INDEPENDENT

Agentul de recrutare: avantaje, dezavantaje, detalii mai puțin cunoscute

27 august 2020

Autor: and

Munca unui agent de recrutare este, de cele mai multe ori, o combinație de mai multe roluri, cu scopul final de a reuși să găsească cel mai bun candidat pentru un anumit job. De la negociator la om de marketing sau consultant, fiecare agent de recrutare se regăsește în diferite roluri și situații pline de provocări, dar care aduc satisfacții pe măsură.

Nu poți ști niciodată care este candidatul ideal, iar rolul agentului de recrutări este de a evalua și a discuta cu fiecare în parte, pentru a găsi omul potrivit. Această muncă vine cu propriile avantaje și dezavantaje, despre care vom vorbi mai multe în cele ce urmează.

Citește și Cum poate fi sanctionat un angajator care nu iti respecta drepturile din Codul Muncii

Avantajele meseriei de agent de recrutări

Iată care sunt câteva dintre avantajele pentru care merită să lucrezi în acest domeniu:

 • Recompense financiare pe măsură – deși unii ar spune că această meserie vine la pachet cu mult stres, recompensele financiare obținute pot fi extrem de satisfăcătoare. În funcție de poziția și compania pentru care lucrezi, poți câștiga un salariu avantajos, mai ales dacă reușești să îți atingi targetul. Evident, la început de carieră, salariul va fi mai mic, însă va crește pe măsură ce capeți experiență și îți faci treaba cât mai bine. Iar pentru a fi un agent de recrutări de succes, trebuie să ai anumite abilități, precum: capacitatea de a negocia, de a comunica eficient, empatie, rezolvarea rapidă a problemelor sau managementul proiectelor.
 • Îi ajuți pe candidați să își atingă obiectivul – poate că unul dintre cele mai satisfăcătoare avantaje este posibilitatea de a-i ajuta pe candidați să își găsească și să obțină jobul dorit. Modul în care interacționezi cu aceștia și desfășurarea interviului pot influența în mare măsură starea de bine a candidatului, care se va simți confortabil și va reuși să facă o impresie bună. La nivel emoțional, acest lucru este util pentru ambele părți implicate.
 • Rezolvi problemele clienților – capacitatea de a rezolva probleme este o abilitate care nu ar trebui să îți lipsească, mai ales când vine vorba de găsirea candidatului potrivit. Deși, de multe ori, acest lucru poate fi dificil, găsirea soluției, în ceea ce privește problemele de personal, îți va aduce satisfacții pe plan profesional.
 • Fiecare zi este diferită – deși poate fi vorba de aceeași rutină zilnică, precum evaluarea CV-urilor și a candidaților, experiențele pe care le vei trăi pot fi complet diferite în fiecare zi, datorită interacțiunii cu tot felul de persoane. Niciodată nu te vei plictisi de interviuri și de a cunoaște mereu persoane noi.
 • Te poți specializa în mai multe domenii – există agenți de recrutare care se pot specializa pe un anumit domeniu, de exemplu, poți căuta candidați din domeniul IT. Însă ai posibilitatea de a căuta candidați pentru diferite alte roluri, fără să fie nevoie să te specializezi într-un singur domeniu.
 • Influențezi modul de funcționare al unei companii – persoanele care ajung să lucreze într-o companie în urma interviului cu tine își vor pune amprenta asupra modului în care aceasta funcționează, iar satisfacția ta vine din faptul că ai ajutat la găsirea omului potrivit.
 • Poți dobândi experiență internațională – datorită modului în care a evoluat tehnologia, ai posibilitatea de a discuta și de a cunoaște candidați din diferite colțuri ale lumii, ceea ce înseamnă că poți lucra pentru diferite companii internaționale.
 • Posibilitatea de a avansa în carieră – pe măsură ce îți atingi targetul și obții rezultatele dorite de către angajator, poți obține numeroase alte beneficii și oportunitatea de a avansa în carieră, care vine la pachet cu un salariu atractiv și experiență pe măsură.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Dezavantajele meseriei de agent de recrutări

Pe cât de satisfăcătoare poate fi munca unui agent de recrutări, ca în orice altă meserie, există dezavantaje și dificultăți de care te poți lovi. Iată câteva detalii mai puțin știute:

 • Vei avea de rezolvat multe probleme – ca agent de recrutări, te vei găsi în rolul unui intermediar între angajator și un potențial angajat, iar coordonarea celor două părți poate duce, de multe ori, la apariția unor probleme. Poate fi vorba de candidați care nu mai vin la interviu sau de angajatorul care vrea să schimbe data interviului, situații pe care tu va trebui să le rezolvi.
 • Vei avea de-a face cu refuzuri – uneori, candidații pe care tu i-ai ales să meargă mai departe și să aibă un alt interviu cu angajatorul nu vor obține jobul respectiv. În aceste situații, este important să îți menții moralul ridicat și să încerci să îți dai mai mult silința pe viitor, pentru a găsi candidații potriviți.
 • Trebuie să te aștepți la procese lungi de recrutare – vor exista cazuri în care vei reuși să găsești candidatul potrivit abia după mai multe luni de zile și după ce ai discutat cu numeroase persoane. Asta se întâmplă pentru că nu găsești de fiecare dată CV-ul ideal din prima și va trebui să treci printr-un proces îndelungat de recrutare. De asemenea, va trebui să cauți candidații pe cont propriu, mai ales când cei care aplică nu se potrivesc cerințelor jobului respectiv.
 • Oamenii se vor răzgândi – trebuie să te aștepți la situații în care, după ce ai găsit candidatul ideal și ai trimis oferta, acesta o va refuza. Astfel de lucruri se întâmplă și nu ar trebui să te descurajeze în a căuta din nou candidatul potrivit.
 • S-ar putea să lucrezi în afara orelor de muncă – asta deoarece unii candidați nu vor putea veni la interviu la ora pe care tu ai stabilit-o sau nu pot vorbi la telefon atunci când îi suni. Acest lucru se întâmplă, de regulă, la persoanele care vor să își schimbe jobul și nu pot pleca de la muncă pentru un alt interviu.

Citește și Interviul de angajare: Toate intrebarile pe care le poti auzi + Raspunsuri

Fiecare meserie are avantaje și dezavantaje, însă este important să știi la ce să te aștepți atunci când iei în considerare meseria de agent de recrutări. Pe lângă beneficiile salariale și alte satisfacții pe care le poți avea în fiecare zi de muncă, ține cont că lucrezi cu oameni, iar aceștia pot fi imprevizibil și extrem de diferiți, de aceea, adesea, poți întâmpina dificultăți în procesul de recrutare.

Sursă foto: Shutterstock


Autor: and
27 august 2020

Ultima editare: 28 septembrie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru agent recrutare, consultant in recrutare, agent de vanzari, recrutor de pe OLX

 • Agent de Vanzari in Constructii

  Cautam AGENT DE VANZARI IN CONSTRUCTII,. Acest job vizeaza:

  - vanzare de produse: lacuri, ignifuge, impermeabilizanti, baituri, insecto-fungicide, etc. pentru lemn de constructii + alte..

  Bucuresti - Ilfov Azi 10:07 Necesita deplasari

 • Savcom angajeaza agenti de vanzari

  Depozit en-gross Savcom Scheia angajeaza agenti de vanzari ! Relatii la tel. 0755/469.413

  Suceava Azi 07:07 Full time

 • Agent de vanzari sucuri naturale

  Suntem producători de sucuri si siropuri 100% naturale, in plina ascensiune, in căutarea unei persoane cu experiență in domeniul vânzărilor.

  Cerinte job:
  - experiente in vanza..

  Neamt 28 Jul 22:07 Necesita deplasari

 • Angajez agent vânzări, reprezentant zonal

  Angajez persoană dinamică, serioasă, organizată, cu abilități deosebite de comunicare pentru postul de agent vanzari - reprezentant zonal pe partea de vest a țării pentru promovarea produselor..

  Alba Azi 15:07 Recrutare la distanta

 • Angajam -- > Agent recrutare personal/ HR < -- REMOTE

  Recrutare personal pentru munca în străinătate Germania, Austria și Olanda.

  Cerințe: Iți dorești o activitate dinamica remote și ai experiență ?

  Te așteptam in echipa noastr..

  Bucuresti - Ilfov Azi 14:07 Locatie stabila

 • Consultant tehnic utilaje si piese de schimb- VANZARI

  Ești pasionat de tehnica ?

  Vrem sa ne dezvoltam echipa si avem nevoie de pasionatI de tehnica.

