INDEPENDENT

Agentul de recrutare: avantaje, dezavantaje, detalii mai puțin cunoscute

27 august 2020

Autor: | Reviewer:

Munca unui agent de recrutare este, de cele mai multe ori, o combinație de mai multe roluri, cu scopul final de a reuși să găsească cel mai bun candidat pentru un anumit job. De la negociator la om de marketing sau consultant, fiecare agent de recrutare se regăsește în diferite roluri și situații pline de provocări, dar care aduc satisfacții pe măsură.

Nu poți ști niciodată care este candidatul ideal, iar rolul agentului de recrutări este de a evalua și a discuta cu fiecare în parte, pentru a găsi omul potrivit. Această muncă vine cu propriile avantaje și dezavantaje, despre care vom vorbi mai multe în cele ce urmează.

Citește și Cum poate fi sanctionat un angajator care nu iti respecta drepturile din Codul Muncii

Avantajele meseriei de agent de recrutări

Iată care sunt câteva dintre avantajele pentru care merită să lucrezi în acest domeniu:

 • Recompense financiare pe măsură – deși unii ar spune că această meserie vine la pachet cu mult stres, recompensele financiare obținute pot fi extrem de satisfăcătoare. În funcție de poziția și compania pentru care lucrezi, poți câștiga un salariu avantajos, mai ales dacă reușești să îți atingi targetul. Evident, la început de carieră, salariul va fi mai mic, însă va crește pe măsură ce capeți experiență și îți faci treaba cât mai bine. Iar pentru a fi un agent de recrutări de succes, trebuie să ai anumite abilități, precum: capacitatea de a negocia, de a comunica eficient, empatie, rezolvarea rapidă a problemelor sau managementul proiectelor.
 • Îi ajuți pe candidați să își atingă obiectivul – poate că unul dintre cele mai satisfăcătoare avantaje este posibilitatea de a-i ajuta pe candidați să își găsească și să obțină jobul dorit. Modul în care interacționezi cu aceștia și desfășurarea interviului pot influența în mare măsură starea de bine a candidatului, care se va simți confortabil și va reuși să facă o impresie bună. La nivel emoțional, acest lucru este util pentru ambele părți implicate.
 • Rezolvi problemele clienților – capacitatea de a rezolva probleme este o abilitate care nu ar trebui să îți lipsească, mai ales când vine vorba de găsirea candidatului potrivit. Deși, de multe ori, acest lucru poate fi dificil, găsirea soluției, în ceea ce privește problemele de personal, îți va aduce satisfacții pe plan profesional.
 • Fiecare zi este diferită – deși poate fi vorba de aceeași rutină zilnică, precum evaluarea CV-urilor și a candidaților, experiențele pe care le vei trăi pot fi complet diferite în fiecare zi, datorită interacțiunii cu tot felul de persoane. Niciodată nu te vei plictisi de interviuri și de a cunoaște mereu persoane noi.
 • Te poți specializa în mai multe domenii – există agenți de recrutare care se pot specializa pe un anumit domeniu, de exemplu, poți căuta candidați din domeniul IT. Însă ai posibilitatea de a căuta candidați pentru diferite alte roluri, fără să fie nevoie să te specializezi într-un singur domeniu.
 • Influențezi modul de funcționare al unei companii – persoanele care ajung să lucreze într-o companie în urma interviului cu tine își vor pune amprenta asupra modului în care aceasta funcționează, iar satisfacția ta vine din faptul că ai ajutat la găsirea omului potrivit.
 • Poți dobândi experiență internațională – datorită modului în care a evoluat tehnologia, ai posibilitatea de a discuta și de a cunoaște candidați din diferite colțuri ale lumii, ceea ce înseamnă că poți lucra pentru diferite companii internaționale.
 • Posibilitatea de a avansa în carieră – pe măsură ce îți atingi targetul și obții rezultatele dorite de către angajator, poți obține numeroase alte beneficii și oportunitatea de a avansa în carieră, care vine la pachet cu un salariu atractiv și experiență pe măsură.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Dezavantajele meseriei de agent de recrutări

