RESPONSABIL

Ce te așteaptă la un job de infirmieră: avantaje, dezavantaje și detalii mai puțin cunoscute

12 March 2020
Array

Autor: and

Fie că vorbim despre un spital județean, de unul privat sau de un azil de bătrâni, în oricare dintre aceste unități este nevoie de infirmieri sau infirmiere care să execute lucrări de curățenie și dezinfectare a saloanelor, dar și să ajute pacienții în desfășurarea anumitor activități. Fără implicarea infirmierilor, munca asistenților ar fi dificilă, dacă nu chiar imposibilă. În plus, sănătatea pacienților ar avea de suferit și recuperarea lor după operații nu ar fi deloc ușoară. Vorbim în acest articol atât despre avantajele jobului de infirmieră, cât și despre provocările care apar.  

Cum ajungi să lucrezi pe postul de infirmieră

Studii infirmiera

Ca oricare alt job, și postul de infirmiera are anumite cerințe ce țin de studii (pregătire profesională), aptitudini și responsabilități. Unul dintre avantajele acestui job este că nu necesită studii superioare. Pentru ca meseria de infirmieră să devină ocupația ta, este nevoie să finalizezi ciclul gimnazial de învățământ (cel puțin) și să urmezi un curs de calificare sau perfecționare în urma căruia vei intra în posesia certificatului de calificare pentru ocupația de „infirmieră”. De regulă, cursurile se întind pe durata a 720 de ore, dintre care 240 sunt alocate teoriei, iar 480 înseamnă practică. Școlarizarea este destinată persoanelor cu vârsta cuprinsă între 17 și 65 de ani. 

Dacă îți sună bine un job de infirmieră, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.

Avantajele și dezavantajele postului de infirmieră 

Avantajele si dezavantajele postului de infirmiera

Dacă te gândești să practici acest job, este bine să știi de la început care sunt plusurile, dar și provocările pe care este posibil să le întâlnești. În primul rând, mediul în care este practicată această meserie aduce atât avantaje, cât și dezavantaje. Dinamica jobului este dată mai ales de faptul că lucrezi cu oamenii, așa că nicio zi nu seamănă cu alta. Având nenumărate activități trecute în fișa postului (răspunde de păstrarea şi predarea materialelor folosite în secţie, cum ar fi lenjeria de pat, pături, execută dezinfecţia zilnică a mobilierului din salon, la indicaţia asistentului medical, pregătește salonul și instrumentele medicale pentru dezinfecţie ori de câte ori este necesar, ajută la pregătirea bolnavilor în vederea examinării), un infirmier/o infirmieră rar se poate plictisi la job. 

Pe de altă parte, însă, dinamica unei astfel de meserii poate deveni obositoare, așa că persoanele care își doresc să devină infirmiere trebuie să învețe să gestioneze stresul și să știe să acționeze rapid chiar și în momente tensionate (de exemplu, atunci când asistentul medical şi brancardierul au nevoie de ajutor la poziţionarea bolnavului imobilizat sau în situația în care bolnavii au nevoie de ploscă ori tăviţe renale pentru efectuarea nevoilor fiziologice). O atitudine pozitivă, înțelegătoare, combinată cu dorința de a ajuta și de a fi amabil sunt calitățile cheie potrivite pentru jobul de infirmier/infirmieră. De asemenea, agilitatea și responsabilitatea ajută în aceeași măsură.

Un alt punct forte al acestui job este că nu necesită efectuarea studiilor superioare, ci doar absolvirea unui curs de calificare. De asemenea, îți oferă posibilitatea să lucrezi alături de asistenti și medici și să înveți direct de la ei informații despre anumite afecțiuni, boli, dar și modul în care se tratează. Dezavantajul, însă, este că, din cauza faptului că una dintre responsabilitățile infirmierei este aceea de a colecta materialele sanitare utilizate, instrumentarul de unică folosință, lenjerii de pat murdare, riscul de contaminare/îmbolnăvire este destul de mare. Acesta este motivul pentru care una dintre atribuțiile infirmierei/ infirmierului este aceea de a purta în permanență, în timpul programului de lucru, echipament de protecție pe care îl schimba ori de câte ori este necesar în vederea păstrării igienei. 

Cât de ușor este să practici acest job în străinătate

Jobul de infirniera in strainatate

Dacă te gândești să practici acest job în străinătate, trebuie să știi că, în afară de competențele cerute în România, importante sunt și cele legate de comunicare în limba oficială din țara sau compania în care te angajezi. De obicei, este acceptat nivelul mediu, chiar dacă unele firme pot oferi cursuri intensive de limba engleză, germană, spaniolă. Practicată într-o unitate medicală din Europa de Vest, meseria de infirmier poate fi răsplătită lunar cu echivalentul a cel puțin 5.000 de lei, salariile putând varia de la 1400 la 2000 de euro.

Dacă te gândești să începi un job de infirmier/infirmieră în străinătate, intră pe olx.ro și află mai multe detalii despre ofertele actuale. 

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor: and
12 March 2020

Ultima editare: 14 May 2020


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

    Scrie un comentariu

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    72 − = 69

    Alte articole