RESPONSABIL

Planul de carieră: ce este și cum te poate ajuta în activitatea profesională

31 august 2021

Autor: and

Un plan de carieră se referă mereu la viitor, dar se bazează pe experiențele acumulate până la acel moment. Planul trebuie structurat încă din perioadă studiilor și actualizat periodic. Poate fi un plan pe termen scurt, de 3-5 ani, sau unul pe termen lung (10 ani) și trebuie să stabilească obiective profesionale, de la obținerea unor diplome și atestate până la titluri universitare și de la poziții de entry level până la cele de conducere și decizie.

Ce este un plan de carieră?

Exact ca orice plan, cel de carieră (mai poate fi numit și plan de dezvoltare) este o strategie personală, care are scopul de a ajuta la identificarea pașilor ce trebuie urmați pentru a atinge o serie de obiective, pe parcursul etapei de activitate profesională.

Pentru a înțelege mai bine ideea unui plan de carieră, trebuie făcută o diferență clară între ceea ce reprezintă un loc de munca și o carieră într-o profesie anume. Astfel, un loc de muncă este ocupația deținută la un moment dat, în timp ce o carieră se referă la viața profesională de-a lungul timpului și include un singur loc de muncă sau o serie de locuri de muncă succesive, în același domeniu. Nu se poate vorbi de carieră, dacă domeniile de activitate sunt diferite. De exemplu, un profesor, chiar dacă va rămâne dascăl de școală gimnazială, toată perioada activității sale, timp de 20-30 de ani sau mai mult, va acumula constant experiență și va ajunge la un nivel al competențelor sale superior față de cel avut la începutul activității (la fel și în cazul unui medic sau al unui inginer).

Un plan de carieră implică obiective pe termen scurt (un grad didactic, promovarea examenului de rezidențiat, titularizarea pe post sau obținerea unei competențe suplimentare), dar în același domeniu de activitate (de exemplu, un medic de familie care se specializează în efectuarea și interpretarea ecografiilor), sau obiective pe termen lung (promovarea în poziția de manager, de partener într-o firmă).

Cum te ajută un plan de carieră?

Procesul de planificare a carierei are trei componente principale:

 • autoevaluarea, care înseamnă analiza aptitudinilor și a experienței acumulate (practice și teoretice, prin educație), precum și identificarea domeniilor de interes și a pasiunilor;
 • stabilirea domeniului de activitate în funcție de pregătire, abilități și, foarte important, obligatoriu raportat la oferta de muncă de pe piață (degeaba ești super calificat într-un domeniu, dacă acesta nu mai este solicitat pe piața muncii);
 • concordanța dintre abilități, pregătire profesională, nevoile pieței și necesitățile financiare personale (sau, mai simplu spus, domeniul profesional să fie unul necesar pe piața muncii, să corespundă pregătirii și să ofere beneficiile financiare necesare traiului).

Fiecare dintre noi are o viziune proprie asupra lumii, care definește și influențează atitudinea, valorile, opiniile și dezvoltarea individuală. Contextul social este și el important în definirea profesiei și a carierei și se bazează pe moștenirea culturală și pe experiențele de viață.

Un plan de carieră pleacă și se bazează pe toate aceste aspecte și are ca scop dezvoltarea personală. Astfel, un plan de carieră se bazează pe priorități și realități, pe simbioza care există între carieră și viața personală, dar ia în calcul și schimbările inerente, ca urmare a modificărilor pe plan personal (de exemplu, impactul pe care îl au copiii asupra carierei și vieții).

Planificarea carierei reflectă principalele obiective din fiecare etapă a vieții, anticipează schimbările rapide din punct de vedere tehnologic, social și economic și trebuie să se orienteze către pasiuni, abilități și interesele specifice ale individului. Dacă sunt corect utilizate, pot duce la o carieră de succes. De asemenea, și talentele (hobby-urile) pot genera provocări și realizări noi în carieră, putând duce la un nou loc de muncă sau chiar la începerea propriei afaceri.

Un plan de carieră trebuie să țină cont de faptul că, deseori, succesul profesional vine aproape de la sine, atunci când îți place ce faci și există pasiune.

Cariera profesionala

Stabilirea obiectivelor

Fiecare obiectiv al planului de carieră trebuie să aibă un rezultat măsurabil și un termen până la care trebuie îndeplinit. Obiectivele trebuie să depindă unele de altele și să includă planul personal în strategia de evoluție profesională.

