INDEPENDENT

Agentul de recrutare: avantaje, dezavantaje, detalii mai puțin cunoscute

27 august 2020

Autor: and

Munca unui agent de recrutare este, de cele mai multe ori, o combinație de mai multe roluri, cu scopul final de a reuși să găsească cel mai bun candidat pentru un anumit job. De la negociator la om de marketing sau consultant, fiecare agent de recrutare se regăsește în diferite roluri și situații pline de provocări, dar care aduc satisfacții pe măsură.

Nu poți ști niciodată care este candidatul ideal, iar rolul agentului de recrutări este de a evalua și a discuta cu fiecare în parte, pentru a găsi omul potrivit. Această muncă vine cu propriile avantaje și dezavantaje, despre care vom vorbi mai multe în cele ce urmează.

Citește și Cum poate fi sanctionat un angajator care nu iti respecta drepturile din Codul Muncii

Avantajele meseriei de agent de recrutări

Iată care sunt câteva dintre avantajele pentru care merită să lucrezi în acest domeniu:

 • Recompense financiare pe măsură – deși unii ar spune că această meserie vine la pachet cu mult stres, recompensele financiare obținute pot fi extrem de satisfăcătoare. În funcție de poziția și compania pentru care lucrezi, poți câștiga un salariu avantajos, mai ales dacă reușești să îți atingi targetul. Evident, la început de carieră, salariul va fi mai mic, însă va crește pe măsură ce capeți experiență și îți faci treaba cât mai bine. Iar pentru a fi un agent de recrutări de succes, trebuie să ai anumite abilități, precum: capacitatea de a negocia, de a comunica eficient, empatie, rezolvarea rapidă a problemelor sau managementul proiectelor.
 • Îi ajuți pe candidați să își atingă obiectivul – poate că unul dintre cele mai satisfăcătoare avantaje este posibilitatea de a-i ajuta pe candidați să își găsească și să obțină jobul dorit. Modul în care interacționezi cu aceștia și desfășurarea interviului pot influența în mare măsură starea de bine a candidatului, care se va simți confortabil și va reuși să facă o impresie bună. La nivel emoțional, acest lucru este util pentru ambele părți implicate.
 • Rezolvi problemele clienților – capacitatea de a rezolva probleme este o abilitate care nu ar trebui să îți lipsească, mai ales când vine vorba de găsirea candidatului potrivit. Deși, de multe ori, acest lucru poate fi dificil, găsirea soluției, în ceea ce privește problemele de personal, îți va aduce satisfacții pe plan profesional.
 • Fiecare zi este diferită – deși poate fi vorba de aceeași rutină zilnică, precum evaluarea CV-urilor și a candidaților, experiențele pe care le vei trăi pot fi complet diferite în fiecare zi, datorită interacțiunii cu tot felul de persoane. Niciodată nu te vei plictisi de interviuri și de a cunoaște mereu persoane noi.
 • Te poți specializa în mai multe domenii – există agenți de recrutare care se pot specializa pe un anumit domeniu, de exemplu, poți căuta candidați din domeniul IT. Însă ai posibilitatea de a căuta candidați pentru diferite alte roluri, fără să fie nevoie să te specializezi într-un singur domeniu.
 • Influențezi modul de funcționare al unei companii – persoanele care ajung să lucreze într-o companie în urma interviului cu tine își vor pune amprenta asupra modului în care aceasta funcționează, iar satisfacția ta vine din faptul că ai ajutat la găsirea omului potrivit.
 • Poți dobândi experiență internațională – datorită modului în care a evoluat tehnologia, ai posibilitatea de a discuta și de a cunoaște candidați din diferite colțuri ale lumii, ceea ce înseamnă că poți lucra pentru diferite companii internaționale.
 • Posibilitatea de a avansa în carieră – pe măsură ce îți atingi targetul și obții rezultatele dorite de către angajator, poți obține numeroase alte beneficii și oportunitatea de a avansa în carieră, care vine la pachet cu un salariu atractiv și experiență pe măsură.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Dezavantajele meseriei de agent de recrutări

Pe cât de satisfăcătoare poate fi munca unui agent de recrutări, ca în orice altă meserie, există dezavantaje și dificultăți de care te poți lovi. Iată câteva detalii mai puțin știute:

 • Vei avea de rezolvat multe probleme – ca agent de recrutări, te vei găsi în rolul unui intermediar între angajator și un potențial angajat, iar coordonarea celor două părți poate duce, de multe ori, la apariția unor probleme. Poate fi vorba de candidați care nu mai vin la interviu sau de angajatorul care vrea să schimbe data interviului, situații pe care tu va trebui să le rezolvi.
 • Vei avea de-a face cu refuzuri – uneori, candidații pe care tu i-ai ales să meargă mai departe și să aibă un alt interviu cu angajatorul nu vor obține jobul respectiv. În aceste situații, este important să îți menții moralul ridicat și să încerci să îți dai mai mult silința pe viitor, pentru a găsi candidații potriviți.
 • Trebuie să te aștepți la procese lungi de recrutare – vor exista cazuri în care vei reuși să găsești candidatul potrivit abia după mai multe luni de zile și după ce ai discutat cu numeroase persoane. Asta se întâmplă pentru că nu găsești de fiecare dată CV-ul ideal din prima și va trebui să treci printr-un proces îndelungat de recrutare. De asemenea, va trebui să cauți candidații pe cont propriu, mai ales când cei care aplică nu se potrivesc cerințelor jobului respectiv.
 • Oamenii se vor răzgândi – trebuie să te aștepți la situații în care, după ce ai găsit candidatul ideal și ai trimis oferta, acesta o va refuza. Astfel de lucruri se întâmplă și nu ar trebui să te descurajeze în a căuta din nou candidatul potrivit.
 • S-ar putea să lucrezi în afara orelor de muncă – asta deoarece unii candidați nu vor putea veni la interviu la ora pe care tu ai stabilit-o sau nu pot vorbi la telefon atunci când îi suni. Acest lucru se întâmplă, de regulă, la persoanele care vor să își schimbe jobul și nu pot pleca de la muncă pentru un alt interviu.

Citește și Interviul de angajare: Toate intrebarile pe care le poti auzi + Raspunsuri

Fiecare meserie are avantaje și dezavantaje, însă este important să știi la ce să te aștepți atunci când iei în considerare meseria de agent de recrutări. Pe lângă beneficiile salariale și alte satisfacții pe care le poți avea în fiecare zi de muncă, ține cont că lucrezi cu oameni, iar aceștia pot fi imprevizibil și extrem de diferiți, de aceea, adesea, poți întâmpina dificultăți în procesul de recrutare.

Sursă foto: Shutterstock


Autor: and
27 august 2020

Ultima editare: 28 septembrie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru agent recrutare, consultant in recrutare, agent de vanzari, recrutor de pe OLX

 • Recrutam agent curier cu vehicul propriu

  Suntem o echipa tanara, dinamica, dorim sa ne marim echipa pe plan local pentru pozitia de agent curier. 

  Ne poti contacta daca regasesti cel putin o parte dintre abilitatile mentionate cum ..

  Cluj 24 Jan 12:01

 • Recrutam agenti Imobiliari

  Anul 2021 a fost un an fantastic si vrem ca 2022 sa fie cel putin de doua ori mai bun. Tocmai de aceea, avem nevoie de forte noi si oameni noi, cu initiativa in echipa noastra. Primele posturi disp..

  Cluj 24 Jan 14:01 Colaborare

 • Recrutam agent curier vehicul personal

  Suntem o companie de plasare a fortei de munca ce activeaza la nivel national. In functie de orasul in care te intereseaza si proiectele disponibile pe plan local, iti oferim sprijinul nostru in al..

  Iasi 24 Jan 12:01 Necesita deplasari

 • Angajam agent curier

  Laborator de tehnica dentara angajeaza agent curier pentru orasele Bacau si Vaslui.

  Dorim ca noul coleg sa aibă:

  - Abilitati de comunicare si planificare;

  - Atitudine pozi..

  Bacau Azi 09:01 Perioada nedeterminata

 • Agent Recrutare - Junior / personal {cu minima experienta}

  Agent Recrutare - Junior / personal {cu minima experienta}

  Contract de munca, perioada nedeterminata

  Salariul 2000 lei net - 2500 lei net

  Bonus lunar in functie de realizari

  Bucuresti - Ilfov Azi 09:01 Full time

 • Consultant Imobiliar

  Candidatul Ideal:

  Suntem in cautarea de persoane, cu sau fara experienta in domeniul imobiliar.

  Te vrem in echipa noastra dacă:

  • Ai un spirit anteprenorial, ..

