INDEPENDENT

Ce înseamnă și cum poți deveni un digital nomad

27 February 2022
Array

Autor: and

Munca la distanță a devenit un fenomen obișnuit în ultimii ani, iar companiile și angajații s-au adaptat în moduri creative și eficiente la acest nou context. Majoritatea angajaților își doresc multă libertate și flexibilitate la locul de muncă, iar acest fapt deschide drumul către noi oportunități de a lucra la distanță.

Digital nomad este un termen care apare tot mai des în contextul muncii remote. În prezent, munca este tot mai independentă de loc, iar tehnologia și digitalizarea permit multor oameni să-și facă treaba din orice loc din lume. Acest aspect, plus alte inovații au dus la apariția nomazilor digitali. Aceștia sunt specialiști din diverse domenii care călătoresc în toată lumea și lucrează remote în același timp. În spații de coworking, huburi, cafenele, pe plajă sau la hotel, lucrul remote al nomazilor digitali pare un stil de viață desprins din filme, însă a devenit o realitate. 

 Care sunt avantajele lucrului remote

Care sunt avantajele lucrului remote

Dacă ai un stil de viață activ și îți place să călătorești, atunci să fii digital nomad poate fi unul dintre cele mai satisfăcătoare și provocatoare moduri de a trăi și lucra. O mulțime de meserii pot fi practicate de oriunde, de exemplu cele din domeniul IT, copywriting, traduceri, social media, graphic design sau consultanță, așa că, dacă ai motivația de a încerca acest mod de lucru și știi că îți poți practica meseria de oriunde din lume, este momentul să vezi ce oportunități în carieră sunt potrivite pentru tine. Cu puțină organizare, disciplină si flexibilitate, te poți bucura de o viață interesantă și plină de satisfacții personale și profesionale. Pe lângă descoperirea unor locuri interesante, viața de nomad digital vine la pachet și cu o mulțime de alte avantaje.

Ești mai productiv 

Călătoriile presupun multă organizare și urmarea unui program strict, în funcție de mijloacele de transport până la destinație și de locul unde urmează să te stabilești. Nerăbdarea de a explora locul în care ai ajuns te va motiva să termini lucrul cât mai repede și astfel să fii mai productiv. Aventura poate fi unul dintre cele mai bune tipuri de motivație.

Ești mai adaptabil 

Oricât ai fi de obișnuit cu călătoriile de plăcere, plecarea într-un loc necunoscut în care va trebui să îți reinventezi modul de lucru poate fi destul de stresant și te scoate din zona ta de confort. Pentru a te adapta la noile condiții, trebuie să interacționezi cu oameni și culturi diferite, ceea ce te face mai deschis la experiențe noi. Călătoriile ne îmbunătățesc reacția creierului la schimbare, iar stresul de a te descurca într-un loc străin crește capacitatea și atenția creierului în timpul situațiilor noi și provocatoare.

Ești mai creativ 

Creativitatea este un proces care poate avea loc în cele mai neobișnuite moduri sau momente. Lucrul zilnic într-un alt loc îți oferă o mulțime de experiențe diverse, de la care pot apărea toate aceste conexiuni creative. Iar cand informațiile sunt variate, ideile sunt mult mai inventive.

Ai mai mult timp pentru tine 

Chiar dacă îți place foarte mult ce faci, suntem de acord că lucrăm pentru a trăi, nu invers. Atunci când lucrezi remote, de acasă sau din orice loc de pe lume, ai la dispoziție mai mult timp pentru a explora împrejurimile, pentru a face lucrurile care te pasionează și pentru a petrece mai mult timp cu prieteni noi sau cu cei cu care ai plecat la drum.

Îți faci mai ușor prieteni 

Aventura si experiențele memorabile creează legături strânse între oameni. Atunci când pornești la drum în aventura digitală, întâlnești oameni la fel ca tine, care sunt pasionați de aceleași lucruri și care caută locul perfect de unde să lucreze. Este foarte posibil să întâlnești oameni care activează în același domeniu și să apară oportunitati de networking sau chiar colaborări care nu ar fi fost posibile dacă lucrai într-un birou. Dacă pleci în această călătorie alături de un prieten sau un membru al familiei, lucrurile sunt și mai simple, iar cercul de prieteni interesanți crește semnificativ.

Unde poti lucra ca digital nomad

Unde poți lucra ca digital nomad

Avantajul lucrului remote este că poți lucra de oriunde, din confortul propriei locuințe, dintr-o cafenea sau de pe plajă, ori, dacă nu te poți concentra în aceste situații, din spații comune de lucru.  

Nomazii digitali sunt prin definiție persoane care dețin un set de aptitudini ce pot fi folosite online, au deja o clientelă bine stabilită, lucrează la distanță și folosesc mediile de colaborare online pentru a păstra legătura cu clienții. Un alt beneficiu al acestui tip de lucru este că nu există o limită de vârstă, atâta timp cât ești eficient și îți poți duce la bun sfârșit activitățile.

În România, piața fortei de munca este dinamică și se adaptează treptat la noile condiții sociale și la așteptările angajaților. Lucrul la distanță este abia la început, popularitatea sa fiind în creștere mai lentă față de țările vestice, unde a devenit deja o obișnuință. În ultimii ani, această practică a fost abordată de companii mici și medii, dar și unele multinaționale s-au alăturat curentului. Avantajele pentru angajatori sunt mari, având în vedere faptul că nu au nevoie de un spațiu fizic de lucru pentru angajați și elimină cheltuielile aferente lucrului într-un birou.

Hotelurile și companiile din industria de travel au identificat acest trend, s-au adaptat și și-au modificat politicile pentru a răspunde cerințelor celor care lucrează în sistem remote. Au apărut din ce în ce mai multe variante de a închiria camere sau mici vile pe termen scurt sau pentru câteva luni – pentru vacanțele în care lucrezi.

nomad digital

Trendul, care este abia la început, presupune că oamenii vor deveni din ce în ce mai interesați să lucreze din cabane pe plajă, în pădure sau în suburbiile marilor orașe, iar jucătorii din industriile hoteliere și de travel trebuie să își adapteze produsele și serviciile pentru a acomoda cât mai ușor nomazii digitali. 

Din ce în ce mai multe meserii pot fi făcute remote, iar stilul de viață nomad va continua să atragă adepți pe măsură ce și condițiile de lucru sunt mai atrăgătoare. Flexibilitatea orelor de muncă, varietatea de medii în care se poate face munca de birou, renunțarea la aglomerația din orașele mari sunt doar câteva motive pentru care cineva și-ar dori să devină digital nomad.

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor: and
27 February 2022


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 4 =

Alte articole