  Noul nostru coleg din Constanta,trebuie sa se incadre..

  Constanta Azi 16:07 Locatie stabila

 • Consultant vanzari directe Valcea

  Telekom Romania si-a deschis portile catre cautarea unor noi colegi in echipa noastra !!

  De ce oameni avem nevoie?

  Ambitiosi si dornici de afirmare prin p..

  Valcea Azi 07:07 Necesita deplasari

 • Consultant vanzari directe Pitesti

  Telekom Romania si-a deschis portile catre cautarea unor noi colegi in echipa noastra !!

  De ce oameni avem nevoie?

  Ambitiosi si dornici de afirmare prin p..

  Arges Azi 07:07 Necesita deplasari

 • Firma consultanta Resurse Umane

  Ajutam firmele sa isi gaseasca candidatii ideali pentru locurile de munca oferite.

  Legislatia muncii din Romania sufera modificari frecvente, multe din ele ingreunand ..

  Iasi Azi 12:07 Munca la distanta

 • Firma de consultanta Resurse Umane

  Ajutam firmele sa isi gaseasca candidatii ideali pentru locurile de munca oferite.

  Legislatia muncii din Romania sufera modificari frecvente, multe din ele ingreunand conside..

  Brasov Azi 09:07 Munca la distanta

 • Angajam agenti ENEL vanzari teren in Bucuresti SECTOR 2-3, iLFOV

  Va rugam sa aplicati cu un CV si numar de telefon valid

  DESCRIEREA POSTULUI:

  - Contactarea potentialilor clienti in mediul urban si rur..

  Bucuresti - Ilfov Azi 16:07

 • Agent de Vanzari in Constructii

  Cautam AGENT DE VANZARI IN CONSTRUCTII,. Acest job vizeaza:

  - vanzare de produse: lacuri, ignifuge, impermeabilizanti, baituri, insecto-fungicide, etc. pentru lemn de constructii + alte..

  Bucuresti - Ilfov Azi 10:07 Necesita deplasari

 • Agent vanzari constructii

  Vanzare in constructi .

  Candidatul ideal.

  Minim 5 ani experienta vanzare in constructii.

  Abilitati de negociere.

  Pachet salarial atractiv(salarul fix si comision).

  Act..

  Bihor Azi 09:07 Locatie stabila

 • Lycamobile angajează agent vânzări Suceava

  Fisa postului consta in identificarea de noi potentiali clienti ,promovarea si vanzarea produselor din portofoliul companiei si vizitarea magazinelor partenere.

  Pachet salarial atractiv

  Iasi Azi 16:07 Necesita deplasari

 • Angajam agenti vanzari ENEL in GIURGIU si TELEORMAN

  Va rugam sa aplicati cu un CV si numar de telefon valid aici pe OLX

  Puteti trimite CV-ul si pe WhatsApp la numarul 07********84

  DESCRIE..

  Giurgiu Azi 15:07

 • Recrutor de Soferi profesionisti

  Candidatul ideal

  ·      Experienta in recrutarea de soferi profesionisti

  ·      Capacitate de planificare si organizare a activitatii

  ·      ..

  Iasi Azi 09:07

 • Recrutor de Soferi profesionisti

  Candidatul ideal

  ·      Experienta in recrutarea de soferi profesionisti

  ·      Capacitate de planificare si organizare a activitatii

  ·      ..

  Bucuresti - Ilfov Azi 07:07

 • Angajam Recrutor cu limba Germana, Maghiara si Romana

  Sunteti o fire comunicativa si aveti o gandire analitica?

  Pentru a ne consolida echipa din Ulm, căutăm recruiter / Agent de recrutare personal (m / f / d)

  Fisa postului:

  Sibiu 28 Jul 06:07

 • Angajam recrutor (agentie recrutare forta de munca)

  Iti plac provocarile noi? Atunci vino in echipa noastra! Noi reprezentam o companie de recrutare si plasare forta de munca ce lucreaza cu numerosi clienti din toata tara.

  Cerinte:

  <..

  Brasov Azi 12:07

 • Recrutor de Soferi profesionisti

  Candidatul ideal

  ·      Experienta in recrutarea de soferi profesionisti

  ·      Capacitate de planificare si organizare a activitatii

  ·      ..

  Bacau Azi 09:07

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

21 − 12 =

Alte articole