COMPETENT

Ce trebuie să faci pentru a deveni un angajat indispensabil

25 August 2021
Array

Autor: and

Siguranța locului de muncă este o preocupare pe care nu o poate ignora niciun angajat. La urma urmei, căutarea unui nou loc de munca nu se află pe lista celor mai distractive lucruri de făcut. O modalitate eficientă de a obține securitatea postului este aceea de a fi genul de angajat valoros, indispensabil, la care niciun șef nu vrea să renunțe. Vrei să fii absolut sigur de jobul tău? Atunci devino indispensabil!

Se cuvine spus, de la bun început, că acest statut ideal, de angajat indispensabil, nu vine doar ca urmare a abilităților profesionale sau a experienței, ci și datorită calităților umane și felului de a fi.

Capacitatea de a colabora

Nu există niciun job solitar. Orice activitate implică interacțiune umană și comunicare. Diferența dintre un angajat bun și unul excelent este capacitatea de a comunica și de a interacționa cu alte persoane. „Oamenii vor uita ceea ce ai spus, ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă”, spunea Maya Angelou, scriitoare americană și activistă pentru drepturile civile.

Nimeni nu dorește, în colectivul în care lucrează, oameni dificili, neprietenoși sau lipsiți de capacitatea de a interacționa firesc cu cei din jur. Oamenii pozitivi sunt mereu preferați în locul celor negativiști și pesimiști.

Orientează-te către soluție

Există mereu, într-o colectivitate, indivizi care sunt experți în a arăta insistent cu degetul o problemă sau pe cel care a generat-o, ceea ce este deranjant, neplăcut și neproductiv. Oamenii orientați către soluții evită să pună accentul pe greșeală. Erorile nu pot fi complet evitate, atunci când muncești, astfel că cel care se orientează spre găsirea căilor de rezolvare a acestora devine indispensabil.

Pentru a fi indispensabil, este nevoie ca cei din jurul tău să te vadă de neînlocuit, iar pentru a realiza asta, este obligatorie orientarea către soluțiile problemelor. De neînlocuit sunt cei care iau inițiativa, care găsesc soluții și le pun în aplicare, cu entuziasm și încredere.

Calitatile angajatului indispensabil

Depășește așteptările

Un angajat cu vechime se află, uneori, în situația de a-și pierde entuziasmul, iar munca sa se situează la nivelul minim al standardelor cerute. În astfel de situații, decizia de concediere este inevitabilă.

A fi la înălțime, a confirma așteptările sau a le depăși este cea mai bună abordare, iar aceasta te face indispensabil. În fapt, acesta ar trebui să fie un obiectiv pentru orice angajat, fiind calea cea mai simplă pentru a ieși în evidență. Puțini angajați iau în calcul faptul că liderii, coordonatorii sau șefii lor se așteaptă la eficiență maximă, la productivitate și inițiative utile afacerii.

Angajatul care se va remarca prin eficiență și randament va impresiona. Poate că acest efort nu va fi recompensat financiar, dar este elementul care-l face de neînlocuit, ceea ce este mult mai important.

Fii prezent

În condițiile în care toată lumea este absorbită de telefoane mobile, rețele sociale, comunicare virtuală, știri online și încă multe altele din aceeași categorie, angajatul prezent cu toate simțurile la ceea ce se întâmplă iese în evidență. Fii cel care privește în ochi lumea din jur!

O astfel de atitudine dovedește implicare, interes, dorință de participare, preocupare pentru munca pe care o faci, dorință de a face lucrurile bine și corect, adică exact acele detalii care definesc un angajat indispensabil.

Fii bun la multe sau foarte bun la un singur lucru

Este bine să fii bun în mai multe domenii, deși asta înseamnă să-ți asumi și obligația de a le face pe toate bine. Dacă te afli în situația de „om bun la toate”, mai este doar un pas pentru a deveni indispensabil. Reversul este că trebuie să accepți și riscul de a greși, dar și obligația de a răspunde mereu tuturor solicitărilor.