Pe cât de satisfăcătoare poate fi munca unui agent de recrutări, ca în orice altă meserie, există dezavantaje și dificultăți de care te poți lovi. Iată câteva detalii mai puțin știute:

 • Vei avea de rezolvat multe probleme – ca agent de recrutări, te vei găsi în rolul unui intermediar între angajator și un potențial angajat, iar coordonarea celor două părți poate duce, de multe ori, la apariția unor probleme. Poate fi vorba de candidați care nu mai vin la interviu sau de angajatorul care vrea să schimbe data interviului, situații pe care tu va trebui să le rezolvi.
 • Vei avea de-a face cu refuzuri – uneori, candidații pe care tu i-ai ales să meargă mai departe și să aibă un alt interviu cu angajatorul nu vor obține jobul respectiv. În aceste situații, este important să îți menții moralul ridicat și să încerci să îți dai mai mult silința pe viitor, pentru a găsi candidații potriviți.
 • Trebuie să te aștepți la procese lungi de recrutare – vor exista cazuri în care vei reuși să găsești candidatul potrivit abia după mai multe luni de zile și după ce ai discutat cu numeroase persoane. Asta se întâmplă pentru că nu găsești de fiecare dată CV-ul ideal din prima și va trebui să treci printr-un proces îndelungat de recrutare. De asemenea, va trebui să cauți candidații pe cont propriu, mai ales când cei care aplică nu se potrivesc cerințelor jobului respectiv.
 • Oamenii se vor răzgândi – trebuie să te aștepți la situații în care, după ce ai găsit candidatul ideal și ai trimis oferta, acesta o va refuza. Astfel de lucruri se întâmplă și nu ar trebui să te descurajeze în a căuta din nou candidatul potrivit.
 • S-ar putea să lucrezi în afara orelor de muncă – asta deoarece unii candidați nu vor putea veni la interviu la ora pe care tu ai stabilit-o sau nu pot vorbi la telefon atunci când îi suni. Acest lucru se întâmplă, de regulă, la persoanele care vor să își schimbe jobul și nu pot pleca de la muncă pentru un alt interviu.

Citește și Interviul de angajare: Toate intrebarile pe care le poti auzi + Raspunsuri

Fiecare meserie are avantaje și dezavantaje, însă este important să știi la ce să te aștepți atunci când iei în considerare meseria de agent de recrutări. Pe lângă beneficiile salariale și alte satisfacții pe care le poți avea în fiecare zi de muncă, ține cont că lucrezi cu oameni, iar aceștia pot fi imprevizibil și extrem de diferiți, de aceea, adesea, poți întâmpina dificultăți în procesul de recrutare.

Sursă foto: Shutterstock


Autor: | Reviewer:
27 august 2020

Ultima editare: 28 septembrie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru agent recrutare, consultant in recrutare, agent de vanzari, recrutor de pe OLX

 • Agent vanzari zonal, Jucarii

  Descrierea angajatului cautat:

  Persoana ordonata,comunicativa si placuta
  Persoana orientata catre rezultate
  Experienta relevanta in vanzari
  Cunostinte operare Excel..

  Bucuresti - Ilfov Azi 07:01 Necesita deplasari

 • Agent livrator food si non-food Bucuresti

  Angajam curieri cu vehicul propriu
  Livrarile se fac pentru platforma Tazz by Emag
  Se livreaza oriunde in interiorul orasului (cele mai multe comenzi sunt in centru)
  Se livreaza de la..

  Bucuresti - Ilfov 16 Jan 11:01 Necesita deplasari

 • Angajam dispecera si agenti securitate pt paza și protectie .

  Paza obiective ,control acces,patrula ,verificare și raport, ,capacitate reacție,

  Galati 15 Jan 06:01 Recrutare la distanta

 • Compania Agromar cauta: agent de vânzări cu experienta

  Fabrica Agromar srl angajează pentru depozitul de furaje, situat în orașul Sfantu Gheorghe, jud. Covasna:
  1. agent de vânzări pe zona covasna, harghita, brasov.
  Prospectare piat..

