COMPETENT

Vrei să te faci brutar? Tot ce trebuie să știi despre această meserie: ce salariu vei avea, care îți vor fi sarcinile și de ce aptitudini ai nevoie

10 iulie 2019

Autor:

Dacă eşti în căutarea unui loc de muncă, poţi lua în calcul meseria de brutar. Aceasta înseamnă că vei prepara diverse produse de panificaţie, precum pâine, cornuri şi gogoşi, printre altele. Gândeşte-te că vei lucra într-un loc în care miroase mereu a pâine caldă şi a zahăr vanilat. 

În plus, niciodată nu se va întâmpla ca absolut toată lumea să renunţe la a mai mânca pâine, aşa că nu trebuie să îţi faci griji că vei rămâne fără serviciu, cel puţin nu pentru o perioadă lungă de timp. Dacă ai cursuri de calificare în domeniu, meseria de brutar poate fi cu atât mai mult o variantă potrivită pentru tine pentru că aceste cursuri îți garantează un salariu mai mare.

Cât câştigi ca brutar
Ce pregătire trebuie să ai ca să lucrezi într-o brutărie
Ce ai de făcut ca brutar
De ce aptitudini ai nevoie atunci când alegi meseria de brutar

Cât câştigi ca brutar

Salariul mediu pe care îl poţi câştiga dacă devii brutar este de 2 500 de lei. Însă, pentru această sumă sau pentru mai mult de atât, este necesar să urmezi cursuri de specializare în domeniu. Ca brutar necalificat, adică fără să fi urmat o şcoală sau cursuri care să te înveţe despre ce este vorba în această meserie, salariul tău va fi mai mic, sub 2 000 de lei, aşa că ai un motiv în plus ca să vrei să te specializezi cu acte în acest domeniu. 

Chiar dacă eşti în căutare urgentă de loc de muncă, este de preferat să nu te grăbeşti să te angajezi şi mai întâi să obţii o calificare în domeniul în care urmează să lucrezi. Vrei să devii brutar? Urmează cursuri de brutărie. Vrei să lucrezi ca bucătar într-un restaurant? Atunci înscrie-te la cursuri de calificare pentru bucătari.  Acest lucru nu te va ajuta doar să ai un salariu mai mare, ci şi să te adaptezi mai uşor la noua meserie.

Ce pregătire trebuie să ai ca să lucrezi într-o brutărie

Atunci când au nevoie urgentă de oameni, brutăriile angajează şi persoane care nu au o pregătire specială în domeniu, dar, după cum am spus, aceştia câştigă, de obicei, mai puţin decât cei calificaţi. Astfel, ca să lucrezi într-o brutărie, recomandat este să fi absolvit o şcoală profesională de profil sau să fi urmat cursuri de brutar. Dacă ai absolvit astfel de cursuri, nu uita să le adaugi în CV-ul tău pentru a-ți crește șansele de a fi ales.

Dar, dacă nu ai niciuna dintre aceste calificări, nu trebuie să te descurajezi, deoarece le poţi obţine oricând. Cursurile de brutar îmbină informaţiile teoretice cu cele practice, aşa că aici înveţi tot ce trebuie să ştii despre ce vei face într-o brutărie: cum să prepari aluatul, cum să coci diferite tipuri de pâine, cum trebuie depozitate produsele pe care le prepari, ce reguli de igienă trebuie să respecţi şi multe alte informaţii utile pentru orice brutar. 

Durata acestor cursuri variază, dar de obicei este nevoie de 2-3 luni ca să le finalizezi. De asemenea, costurile pentru acestea diferă în funcţie de organizator. Te poţi înscrie şi la cursuri mai ieftine, care costă în jur de 500 de lei, dar şi la cursuri mai scumpe, pentru care vei plăti în jur de 2 000 de lei.

Ce pregatire trebuie sa faci ca sa devii brutar

Ce ai de făcut ca brutar

Dacă vei lucra într-o brutărie, cel mai probabil nu vei avea timp să te plictiseşti, pentru că vei avea de dus la bun sfârşit următoarele sarcini:

 • să verifici calitatea ingredientelor – produsele fabricate în brutărie sunt consumate zilnic de multe persoane, aşa că siguranţa acestora depinde de tine. Va trebui să fii atent la ce ingrediente foloseşti, astfel încât acestea să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor;
 • să prepari aluatul – vei avea de urmat anumite reţete, de respectat gramaje şi de amestecat ingredientele pentru pregătirea aluatului. De tine depinde ca brutăria în care lucrezi să fie cunoscută pentru cea mai bună pâine din oraş;
 • să pui produsele la cuptor şi să le supraveghezi – practic, te vei ocupa de tot procesul de coacere a produselor. Vei modela şi poziţiona aluatul în tăvi, vei fi cu ochii pe temperatura din cuptor astfel încât produsele să fie coapte atât cât trebuie şi, atunci când vei şti să sunt gata, le vei scoate cu grijă şi le vei pregăti de vânzare;
 • să te ocupi de întreţinerea echipamentului folosit în producţieadică vei curăţa şi vei avea grijă ca toate maşinăriile din brutărie să funcţioneze cum trebuie şi, când va fi nevoie, vei repara defecţiunile mici care vor apărea la acestea;
 • să depozitezi şi să vinzi produsele – nu este neapărat să faci asta dacă vei deveni brutar, dar dacă o vei face, această activitate îţi va permite să interacţionezi direct cu cei care îţi vor consuma produsele şi să le afli părerea despre ele. 
De ce sa alegi meseria de brutar

De ce aptitudini ai nevoie atunci când alegi meseria de brutar

Cum îți dai seama dacă ești potrivit pentru a lucra ca brutar sau dacă ți-ar plăcea această meserie? În primul rând, trebuie să respecți cu strictețe normele de igienă, trebuie să fii mereu spălat pe mâini și toate obiectele pe care le folosești să fie curate. 

De asemenea, este obligatoriu să nu ai nicio boală infecțioasă, pentru a nu risca să o răspândești printre cei care vor mânca din ceea ce prepari tu. Pe lângă acestea, ai nevoie și de câteva caracteristici personale care se regăsesc în fișa de aptitudini a unui brutar. 

Îți poți face o scurtă descriere imaginară să vezi dacă printre trăsăturile tale se regăsesc câteva dintre următoarele:

 • îndemânare – ai nevoie de această calitate pentru a putea să cântărești corect ingredientele și pentru a manevra în siguranță tăvile cu produse și toate echipamentele din brutărie. Aceasta te va ajuta să eviți, pe cât posibil, eventualele accidente de munca ce ar putea avea loc;
 • organizareeste mult mai ușor să îți îndeplinești sarcinile într-un spațiu unde fiecare obiect este așezat la locul lui, decât într-unul în care lucrurile nu sunt unde trebuie;
 • spirit de echipă – nu vei fi singur în brutărie, așa că trebuie să cooperezi cu ceilalți brutari din echipa cu care vei lucra și să vă ajutați reciproc.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, dar crezi că meseria de brutar nu este cea potrivită pentru tine, poți căuta alte variante pe OLX. Aici ai toate șansele să găsești jobul dorit!

Sursă foto: https://www.shutterstock.com


Autor:
10 iulie 2019

Ultima editare: 13 septembrie 2019


Cele mai noi anunțuri pentru brutar de pe OLX

 • Angajez brutari si patiseri cu sau fara experienta.

  Angajez brutari si patiseri cu sau fara experienta.

  Se acorda
  - salar fix.
  - decontare abonament pentru navetisti
  - alte beneficii.

  Arad 18 Jan 09:01 Full time

 • Angajam Brutari, Patiseri, Modelatori pâine

  Angajam Brutari, Patiseri, Modelatori paine.
  Experienta de minim 3 ani.Salariu negociabil. Punct de lucru -sect.4- Piata Berceni Sud
  Tel. 0771571662

  Bucuresti - Ilfov 18 Jan 04:01 Full time

 • VIVO STREET FOOD - Angajam Brutar /Ajutor Brutar/ Bucatar / Ospatar

  Societatea VIVO STREET FOOD S.R.L. Domeniul Prestari Servicii - Restaurant. Cautam persoane interesate de a avea un job stabil cu venituri substantiale. Posturile vacante sunt: Brutar / Ajutor Brutar ..

  Bucuresti - Ilfov 11 Jan 14:01 Full time

 • SC CROSTA SRL angajeaza brutari, patiseri, cofetari

  SC CROSTA SRL angajeaza: 20 brutari, 10 patiseri si 10 cofetari pentru fabrica de pe strada Tirului 3, Roman, Neamt!

  Neamt Azi 13:01

 • Angajam Brutar cu experienta

  Angajam BRUTAR CU EXPERIENTA pentru brutarie in Sector 2 Bucuresti (zona Foisorul de Foc). Salariu motivant (in functie de experienta). Program: 2 saptamani Tura de zi si 2 saptamani tura de noapte. D..

  Bucuresti - Ilfov Azi 07:01 Locatie stabila

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 4 = 3

Alte articole