COMPETENT

De ce să alegi un job de ghid turistic – principalele avantaje și detalii mai puțin știute

21 June 2019
Array

Autor:

Meseria de ghid turistic este poate una dintre cele mai satisfăcătoare meserii pe care le poate avea cineva. Iar asta pentru că, practic, muncești în timp ce călătorești, descoperi locuri interesante și ai ocazia să cunoști oameni din toate locurile, din țară și chiar din străinătate.

Ce înseamnă să fii ghid turistic

Înainte de toate, e bine să știi că poți să lucrezi ca ghid turistic pentru o agenție de travel sau poți lucra pe cont propriu, dacă îți deschizi un PFA. Referitor la principalele tale responsabilități, rolul tău este de a însoți grupuri de turiști în timpul tururilor prin orașe, vizite la muzee sau diferite atracții turistice. Tururile pot fi organizate, în funcție de modul de deplasare, pe jos sau în autobuz.

Asta înseamnă, bineînțeles, că trebuie să îți fie ușor să comunici cu oamenii (uneori în diferite limbi străine, dacă e necesar), să cunoști istoria, cultura și alte informații despre locurile vizitate.

Care sunt avantajele unui job de ghid turistic

Acestea fiind spuse, iată care sunt principalele avantaje ale unui job de ghid turistic și de ce această meserie poate fi perfectă pentru tine:

Câștigi experiență

Un ghid turistic nu este doar un ghid turistic și atât. Pe lângă faptul că va trebui să însoțești grupurile de turiști și să le vorbești despre locurile vizitate, în realitate vei dobândi experiența necesară pentru o carieră viitoare nu doar în turism, ci și în alte domenii. Asta pentru că vei căpăta abilități de comunicare, dar și organizatorice, vei învăța ce să faci în situații neprevăzute și îți vei îmbogăți cunoștințele generale.

Economisești bani în timp ce călătorești

Atunci când lucrezi ca ghid turistic, de cele mai multe ori îți sunt asigurate cheltuielile cu cazarea, transportul și unele mese. Așa că dacă nu trebuie să dai bani din buzunar pentru toate aceste lucruri, o să rămâi cu mai mulți bani în mână la sfârșitul sezonului. Iar partea bună e că în tot acest timp ai vizitat o groază de locuri noi.

Vizitezi multe orașe… și țări

Există numeroase oportunități de joburi ca ghid turistic, atât în țară, cât și în afară. Cu alte cuvinte, vei avea ocazia să vizitezi numeroase orașe și țări străine pe care, în mod normal, poate că nu ai fi avut posibilitatea să le vizitezi.

Devii expert în domeniul turistic

Pe lângă faptul că o să însoțești grupurile de turiști la toate obiectivele turistice din program, vei merge și la restaurante, baruri și cafenele ca să luați masa. Cu alte cuvinte, o să cunoști toate localurile care au oferte la mâncare sau băuturi și vei ști cum să negociezi ca să obții cele mai bune prețuri. În plus, o să știi aproape totul despre obiceiurile localnicilor, istoria și cultura locurilor pe care le vizitezi.

Cunoști mulți oameni

Nu poți să fii ghid turistic dacă nu îți este ușor să comunici cu oamenii, mai ales că vei cunoaște tot felul de persoane, cu personalități diferite și de toate vârstele. Ține cont și de faptul că, de cele mai multe ori, vei însoți grupuri de seniori. Aceștia au timpul și banii necesari să călătorească mult. Trebuie să ai răbdare cu fiecare turist în parte, mai ales cu cei care sunt curioși să afle cât mai multe și te trag de mânecă pentru că vor să vorbească cu tine.

Citește și Job de vacanță: cum te angajezi pe perioadă scurtă și ce spune legea

Detalii mai puțin știute despre jobul de ghid turistic

Oricât de atrăgător sună un astfel de job, e bine să știi de la bun început la ce să te aștepți. De regulă, un ghid turistic lucrează cel mai mult în sezonul cald, atunci când turiștii obișnuiesc să călătorească frecvent. Așa că nu este un job full time, ci sezonier.

În același timp, programul de lucru nu este fix pe durata unei săptămâni, ci depinde de orarul tururilor. Iar în ceea ce privește posibilitatea de a lucra ca ghid, trebuie să urmezi mai întâi un curs de formare și să obții certificatul de agent turism-ghid ca să poți profesa.

Dacă ești totuși pasionat de călătorii, vrei să experimentezi ceva nou și să câștigi bani de buzunar, atunci poți alege un job de ghid turistic. Iar dacă încă nu te-ai decis exact ce vrei să faci vara aceasta, atunci poți alege unul din cele mai cautate joburi pe timpul verii.

Sursă foto: Shutterstock

Array

Autor:
21 June 2019

Ultima editare: 24 February 2020


Cele mai noi anunțuri pentru ghid de turism de pe OLX

 • Animator Socio Educativ tabere scolare vara

  Alătură-te aventurii cu Agentia Fabiola & Alex Turism! Suntem în căutare de spirite aventuroase pentru a ne extinde echipa: animatori socio-educativi juniori și senior..

  Bucuresti - Ilfov 19 May 07:05 Necalificat

 • cautam GHID TURISTIC pentru colaborare

  Agentia de turism Apetrans Tour Botosani cauta ghid turistic pentru Romania,

  Relatii la sediul nostru din incinta autogarii Apetrans

  Botosani 07 May 05:05 Part time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 6 =

Alte articole