INDEPENDENT

Agentul de recrutare: avantaje, dezavantaje, detalii mai puțin cunoscute

27 august 2020

Autor: and

Munca unui agent de recrutare este, de cele mai multe ori, o combinație de mai multe roluri, cu scopul final de a reuși să găsească cel mai bun candidat pentru un anumit job. De la negociator la om de marketing sau consultant, fiecare agent de recrutare se regăsește în diferite roluri și situații pline de provocări, dar care aduc satisfacții pe măsură.

Nu poți ști niciodată care este candidatul ideal, iar rolul agentului de recrutări este de a evalua și a discuta cu fiecare în parte, pentru a găsi omul potrivit. Această muncă vine cu propriile avantaje și dezavantaje, despre care vom vorbi mai multe în cele ce urmează.

Citește și Cum poate fi sanctionat un angajator care nu iti respecta drepturile din Codul Muncii

Avantajele meseriei de agent de recrutări

Iată care sunt câteva dintre avantajele pentru care merită să lucrezi în acest domeniu:

 • Recompense financiare pe măsură – deși unii ar spune că această meserie vine la pachet cu mult stres, recompensele financiare obținute pot fi extrem de satisfăcătoare. În funcție de poziția și compania pentru care lucrezi, poți câștiga un salariu avantajos, mai ales dacă reușești să îți atingi targetul. Evident, la început de carieră, salariul va fi mai mic, însă va crește pe măsură ce capeți experiență și îți faci treaba cât mai bine. Iar pentru a fi un agent de recrutări de succes, trebuie să ai anumite abilități, precum: capacitatea de a negocia, de a comunica eficient, empatie, rezolvarea rapidă a problemelor sau managementul proiectelor.
 • Îi ajuți pe candidați să își atingă obiectivul – poate că unul dintre cele mai satisfăcătoare avantaje este posibilitatea de a-i ajuta pe candidați să își găsească și să obțină jobul dorit. Modul în care interacționezi cu aceștia și desfășurarea interviului pot influența în mare măsură starea de bine a candidatului, care se va simți confortabil și va reuși să facă o impresie bună. La nivel emoțional, acest lucru este util pentru ambele părți implicate.
 • Rezolvi problemele clienților – capacitatea de a rezolva probleme este o abilitate care nu ar trebui să îți lipsească, mai ales când vine vorba de găsirea candidatului potrivit. Deși, de multe ori, acest lucru poate fi dificil, găsirea soluției, în ceea ce privește problemele de personal, îți va aduce satisfacții pe plan profesional.
 • Fiecare zi este diferită – deși poate fi vorba de aceeași rutină zilnică, precum evaluarea CV-urilor și a candidaților, experiențele pe care le vei trăi pot fi complet diferite în fiecare zi, datorită interacțiunii cu tot felul de persoane. Niciodată nu te vei plictisi de interviuri și de a cunoaște mereu persoane noi.
 • Te poți specializa în mai multe domenii – există agenți de recrutare care se pot specializa pe un anumit domeniu, de exemplu, poți căuta candidați din domeniul IT. Însă ai posibilitatea de a căuta candidați pentru diferite alte roluri, fără să fie nevoie să te specializezi într-un singur domeniu.
 • Influențezi modul de funcționare al unei companii – persoanele care ajung să lucreze într-o companie în urma interviului cu tine își vor pune amprenta asupra modului în care aceasta funcționează, iar satisfacția ta vine din faptul că ai ajutat la găsirea omului potrivit.
 • Poți dobândi experiență internațională – datorită modului în care a evoluat tehnologia, ai posibilitatea de a discuta și de a cunoaște candidați din diferite colțuri ale lumii, ceea ce înseamnă că poți lucra pentru diferite companii internaționale.
 • Posibilitatea de a avansa în carieră – pe măsură ce îți atingi targetul și obții rezultatele dorite de către angajator, poți obține numeroase alte beneficii și oportunitatea de a avansa în carieră, care vine la pachet cu un salariu atractiv și experiență pe măsură.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Dezavantajele meseriei de agent de recrutări

