INDEPENDENT

Sporurile: de câte tipuri sunt, cum se calculează și cine le primește

6 mai 2019

Autor:

Dacă nu primești deja sporuri, sigur ai auzit discutându-se despre ele și te-ai întrebat ce reprezintă și care sunt condițiile de acordare a acestora.

Potrivit articolului 160 din Codul Muncii, salariul este alcătuit din salariul de bază, indemnizații, sporuri și alte adaosuri. Sporurile reprezintă acele beneficii în bani care se acordă de către angajatori în conformitate cu prevederile legii și ale contractului colectiv de muncă și doar dacă se întrunesc anumite condiții.

În general, cei care primesc astfel de sporuri sunt angajații din sectorul public (de exemplu, personalul care lucrează în sistemul de învățământ, de sănătate, de apărare, funcționarii publici, diplomații etc.) sau care muncesc în condiții dificile.

În cele ce urmează analizăm pe larg subiectul sporurilor salariale: de câte feluri sunt, cum se calculează și în ce condiții le poți primi ca angajat.

Tipuri de sporuri
Cum se calculează sporurile salariale
Cui sunt acordate sporurile salariale

Tipuri de sporuri

În funcție de durata de timp și de condițiile în care sunt acordate aceste sporuri, există două tipuri de sporuri salariale: cu caracter permanent sau temporar.

Sporuri cu caracter permanent

Acestea sunt prevăzute în lege și în contractul colectiv de muncă, fiind acordate pe toată perioada de lucru a angajatului, și sunt luate în considerare la stabilirea cuantumului pensiei totale (la calculul căreia sunt incluse absolut toate sumele de natură salarială încasate de o persoană de-a lungul perioadei de muncă). Sporurile cu caracter permanent sunt:

 • Spor de vechime în muncă (acordat pentru o vechime în muncă de minimum trei ani);
 • Spor pentru condiții grele;
 • Spor pentru condiții vătămătoare;
 • Spor pentru condiții nocive;
 • Spor pentru condiții periculoase (la fel ca sporul pentru condiții grele, vătămătoare sau nocive, și cel pentru condiții periculoase face referire la unitățile de lucru în care media noxelor depășește concentrația maximă admisă în legea protecției muncii);
 • Spor de adâncime (acordat, de regulă, minerilor, scafandrilor sau celor care lucrează la adâncime mare);
 • Spor de înălțime (acordat, de regulă, alpiniștilor, electricienilor care lucrează la stâlpii de înaltă tensiune, cascadorilor și celor care muncesc la altitudini mari);
 • Spor de izolare (acordat, de regulă, celor care lucrează pe platformele petroliere marine);
 • Spor de condiții penibile (acordat, de regulă, vidanjorilor și gunoierilor);
 • Spor pentru cunoașterea unei limbi străine (acordat celor care la locul de muncă își desfășoară activitatea într-o limbă de circulație internațională).
Ce tipuri de angajati primesc sporuri la munca: sporul de adancime pentru mineri

Bineînțeles, toate aceste sporuri îți pot fi acordate doar atâta vreme cât lucrezi pe postul respectiv, în condițiile prevăzute de lege.

În cazul sporului de vechime în muncă, important de menționat este că acesta nu e obligatoriu și că, dacă nu este deja prevăzut în contractul individual sau colectiv de muncă, poți negocia cu angajatorul tău includerea unui astfel de beneficiu în pachetul salarial.

De asemenea, trebuie precizat faptul că vechimea în muncă face referire la vechimea adunată la toate locurile de muncă la care ai avut contract, nu doar la cel la care lucrezi în prezent.

Sporuri cu caracter temporar

Sporurile cu caracter temporar trebuie discutate cu angajatorul, sunt aplicate conform legii și numai pe o durată limitată de timp. Acestea sunt:

 • Spor de noapte (acordat celor care lucrează în intervalul 22:00-06:00, cu abatere de plus sau minus o oră);
 • Spor de ore suplimentare (care poate fi acordat celor care lucrează mai mult de cele maximum 40 de ore pe săptămână).

Cum se calculează sporurile salariale

Toate sporurile se calculează prin aplicarea procentului fiecărui spor în parte asupra valorii salariului brut de încadrare pe care îl ai.

De exemplu, pentru munca prestată pe timp de noapte (între orele 22:00 și 06:00), poți beneficia de un spor de 25% din salariul de bază, dacă prinzi minimum trei ore pe noapte în cursul programului normal de lucru.

Orele suplimentare de lucru, precum și munca efectuată în zilele de sărbătoare legală sau de repaus săptămânal (sâmbăta și duminica) sunt compensate prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice de la prestarea acestora.

