COMPETENT

Agentul imobiliar: salariu, abilități necesare și responsabilități

28 mai 2020

Autor: | Reviewer:

Când spunem „agent imobiliar”, mulți dintre noi ne gândim la o persoană serioasă, dar zâmbitoare în același timp, carismatică, îmbrăcată la costum, care știe totul despre case, terenuri și așteptările pe care le are cineva care vrea să cumpere o locuință. Pentru un astfel de job, un agent imobiliar trebuie să fie mai mult decât un vânzător de proprietăți, și anume, un profesionist calificat care poate îndeplini o serie de responsabilități. Vorbim în acest articol despre: 

Cum poți deveni agent imobiliar – studii și pregătire necesare
La ce salariu te poți aștepta
Care sunt responsabilitățile unui agent imobiliar
Care sunt abilitățile necesare unui agent imobiliar

Cum poți deveni agent imobiliar – studii și pregătire necesare

Dacă te gândești să îmbrățișezi profesia de agent imobiliar, este bine să știi încă de la început că, pentru a evolua în acest domeniu, va fi nevoie de multă energie, timp, pasiune și entuziasm. În al doilea rând, este necesar să găsești o agenție imobiliară serioasă în cadrul căreia să îți poți începe cariera. Este important să înveți bazele meseriei de la profesioniștii în domeniu. De regulă, aceste agenții cer să ai studii superioare și să fii licențiat. Nu sunt obligatorii, dar sunt necesare. Pe lângă  mentorii potriviți, o resursă cheie sunt cursurile de agent imobiliar autorizat. Dacă ești hotărât să începi un astfel de curs, alege unul la finalul căruia să primești un atestat profesional recunoscut de Asociația Brokerilor Imobiliari și în cadrul căruia să studiezi aspecte legate de legislația imobiliară, informații despre creditarea imobiliară, detalii legate de contractele imobiliare standardizate și mulți alți termeni specifici domeniului. Însă la fel ca în multe alte arii, studiile teoretice nu sunt suficiente dacă nu sunt completate de un stagiu de pregătire practică, în care poți aplica tot ce ai învățat în cadrul cursului. Așa că, după absolvirea cursului, următorul pas ar fi să începi să-ți trimiți CV-ul la agențiile care caută agenți imobiliari. 

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. 

La ce salariu te poți aștepta

Agent imobiliar salariu

Eforturile depuse în această meserie sunt consistente, deoarece un agent imobiliar nu este plătit cu un salariu fix, ci trăiește doar din comisionul procentual pe care-l face din închirierea sau vânzarea locuințelor. Cu alte cuvinte, nu ești plătit pentru timpul petrecut la birou sau la vizionări, nici pentru telefoanele date, ci singurul moment în care încasezi bani este acela când asiști la tranzacționarea unei proprietăți pentru care ai un contract semnat. Din fericire, însă, comisionul este destul de consistent. Conform anumitor surse, în 2019, fiecare agent imobiliar din România câștiga, în medie, 10.000 de euro pe an din comisioane, potrivit estimărilor rețelei de francize imobiliare. Așadar, în medie, se pot câștiga 3000-4000 lei pe lună, însă suma depinde de eforturile pe care le depui și de politica firmei din care faci parte.

Dacă te interesează un job de 👉 agent imobiliar descoperă cele mai noi oferte de locuri de muncă pe OLX 👉 aici. 

Care sunt responsabilitățile unui agent imobiliar

Agent imobiliar responsabilitati

În primul rând, jobul de agent imobiliar presupune atât muncă de teren, cât și de birou, astfel, printre principalele responsabilități vei găsi:

 • Studierea continuă a pieței imobiliare în scopul cunoașterii imobilelor propuse de către proprietari spre tranzacționare (vanzare/închiriere);
 • Găsirea unor nișe pentru dezvoltarea portofoliului de clienți și de noi parteneriate;
 • Studierea cererii de servicii din partea clienților (proprietari, cumpărători, chiriași, investitori);
 • Dezvoltarea propriului portofoliu de clienți, conturarea unei baze de date;
 • Punerea la punct a unui portofoliu de clienți și menținerea legăturii cu ei;
 • Vizionarea și evaluarea imobilelor, terenurilor și a spațiilor care urmează să fie vândute prin intermediul agenției;
 • Completarea fișei imobilului pentru fiecare imobil ofertat;
 • Promovarea ofertelor din portofoliu prin diverse mijloace;
 • Identificarea persoanelor care doresc să facă achiziții imobiliare;
 • Contactarea vânzătorilor și a cumpărătorilor pentru stabilirea unor întâlniri care să faciliteze tranzacționările; 
 • Negocierea prețului final de vânzare sau închiriere;
 • Urmărirea derulării și finalizării tranzacțiilor intermediate prin firmă; 
 • Verificarea tuturor documentelor necesare pentru finalizarea tranzacției. 

