COMPETENT

Jobul de frizer: descriere, aptitudini necesare si salariu

22 February 2019
Array

Autor:

Atunci când simțul artistic se îmbină cu îndemânarea, rezultă o meserie care va evolua mereu după modă. Dacă te caracterizează răbdarea și îți place să pui pasiune în tot ce faci, s-ar putea să fii omul pe care saloanele de înfrumusețare deja îl caută.

Avantajele și provocările meseriei de frizer
Cum te pregătești pentru această meserie
Ce aptitudini îți trebuie ca frizer
Unde îți vei desfășura activitatea
Ce responsabilități îți vor reveni
Ce aparatură și ce materiale vei folosi
Cât poți câștiga ca frizer

Avantajele și provocările meseriei de frizer

Încă nu este clar dacă haina îl face sau nu pe om, dar cei mai mulți dintre noi putem fi de acord că stilul personal al oricui nu ar fi complet fără o tunsoare îngrijită. Un studiu al Univeristății Rice din Houston arată că o persoană cu aspect atrăgător va avea mai mult succes, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Nevoia de servicii prestate de frizeri este cât se poate de veche, iar spre deosebire de alte obiceiuri ale oamenilor, tunsul și frezatul au în față un viitor cel puțin la fel de îndelungat.

Dincolo de tendințele care vin și pleacă sau de moda unor meserii care sunt apreciate pentru câțiva ani, apoi sunt neglijate, un specialist îndemânatic și harnic va avea întotdeauna căutare, datorită migalei și priceperii care îl caracterizează și care nu sunt la îndemâna oricui. Dacă te simți bine pe scaunul frizerului, dar simți că ai putea face schimb de rol, ai suficiente motive să pornești pe acest drum. Pentru șanse de reușită în carieră și pentru a beneficia de toate drepturile unui angajat, nu este suficient să fii doar entuziasmat.

Prima condiție pe care va trebui să o îndeplinești este îndemânarea, fără de care nu vei putea deprinde tehnicile de bază ale meseriei de frizer, chiar dacă îți dorești asta din tot sufletul. Un strop de talent este și el important, dacă vrei să te remarci printre clienții pretențioși, cu dare de mână și cu ochii pe revistele de modă. Rezistența fizică îți va fi extrem de necesară ca frizer, mai ales pentru că vei petrece foarte mult timp în picioare și pentru că vei depune un efort constant cu mâinile.

Toate acestea sunt răsplătite însă cu un mare potențial de a avansa în carieră și cu un câștig financiar satisfăcător pe termen lung. Atmosfera dintr-un salon de frizerie este degajată și plină de viață, iar clienții care vor reveni special pentru ca tu să te ocupi de ei te vor face să simți că munca îți este apreciată. Un frizer respectat, cu o bază solidă de clienți fideli, altfel negociază cu patronul procentul din încasări și poate primi oferte tentante din partea saloanelor centrale, care sunt la mare căutare.

Dacă îți sună bine un job de frizer, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.

Cum te pregătești pentru această meserie

Odată ce simți că ți-ai găsit pasiunea, iar ea îți poate servi drept meserie, nu mai trebuie decât să te profesionalizezi. Pentru asta, vei avea nevoie de un curs în domeniu, în cadrul căruia să deprinzi în mod sistematic regulile și cunoștințele necesare acestei activități.

Accesibilă doar celor care au absolvit cele zece clase obligatorii, această formă de instruire se întinde pe durata câtorva săptămâni și cuprinde atât ore de teorie, cât și practică pe capete de lucru sau pe modele reale.

Alege cu grijă salonul sau centrul de formare la cursurile căruia te înscrii. Acesta trebuie să fie autorizat de Autoritatea Națională pentru Calificări, fapt care îți garantează recunoașterea certificatului atât în țară, cât și peste hotare.

 

Ce aptitudini îți trebuie ca frizer

Ca frizer, va trebui să dai dovadă de anumite calități în fiecare zi, iar asta nu doar pentru a face o impresie bună în fața angajatorului și a clienților. Atenția la detalii te va ajuta să obții mereu rezultate excelente, cu un efort care îți va intra în reflex, odată cu trecerea timpului.

Ai nevoie de dexteritate pentru ca treaba să meargă repede, iar programările de peste zi să nu se aglomereze. Chiar dacă trebuie să dai dovadă de migală, timpul nu este de partea ta, deci ai nevoie de un ochi ager și de mâini care să se miște cât se poate de rapid.

Abilitățile de comunicare sunt mai mult decât necesare pentru un frizer care merită să fie recomandat. De multe ori, clienții se vor așeza pe scaunul tău după o zi dificilă. O vorbă bună sau o glumă spontană din partea ta va aduce zâmbetul pe fața lor și un plus de bacșiș în buzunarul tău.

Niciodată nu vei intra cu foarfeca în păr fără a înțelege exact ce-și dorește clientul, iar o discuție detaliată cu el îți va clarifica toate dilemele, încă de la început. În timp ce tunzi, comunică-i persoanei de pe scaun cât mai exact în ce poziții trebuie să țină capul, pentru a-ți ușura munca.

Unde îți vei desfășura activitatea

După ce vei absolvi cursurile de frizerie, vei căuta să îți consolidezi cunoștințele despre acest domeniu, dar vei vrea să și câștigi primii bani. O strategie inteligentă în acest sens este să cauți saloanele care angajează ucenici.

