COMPETENT

Ce ar trebui să știi dacă vrei să te angajezi ca educatoare: avantaje, dezavantaje și detalii mai puțin știute

7 November 2019
Array

Autor:

Meseria de educator/educatoare este una care implică numeroase responsabilități, multă atenție, o doză considerabilă de empatie, dar și aptitudini pedagogice și o înclinație către lucrul cu copiii. Nu este un job ușor, dar satisfacțiile sunt pe măsură, mai ales că poți fi părtaș la dezvoltarea și formarea micuților. 

Iar dacă îți sună tentant un post de educator/educatoare, în cele ce urmează ți-am pregătit un ghid complex pentru a înțelege mai bine ce presupune această profesie, care sunt avantajele și dezavantajele sale, dar și detaliile pe care trebuie să le cunoști înainte de a-ți căuta un job nou. 

Cât de bine poți câștiga lucrând ca educator/educatoare

Unul dintre motivele pentru care te-ar putea atrage un astfel de job este oferta variată de posturi, atât în grădinițele de stat, cât și în mediul privat, iar cererea de educatori și educatoare pe piața muncii este mare. În general, sunt două criterii esențiale care pot influența salariul: experiența de lucru anterioară și profilul angajatorului (în sfera privată, de exemplu, salariile sunt mai mari decât cele din căminele și grădinițele de stat).

Estimativ, salariul de bază pentru un educator debutant se apropie de venitul mediu net pe economie (care, în 2019, a ajuns la aproximativ 3.000 de lei), plus sau minus câteva sute de lei. 

De avantaje semnificative te poți bucura și dacă știi măcar o limbă străină (engleză, de preferat) și dacă ai un atestat/diplomă în acest sens. În multe grădinițe sunt predate săptămânal ore de engleză, asta dacă nu au predare într-o limbă străină în totalitate și îți poți rotunji veniturile acoperind și aceste ore opționale. Sau, dacă se invește vreo oportunitate, poți da inclusiv meditații în particular unor grupe de preșcolari. 

Principalele responsabilități ale unui educator/unei educatoare

Lista de sarcini a unei educatoare este una complexă, așa că, dacă vrei să lucrezi pe un astfel de post, responsabilitățile vor fi, în mare parte, următoarele: 

 • Conceperea unui plan și program de activități la grădiniță, care să includă atât lecții și noțiuni educative, cât și momente de pauză și recreere;
 • Implementarea și coordonarea planului de activități și jocuri conform calendarului stabilit;
 • Amenajarea spațiului de joacă și a celui dedicat studiului, pentru ca cei mici să se simtă cât mai bine în grădinița în care petrec câteva ore pe zi;
 • Comunicarea permanentă cu preșcolarii și supravegherea lor atentă, astfel încât să fie tot timpul în siguranță;
 • Evaluarea rezultatelor și a progresului făcut de copii la activitățile educaționale și recreaționale din programă;
 • Menținerea legăturii constante cu părinții copiilor, cărora le vor fi comunicate evoluția și schimbările prin care trec micuții;
 • Colaborarea cu ceilalți colegi din cadrul grădiniței, de la educatori la consilierii psihologici;
 • Respectarea normelor de securitate și de protecție a muncii.

Dacă ești în căutarea unui job de educatoare, descoperă toate ofertele proaspete aici

Avantajele versus dezavantajele meseriei de educator/educatoare

Ca orice altă profesie, și cea de educator/educatoare are plusurile și minusurile sale, însă depinde numai de tine să vezi ce îți dorești cu adevărat pe plan profesional. Avantajele sunt importante și merită luate în calcul:

 • Vei lucra în permanență cu cei mici și, datorită acestui lucru, îți vei putea dezvolta abilități precum atenția la detalii, capacitatea de organizare și coordonare a diferitelor activități, inteligența emoțională, empatia etc.;
 • Dacă îți plac copiii, este jobul perfect, pentru că ai ocazia de a fi zilnic în preajma lor și de a le descoperi personalitățile complexe;
 • Vei dobândi o răbdare de fier, vei învăța să reacționezi în situațiile de criză și să mediezi micile conflicte, pentru că, oricât de frumos ar fi să lucrezi cu cei mici, este și destul de provocator și solicitant;
 • Îți vei pune imaginația la treabă și îți vei dezvolta spiritul creativ, încercând să găsești întotdeauna noi idei de activități și jocuri pentru cei mici;
 • Vei putea alege dintr-o plajă largă de oferte de lucru, având în vedere faptul că cererea de educatori și educatoare este foarte mare, atât la stat, cât și la privat.