Pe cât de satisfăcătoare poate fi munca unui agent de recrutări, ca în orice altă meserie, există dezavantaje și dificultăți de care te poți lovi. Iată câteva detalii mai puțin știute:

 • Vei avea de rezolvat multe probleme – ca agent de recrutări, te vei găsi în rolul unui intermediar între angajator și un potențial angajat, iar coordonarea celor două părți poate duce, de multe ori, la apariția unor probleme. Poate fi vorba de candidați care nu mai vin la interviu sau de angajatorul care vrea să schimbe data interviului, situații pe care tu va trebui să le rezolvi.
 • Vei avea de-a face cu refuzuri – uneori, candidații pe care tu i-ai ales să meargă mai departe și să aibă un alt interviu cu angajatorul nu vor obține jobul respectiv. În aceste situații, este important să îți menții moralul ridicat și să încerci să îți dai mai mult silința pe viitor, pentru a găsi candidații potriviți.
 • Trebuie să te aștepți la procese lungi de recrutare – vor exista cazuri în care vei reuși să găsești candidatul potrivit abia după mai multe luni de zile și după ce ai discutat cu numeroase persoane. Asta se întâmplă pentru că nu găsești de fiecare dată CV-ul ideal din prima și va trebui să treci printr-un proces îndelungat de recrutare. De asemenea, va trebui să cauți candidații pe cont propriu, mai ales când cei care aplică nu se potrivesc cerințelor jobului respectiv.
 • Oamenii se vor răzgândi – trebuie să te aștepți la situații în care, după ce ai găsit candidatul ideal și ai trimis oferta, acesta o va refuza. Astfel de lucruri se întâmplă și nu ar trebui să te descurajeze în a căuta din nou candidatul potrivit.
 • S-ar putea să lucrezi în afara orelor de muncă – asta deoarece unii candidați nu vor putea veni la interviu la ora pe care tu ai stabilit-o sau nu pot vorbi la telefon atunci când îi suni. Acest lucru se întâmplă, de regulă, la persoanele care vor să își schimbe jobul și nu pot pleca de la muncă pentru un alt interviu.

Citește și Interviul de angajare: Toate intrebarile pe care le poti auzi + Raspunsuri

Fiecare meserie are avantaje și dezavantaje, însă este important să știi la ce să te aștepți atunci când iei în considerare meseria de agent de recrutări. Pe lângă beneficiile salariale și alte satisfacții pe care le poți avea în fiecare zi de muncă, ține cont că lucrezi cu oameni, iar aceștia pot fi imprevizibil și extrem de diferiți, de aceea, adesea, poți întâmpina dificultăți în procesul de recrutare.

Sursă foto: Shutterstock


Autor: and
27 august 2020

Ultima editare: 28 septembrie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru agent recrutare, consultant in recrutare, agent de vanzari, recrutor de pe OLX

 • Agent vanzari Enel

  Junior Energy, partener ENEL își marește echipa!!

  2 posturi disponibile:

  Așa că, poți face parte din echipa noastra, dacă:

  • comunici ușor cu cei din j..

  Cluj 18 Apr 11:04 Necesita deplasari

 • Agent Vanzari Tamplarie PVC Limba Spaniola

  Suntem TermProtect.es, fabricanti de tamplarie PVC pentru piata ppaniola, si ne cautam colegi pentru postul de agent de vanzari (nu necesita deplasare, vanzarile se fac prin telefon).

  ..

  Bucuresti - Ilfov 17 Apr 19:04 Locatie stabila

 • Agent de turism in Hurghada, Egipt

  Agenția de turism Ramses Proy & Sadeem angajeaza agent de turism-ghid cu următoarele cerințe:

  - Sa fie serioasă,

  - Limba engleză fluentă (citire, scriere și vorbire) orice alte l..

  Bucuresti - Ilfov 18 Apr 21:04 Altele

 • angajam agent/a de vanzari

  Ne mărim echipa! Căutăm persoane care vor să înceapă o carieră în domeniul vânzărilor, dinamice și dornice de va învăța lucruri noi.

  Care sunt cerințele noastre..

