INDEPENDENT

Agentul de recrutare: avantaje, dezavantaje, detalii mai puțin cunoscute

27 august 2020

Autor: and

Munca unui agent de recrutare este, de cele mai multe ori, o combinație de mai multe roluri, cu scopul final de a reuși să găsească cel mai bun candidat pentru un anumit job. De la negociator la om de marketing sau consultant, fiecare agent de recrutare se regăsește în diferite roluri și situații pline de provocări, dar care aduc satisfacții pe măsură.

Nu poți ști niciodată care este candidatul ideal, iar rolul agentului de recrutări este de a evalua și a discuta cu fiecare în parte, pentru a găsi omul potrivit. Această muncă vine cu propriile avantaje și dezavantaje, despre care vom vorbi mai multe în cele ce urmează.

Citește și Cum poate fi sanctionat un angajator care nu iti respecta drepturile din Codul Muncii

Avantajele meseriei de agent de recrutări

Iată care sunt câteva dintre avantajele pentru care merită să lucrezi în acest domeniu:

 • Recompense financiare pe măsură – deși unii ar spune că această meserie vine la pachet cu mult stres, recompensele financiare obținute pot fi extrem de satisfăcătoare. În funcție de poziția și compania pentru care lucrezi, poți câștiga un salariu avantajos, mai ales dacă reușești să îți atingi targetul. Evident, la început de carieră, salariul va fi mai mic, însă va crește pe măsură ce capeți experiență și îți faci treaba cât mai bine. Iar pentru a fi un agent de recrutări de succes, trebuie să ai anumite abilități, precum: capacitatea de a negocia, de a comunica eficient, empatie, rezolvarea rapidă a problemelor sau managementul proiectelor.
 • Îi ajuți pe candidați să își atingă obiectivul – poate că unul dintre cele mai satisfăcătoare avantaje este posibilitatea de a-i ajuta pe candidați să își găsească și să obțină jobul dorit. Modul în care interacționezi cu aceștia și desfășurarea interviului pot influența în mare măsură starea de bine a candidatului, care se va simți confortabil și va reuși să facă o impresie bună. La nivel emoțional, acest lucru este util pentru ambele părți implicate.
 • Rezolvi problemele clienților – capacitatea de a rezolva probleme este o abilitate care nu ar trebui să îți lipsească, mai ales când vine vorba de găsirea candidatului potrivit. Deși, de multe ori, acest lucru poate fi dificil, găsirea soluției, în ceea ce privește problemele de personal, îți va aduce satisfacții pe plan profesional.
 • Fiecare zi este diferită – deși poate fi vorba de aceeași rutină zilnică, precum evaluarea CV-urilor și a candidaților, experiențele pe care le vei trăi pot fi complet diferite în fiecare zi, datorită interacțiunii cu tot felul de persoane. Niciodată nu te vei plictisi de interviuri și de a cunoaște mereu persoane noi.
 • Te poți specializa în mai multe domenii – există agenți de recrutare care se pot specializa pe un anumit domeniu, de exemplu, poți căuta candidați din domeniul IT. Însă ai posibilitatea de a căuta candidați pentru diferite alte roluri, fără să fie nevoie să te specializezi într-un singur domeniu.
 • Influențezi modul de funcționare al unei companii – persoanele care ajung să lucreze într-o companie în urma interviului cu tine își vor pune amprenta asupra modului în care aceasta funcționează, iar satisfacția ta vine din faptul că ai ajutat la găsirea omului potrivit.
 • Poți dobândi experiență internațională – datorită modului în care a evoluat tehnologia, ai posibilitatea de a discuta și de a cunoaște candidați din diferite colțuri ale lumii, ceea ce înseamnă că poți lucra pentru diferite companii internaționale.
 • Posibilitatea de a avansa în carieră – pe măsură ce îți atingi targetul și obții rezultatele dorite de către angajator, poți obține numeroase alte beneficii și oportunitatea de a avansa în carieră, care vine la pachet cu un salariu atractiv și experiență pe măsură.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Dezavantajele meseriei de agent de recrutări

Pe cât de satisfăcătoare poate fi munca unui agent de recrutări, ca în orice altă meserie, există dezavantaje și dificultăți de care te poți lovi. Iată câteva detalii mai puțin știute:

 • Vei avea de rezolvat multe probleme – ca agent de recrutări, te vei găsi în rolul unui intermediar între angajator și un potențial angajat, iar coordonarea celor două părți poate duce, de multe ori, la apariția unor probleme. Poate fi vorba de candidați care nu mai vin la interviu sau de angajatorul care vrea să schimbe data interviului, situații pe care tu va trebui să le rezolvi.
 • Vei avea de-a face cu refuzuri – uneori, candidații pe care tu i-ai ales să meargă mai departe și să aibă un alt interviu cu angajatorul nu vor obține jobul respectiv. În aceste situații, este important să îți menții moralul ridicat și să încerci să îți dai mai mult silința pe viitor, pentru a găsi candidații potriviți.
 • Trebuie să te aștepți la procese lungi de recrutare – vor exista cazuri în care vei reuși să găsești candidatul potrivit abia după mai multe luni de zile și după ce ai discutat cu numeroase persoane. Asta se întâmplă pentru că nu găsești de fiecare dată CV-ul ideal din prima și va trebui să treci printr-un proces îndelungat de recrutare. De asemenea, va trebui să cauți candidații pe cont propriu, mai ales când cei care aplică nu se potrivesc cerințelor jobului respectiv.
 • Oamenii se vor răzgândi – trebuie să te aștepți la situații în care, după ce ai găsit candidatul ideal și ai trimis oferta, acesta o va refuza. Astfel de lucruri se întâmplă și nu ar trebui să te descurajeze în a căuta din nou candidatul potrivit.
 • S-ar putea să lucrezi în afara orelor de muncă – asta deoarece unii candidați nu vor putea veni la interviu la ora pe care tu ai stabilit-o sau nu pot vorbi la telefon atunci când îi suni. Acest lucru se întâmplă, de regulă, la persoanele care vor să își schimbe jobul și nu pot pleca de la muncă pentru un alt interviu.

Citește și Interviul de angajare: Toate intrebarile pe care le poti auzi + Raspunsuri

Fiecare meserie are avantaje și dezavantaje, însă este important să știi la ce să te aștepți atunci când iei în considerare meseria de agent de recrutări. Pe lângă beneficiile salariale și alte satisfacții pe care le poți avea în fiecare zi de muncă, ține cont că lucrezi cu oameni, iar aceștia pot fi imprevizibil și extrem de diferiți, de aceea, adesea, poți întâmpina dificultăți în procesul de recrutare.

Sursă foto: Shutterstock


Autor: and
27 august 2020

Ultima editare: 28 septembrie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru agent recrutare, consultant in recrutare, agent de vanzari, recrutor de pe OLX

 • Societate paza angajam Agenti Securitate

  Societate paza , angajam :

  Agenti securitate , calificati / necalificati

  Calificarea se poate face la locul de munca.

  Obiective in Municipiul BUCURESTI (NU MAGAZINE}.

  Salari..

  Bucuresti - Ilfov Azi 09:06 Full time

 • Recrutam agenti curieri cu vehicul personal

  Suntem o echipa tanara, dinamica, dorim sa ne marim echipa pe plan local pentru pozitia de agent curier. 

  Ne poti contacta daca regasesti cel putin o parte dintre abilitatile mentionate cum ..

  Dambovita 28 Jun 09:06 Necesita deplasari

 • Agent imobiliar Iasi Entry level | Training in imobiliare asigurat

  Industria imobiliară este una dintre cele mai prospere, iar castigurile sunt si ele pe masura!

  Vrei sa inveti ce inseamna sa fii un agent imobiliar profesionist?

  Esti ..

  Iasi 27 Jun 14:06 Project Based

 • Key account manager/agent vanzari. Experienta obligatorie!

  Key account manager/agent vanzari/reprezentant vanzari. Dezvoltarea canalelor de vanzare. Experienta obligatorie minim 3 ani, B2B. www.agpvectorial.ro

  Dolj 12 Jun 19:06 Full time

 • Agent / Agenta de vanzari

  SC TECHNOANCOM SRL angajeaza Agent / Agenta de VANZARI

  Descrierea postului:

  - mentinerea si dezvoltarea relatiilor comerciale cu clientii exis..

  Bacau 27 Jun 09:06 Necesita deplasari

 • Consultant Vanzari/ merchandaiser

  Salut,

  Căutam consultant/ Merchendiser (baiat) pentru o categorie de produse electronice (imprimante).
  -Programul este full-time;
  - se lucrează de miercuri-duminica
  ..