   Bucuresti - Ilfov Azi 08:01 Full time

  • Consultant Suport Clienti in regim de Telemunca

   Candidatul Ideal

   Cautam o persoana sociabila, descurcareata si dornica sa ii ajute pe cei din jur. Daca esti in cautarea unui job care sa iti permita sa gasesti cele ..

   Bucuresti - Ilfov 24 Jan 12:01 Perioada nedeterminata

  • Consultant bancar - Colaborator bancar varsta de la 21-60 de ani

   Departamentul de Vanzari Directe

   cauta CONSULTANTI BANCARI

   varsta poate fi de la 21 de ani pana la 65 de ani. FULL TIME sau PART-TIME

   Va rog cititi cu atentie si pana la capat. :)..

   Brasov 24 Jan 11:01 Necesita deplasari

  • Angajam consultant vanzari prin telefon Sibiu, Valcea, Alba

   Angajam consultant vanzari prin telefon din SIBIU, VALCEA, ALBA
   Interviul v-a fi online!

   Persoana dinamica, sociabila, optimista, cu simt al responsabilitatii;
   Capacitate de c..

   Sibiu 18 Jan 19:01 Perioada nedeterminata

  • Angajăm consultant financiar/ Agent vanzari

   Angajam in Pitesti!!! 07******14
   Ce calitati trebuie sa aiba noul coleg/colega
   bune abilitati de comunicare
   atitudine pozitivă și determinare;
   stil vestimentar office/busine..

   Arges 14 Jan 08:01 Full time

  • Agent Vanzari Arabesque Timisoara

   Descrierea jobului:

   • Administrarea si dezvoltarea portofoliului de clienti pe zona alocata (constructori, revanzatori, clienti finali) ;
   • Prospectarea pietei si ..

    Timis Azi 07:01 Locatie stabila

   • Angajam agent vanzari produse alimentare pentru Dambovita si Prahova

    • Peste 2 ani de experiență în Alimentație / HoReCa, MLM / Vânzări directe, Personal calificat, Turism / Hotel staff, Vânzări

    Candidatul Ideal

    Prahova 19 Jan 14:01 Full time

   • Angajam agent vanzari !

    Angajam consultanti vanzari la birou

    Cerinte:

    Experienta in domeniu (constituie un avantaj)
    Inclinatii tehnice;
    Energic, dinamic, bune abilitati de comunicare;

    Bucuresti - Ilfov 24 Jan 09:01 Perioada nedeterminata

   • Agenti - consultanti vanzari

    Candidatul ideal

    Cum trebuie sa fii?

    • Sociabil si comunicativ, dar nu agasant

    • Cu principii solide

    • Sa fii punctual

    • Perseverent in..

    Sibiu Azi 14:01 Altele

   • Manager/Agent vanzari

    Salut!

    Fabrica de mobila Ruspin Home cauta o persoana cu experienta pe postul de manager al showroomului nostru de mobila din Timisoara. Lucrand la noi vei fi inconjurat de o echipa binevoito..

    Timis Azi 13:01 Full time

   • Recrutor de Soferi profesionisti

    Candidatul ideal

    ·      Experienta in recrutarea de soferi profesionisti

    ·      Capacitate de planificare si organizare a activitatii

    ·      Cunostinte de uti..

    Galati 24 Jan 08:01 Necesita deplasari

   • Recrutor de Soferi profesionisti

    Candidatul ideal

    ·      Experienta in recrutarea de soferi profesionisti

    ·      Capacitate de planificare si organizare a activitatii

    ·      ..

    Constanta 24 Jan 08:01 Locatie stabila

   • Recrutor de Soferi profesionisti

    Candidatul ideal

    ·      Experienta in recrutarea de soferi profesionisti

    ·      Capacitate de planificare si organizare a activitatii

    ·      ..

    Cluj 24 Jan 08:01 Locatie stabila

   • Recrutor de Soferi profesionisti

    Candidatul ideal

    ·      Experienta in recrutarea de soferi profesionisti

    ·      Capacitate de planificare si organizare a activitatii

    ·      ..

    Constanta 24 Jan 08:01 Locatie stabila

   • Angajam Recrutor/HR assistent

    Angajam Recrutor / Agent de Recrutare

    Agentia internationala de recrutare din Iasi.

    Cerinte:

    Excelente abilităţi de comunicare, spirit organizatoric, intuitie, operativitate

    ..

    Iasi 22 Jan 14:01 Full time

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 5 =

Alte articole