În cazul în care nu este posibilă acordarea unor ore libere plătite (din cauza naturii activității sau a altor factori), orele de lucru prestate peste programul normal sunt plătite cu un spor de 75% din salariul de bază în următoarea lună (ținându-se cont, bineînțeles, de numărul orelor suplimentare efectuate).

De asemenea, orele de lucru suplimentare prestate în timpul zilelor de repaus săptămânal sau de sărbătoare legală vor fi plătite în următoarea lună cu un spor de 100% din salariul de bază.

În cazul sporului de vechime, acesta se acordă în funcție de tranșa de vechime fixată de organizațiile care aplică prevederile contractului colectiv de muncă astfel:

 • Pentru o vechime în muncă de 3-5 ani, sporul este de 5%;
 • Pentru o vechime în muncă de 5-10 ani, sporul este de 10%;
 • Pentru o vechime în muncă de 10-15 ani, sporul este de 15%;
 • Pentru o vechime în muncă de 15-20 de ani, sporul este de 20%;
 • Pentru o vechime în muncă de peste 20 de ani, sporul este de 25%.

În ceea ce privește sporul pentru condiții grele, periculoase ori penibile, acesta poate reprezenta minimum 10% din salariul de bază. Iar sporul pentru condiții nocive de muncă este de minimum 10% din salariul minim negociat la nivelul unității de lucru.

De asemenea, în cazul celor care exercită și o altă funcție (adică angajații care ocupă, în general, două funcții în același timp), sporul poate fi de până la 50% din salariul de bază al funcției înlocuite.

Cui sunt acordate sporurile salariale

Atât cei care lucrează în sectorul public, cât și cei din sectorul privat pot primi sporuri, cu precizarea că, în cazul celor din urmă, ar trebui purtată o negociere între angajat și angajator privind acordarea și cuantumul lor.

Potrivit contractului colectiv de muncă, toți salariații care lucrează în condiții deosebite de muncă au dreptul la sporuri la salariul de bază, durată redusă a timpului de lucru, alimentație de întărire a rezistenței organismului, echipament de protecție gratuit, materiale igienico-sanitare, reducerea vârstei de pensionare și numeroase alte beneficii.

Sporuri la salariul de baza pentru angajatii ce lucreaza in conditii de munca deosebite

Joburile predispuse la condiții deosebite sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă sau în urma unei hotărâri a legiuitorului. Astfel, la articolul 20 din Legea nr. 13/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, locurile de muncă ce au condiții speciale sunt cele din:

 • unitățile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;
 • activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii;
 • activităţile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
 • aviaţia civilă, pentru personalul navigant (piloții, personalul tehnic care se ocupă de verificarea aeronavelor, însoțitorii de bord, parașutiștii etc.);
 • activitățile desfăşurate în profesiile prevăzute în anexa nr. 2 a legii (de exemplu, balerinii, călăreții de circ, dansatorii, acrobații, soliștii de operă, cascadorii etc.).

Apoi, la articolul 2 din Hotărârea nr. 261/2001, sunt menționate criteriile pentru încadrarea locurilor de muncă în condiții deosebite:

 • prezența în mediul de muncă a noxelor profesionale fizice constând în zgomot, vibrații, unde electromagnetice, presiune, radiații ionizante, radiații calorice, radiații laser de putere neprotejate, precum și a noxelor profesionale chimice sau biologice;
 • răspunsul specific al organismului la agresiunea noxei profesionale, evidențiat prin indicatori de expunere și/sau de efect biologic, stabiliți prin ordin al ministrului sănătății și familiei;
 • morbiditatea, exprimată prin boli profesionale înregistrate la locul de muncă în ultimii 15 ani.

Pe scurt, salariații care au dreptul la acordarea unor sporuri sunt cei care lucrează în condiții de muncă grele, nocive, periculoase, vătămătoare, penibile (gunoieri și vidanjori), minerii sau alți muncitori care lucrează în subteran (la realizarea diferitelor lucrări la adâncime), personalul de pe platformele petroliere marine sau de la punctele meteo.

De asemenea, sporurile pot fi acordate și celor care lucrează pe timp de noapte sau peste program, dar și celor care acumulează o vechime de minimum trei ani în muncă.

În concluzie, atunci când vine vorba despre drepturile tale salariale, este important să cunoști în detaliu legile și să ceri beneficiile pe care le meriți. Iar sporurile chiar se numără printre aceste avantaje financiare care îți pot prinde foarte bine.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock


Autor:
6 mai 2019

Ultima editare: 8 mai 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

30 − = 25

Alte articole