De asemenea, un agent imobiliar are responsabilitatea de a cunoaște și de a respecta politica și strategiile agenției, să nu dezvăluie concurenților baza de date privind activitatea agenției, să respecte legislația în vigoare. În plus, odată ce o persoană contactează un agent imobiliar în vederea unei colaborări, acesta trebuie să furnizeze clienților ofertele, informațiile cu privire la prețul zonei respective și să stabilească un preț corect și profitabil de ambele părți. 

Care sunt abilitățile necesare unui agent imobiliar

Desigur că pentru ca o tranzacție să fie considerată un succes atât pentru intermediar, cât și pentru vânzător și cumpărător, agentul imobiliar trebuie să aibă o serie de abilități.

Aptitudinile sociale sunt un atu

Având în vedere că lucrezi cu oamenii, este necesar să îi cunoști, să le descifrezi cât mai bine nevoile și să știi să comunici pe limba fiecăruia. Empatia, asertivitatea, te ajută să identifici uşor emoţiile celorlalţi și să te calibrezi în funcție de ele. De asemenea, un agent imobiliar trebuie să aibă capacitatea de a exprima ferm ofertele și de a prezenta beneficiile ținând cont de așteptările vânzătorului/cumpărătorului, dar fără să riște comisionul sau profitul agenției. 

Negocierea și comunicarea trebuie să fie puncte cheie

Un agent imobiliar trebuie să știe să își antreneze aceste două calități zilnic, prin ceea ce face, nu doar la nivel profesional, ci și personal. Să fie un bun negociator cu cei mici, de exemplu, sau un bun comunicator în cadrul familiei. Să știe să „intermedieze” unele conversații și să îi facă plăcere să discute cu cei din mediul său. 

Un agent imobiliar știe să elaboreze strategii profitabile pe termen lung

Succesul unei tranzacții nu ține doar de abilitățile de comunicare ale unui agent imobiliar, ci și de strategia pe care o dezvoltă. Astfel, el trebuie să fie permanent informat cu privire la colegii din acest sector, alte agenții imobiliare, prețurile concurențiale. De asemenea, este necesar să aibă o viziune pe termen lung și să își creeze parteneriate și legături personale cu oameni care lucrează în agenții publice, bănci, birouri de administrare, notariate și alte locuri pe care le accesează destul de des. 

Un agent imobiliar se dezvoltă în permanență

Piața imobiliarelor este dinamică, în continuă schimbare, de aceea agentul imobiliar trebuie să fie la zi cu știrile din acest sector. Știe la timp ce modificări apar în legislație, este la curent cu evoluția agențiilor concurente, cunoaște ultimele trenduri și cerințe în materie de terenuri, garsoniere, apartamente.

Are o imagine profesională impecabilă

Prima impresie contează. Ne place sau nu, imaginea pe care o afișăm poate da încredere omului din fața noastră. Așa că un agent imobiliar trebuie să fie atent la detaliile ce țin de modul în care se îmbracă, atitudinea corporală, dar și tonusul mental. 

Nu în ultimul rând pe lista abilităților necesare unui agent imobiliar putem trece: adaptarea permanentă la schimbare, flexibilitatea, productivitatea, capacitatea de a stabili prioritățile și de a-și organiza un program clar și constant, capacitatea de a-și gestiona corect timpul. Toate acestea, combinate cu  pasiunea pentru exercitarea profesiei pot aduce orice agent imobiliar în topul performanței. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock 

  


Autor: | Reviewer:
28 mai 2020

Ultima editare: 15 septembrie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru agent imobiliar, broker imobiliar, consultat vanzari, manager vanzari imobiliare de pe OLX

 • Agent imobiliar Sibiu | Rezidential

  Candidatul ideal:
  Asigură şi dezvoltă o relaţie optimă cu clienţii din segmentul de piaţă rezidential, punând în aplicare politica companiei de orientare către client prin: comunicar..

  Sibiu 15 Jan 12:01

 • Consultant imobiliar / Agent imobiliar Oxygen Estate

  Oxygen Estate recruteaza colegi dornici sa descopere oportunitatile domeniului imobiliar!
  Cautam colegi muncitori si cu energie pozitiva, care isi doresc sa dezvolte o cariera in acest domeniu ..