Vei avea avantajul de a învăța direct de la cei mai buni frizeri, cărora le vei câștiga zi de zi încrederea, dacă vei da dovadă de atenție și străduință. Pe măsură ce vei deveni tot mai priceput, vei avea din ce în ce mai multe sarcini de îndeplinit, iar câștigurile tale vor ieși din zona tipică unui junior

Odată ce ai petrecut câțiva ani lângă un maestru, ai deprins secretele meseriei și ți-ai format o clientelă care să-ți asigure un venit constant, vei putea alege pe ce drum mergi. Te angajezi la un salon celebru sau îți faci propriul renume, într-un barbershop mic, printre împătimiții unui stil cât mai individualizat? Tu decizi!

Ce responsabilități îți vor reveni

Ca frizer, vei avea sarcini precise, dar și posibilitatea de a-ți exersa creativitatea. Va trebui să-ți dovedești priceperea în a executa diferite coafuri pentru doamne, în culori și forme cât mai variate, sau în a modela și a ajusta frizura și barba domnilor. Abordarea unui anumit stil va ține și de arta negocierii, mai ales în momentele în care clienții tăi nu vor avea o idee prea clară cu privire la frizura preferată. Totul începe însă cu o spălare a părului, o etapă obligatorie, care trebuie repetată aproape de sfârșitul ședinței.

În funcție de timpul pe care îl vei avea la dispoziție pentru fiecare client în parte, vei putea să-ți mărești șansele de a-l avea din nou la programare, printr-un masaj capilar tonic în timpul șamponării, făcut cu măiestrie și cu răbdare. Uscarea părului și a bărbii încheie șirul de procedee aplicate clientului, dar frizerii adevărați știu să-și surprindă clienții chiar înainte ca aceștia să se ridice din scaun. Aplicarea unei soluții pe bază de ceară pe părul proaspăt tuns și modelarea lui rapidă îi vor da clientului un aspect impecabil, potrivit cu orice eveniment.

Ce aparatură și ce materiale vei folosi

Foarfeca și pieptenele vor fi cei mai buni aliați ai tăi, indiferent de metodele pe care le vei aprofunda de-a lungul carierei de frizer. Foarfeca de tuns are vârful ascuțit, iar cea pentru filat este ușor de recunoscut, datorită dințișorilor și terminației pătrate. Cu ele începi orice frizură sau coafură și abia apoi folosești alte ustensile.

Mașina de tuns poate fi de mai multe feluri, în funcție de rolul ei. Modelele clipper cu fir îți oferă multe trepte de tăiere și au lame rezistente, din oțel, cu funcție de reascuțire. Trimmerul cu baterii te ajută să lucrezi cu o mai mare libertate în zone precum mustața sau perciunii.

Uscătorul de păr folosit de un frizer trebuie să fie puternic și ar fi ideal să alegi unul cu funcție de ionizare, care usucă mai repede, lasă părul mai neted și îl face mai ușor de coafat.

Ondulatorul și placa de păr sunt elemente indispensabile în viitorul tău instrumentar, alături de șampoanele, gelurile, săpunurile și fixativele de cea mai înaltă calitate, cumpărate de la furnizori profesionali.

Cât poți câștiga ca frizer

Meseria de frizer îți va oferi o situație financiară ceva mai mult decât decentă, mult mai repede decât în cazul altor ocupații cu nume mai sonor și care necesită studii superioare. Dacă la început vei avea salariul minim pe economie, ulterior vei avea șansa de a câștiga peste 3.500 de lei net în fiecare lună. La toate acestea se adaugă și bacșișul, din care clienții tăi cei mai fideli vor face un obicei.

Dacă te tentează o carieră în străinătate, ca frizer vei putea avea speranța unui salariu de cel puțin 1.800 de euro, în funcție de țara în care alegi să lucrezi. Deși locurile de muncă sunt multe, cea mai ofertantă piață este cea din Marea Britanie, urmată la mică distanță de cea din Irlanda. Aici poți ajunge rapid la un venit echivalent cu 2.000 de euro, dar cazurile frizerilor care pleacă acasă cu mai mult de 3.000 de euro la finalul lunii nu sunt deloc puține.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
22 February 2019

Ultima editare: 24 February 2020


Cele mai noi anunțuri pentru frizer de pe OLX

 • Angajam frizer barbershop

  Just Men barbershop angajeaza frizer cu experienta in domeniu
  -doua locații: 13 Septembrie (Sebastian)
  Cotroceni(Panduri )
  -carte de munca 8 ore
  -salariu atractiv sau procent..

  Bucuresti - Ilfov 28 May 07:05 Full time

 • Angajam stilist/a Frizerie

  Angajăm în locațiile: Rahova și Piața Progresul.

  07******36

  Conditii:

  - Salariu fix garantat 4.500 Ron - 17 ture

  Bucuresti - Ilfov 28 May 10:05

 • Angajăm Frizer/Frizeriță

  Angajăm în locațiile: Titan și Diham.

  Conditii:

  - Salariu fix garantat 4.500 Ron - 17 ture

  • Program de lucru 1zi/ 1 z..

   Bucuresti - Ilfov 29 May 10:05 Full time

  • Angajam coafeza / frizer/ manichiurista/cosmeticiana

   Salon coafura, sector 3, angajeaza:

   1 coafeza cu experienta.

   2. manichiurista

   3. frizer

   4.cosmeticiana

   Nu e nevoie de portofoliu de clienti

   Salarizare corespunz..

   Bucuresti - Ilfov 27 May 11:05 Full time

  • Angajam frizer / barber

   Alatura-te echipei noastre THE ONE barber!

   Cautam: Un frizer priceput, cu o pasiune pentru frizerie si atent la detalii, ce reuseste sa ofere o gama larga de servicii, inclusiv tunsori..

   Bucuresti - Ilfov 07 May 11:05 Entry-level (< 2ani)

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + = 15

Alte articole