Ideal este să fii excepțional de bun într-un domeniu vital companiei pentru care lucrezi. Un profesionist adevărat nu va ezita să facă activități care sunt sub nivelul său, dar necesare, și nici nu va refuza să acorde ajutor, sfaturi sau îndrumare, dacă acestea îi sunt cerute. Un astfel de angajat trece imediat în categoria celor de neînlocuit, prezența lui fiind un beneficiu uriaș pentru colectiv și pentru companie.

Orientează-te către detalii

A fi orientat spre detalii înseamnă să acorzi atenție lucrurilor mici. O astfel de abordare este mereu necesară, indiferent de domeniul de activitate, pentru că cei care pun accent pe detalii își corectează cu maximă atenție munca, înainte de a declara că au finalizat-o.

A acorda o atenție deosebită detaliilor înseamnă a vedea amănunte pe care alte persoane le-au ignorat, putând fi o abilitate excepțional de utilă în capacitatea de a rezolva problemele, mai ales atunci când sunt necesare soluții creative. Nu în ultimul rând, persoanele care dau atenție detaliilor sunt recunoscute ca având o muncă de calitate.

Citește și: Esti un bun organizator? Iata profesiile care ti se potrivesc

Adaptabilitate

Este în firea oamenilor rezistența la schimbare. Cei care au abilitatea de a se adapta cu ușurință la nou devin importanți și necesari colectivului și companiei din care fac parte. Adaptabilitatea înseamnă și disponibilitate pentru asumarea de noi sarcini, noi responsabilități, dar și capacitate de învățare.

De exemplu, introducerea unui nou soft poate părea dificilă, dar cei adaptabili se vor strădui să-l înțeleagă și să-l utilizeze. Merită punctat că liderii vor alege, din rândul celor adaptabili, pe cei care primesc noi provocări. Abilitatea de adaptare la schimbare îl face pe angajatul care are această calitate unul foarte valoros, iar cei care se dovedesc cu adevărat flexibili pot deveni cu adevărat indispensabili.

Cum devii de neinlocuit in companie

Învățare continuă

Toate domeniile evoluează cu o viteză amețitoare, iar pentru ca un angajat să fie indispensabil, este obligatoriu ca acesta să fie pus la curent cu cea mai nouă tehnologie și cu tendințele din domeniul său de activitate. Dezvoltarea profesională este obligatorie și necesară nu doar pentru propria evoluție, ci și pentru consolidarea poziției în cadrul unei organizații. Lucrările de specialitate care fac referire la domeniul profesional sunt o obligație, iar dialogul cu partenerii despre acestea, necesar. Totodată, este util a profita de cursuri, de oferte de educatie si training, de seminarii și de alte oportunități suplimentare de formare, oferite de angajator.

Indiferent dacă un angajat vorbește fluent o limbă străină rară, este supraspecializat in HTML si codare web sau are abilități care îi permit să negocieze cu cel mai dificil client, există mereu o cale prin care se poate perfecționa.

Fii lider

Este de la sine înțeles că orice angajat aspiră către o poziție de conducere. Cu toate acestea, poți să fii lider și fără a avea o funcție oficial recunoscută. A fi lider înseamnă a avea capacitatea de a mobiliza oamenii din jur, de a găsi mereu soluții optime la probleme și de a dovedi creativitate. Aceste calități fac respectivul angajat un veritabil lider de gândire, care este indispensabil grupului din care face parte.

O astfel de poziție este recunoscută de toți, inclusiv de liderii formali si informali, și nu are nevoie de o confirmare oficială. Acest statut este deținut de cei ale căror competențe, abilități și comportament ireproșabil îi fac indispensabili.

Un statut atât de important într-un grup nu înseamnă numai beneficii și garanția siguranței totale pentru locul de muncă ocupat. Poziția angajatului indispensabil vine cu o sumă de obligații și responsabilități morale și profesionale, care trebuie asumate în fiecare zi de muncă.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Array

Autor: and
25 August 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

99 − = 96

Alte articole