la procese lungi de recrutare – vor exista cazuri în care vei reuși să găsești candidatul potrivit abia după mai multe luni de zile și după ce ai discutat cu numeroase persoane. Asta se întâmplă pentru că nu găsești de fiecare dată CV-ul ideal din prima și va trebui să treci printr-un proces îndelungat de recrutare. De asemenea, va trebui să cauți candidații pe cont propriu, mai ales când cei care aplică nu se potrivesc cerințelor jobului respectiv.
 • Oamenii se vor răzgândi – trebuie să te aștepți la situații în care, după ce ai găsit candidatul ideal și ai trimis oferta, acesta o va refuza. Astfel de lucruri se întâmplă și nu ar trebui să te descurajeze în a căuta din nou candidatul potrivit.
 • S-ar putea să lucrezi în afara orelor de muncă – asta deoarece unii candidați nu vor putea veni la interviu la ora pe care tu ai stabilit-o sau nu pot vorbi la telefon atunci când îi suni. Acest lucru se întâmplă, de regulă, la persoanele care vor să își schimbe jobul și nu pot pleca de la muncă pentru un alt interviu.

Citește și Interviul de angajare: Toate intrebarile pe care le poti auzi + Raspunsuri

Fiecare meserie are avantaje și dezavantaje, însă este important să știi la ce să te aștepți atunci când iei în considerare meseria de agent de recrutări. Pe lângă beneficiile salariale și alte satisfacții pe care le poți avea în fiecare zi de muncă, ține cont că lucrezi cu oameni, iar aceștia pot fi imprevizibil și extrem de diferiți, de aceea, adesea, poți întâmpina dificultăți în procesul de recrutare.

Sursă foto: Shutterstock

Array

Autor: and
27 August 2020

Ultima editare: 28 September 2020


Cele mai noi anunțuri pentru agent recrutare, consultant in recrutare, agent de vanzari, recrutor de pe OLX

 • AGENTIE TURISM: Call center si receptie hotel

  AGENTIE TURISM din Eforie Nord angajeaza:

  • operator rezervari call center la birou

  • rezervari call center la receptia hotelului

  Se cauta o persoana dinami..

  Constanta 29 May 13:05 Part time

 • Angajam agent ENEL vanzari teren in BRASOV

  *Va rugam sa aplicati cu un CV si numar de telefon valid aici pe OLX sau pe Whatsup la numarul de telefon 07********84 specificand orasul pentru care aplicati! Veti fi contactat ulterior pe..

  Brasov 29 May 09:05 Full time

 • Agent VANZARI Cluj-Napoca

  Compania Aro Inter Capital caută agenti de vânzări orientati către rezultate pentru a se alătura echipei noastre dinamice. Dacă ești o persoană comunicativă, cu abilități de negociere ș..

  Cluj 29 May 12:05 Full time

 • Agent Vânări/Part-Time/Remote

  HbMag oferă prin intermediul colaboratorilor săi servicii de promovare și vânzare a produselor cum ar fi telefoane, suplimente nutritive,cosmetice, produse pentru casa si gradina si altele.

  ..

  Brasov 29 May 05:05 Part time

 • Agent Call Center - Disponibiltate imediată

  Vrei să lucrezi? Îți place să vorbești la telefon sau să comunici cu persoane diferite?

  Vino mâine cu buletinul și poți fi angajat/ă!

   

  Preia apelurile de comenzi de la..

  Bucuresti - Ilfov 29 May 09:05 Full time

 • Asociat in vanzari - Consultant imobiliar

  Responsabilități Principale:

  • Promovarea și vânzarea proprietăților imobiliare (rezidențiale, comerciale, terenuri) prin diverse canale de marketing ce îți vo..

   Suceava 28 May 13:05 Full time

  • Consultant vanzari

   EGLO Romania este membră a Grupului EGLO Austria - un producător de renume pe piața corpurilor de iluminat, cu prezenta în peste 132 de țări de pe toate continentele.

   Cautam sa anga..

   Cluj 29 May 18:05 Full time

  • Cautam Agent Call Center / Consultant Turism

   Daca iti doresti un job serios, stabil, in care sa respecti si sa fii respectat, sa inveti si sa evoluezi profesional si financiar,

   Nu trebuie sa ai experienta! Trebuie doar sa crezi ..

   Constanta 29 May 11:05 Full time

  • Consultant Educational - Remote - Marea Britanie

   Compania iLearn UK din Londra, angajeaza consultanti educationali. Jobul este remote, din confortul locuintei tale din Romania.

   Candidatul ideal:

   - Experienta in..

   Cluj 16 May 08:05 Full time

  • Consultant Online Aplicatie Mobila

   Candidatul va trebui contacteze fotografi si cameramani pe retelele de socializare.
   Sa le prezinte aplicatia si oferta companiei.
   Aveți instagram si Facebook? Care este id-ul acestora?

   Maramures 16 May 03:05 Full time

  • Angajam AGENTA VANZARI - Direct dezvoltator

   Direct dezvoltator imobiliar angajeaza agenta de vanzari in zona Militari Residence.

   Program de lucru:

   Luni - Vineri de la orele 09.00 - 18.00.

   Sambata 09.00 - 14.00.

   Salari..

   Bucuresti - Ilfov 29 May 12:05 Full time

  • Agent de vanzari SmartMobile in Promenda Sibiu

   Cauti un job in vanzāri?

   Esti pasionat de tehnologie si ai o atitudine pozitivā?

   Te asteptām in echipa SmartMobile, post disponibil Lucrator Comercial.

   Pentru mai multe informa..

   Sibiu 28 May 08:05 Full time

  • Angajam Agent Vanzari D2D - Galati

   Doar aplicatiile cu CV atasat vor fi luate in considerare.

   Daca faci parte dintre cei care se simt în largul lor în afara biroului și a celor patru pereți, avem jobul perfect pentru tine:..

   Galati Azi 07:05 Full time

  • Agent Agenta vanzari se ofera masina, tel firma SV

   Cautam o persoana serioasa, responsabila care sa mentina relatia cu clientii actuali, si sa mareasca portofoliu de clienti pentru SV, doar CV cu poza atasata vor fi luate in considerare

   Suceava 25 May 11:05 Full time

  • Angajam AGENT DE VANZARI produse alimentare

   Societatea STALEX LOGISTIC FMCG SRL, angajăm agent de vânzări CU EXPERIENTA în distributia de produse alimentare pe raza județului Argeș.

   Program lucru: L-V: 08:00 - 16:30

   Arges 10 May 09:05 Full time

  • Bucătar Norvegia

   DESCRIERE

   • Loc de muncă în Stranda, 60 km de Ålesund ( NORVEGIA ). Storfjord Gastropub cauta un bucătar talentat si capabil , lim..

    Brasov 25 May 20:05 Locatie stabila

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 + = 66

Alte articole