COMPETENT

Meseria de manipulant marfă: ce trebuie să faci, de ce aptitudini ai nevoie și cât poți câștiga

23 September 2019
Array

Autor:

Rolul unui manipulant marfă este unul esențial pentru buna desfășurare a unei afaceri, indiferent de natura ei, pentru că acesta se ocupă de încărcarea, transportul, descărcarea, ordonarea și stivuirea unor bunuri de toate felurile, de la piese de mobilier și electrocasnice la produse de uz casnic ambalate în cantități industriale.

Pentru a munci ca manipulant marfă (cunoscut și drept stivuitorist), nu trebuie să ai vreo specializare sau calificare specială, ceea ce ar putea reprezenta un avantaj în cazul în care îți cauți un loc de muncă, dar nu ai o anume formare profesională sau experiență în vreun domeniu. 

Înainte de toate, însă, trebuie să știi exact ce te așteaptă la un astfel de post, motiv pentru care, în cele ce urmează, ți-am pregătit un ghid despre ce presupune un post de manipulant marfă, de ce aptitudini ai nevoie, unde te poți angaja, dar și câți bani poți câștiga. 

Cât poți câștiga pe un post de manipulant marfă
De ce calificări ai nevoie pentru a lucra pe un post de manipulant marfă
Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un manipulant marfă bun
Ce responsabilități vei avea ca manipulant marfă
Unde te poți angaja ca manipulant marfă

Cât poți câștiga pe un post de manipulant marfă

Pentru că vei lucra ca muncitor necalificat, în primă fază vei câștiga cu doar câteva sute de lei peste venitul minim pe economie (în 2019, minimul net pe economie, adică venitul în mână, ajunge la puțin peste 1.200 de lei). În general, salariul unui manipulant marfă este estimat undeva la 2.000 de lei pe lună, plus sau minus câteva sute de lei.

În timp, însă, pentru că meseria aceasta implică o responsabilitate sporită și un grad de risc semnificativ, mai ales atunci când trebuie să încarci și să descarci marfa, sunt șanse mari ca suma inițială să crească și chiar să apară noi oportunități de dezvoltare la locul de muncă. 

Nu în ultimul rând, este important de menționat faptul că salariile pot varia de la un oraș la altul, de la un angajator la altul, în funcție de cerere și de nevoile specifice ale fiecărui post.

Dacă îți sună bine un job de manipulant, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici

De ce calificări ai nevoie pentru a lucra pe un post de manipulant marfă

După cum spuneam și mai sus, nu ai nevoie de studii sau de o calificare anume pentru un post de manipulant marfă. La angajare este posibil să ți se ceară numai o diplomă de absolvire a liceului, însă acest lucru nu este o regulă care se aplică de fiecare dată. 

Chiar și așa, un curs de calificare profesională ți-ar putea prinde foarte bine, având în vedere că vei lucra și cu diferite utilaje și că ți-ar fi util să știi dinainte la ce să te aștepți. Urmează un curs de stivuitorist și îți va fi mai ușor să înțelegi cum să controlezi stivuitoarele, electrocarele și alte mașinării folosite la transportul și manipularea mărfurilor, dar și cum ar trebui să ambalezi și să depozitezi corect paleții, lăzile și cutiile de care te ocupi.

Înscrierea la un astfel de curs este foarte simplă: trebuie să aduci o carte de identitate, o adeverință medicală care să ateste faptul că ești apt pentru a lucra pe un astfel de post și ultimul act de studii obținut, dar și să plătești o taxă la organizația la care se va desfășura programul de formare. 

Pe lângă faptul că te ajută să îți faci o părere de ansamblu asupra domeniului și să îți desfășori activitatea la un nivel profesionist, absolvirea unui curs de calificare și deținerea unui permis de stivuitorist reprezintă un avantaj în momentul angajării, când trebuie să îți și negociezi salariul. 

Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un manipulant marfă bun

Sunt foarte multe aptitudini pe care ar trebui să le aibă un manipulant marfă, asta și pentru că meseria în sine este una provocatoare, mai ales din punct de vedere fizic. Pentru a da randament la locul de muncă ar fi recomandat să ai:

 • O condiție fizică bună pentru că nu vei lucra tot timpul cu utilajele, ci va trebui să faci și multă muncă fizică;
 • Dexteritate pentru a reuși să manevrezi instrumentele de lucru așa cum trebuie;
 • Răbdare și rezistență la stres pentru că vor exista și situații provocatoare și va trebui să rezolvi multe sarcini dificile;
 • O foarte bună orientare în spațiu, având în vedere faptul că vei lucra în special în depozite, unde va trebui să manevrezi diferite utilaje;
 • Capacitate de a conduce utilajele în spațiile interioare și exterioare;
 • Spirit de observație pentru că va trebui să acorzi o atenție sporită mărfurilor transportate și să te asiguri că toate îndeplinesc condițiile de ambalare și de transport necesare;
 • Capacitate de comunicare pentru a te asigura că ești pe aceeași lungime de undă cu șeful depozitului și cu ceilalți colegi;
 • Capacitate de adaptare și de a lua decizii rapid chiar și în situațiile de criză pentru că întotdeauna poate apărea ceva neprevăzut, iar viteza de reacție este esențială pentru buna desfășurare a activității.

De asemenea, este foarte important să știi că, pentru a lucra pe un astfel de post, trebuie să fii apt din punct de vedere medical, motiv pentru care atât la înscrierea la cursurile de specializare, cât și la angajare va trebui să prezinți o adeverință eliberată de medic. 

Ce responsabilități vei avea ca manipulant marfă

Dacă ești tentat de ideea de a lucra ca manipulant marfă, ar fi bine să cunoști dinainte și atribuțiile pe care le vei avea într-un astfel de rol, mai ales că fișa postului este una complexă:

 • Vei ambala și vei pregăti produsele pentru transport sau expediție, conform indicațiilor și comenzilor primite;
 • Vei depozita mărfurile de care ești responsabil conform instrucțiunilor;
 • Vei opera mașinile și utilajele (stivuitoare, electrocare, elevatoare etc.) folosite la transportul mărfurilor;
 • Vei pregăti și vei verifica mașinile și utilajele de lucru, astfel încât acestea să funcționeze în condiții bune și să corespundă standardelor de securitate;
 • Vei încărca și vei descărca marfa în și din utilajele și mașinile mobile pe care le vei manevra;
 • Vei transporta marfa din depozit în magazin sau din depozit în vehiculul care va livra comanda la destinatar;
 • Vei verifica de fiecare dată calitatea și cantitatea produselor transportate;
 • Vei inventaria mărfurile disponibile în depozit și vei preda rapoartele necesare superiorului tău ierarhic (șeful de depozit, de regulă);
 • Vei contribui la organizarea depozitului sau a spațiului de lucru în care îți desfășori activitatea;
 • Vei respecta indicațiile superiorului ierarhic și vei lucra în echipă cu reprezentanții celorlalte departamente ale magazinului/depozitului/firmei;
 • Vei respecta normele de securitate și de protecție a muncii.

Unde te poți angaja ca manipulant marfă

Pe scurt, poți ocupa un astfel de post în absolut orice firmă care lucrează cu mărfurile, de la hipermarketuri și magazine de mobilă, la marii producători de bunuri din diverse domenii (industria alimentară, agricultură, constructii etc.).

Prin urmare, poți lucra ca manipulant marfă în magazine și centre comerciale, în firme de transport, de construcții, în clădiri de birouri, la depozitele de marfă, oriunde există ceva de transportat și de așezat apoi pe raft. 

Avantajul este că cererea pentru acești muncitori este mare, ținând cont și de dinamica domeniului, așa că în mod sigur vei găsi un post pe placul tău, în locul care ți se potrivește. 

În concluzie, meseria de manipulant marfă este una destul de solicitantă, mai ales dacă ne gândim la efortul fizic depus, dar poate fi și un bun punct de pornire pentru cei care își caută un loc de muncă, fără să aibă o calificare specifică. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Foto: Shutterstock.com

Array

Autor:
23 September 2019


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

  Scrie un comentariu

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  91 − 81 =

  Alte articole