INDEPENDENT

Agentul de recrutare: avantaje, dezavantaje, detalii mai puțin cunoscute

27 august 2020

Autor: and

Munca unui agent de recrutare este, de cele mai multe ori, o combinație de mai multe roluri, cu scopul final de a reuși să găsească cel mai bun candidat pentru un anumit job. De la negociator la om de marketing sau consultant, fiecare agent de recrutare se regăsește în diferite roluri și situații pline de provocări, dar care aduc satisfacții pe măsură.

Nu poți ști niciodată care este candidatul ideal, iar rolul agentului de recrutări este de a evalua și a discuta cu fiecare în parte, pentru a găsi omul potrivit. Această muncă vine cu propriile avantaje și dezavantaje, despre care vom vorbi mai multe în cele ce urmează.

Citește și Cum poate fi sanctionat un angajator care nu iti respecta drepturile din Codul Muncii

Avantajele meseriei de agent de recrutări

Iată care sunt câteva dintre avantajele pentru care merită să lucrezi în acest domeniu:

 • Recompense financiare pe măsură – deși unii ar spune că această meserie vine la pachet cu mult stres, recompensele financiare obținute pot fi extrem de satisfăcătoare. În funcție de poziția și compania pentru care lucrezi, poți câștiga un salariu avantajos, mai ales dacă reușești să îți atingi targetul. Evident, la început de carieră, salariul va fi mai mic, însă va crește pe măsură ce capeți experiență și îți faci treaba cât mai bine. Iar pentru a fi un agent de recrutări de succes, trebuie să ai anumite abilități, precum: capacitatea de a negocia, de a comunica eficient, empatie, rezolvarea rapidă a problemelor sau managementul proiectelor.
 • Îi ajuți pe candidați să își atingă obiectivul – poate că unul dintre cele mai satisfăcătoare avantaje este posibilitatea de a-i ajuta pe candidați să își găsească și să obțină jobul dorit. Modul în care interacționezi cu aceștia și desfășurarea interviului pot influența în mare măsură starea de bine a candidatului, care se va simți confortabil și va reuși să facă o impresie bună. La nivel emoțional, acest lucru este util pentru ambele părți implicate.
 • Rezolvi problemele clienților – capacitatea de a rezolva probleme este o abilitate care nu ar trebui să îți lipsească, mai ales când vine vorba de găsirea candidatului potrivit. Deși, de multe ori, acest lucru poate fi dificil, găsirea soluției, în ceea ce privește problemele de personal, îți va aduce satisfacții pe plan profesional.
 • Fiecare zi este diferită – deși poate fi vorba de aceeași rutină zilnică, precum evaluarea CV-urilor și a candidaților, experiențele pe care le vei trăi pot fi complet diferite în fiecare zi, datorită interacțiunii cu tot felul de persoane. Niciodată nu te vei plictisi de interviuri și de a cunoaște mereu persoane noi.
 • Te poți specializa în mai multe domenii – există agenți de recrutare care se pot specializa pe un anumit domeniu, de exemplu, poți căuta candidați din domeniul IT. Însă ai posibilitatea de a căuta candidați pentru diferite alte roluri, fără să fie nevoie să te specializezi într-un singur domeniu.
 • Influențezi modul de funcționare al unei companii – persoanele care ajung să lucreze într-o companie în urma interviului cu tine își vor pune amprenta asupra modului în care aceasta funcționează, iar satisfacția ta vine din faptul că ai ajutat la găsirea omului potrivit.
 • Poți dobândi experiență internațională – datorită modului în care a evoluat tehnologia, ai posibilitatea de a discuta și de a cunoaște candidați din diferite colțuri ale lumii, ceea ce înseamnă că poți lucra pentru diferite companii internaționale.
 • Posibilitatea de a avansa în carieră – pe măsură ce îți atingi targetul și obții rezultatele dorite de către angajator, poți obține numeroase alte beneficii și oportunitatea de a avansa în carieră, care vine la pachet cu un salariu atractiv și experiență pe măsură.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Dezavantajele meseriei de agent de recrutări

Pe cât de satisfăcătoare poate fi munca unui agent de recrutări, ca în orice altă meserie, există dezavantaje și dificultăți de care te poți lovi. Iată câteva detalii mai puțin știute:

 • Vei avea de rezolvat multe probleme – ca agent de recrutări, te vei găsi în rolul unui intermediar între angajator și un potențial angajat, iar coordonarea celor două părți poate duce, de multe ori, la apariția unor probleme. Poate fi vorba de candidați care nu mai vin la interviu sau de angajatorul care vrea să schimbe data interviului, situații pe care tu va trebui să le rezolvi.
 • Vei avea de-a face cu refuzuri – uneori, candidații pe care tu i-ai ales să meargă mai departe și să aibă un alt interviu cu angajatorul nu vor obține jobul respectiv. În aceste situații, este important să îți menții moralul ridicat și să încerci să îți dai mai mult silința pe viitor, pentru a găsi candidații potriviți.
 • Trebuie să te aștepți la procese lungi de recrutare – vor exista cazuri în care vei reuși să găsești candidatul potrivit abia după mai multe luni de zile și după ce ai discutat cu numeroase persoane. Asta se întâmplă pentru că nu găsești de fiecare dată CV-ul ideal din prima și va trebui să treci printr-un proces îndelungat de recrutare. De asemenea, va trebui să cauți candidații pe cont propriu, mai ales când cei care aplică nu se potrivesc cerințelor jobului respectiv.
 • Oamenii se vor răzgândi – trebuie să te aștepți la situații în care, după ce ai găsit candidatul ideal și ai trimis oferta, acesta o va refuza. Astfel de lucruri se întâmplă și nu ar trebui să te descurajeze în a căuta din nou candidatul potrivit.
 • S-ar putea să lucrezi în afara orelor de muncă – asta deoarece unii candidați nu vor putea veni la interviu la ora pe care tu ai stabilit-o sau nu pot vorbi la telefon atunci când îi suni. Acest lucru se întâmplă, de regulă, la persoanele care vor să își schimbe jobul și nu pot pleca de la muncă pentru un alt interviu.

Citește și Interviul de angajare: Toate intrebarile pe care le poti auzi + Raspunsuri

Fiecare meserie are avantaje și dezavantaje, însă este important să știi la ce să te aștepți atunci când iei în considerare meseria de agent de recrutări. Pe lângă beneficiile salariale și alte satisfacții pe care le poți avea în fiecare zi de muncă, ține cont că lucrezi cu oameni, iar aceștia pot fi imprevizibil și extrem de diferiți, de aceea, adesea, poți întâmpina dificultăți în procesul de recrutare.

Sursă foto: Shutterstock


Autor: and
27 august 2020

Ultima editare: 28 septembrie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru agent recrutare, consultant in recrutare, agent de vanzari, recrutor de pe OLX

 • Agentia Vogue cauta colege

  !JOB ALERT ! Ne mărim echipa din Sibiu şi căutăm colege noi în Agentia VOGUE care să lucreze la Biroul Informaţional din Shopping City Sibiu/Promenada Sibiu.
  Ne-ar plăcea ca noile colege..

  Sibiu 28 Sep 18:09 Recrutare la distanta

 • Angajam Agenti D2D Enel

  Va rugam sa aplicati cu un CV si numar de telefon valid aici pe OLX

  Puteti trimite CV-ul si pe WhatsApp la numarul 07******02

  DESCRIEREA POSTULUI:

  - Contactarea potentialilor cli..

  Gorj 17 Sep 18:09 Necesita deplasari

 • agenti securitate

  Angajam , dispecer monitorizare video, operator cantar cunostinte PC, soferi/agenti interventie, agenti securitate detinatori atestat pentru paza sau cu dovada inscrieri la cursul de calificare, pr..

  Olt 07 Sep 08:09 Locatie stabila

 • Angajam Agenti de turism din toate orasele pentru Italia si Germania

  Angajam agenti de turism cu detasare in Italia.

  • studii medii sau superioare
  • cunostinte bune MS Office
  • persoana ambitioasa si motivata de rezultate..

   Sibiu 30 Sep 09:09 Recrutare la distanta

  • Contractam agenti recrutare personal din mediul rural/urban

   Firma germana cauta agenti de recrutare personal pentru lucrari de constructii.

   Recrutare directa pentru firma angajatoare.

   Responsabilitati:

   -cauta personal conform..

   Bucuresti - Ilfov 30 Sep 06:09 Recrutare la distanta

  • Consultant vanzari directe Valcea

   Telekom Romania si-a deschis portile catre cautarea unor noi colegi in echipa noastra !!

