COMPETENT

Totul despre meseria de contabil. Salariu, posibilități de avansare și studiile ce trebuie urmate

27 January 2020
Array

Autor: and

Indiferent de dimensiunea sa economică, orice societate comercială are nevoie de un contabil care să țină evidența tuturor operațiunilor economice înregistrate în firmă, să interpreteze rezultatele activității din unitate și să realizeze documentele de sinteză ale societății. 

Meseria de contabil este una care presupune activități diverse și extrem de importante pentru funcționarea corectă a companiei, iar informațiile rezultate din acestea îl vor ajuta pe manager să ia deciziile potrivite pentru a asigura bunul mers al firmei. 

Deși piața muncii va avea mereu nevoie de contabili, pentru a obține un astfel de post, vei avea nevoie de anumite aptitudini și cunoștințe, pe care trebuie să le deprinzi până când aplici la jobul propriu-zis. Iată tot ceea ce trebuie să știi despre meseria de contabil și cum poți deveni un adevărat profesionist în acest domeniu. 

Cum devii contabil
Aptitudini necesare pentru un contabil
Responsabilitățile unui contabil
Motive pentru a alege meseria de contabil
Ce salariu are un contabil

Cum devii contabil

Dacă îți place să lucrezi cu cifre și crezi că meseria de contabil ți s-ar potrivi, probabil că te întrebi care sunt pașii necesari pentru a obține un loc de muncă în acest domeniu. Totuși, înainte de toate, trebuie să înțelegi că această profesie este una în care cunoștințele teoretice și cele practice (experiența profesională) sunt necesare în egală măsură pentru a excela în acest domeniu. 

Pentru a deveni contabil licențiat, vei avea nevoie de două diplome de studii.

Diplomă de licență de la o facultate cu profil economic

Pentru a deveni, ulterior, contabil, ai nevoie de o diplomă de învățământ superior de la orice facultate care are profil economic și care, la absolvire, îți atestă calitatea de economist. Astfel, pe lângă Facultatea de Contabilitate, ai de ales între specializări precum Marketing, Management, Economie și Afaceri Internaționale, Economie Generală sau Statistică, toate dintre acestea fiind facultăți cu profil economic. 

Licență de la CECCAR

Singura instituție care poate atesta calitatea de contabil autorizat sau de expert contabil a unei persoane este CECCAR. Astfel, pentru a deveni contabil, este necesar să susții un examen organizat de instituție, în care vei fi testat din diferite discipline, în funcție de calitatea pe care dorești să o obții: 

 • Pentru contabil autorizat: vei susține un examen din disciplinele: contabilitate, fiscalitate și drept;
 • Pentru expert contabil: vei susține un examen din disciplinele: contabilitate, fiscalitate, drept, audit, expertiză contabilă, doctrina și deontologia profesiei contabile și evaluare economică și financiară a întreprinderilor. Pentru obținerea acestei calități, se vor susține două probe scrise.

Citește și: Cresterea salariului, cea mai importanta motivatie pentru schimbarea jobului

Cum devii contabil

Aptitudini necesare pentru un contabil

Pe lângă studiile de specialitate, un bun contabil are nevoie și de anumite aptitudini specifice, care îl vor ajuta enorm pe parcursul activității sale și mulțumită cărora va reuși să exceleze în această profesie, avansând rapid în funcție. Printre acestea se numără:

 • Răbdare;
 • Viteză de reacție;
 • Organizare;
 • Responsabilitate;
 • Comunicare;
 • Atenție sporită la detalii;
 • Spirit de observație; 
 • Seriozitate. 

Având în vedere că un contabil are un rol foarte important în orice companie și ia deseori decizii strategice, acesta trebuie să-și poată prioritiza activitățile, astfel încât să se poată concentra pe cele mai importante. 

De asemenea, meseria de contabil te poate aduce în situația în care să-ți dorești să lucrezi cu mai mulți clienți. În acest caz, este important să te poți concentra pe fiecare dintre aceștia, să înțelegi industria în care activează și să decizi ce reguli contabile ar putea fi potrivite pentru afacerea lor.

Pentru că lucrează foarte des cu date confidențiale, un contabil trebuie să fie un adevărat profesionist și să nu divulge informațiile la care are acces. Un contabil în care se poate avea încredere este un contabil bun, a cărui reputație va avea doar de câștigat. 

Aptitudini necesare pentru un contabil

Responsabilitățile unui contabil

Despre contabilitate se spune că este jumătate știință exactă, jumătate artă, iar dovadă a acestui fapt stă chiar fișa postului. Deși, cel mai probabil, primul tău job de contabil nu va presupune efectuarea tuturor acestor activități, un adevărat profesionist trebuie să ducă la îndeplinire următoarele sarcini: 

 • Operează încasările și plățile în numerar, în conformitate cu registrul de casă;
 • Înregistrează facturile de prestații ale furnizorilor interni;
 • Analizează deconturile și operează avansurile din trezorerie;
 • Întocmește rapoarte financiar-contabile și verifică acuratețea acestora;
 • Înregistrează toate intrările de marfă în baza facturilor interne, facturilor externe NIR și DVI primite de la magazie; 
 • Verifică, în fiecare zi, soldurile din casă, bancă, dar și avansurile în lei din trezorerie;
 • Respectă reglementările interne, dar și procedurile de lucru ale postului său. 

