INDEPENDENT

Mediul de lucru sănătos vs. mediul de lucru nociv – cum știi că e sau nu momentul să pleci

30 martie 2021

Autor: and

Într-un raport realizat de Organizația Mondiala a Sanatatii, printre principalii factori care determină calitatea sănătății noastre se numără: mediul social și mediul fizic în care trăim. La locul de muncă petrecem, în medie, o treime din zi. De aceea, este important ca timpul acesta să fie investit într-un mediu cât mai echilibrat. Beneficiile le vor simți atât angajații, cât și angajatorii. Despre indiciile unui mediul de lucru bun și semnele care anunță un mediu mai puțin potrivit dezvoltării discutăm chiar în rândurile următoare. 

Ce înseamnă un mediu de lucru sănătos

Construirea unui loc de muncă sănătos nu este neapărat o sarcină grea, însă este un proiect în continuă dezvoltare. Se spune că „omul sfințește locul”. Cum businessurile sunt create și dezvoltate de oameni, cei care dau contur mediului de lucru sunt angajatorii și angajații sau, mai exact, valorile pe care ei pe promovează. Astfel, putem identifica ușor un mediu de lucru sănătos. Un prim pas ar fi să evaluăm felul în care se simt angajații. Sunt destul de motivați, de deschiși să își exprime ideile, de dornici să se dezvolte sau, dimpotrivă, nivelul de stres este mare ori volumul de muncă prea ridicat, în comparație cu resursele lor? În esență, un loc de muncă sănătos pune sănătatea și bunăstarea oamenilor săi în centrul afacerii, nu doar la nivel declarativ, ci și concret, în acțiunile de zi cu zi. Câteva indicii ar putea fi: 

 • Un mediu de lucru sănătos promovează increderea si comunicarea deschisă pe toate nivelurile. Altfel spus, atunci când ai o nelămurire, o problemă sau ai nevoie de ajutorul unui coleg, nu trebuie să îți fie teamă să îl ceri;
 • Un mediu de lucru sănătos încurajează echilibrul dintre viața profesională și cea profesională;
 • Ideile noi sunt încurajate, la fel creativitatea și inovarea;
 • Într-un mediu de lucru sănătos, problemele sunt identificate rapid, cu intenția de a fi rezolvate și clarificate;
 • Într-un mediu echilibrat, angajații au încredere în liderii săi; 
 • Într-un mediu sănătos, oamenii sunt conștienți de schimbările care apar și sunt flexibili  cu privire la modificarea angajamentelor; 
 • Într-un mediu de lucru sănătos, te simți susținut. 

Ce înseamnă un mediu de lucru nociv

La polul opus, se află mediul de lucru nociv, care, uneori, poate fi dificil de identificat. Unele semnale sunt evidente, cum ar fi critica între colegi, lipsa de motivare, stagnarea, însă există și altele indicii mai subtile, cum ar fi: 

Lipsa de comunicare 

Se poate observa mai ales după ședințele importante sau întâlnirile de grup. În cadrul ședințelor, nimeni nu are nimic de obiectat, totul pare clar, oamenii par mulțumiți de deciziile luate sau de subiectele discutate în meeting, însă, după încheierea lui, multe persoane încep să își exprime cu adevărat gândurile și nemulțumirile. Faptul că oamenii nu se simt liberi să-și exprime ideile în fața unui șef poate fi un semn de mediu nociv.

Lipsa unei viziuni clare

Acțiunea care nu are un scop anume poate crea haos atât în viața personală, dar mai ales în cea profesională. Este dificil ca o organizație să evolueze fără să aibă la bază o misiune, o viziune, obiective clare, dar și pași care trebuie urmați, pentru atingerea țelurilor propuse. Când liderilor și angajaților le este greu să articuleze imaginea de ansamblu, lucrurile par să se facă fără o direcție reală, motiv pentru care se va înainta greu. 