Este util ca aceste obiective să fie accesibile și să ajute cariera (de exemplu, perfecționarea tehnicii oratorice sau un atestat pentru o limbă străină ori lectura unor lucrări care să dezvolte competențele profesionale). Dacă printre obiective se numără accederea la posturile de conducere, pot fi deprinse tehnicile organizatorice și de leadership.

Un astfel de plan nu are o formă ideală. Poate să fie detaliat sau concis, poate cuprinde elemente motivaționale, dar esențial este ca acesta să fie urmat și îndeplinit pas cu pas. La fel de utilă este și revizuirea periodică a planului. Unele elemente pot fi anulate, altele adăugate în funcție de evenimente, priorități și, mai ales, oportunități. Ceea ce contează în mod fundamental este să fie realist și să țină cont de aspectele care îl definesc pe autor, atât din punct de vedere profesional, cât și personal.

Evolutia in cariera

De ce trebuie să ai un plan de carieră?

Un astfel de document personal are o serie de beneficii care merită menționate:

 1. Este cel mai bun instrument motivațional personal, ajutând la definirea și la clarificarea viitorului profesional.
 2. Un plan de carieră previne plafonarea, stimulează aspirațiile și ajută la dezvoltarea profesională și personală.
 3. Permite o bună autoevaluare a performanțelor proprii, poate identifica punctele slabe sau cauzele care au dus la eșec și, totodată, ajută la găsirea satisfacțiilor în muncă.
 4. Fără obiective clare, evoluția este haotică, iar mobilizarea, peste nivelul impus de rutina zilnică dificilă.
 5. Planul de carieră te ajută să te menții concentrat asupra lucrurilor care favorizează evoluția în profesie.
 6. Unele obiective care par dificil de atins sunt mai ușor de gestionat, atunci când sunt incluse într-un plan de carieră.
 7. Un plan de carieră permite identificarea mai ușoară a oportunităților și, implicit, a locului de muncă ideal.
 8. Planul de carieră ajută la formarea unei rețele profesionale. Conectarea cu persoane din același domeniu de interes susține implicarea în stagii de perfecționare.
 9. Crește productivitatea, pentru că ajută la planificarea stilului de viață și la eliminarea muncii lipsite de eficiență, previne distragerea atenției și crește capacitatea de concentrare.
 10. Realizat în mod realist, planul de carieră previne anxietatea și susține depășirea momentelor dificile, pentru că te ajută să te focalizezi pe obiectivul principal.
 11. Planificarea carierei este benefică și pentru viața personală, tocmai pentru că te motivează să te concentrezi pe lucrurile esențiale.

În cazul în care apar dificultăți și planul de carieră nu duce la rezultate sau provoacă nemulțumire ori confuzie, se poate apela la un consilier de cariera, care poate ajuta la stabilirea celui mai bun traseu profesional pentru tine.

Planificarea carierei aduce rezultate excelente și poate ajuta la orientarea în direcția potrivită din punct de vedere profesional.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

Sursa foto: Shutterstock.com


Autor: and
31 august 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

 • Angajam mecanici si vulcanizatori

  Firma de transport, cu experienta in domeniu de peste 19 ani si o flota de peste 400 de camioane,cu un service nou si modern, angajeaza mecanici auto si vulcanizatori

  Cerinte mecanici:

  ..

  Arad Azi 06:06 Perioada nedeterminata

 • Angajez doamna pentru ingrijire persoana 400 lei net/24 ore

  Angajez doamna varsta maxima 55 ani, pentru ingrijire persoana in Pipera-Bucuresti. Program 5 zile intern / 10 zile liber sau discutabil, salariu 4000 lei net (400 lei/zi), contract munca, transpor..

  Bucuresti - Ilfov Azi 09:06 Full time

 • Angajam Bucatar MIC DEJUN

  Candidatul ideal:

  • abilitati excelente de comunicare;
  • atitudine pozitiva, spirit de echipa;
  • spirit de observatie, atentie la detalii, flexibilit..

   Sibiu Azi 06:06 Perioada nedeterminata

  • Camerista Sudul Litoralului

   Lant Hotelier cautam camerista cu experienta pentru sudul litoralului.

   Oferim cazare, mese , transport si salariu 3000 RON.

   Hotelurile au un numar mic de camere.

   Constanta Azi 17:06 Perioada nedeterminata

  • Angajez barbat la curatenie - zona Pipera, Voluntari

   Angajez barbat la curatenie in ansamblu residential in zona Pipera, Voluntari, contract de munca pentru 8 ore/zi de luni pana vineri . Rog seriozitate.

   Bucuresti - Ilfov Azi 17:06 Perioada nedeterminata

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

58 − = 49

Alte articole