Pe lângă aceste aspecte, un bun contabil se va ocupa și de îmbunătățirea permanentă a proceselor de lucru din interiorul companiei și va oferi recomandări superiorilor săi ori de câte ori identifică o modalitate de eficientizare a activității sale sau a întregii firme. 

Citește și: Cumulul pensiei cu salariul si alte venituri: cand este permis si cine poate beneficia

Motive pentru a alege meseria de contabil

Cu toate că piața muncii a suferit schimbări notabile în ultimii ani, este foarte important de precizat faptul că meseria de contabil a rămas încă relevantă și că toate companiile, indiferent de profilul sau dimensiunea lor economică, au nevoie de cel puțin un contabil în firmă. 

Posibilitatea de creștere salarială

În aceste condiții, oportunitățile de angajare pentru un contabil, fie el și începător, sunt foarte mari. Mai mult, odată cu acumularea de experiență profesională, un contabil poate înregistra venituri din ce în ce mai mari, fie din salarii, fie din activități suplimentare efectuate în afara serviciului, întreprinse pentru diverși clienți. 

Stabilitate

O firmă care întâmpină dificultăți financiare și care este nevoită să facă restructurări de personal nu va renunța la contabilul său, deoarece activitatea acestuia este mult prea importantă pentru întreaga companie. Astfel, dacă îți alegi această meserie, poți fi sigur că jobul tău este în siguranță și că angajatorii tăi nu vor renunța la tine prea curând. 

Oportunități de avansare 

Dacă, după o anumită perioadă, meseria de contabil autorizat nu îți mai aduce suficiente satisfacții, vei putea încerca să obții funcția de expert contabil. Acest salt în carieră îți va aduce, într-adevăr, responsabilități mai multe, însă, în același timp, și veniturile pe care le înregistrezi vor fi mai mari. 

Ce salariu are un contabil

Ce salariu are un contabil

Cu toate că veniturile înregistrate în acest domeniu nu sunt la fel de mari ca în alte industrii, salariul mediu al unui contabil junior este unul acceptabil, care îți va permite să duci un trai decent după finalizarea studiilor. 

Mai mult, trebuie să iei în calcul că angajatorul îți va crește salariul după ce acumulezi experiență, dar și faptul că ai mereu posibilitatea de a lucra la proiecte în afara serviciului și să obții venituri suplimentare. La începutul anului 2020, salariul mediu brut al unui contabil junior era de 2.832 RON.

Meseria de contabil este una care îți va aduce foarte multe beneficii pe termen lung și care, deși nu este la fel de bănoasă ca alte tipuri de joburi, îți va oferi stabilitatea la care cu toții tânjim. Astfel, dacă ai deschidere spre o astfel de activitate, ar trebui să o alegi cu încredere. 

Sursa Foto: Shutterstock 

Array

Autor: and
27 January 2020

Ultima editare: 15 May 2020


Cele mai noi anunțuri pentru contabil de pe OLX

 • Economist-Contabil

  • Cerințe:

   • Experienta minim 3 ani in domeniul contabilitatii;

   • Cunoastere nivel avansat WinMentor;

   • Cunostinte solide de contabilit..

    Iasi 22 Apr 14:04 Full time

   • Operator calculator contabilitate primara

    Societate cu domeniul principal de activitate comert online angajeaza Contabil in evidenta primara: Beneficiaza de suportul echipei pentru dobandirea cunostiintelor necesare desfasurarii activitatii <..

    Suceava 22 Apr 07:04 Full time

   • Red Fast Logistics angajeaza Contabil cu experienta

    Responsabilitati:

    • Înregistrarea veniturilor şi a cheltuielilor - repartizate pe centre de profit;

    • Coordoneaza evidenta facturilor de uz intern, utili..

     Arges Azi 10:04 Full time

    • Angajam Junior Contabil

     Angajam JUNIOR CONTABIL.

     Avem nevoie de o persoana foarte atenta, organizata, implicata, si cel mai important, dispusa sa invete, pentru a se ocupa de task-uri de contabilitate, insa si pentr..

     Bucuresti - Ilfov 03 Apr 08:04 Full time

    • Angajăm personal contabilitate primară

     Euphoria Pub angajează personal contabilitate primară.

     Experiența în domeniul Horeca reprezintă un avantaj, însă nu este obligatorie.

     Pentru mai multe detalii ne puteți contac..

     Cluj Azi 13:04

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1

Alte articole