Lipsa sentimentului de deschidere și colaborare

În special în firmele mici și în grupurile restrânse, lipsa comunicării se poate transforma în obișnuința de a lucra fiecare pentru el. Nu există acel „sharing” de idei, întâlniri tip brainstorming, lucru în echipă sau alte acțiuni care îți dau sentimentul de colaborare, deschidere, participare.

Lipsa de energie și motivație

Un mediu în care 70% dintre angajați se simt tot timpul obosiți este puțin probabil să fie unul productiv și benefic. Atunci când oamenii sunt motivați și pun pasiune în ceea ce fac, inevitabil, au și energie pentru acțiunile lor. 

Promovarea unui anumit tipar de angajați 

Faptul că singurii care promovează în firmă sunt cei apropiați de manager sau cei care știu să se „autopromoveze” prin tot felul de insistențe poate fi un semnal de alarmă. Plafonarea la locul de munca, ocuparea aceluiași post cu același salariu timp de zece ani poate demotiva și frustra destul de mult angajații. Șansa de a promova merită să fie privită dintr-o dublă perspectivă: este necesar ca angajatorii să fie conștienți de atuurile și posibilitățile de dezvoltare ale angajaților, dar și echipa trebuie să aibă inițiativa de a crește și de a evolua în cadrul firmei. 

Cum știi că e sau nu momentul să pleci 

Când știi că mediul de lucru este unul sănătos, este puțin probabil să te întrebi dacă să pleci sau nu. Problema intervine în momentul în care observi că jobul îți consumă multe resurse, fără să consideri că merită. Așadar, recomandat este să identifici acele semnale care îți spun că ești într-un loc toxic. Dacă observi că sunt prea multe, vezi ce măsuri poți lua, ce poți face pentru a ieși din acel loc. 

👉 OLX te ajută să găsești jobul potrivit pentru tine. Descoperă sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat!

De asemenea, observă dacă lipsa de motivație vine din natura jobului tău sau este din cauza mediului. Poate că jobul nu implică foarte multă creativitate sau nu este ceva ce ți se potrivește. Atunci, dacă mediul ți se pare unul potrivit, poți analiza ce alte oportunități se deschid în cadrul firmei sau ce altceva ți-ar plăcea să lucrezi. 

Sursa foto: Shutterstock


Autor: and
30 martie 2021

Ultima editare: 29 aprilie 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

 • Sef de tura / Lucrator comercial / Casier

  Noi suntem:

  Oameni buni. Produse bune. Momente bune.
  Muncim sa implinim ceea ce ne propunem. Facem ca lucrurile sa se intample.
  Suntem deschisi sa ii primim pe cei care vor sa..

  Bucuresti - Ilfov Azi 05:07 Recrutare la distanta

 • Angajez meseriasi pentru finisaje amenajari (se ofera cazare)

  S.C angajeaza meseriasi pentru finisaje interioare exterioare, gresie faianță, glet, zugravit, gips carton,termosistem, pe termen lung ,lucrari pe tot parcursul anului,
  Lucrările sunt în Clu..

  Cluj Azi 04:07 Locatie stabila

 • Angajam soferi Uber, Bolt si curieri Bringo, Tazz si BeeFast

  Firma autorizata angajam soferi cu auto pentru Uber, Bolt si FreeNow

  Program flexibil, iti alegi singur orele in care vrei sa lucrezi

  Plata saptamanala cash/card

  Oferim sprijin pe..

  Bucuresti - Ilfov 28 Jul 22:07 Necesita deplasari

 • Reprezentant vanzari in Selimbar si in Targu Mures

  ABILITATI:

  - Abilitati de comunicare, interrelationare, lucru in echipa

  - Orientat spre invatare, cu initiativa si capacitate de analiza

  - Atentie concentrata si ..

  Sibiu Azi 05:07

 • Casieri si personal bucatarie (URGENT) - Fast-food

  Angajam casieri si preparatori in fast-food!

  Beneficii:

  -venit lunar MINIM 2300-2500 lei (salariu+tichete de masa)

  -majorari salariale periodice (dupa 3 luni, 1 an, etc.)

  Hunedoara Azi 05:07 Locatie stabila

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 4 = 5

Alte articole