  Covasna 16 Jan 17:01 Recrutare la distanta

 • Agent vânzări teren

  Candidatul ideal
  - capacitate si responsabilitate in luarea deciziilor;
  - abilităţi comunicare-negociere, abilitati de vanzare, orientare catre clienti.
  - dinamism, optimism, pe..

  Maramures 15 Jan 19:01 Recrutare la distanta

 • Consultant în asigurări

  Locuri de munca la Generali Romania Asigurare Reasigurare
  Consultant în asigurări/ agent de asigurări
  Generali Romania Asigurare Reasigurare
  Agent vânzări, reprezentant vânz..

  Dambovita 15 Jan 12:01 Full time

 • Consultant financiar asigurari de viata si de sanatate

  Cauti un loc de munca stabil , cu program flexibil ?
  N-ai inca experienta de munca pe care o solicita multi angajatori?
  Iti ofer un parteneriat serios in care sa poti sa te dezvolti p..

  Maramures 12 Jan 08:01 Locatie stabila

 • Consultant bancar - Colaborator bancar varsta de la 21-60 de ani

  Departamentul de Vanzari Directe cauta

  Consultanti bancari varsta poate fi de la 21 de ani pana la 65 de ani.

  FULL TIME sau PART-TIME

  Va rog cititi..

  Mures 11 Jan 14:01 Full time

 • Consultant financiar

  Poti face parte din echipa noastra daca:

  - esti disciplinat si perseverent.Da, știu. Toate anunțurile de joburi au cerința asta. Sorry, și aici e valabilă. Ba chiar foarte valabil..

  Galati 11 Jan 08:01 Locatie stabila

 • Consultant financiar

  Companie multinationala, lider de piata in domeniul asigurarilor de viata, cautam colegi cu urmatoarele aptitudini:
  *bune abilitati de comunicare - sa empatizeze cu oamenii si sa fie dispusi sa..

  Suceava 04 Jan 16:01 Full time

 • Agent vanzari bere si bauturi zona Pașcani

  Agent firmă distribuție bere și băuturi pe zona comunelor din jurul orașului Pașcani. Obligatoriu permis conducere de minim un an.

  Iasi Azi 09:01 Necesita deplasari

 • Agenti vanzari prin telefon - callcenter - Sebes

  Cautam colegi sociabili, responsabili, entuziasti, cu spirit de echipa, cu sau fara experienta, pentru a ocupa pozitia de operator call-center.

  Candidatul ideal:
  Daca esti o persoan..

  Alba 15 Jan 20:01 Locatie stabila

 • Agent vanzari in Timisoara

  Grupul VREAUCASANOUA activeaza pe piata din 2007 si angajeaza agent vanzari in Timisoara in domeniul imobiliarelor.
  Ce implică postul?
  Publicitate
  Prezinta, promoveaza si gestio..

  Timis 11 Jan 09:01 Full time

 • Agent vanzari zona Moldova

  Ne marim echipa si cautam persoane cu experienta in vanzarea de produse alimentare (bacanie si dulciuri ) pentru zona Moldova.
  Detalii job:

  Provocarea consta in natura muncii, in..

  Bucuresti - Ilfov Azi 10:01

 • Agent Vanzari Call Center

  CENTRUL DE SANATATE CLUJ isi mareste echipa

  Cerintele postului:
  • Abilități: munca în echipă, comunicare, responsabilitate, organizare
  • Persoană harnică, soc..

  Cluj Azi 10:01 Locatie stabila

 • Recrutor programe EU/UK

  StaffDirect selecteaza persoane ambitioase, capabile, orientate pe rezultate pentru proiectele noastre in derulare in Romania si strainatate.

  Candidatul eligibil:
  - studii superi..

  Bucuresti - Ilfov 24 Dec 12:12 Locatie stabila

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + = 22

Alte articole