   De ce oameni avem nevoie?

   Ambitiosi si dornici de afirmare prin p..

   Valcea 30 Sep 13:09 Necesita deplasari

  • Consultant vanzari directe Pitesti

   Telekom Romania si-a deschis portile catre cautarea unor noi colegi in echipa noastra !!

   De ce oameni avem nevoie?

   Ambitiosi si dornici de afirmare prin p..

   Arges 30 Sep 13:09 Necesita deplasari

  • Consultant si planificator financiar

   Cerinte:

   - Abilitati de comunicare, relationare;

   - Dorinta de cunoastere si educatie;

   - Gandire pozitiva;

   - Orientat spre construirea unei cariere;

   <..

   Timis 30 Sep 12:09 Necesita deplasari

  • Consultanta / Colaborare part time/telemunca - SEAP / Licitatii

   Expert achizitii publice cu experiență, doresc colaborare cu OPERATORII ECONOMICI care participa la proceduri de achizitii publice. Servicii: • Monitorizare anunturi proceduri SEAP - monitoriza..

   Bucuresti - Ilfov 30 Sep 11:09 Recrutare la distanta

  • Consultant Financiar

   Ne marim echipa si cautam noi colegi! Despre noi: - Destine Broker de Asigurare - Reasigurare, societate prezenta de 13 ani pe piata, broker in top 3 national - Colaboram cu toate companiile de asi..

   Sibiu 26 Sep 15:09 Recrutare la distanta

  • Agent vanzari senior Calarasi

   Cea mai performanta echipa in promovarea serviciilor de telecomunicatii din Romania, isi cauta colegi noi cu experienta in vanzari.

   Avem nevoie de parteneri pentru munca de birou si i..

   Calarasi 30 Sep 13:09 Necesita deplasari

  • Casa de expeditii, angajeaza agent contractari vanzari/broker marfuri

   Casa de expeditii cu sediul principal in Suceava, angajeaza agent contractari vanzari/broker marfuri pentru biroul din Bucuresti. Experienta in domeniu este necesara.

   Salariul fix plus bonusu..

   Bucuresti - Ilfov 30 Sep 12:09

  • Angajam Agenti Vanzari D2D

   Va rugam sa aplicati cu un CV si numar de telefon valid aici pe OLX

   Puteti trimite CV-ul si pe WhatsApp la numarul 07******02

   DESCRIEREA POSTULUI:

   - Contactarea pot..

   Mehedinti 28 Sep 10:09 Necesita deplasari

  • Agent vanzari junior Targoviste

   Bună!

   Știm cât de greu este să fii tânăr la început de drum, fără experiență profesională, fără bani de buzunar, dar cu multe vise și dorințe.

   Pentru noi,

   Dambovita 30 Sep 13:09

  • Agent vanzari Craiova

   Cea mai performanta echipa in promovarea serviciilor de telecomunicatii din Romania, isi cauta colegi noi cu experienta in vanzari.

   Avem nevoie de parteneri pentru munca de birou si i..

   Dolj 30 Sep 13:09

  • Recrutor de Soferi profesionisti

   Candidatul ideal

   ·      Experienta in recrutarea de soferi profesionisti

   ·      Capacitate de planificare si organizare a activitatii

   ·      ..

   Cluj 29 Sep 07:09

  • Recrutor de Soferi profesionisti

   Candidatul ideal

   ·      Experienta in recrutarea de soferi profesionisti

   ·      Capacitate de planificare si organizare a activitatii

   ·      ..

   Bucuresti - Ilfov 28 Sep 13:09

  • Recrutor de Soferi profesionisti

   Candidatul ideal

   ·      Experienta in recrutarea de soferi profesionisti

   ·      Capacitate de planificare si organizare a activitatii

   ·      ..

   Prahova 28 Sep 08:09

  • Recrutor de Soferi profesionisti

   Candidatul ideal

   ·      Experienta in recrutarea de soferi profesionisti

   ·      Capacitate de planificare si organizare a activitatii

   ·      ..

   Constanta 29 Sep 07:09

  • Recrutor de Soferi profesionisti

   Candidatul ideal

   ·      Experienta in recrutarea de soferi profesionisti

   ·      Capacitate de planificare si organizare a activitatii

   ·      ..

   Bucuresti - Ilfov 29 Sep 07:09

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 6 =

Alte articole