INDEPENDENT

Agentul de recrutare: avantaje, dezavantaje, detalii mai puțin cunoscute

27 august 2020

Autor: | Reviewer:

Munca unui agent de recrutare este, de cele mai multe ori, o combinație de mai multe roluri, cu scopul final de a reuși să găsească cel mai bun candidat pentru un anumit job. De la negociator la om de marketing sau consultant, fiecare agent de recrutare se regăsește în diferite roluri și situații pline de provocări, dar care aduc satisfacții pe măsură.

Nu poți ști niciodată care este candidatul ideal, iar rolul agentului de recrutări este de a evalua și a discuta cu fiecare în parte, pentru a găsi omul potrivit. Această muncă vine cu propriile avantaje și dezavantaje, despre care vom vorbi mai multe în cele ce urmează.

Citește și Cum poate fi sanctionat un angajator care nu iti respecta drepturile din Codul Muncii

Avantajele meseriei de agent de recrutări

Iată care sunt câteva dintre avantajele pentru care merită să lucrezi în acest domeniu:

 • Recompense financiare pe măsură – deși unii ar spune că această meserie vine la pachet cu mult stres, recompensele financiare obținute pot fi extrem de satisfăcătoare. În funcție de poziția și compania pentru care lucrezi, poți câștiga un salariu avantajos, mai ales dacă reușești să îți atingi targetul. Evident, la început de carieră, salariul va fi mai mic, însă va crește pe măsură ce capeți experiență și îți faci treaba cât mai bine. Iar pentru a fi un agent de recrutări de succes, trebuie să ai anumite abilități, precum: capacitatea de a negocia, de a comunica eficient, empatie, rezolvarea rapidă a problemelor sau managementul proiectelor.
 • Îi ajuți pe candidați să își atingă obiectivul – poate că unul dintre cele mai satisfăcătoare avantaje este posibilitatea de a-i ajuta pe candidați să își găsească și să obțină jobul dorit. Modul în care interacționezi cu aceștia și desfășurarea interviului pot influența în mare măsură starea de bine a candidatului, care se va simți confortabil și va reuși să facă o impresie bună. La nivel emoțional, acest lucru este util pentru ambele părți implicate.
 • Rezolvi problemele clienților – capacitatea de a rezolva probleme este o abilitate care nu ar trebui să îți lipsească, mai ales când vine vorba de găsirea candidatului potrivit. Deși, de multe ori, acest lucru poate fi dificil, găsirea soluției, în ceea ce privește problemele de personal, îți va aduce satisfacții pe plan profesional.
 • Fiecare zi este diferită – deși poate fi vorba de aceeași rutină zilnică, precum evaluarea CV-urilor și a candidaților, experiențele pe care le vei trăi pot fi complet diferite în fiecare zi, datorită interacțiunii cu tot felul de persoane. Niciodată nu te vei plictisi de interviuri și de a cunoaște mereu persoane noi.
 • Te poți specializa în mai multe domenii – există agenți de recrutare care se pot specializa pe un anumit domeniu, de exemplu, poți căuta candidați din domeniul IT. Însă ai posibilitatea de a căuta candidați pentru diferite alte roluri, fără să fie nevoie să te specializezi într-un singur domeniu.
 • Influențezi modul de funcționare al unei companii – persoanele care ajung să lucreze într-o companie în urma interviului cu tine își vor pune amprenta asupra modului în care aceasta funcționează, iar satisfacția ta vine din faptul că ai ajutat la găsirea omului potrivit.
 • Poți dobândi experiență internațională – datorită modului în care a evoluat tehnologia, ai posibilitatea de a discuta și de a cunoaște candidați din diferite colțuri ale lumii, ceea ce înseamnă că poți lucra pentru diferite companii internaționale.
 • Posibilitatea de a avansa în carieră – pe măsură ce îți atingi targetul și obții rezultatele dorite de către angajator, poți obține numeroase alte beneficii și oportunitatea de a avansa în carieră, care vine la pachet cu un salariu atractiv și experiență pe măsură.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Dezavantajele meseriei de agent de recrutări

Pe cât de satisfăcătoare poate fi munca unui agent de recrutări, ca în orice altă meserie, există dezavantaje și dificultăți de care te poți lovi. Iată câteva detalii mai puțin știute:

 • Vei avea de rezolvat multe probleme – ca agent de recrutări, te vei găsi în rolul unui intermediar între angajator și un potențial angajat, iar coordonarea celor două părți poate duce, de multe ori, la apariția unor probleme. Poate fi vorba de candidați care nu mai vin la interviu sau de angajatorul care vrea să schimbe data interviului, situații pe care tu va trebui să le rezolvi.
 • Vei avea de-a face cu refuzuri – uneori, candidații pe care tu i-ai ales să meargă mai departe și să aibă un alt interviu cu angajatorul nu vor obține jobul respectiv. În aceste situații, este important să îți menții moralul ridicat și să încerci să îți dai mai mult silința pe viitor, pentru a găsi candidații potriviți.
 • Trebuie să te aștepți la procese lungi de recrutare – vor exista cazuri în care vei reuși să găsești candidatul potrivit abia după mai multe luni de zile și după ce ai discutat cu numeroase persoane. Asta se întâmplă pentru că nu găsești de fiecare dată CV-ul ideal din prima și va trebui să treci printr-un proces îndelungat de recrutare. De asemenea, va trebui să cauți candidații pe cont propriu, mai ales când cei care aplică nu se potrivesc cerințelor jobului respectiv.
 • Oamenii se vor răzgândi – trebuie să te aștepți la situații în care, după ce ai găsit candidatul ideal și ai trimis oferta, acesta o va refuza. Astfel de lucruri se întâmplă și nu ar trebui să te descurajeze în a căuta din nou candidatul potrivit.
 • S-ar putea să lucrezi în afara orelor de muncă – asta deoarece unii candidați nu vor putea veni la interviu la ora pe care tu ai stabilit-o sau nu pot vorbi la telefon atunci când îi suni. Acest lucru se întâmplă, de regulă, la persoanele care vor să își schimbe jobul și nu pot pleca de la muncă pentru un alt interviu.