  Cluj 15 Jan 11:01 Locatie stabila

 • Broker, Agent Vânzări, Agent Imobiliar-Integra Imobiliare

  Suntem Integra Imobiliare, o echipă tânără, dinamică și integră, care se extinde!
  Am început în anul 2015, când am pus bazele acestei afaceri. De-a lungul timpului, ne-am perfecționa..

  Cluj 14 Jan 16:01 Necesita deplasari

 • Agenti imobiliari cu sau fara experienta

  Agenti imobiliari cu sau fara experienta
  pentru zone in sectoarele 1, 2, 3 si 4, Piata Iancului, Unirii, Alba Iulia, Dristor, Tineretului, Vitan, Nerva Traian, oferim initiere, training, contra..

  Bucuresti - Ilfov 16 Jan 18:01 Locatie stabila

 • Agent Imobiliar - STARTIMOB

  Ai experiența in vanzari si vrei sa faci o schimbare în viața ta ?
  Incepe-ți propria afacere in imobiliare alaturi de STARTIMOB®

  Brasov 16 Jan 16:01 Full time

 • Broker, Agent Vânzări, Agent Imobiliar-Integra Imobiliare

  Suntem Integra Imobiliare, o echipă tânără, dinamică și integră, care se extinde!
  Am început în anul 2015, când am pus bazele acestei afaceri. De-a lungul timpului, ne-am perfecționa..

  Cluj 14 Jan 16:01 Necesita deplasari

 • Broker Imobiliar

  Candidatul ideal:

  Compania Imobiliara Eugene Estate cauta Broker Imobiliar de Succes.
  Ne dorim sa avem in echipa noastra o persoană specială pentru a lucra în domeniul imobili..

  Timis 14 Jan 11:01 Full time

 • Broker imobiliar APOSTU ESTATE

  Anul 2020 a fost fantastic si ne dorim ca 2021 sa fie mai bun!​

  ​De aceea avem nevoie de energie mai multa in echipa si cautam un coleg nou pe postul de agent imobiliar.​
  <..

  Timis 13 Jan 07:01 Necesita deplasari

 • Angajam Agent/ Broker Imobiliar

  Cautam colegi noi cu/ fara experienta.

  Cerinte :
  - permis conducere categ. B
  - varsta minim 21 ani
  - minim studii liceale

  Ce oferim :
  - cel ..

  Iasi 11 Jan 13:01

 • CR Imobiliare angajeaza brokeri imobiliari cu sau fara experienta.

  Ti-ai dori sa ai un venit mult peste salariul mediu? Acum ai ocazia!! Tocmai am scos la concurs mai multe posturi de agent/broker imobiliar!

  Salarizarea este pe baza de comision la care ..

  Bucuresti - Ilfov 06 Jan 09:01 Necesita deplasari

 • Reprezentanta Parfumuri angajeaza Consultant Vanzari

  EMPER Parfumuri, angajează Consultant Vânzări pentru magazinul EMPER din Galati Shopping City Mall.
  Programul este de 15-17 zile pe luna, o zi cu o zi liberă.
  Contract de Munca cu ..

  Galati 16 Jan 07:01 Locatie stabila

 • Consultant consilier vanzari online, asiguram TRAINING

  Societate comerciala angajeaza in Blejoi (langa Ploiesti )
  Candidatul ideal
  - sa cunoasca o limba de circulatie internationala la un NIVEL MEDIU/AVANSAT ( engleza, franceza, italiana, ..

  Prahova 12 Jan 09:01 Locatie stabila

 • Consultant vanzari/ ofertare birou

  Candidatul ideal:

  - cunostinte bune de operare PC (MS Office Excel, internet);
  - limba romana si engleza;
  - persoana creativa, ambitioasa, dornica de munca si orientata ca..

  Iasi 11 Jan 16:01 Full time

 • Consultant vanzari telekom Calarasi D2D

  Telekom Romania Angajeaza Consultanti Vanzari in Calarasi

  Candidatul Ideal

  Echipa de vanzari Telekom te angajeaza pentru atitudine, competentele ti le formam noi!

  Calarasi Azi 10:01

 • Consultant Vanzari Directe Alior Bank

  Consultant Vanzari Directe

  Caracteristici:

  Tip Job – Full Time;
  Nivel Job – minim 1 an vanzari;

  Cerinte:

  Abilitati de ..

  Bihor Azi 09:01 Full time

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 5

Alte articole