  Bucuresti - Ilfov 18 Apr 16:04 Munca la distanta

 • Recrutam agenti paza

  MCM SMART INTERNATIONAL SRL recrutează agenți de paza pentru societăți de renume din Bucuresti.
  Dacă ai atestat și experiența (minim 1 an) in domeniu te rugam sa ne trimiți cv-ul la ad..

  Bucuresti - Ilfov 16 Apr 17:04 Resurse Umane

 • Consultant vanzari DIRECTE

  PRESS GRUP MOLDOVA angajează consultant vânzări directe

  Activitatea desfasurata consta in contactarea clientilor, persoane juridice, prezentarea produselor firmei, realizarea ofertelor de ..

  Suceava 14 Apr 11:04 Necesita deplasari

 • Consultant Vanzari Lem's Bistrita

  Responsabilitati:

  - Furnizarea de informatii complete asupra produselor si serviciilor;

  - Consilierea clientilor privind alegerea variantei optime de mobilier;

  ..

  Bistrita-Nasaud 15 Apr 11:04 Full time

 • Consultant Financiar

  Consilierea potentialilor clienti in vederea luarii unor decizii financiare pe termen mediu si
  lung.

  Daca ai minim 24 de ani-max 55 ,ai si studii superioare ,iar comunicare,socia..

  Galati 14 Apr 13:04 Recrutare la distanta

 • Consultant bancar - Colaborator bancar varsta de la 21-60 de ani

  Departamentul de Vanzari Directe cauta

  Consultanti bancari varsta poate fi de la 21 de ani pana la 65 de ani.

  FULL TIME sau PART-TIME

  Va rog cititi..

  Mures 14 Apr 07:04 Full time

 • Diriginte de santier, RTE, Consultanta in constructii

  Ofer servicii de DIRIGINTE DE SANTIER, RTE pentru executia de constructii civile (case, blocuri de locuinte, cladiri administrative, industriale, agricole si anexe gospodaresti) LUCRARI EDILITARE si l..

  Iasi 13 Apr 07:04 Full time

 • Agent Vânzări B2B

  Radburg Center își mărește echipa! Suntem în căutarea unei persoane dornice să-și dezvolte cariera în vânzări într-o companie de top în România și în Europa.

  Cer..

  Suceava 18 Apr 07:04

 • Agent Vanzari Back Office Containere FDC

  Containerele produse de FDC ofera o solutie rapida, accesibila si flexibila atunci cand ai nevoie de o casa de vacanta sau de gradina, un campus hotelier, garaje personalizate, toate pe cadru de co..

  Bacau 17 Apr 16:04

 • Agent/Agenta de vanzari

  Ne mărim echipa! Căutăm persoane care vor să înceapă o carieră în domeniul vânzărilor, dinamice și dornice de va învăța lucruri noi! Suntem o echipa tanara, prietenoasa si ne cautam c..

  Bucuresti - Ilfov 16 Apr 11:04 Locatie stabila

 • angajam agent/a de vanzari

  Ne mărim echipa! Căutăm persoane care vor să înceapă o carieră în domeniul vânzărilor, dinamice și dornice de va învăța lucruri noi.

  Care sunt cerințele noastre..

  Bucuresti - Ilfov 18 Apr 16:04 Munca la distanta

 • Agent vanzari cu experienta

  Firma distributie produse nealimentare (articole unica folosinta,hartie,candele si lumanari,mase plastice etc) angajeaza agent vanzari cu experienta pentru zona orasului Targu Jiu si limitrof.
  E..

  Gorj 18 Apr 15:04 Necesita deplasari

 • Recrutor Resurse Umane

  Cerințe:

  Ai abilități sociale puternice?

  Ai o gândire rapidă și abilitatea de a jongla cu mai multe sarcini în același timp?

  Deții calități carismatice de lider?..

  Dambovita 18 Apr 12:04 Recrutare la distanta

 • Recrutor programe EU/UK

  StaffDirect selecteaza persoane ambitioase, capabile, orientate pe rezultate pentru proiectele noastre in derulare in Romania si strainatate.

  Candidatul eligibil:
  - studii superi..

  Bucuresti - Ilfov 06 Apr 14:04 Locatie stabila

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − = 10

Alte articole