  Timis 17 Jun 10:06 Perioada nedeterminata

 • Angajam Consultant vanzari Vaslui -Winmarkt

  Angajam Consultant Vanzari - Vanzatoare pentru magazin accesorii Gsm in centrul Comercial Winmarkt

  Daca esti o persoana activa pozitiva, comunicativa, careia ii place sa socializeze asteptam..

  Vaslui 20 Jun 13:06 Full time

 • Consultant vanzari

  Salonul de nunți „TH Bride” angajeaza doamne sau domnișoare cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani să lucreze cu normă întreagă ca și consultant de vânzări.

  Principal..

  Satu Mare 27 Jun 09:06 Full time

 • Consultant Vanzari Accesorii Gsm- Braila

  Despre noi: Suntem o firma ce are ca profil vanzarea de accesorii pentru telefoane mobile. Principalele produse vandute din gama sunt: Folii de protectie, huse de protectie, conectica si gadget-uri..

  Braila 17 Jun 12:06 Full time

 • Consultant Vanzari

  Atribuții

  - identificarea si contractarea potențialilor clienți targetați de companie conform obiectivelor săptamanale (telefonic, întâlniri)

  - să admini..

  Cluj 12 Jun 11:06 Full time

 • Recrutam Agent vanzari

  Ne marim echipa,

  Daca esti o persoana careia ii place interactiunea cu oamenii si stabilire de realatii,

  Asteptam sa ne contactezi la nr. 07******84

  Cluj 23 Jun 09:06 Perioada nedeterminata

 • Angajam agent vanzari

  S.C. INDRA GENERAL TRADING SRL angajează agent de vânzări (sucuri, ape, băuturi, alimente), pentru depozitul din Reșița.

  • răspunde de îndeplinirea obiectivelor valorice, cantitati..

   Caras-Severin 24 Jun 06:06 Full time

  • Angajam Agent de vanzari pentru hotel in Otopeni

   Candidatul Ideal

   Locuiesti in orasul Otopeni sau in apropiere

   Ti-ar placea sa fii imaginea hotelului nostru?

   Sa fii o gazda buna, sa oferi informatii si sa oferi ..

   Bucuresti - Ilfov 27 Jun 10:06 Perioada nedeterminata

  • Angajam Agent vanzari

   EXCLUSIV CU DOMICILIUL IN JUD. CONSTANTA • Experienta in domeniul vanzarilor minim 3 ani – conditie obligatorie; • Studii superioare finalizate ; • Abilitati de conducere si leadership; •..

   Constanta Azi 09:06

  • Angajam Agent de Vanzari

   Firma de distributie ASO FIRST DISTRIBUTION cu domeniul de activitate distribuția produselor alimentare si nealimentare, dorim să angajăm un agent de vanzari pe..

   Brasov 27 Jun 10:06 Full time

  • Angajam recrutori part-time - munca de acasa

   Cautam recrutori part-time in urmatoarele orase: Bacau, Suceava, Iasi, Buzau, Botosani, Galati, Braila.

   Cerinte:

   • Disponibilitate de munca de acasă;
   • Laptop cu internet;

    Bucuresti - Ilfov 29 Jun 12:06 Perioada nedeterminata

   • Angajam recrutor

    Societate cu activitate nationala si internationala cauta o persoana cu experienta in recrutare pentru angajare si colaborare pe termen lung. Ne-am dori ca noul coleg/colega, sa aiba pe langa exper..

    Sibiu 07 Jun 14:06 Perioada nedeterminata

   • Recrutor " Fără experiență"

    Krom's România angajează personal cu sau fără experiență!

    Responsabilitati:

    -Recrutează și selectează lucrători temporari în termenele stabilite pe baza prof..

    Sibiu 11 Jun 07:06 Full time

   • Angajam Recrutor/HR assistent

    Angajam Recrutor / Agent de Recrutare

    Agentia internationala de recrutare din Iasi.

    Cerinte:

    Excelente abilităţi de comunicare, spirit organizatoric, intuitie, operativitate

    ..

    Iasi 27 Jun 10:06 Full time

   • Recrutor part time

    Angajam consultant resurse umane/recrutor program part-time.

    Cautam o persoana cu experienta(min un an) in recrutare

    -capacitate buna de a gestiona mai multe proiecte simultan

    Brasov 01 Jun 05:06 Perioada nedeterminata

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

+ 26 = 31

Alte articole