Citește și Interviul de angajare: Toate intrebarile pe care le poti auzi + Raspunsuri

Fiecare meserie are avantaje și dezavantaje, însă este important să știi la ce să te aștepți atunci când iei în considerare meseria de agent de recrutări. Pe lângă beneficiile salariale și alte satisfacții pe care le poți avea în fiecare zi de muncă, ține cont că lucrezi cu oameni, iar aceștia pot fi imprevizibil și extrem de diferiți, de aceea, adesea, poți întâmpina dificultăți în procesul de recrutare.

Sursă foto: Shutterstock


Autor: | Reviewer:
27 august 2020

Ultima editare: 28 septembrie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru agent recrutare, consultant in recrutare, agent de vanzari, recrutor de pe OLX

 • Angajam fata agent vanzari Suceava

  - Experienta de minim 2 ani pe un post similar,
  - Cunostinte de operare pachet MS Office, Excel respectiv Word,
  - Abilitati de organizare si atentie distributiva,
  - Prezenta agrea..

  Suceava 20 Oct 16:10 Locatie stabila

 • Angajam sofer si agenti securitate pt firma paza și protectie .

  Paza obiective ,control acces,patrula ,verificare și raport, ,capacitate reacție,

  Galati 21 Oct 11:10 Recrutare la distanta

 • Agent de vanzari

  Obiectivul postului:
  Dezvoltarea afacerii companiei prin realizarea în aria repartizată a volumelor de vânzări şi a obiectivelor de acoperire clienţi.

  Responsabilităti pri..

  Brasov 21 Oct 09:10 Full time

 • Agent de vanzari

  Obiectivul postului:
  Dezvoltarea afacerii companiei prin realizarea în aria repartizată a volumelor de vânzări şi a obiectivelor de acoperire clienţi.

  Responsabilităti pr..

  Bucuresti - Ilfov 21 Oct 09:10 Recrutare la distanta

 • Angajam Agent Vanzari

  Firma de distributie produse din carne refrigerata cu sediul in Oradea angajam agent vanzari pentru urmatoarele zone: Moldova, Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea.
  Tel: 0758072210 sau 075..

  Bihor 21 Oct 07:10 Recrutare la distanta

 • Inginer vanzari - Consultant vanzari tehnic

  Servus!

  Avem un post deschis la biroul nostru din Sibiu pentru Inginer vanzari

  Varitec Fluid este un start-up în domeniul hidraulic și pneumatic orientat spre client. S..

  Sibiu 19 Oct 05:10 Recrutare la distanta

 • Euro-Asia Immigration & Consult Agency

  Euro-Asia Immigration & Consult Agency angajeaza asistent manager in Bucuresti piata unirii.
  Pentru detalii suplimentare va rugam sa ne contactati .

  Bucuresti - Ilfov 17 Oct 11:10 Recrutare la distanta

 • Consultant Vanzari IT&C

  Ne dezvoltăm echipa de vânzări !  

  Dacă …

  • Îți plac vânzările?

  • Îți place să activezi în domeniul tehnologiei?

  • Deț..

  Bihor 16 Oct 09:10 Locatie stabila

 • Job part-time de acasa consultant Farmasi

  Dacă nu ai un plan al tău, alţii te vor include în planurile lor.

  Îți dorești un #venit #suplimentar
  Îți dorești o afacere de succes
  Îți dorești o echipa pozitiva..

  Arad 14 Oct 08:10 Recrutare la distanta

 • Angajam Consultanti Vanzari partener Enel Energie Muntenia Constanta

  PARTENER ENEL ENERGIE MUNTENIA ANGAJEAZA

  Zona: Constanta
  Suntem o echipa tanara, cu oportunitati multiple, in cautarea de noi colegi.

  Daca te regasesti în descrie..

  Constanta 12 Oct 06:10 Necesita deplasari

 • Angajam agent vanzari si consilier vanzari

  SC TRUCK DEPO SRL angajeaza agent vanzari si consultant vanzari.
  Adresa: Cristesti, Jud. Mures
  Produse comericalizate: piese de camioane second hand si noi.

  *Cerinte agent..

  Mures 20 Oct 11:10

 • Agent vanzari produse cosmetice

  Candidatul ideal:
  - Experienta profesionala ca agent de vanzari ( experienta in domeniul cosmeticelor constituie avantaj )
  - Excelente abilitati dе comunicare si negociere;
  - Cap..

  Timis 19 Oct 07:10

 • Angajam Agent de Vanzari domeniul auto

  Angajam agent de vanzari in domeniul auto.

  Cerinte:
  Permis categoria B
  Experienta constituie un avantaj
  Bune abilitati de comunicare si negociere
  Mentinerea..

  Sibiu 25 Sep 12:09 Full time

 • Angajam agent de vanzari piese auto

  Cum am descrie noi un reprezentant dе vanzari?

  • Experienta in vanzari b2b in domeniu tehnic
  • Experienta in domeniul auto
  • Abilitati excelente de negociere, comunicar..

  Maramures 21 Oct 21:10 Full time

 • Angajez agent vanzari

  Angajez agent vanzari pe horeca ofer salariu atractiv si comision din vanzari

  Galati 21 Oct 17:10 Alte locuri de munca

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

89 + = 94

Alte articole