Pe de altă parte, există și câteva dezavantaje la care ar fi indicat să te gândești cu atenție înainte de a accepta un post:

 • În primul rând, trebuie să iei în considerare faptul că salariile sunt relativ mici și că, pentru a începe să câștigi mai bine, trebuie să acumulezi ani de experiență și grade didactice;
 • Profesia de educator/educatoare este una care implică o responsabilitate uriașă, dar și solicitantă, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, așa că stresul și agitația vor fi la ordinea zilei;
 • Uneori, s-ar putea să întâmpini probleme în gestionarea relației cu părinții celor mici, pentru că exigențele acestora pot fi destul de mari. 

Detalii mai puțin cunoscute despre jobul de educator/educatoare

Dacă îți dorești să devii educator sau educatoare, sunt și câteva lucruri care te pot ajuta pe plan profesional și pe care ar fi bine să le cunoști înainte de a lua o decizie:

 • Pentru a lucra pe un post de educator/educatoare, ar trebui să ai studii de specialitate: fie un liceu pedagogic, fie Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Există, desigur, și cursuri de calificare pe care le poți urma în schimbul unei taxe, însă, pentru a prinde un post bun și pentru a înțelege exact ce presupune domeniul, sunt de preferat studiile liceale și universitare;
 • În cazul în care vrei să dezvolți abilitățile pedagogice, sunt o mulțime de traininguri, specializate în pedagogie și psihologia copilului, pe care le poți face pentru a relaționa mai bine cu cei mici, cu părinții lor, cu echipa. În felul acesta, vei avea mai multe idei privind activitățile pe care să le desfășori la grădiniță, lecțiile pe care să le pregătești zi de zi și sfaturile pe care să le oferi atât celor mici, cât și celor mari;
 • Investește într-un curs intensiv de limbi străine (pe lângă engleză, chiar ți-ar prinde bine să știi și o altă limbă străină – franceză, germană etc.). Pe lângă faptul că poți preda la o grădiniță internațională și că îți poți lua ore de limbi străine în diferite locuri, îți poți rotunji veniturile oferind meditații în particular. 

În concluzie, jobul de educator sau educatoare este unul care îți poate aduce nenumărate satisfacții, dar care necesită și o pregătire temeinică, având în vedere faptul că te vei ocupa de educația și pregătirea preșcolarilor, de formarea lor. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Foto: Shutterstock.com

Array

Autor:
7 November 2019

Ultima editare: 12 May 2020


Cele mai noi anunțuri pentru educatoare de pe OLX

 • Educatoare specializata

  Gradinita Kiki isi cauta candidatul ideal. Suntem in cautarea unei educatoare calificate, absolventa a Liceului Pedagogic/Facultatea de Stiinte ale Educatiei, cunoscatoare a metodelor didactice mod..

  Iasi 29 May 05:05 Prezenta la locul de munca

 • Educatoare creșă

  Noi, cei de la Daisy, ne dorim să aducem cât mai multă veselie și cât mai mult echilibru și blândețe în copilăria piticilor care își petrec alături de noi primii ani din viața. Pentru..

  Cluj 29 May 11:05 Full time

 • Angajam educatoare

  Gradinita particulara Micul Vorbaret , Sector 3, București.

  Cautam persoane din domeniul educatiei timpurii (specialist educatie timpurie/educatoare) care sa iubeasca copilasii si sa fie emp..

  Bucuresti - Ilfov 29 May 18:05 Full time

 • Educatoare / Asistentă educatoare - centru educațional

  Hai în echipa noastră, la TINY TOES (aproape de metroul Ștefan cel Mare, în sect. 2 București)!

  Ne căutăm o colegă energică, empatică, jucăușă, pasionată de educația cu ..

  Bucuresti - Ilfov 27 May 06:05 Full time

 • Agajam educator/ingrijitor

  Gradinita Ama angajeaza:
  - educator calificat
  - ⁠ingrijitor copii
  Puteti trimite CV-urile la adresa de mail.

  Dolj 14 May 05:05 Calificat

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

52 − = 49

Alte articole