Fără categorie

Ce te așteaptă la un job de cofetar: avantaje, dezavantaje și detalii mai puțin cunoscute

12 February 2020
Array

Autor: and

Pasiune, creativitate, curiozitate, ingeniozitate, răbdare și meticulozitate. Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele cheie de care ai nevoie pentru a fi un bun cofetar, iar produsele care ies din mâinile tale să fie adevărate opere de artă. De la un job de cofetar te poți aștepta la o mulțime de oportunități, dar și la anumite dezavantaje. Secretul succesului în acest domeniu este să nu te mulțumești niciodată cu puțin și să ai curajul de a experimenta cât mai mult. 

Te invităm, în continuare, să descoperi detaliile mai puțin cunoscute ale profesiei de cofetar și aspectele de care ar fi indicat să ții cont pentru a fi un angajat valoros și, poate chiar pentru a-ți deschide propria afacere. 

Avantajele unui job de cofetar

Avantajele unui job de cofetar

Meseria de cofetar îți poate aduce foarte multe satisfacții, de la zâmbetele oamenilor care savurează gustul creațiilor tale, până la perspectivele pe care ți le oferă, astfel încât să devii din ce în ce mai bun și să câștigi pe măsura eforturilor depuse. Iată care ar fi, pe scurt, câteva dintre cele mai importante avantaje pe care le ai dacă ai un astfel de job.

Ai libertatea de a fi cât de creativ vrei

Poți obține un job de cofetar în bucătăria unei patiserii faimoase, a unui restaurant sau într-o fabrică de ciocolată, de pildă. La fel ca meseria de brutar, profesia de cofetar nu se rezumă doar la a coace aluaturi și a face creme delicioase, ci înseamnă și multă creativitate, pentru că, până la urmă, este vorba despre o artă. Chiar și atunci când ești la început de drum, angajat ca ajutor de cofetar și înveți secretele combinării ingredientelor de la alții, ar trebui să ai în minte că, în timp, poți deveni designerul propriilor torturi sau prăjituri.

Există reguli pe care le înveți la cursurile de specialitate, din experiență și din anii petrecuți alături de oameni care știu meserie. Important este să ai în minte că, odată ce vei fi expert, tu ești cel care va putea crea propriile rețete și vei fi artizanul unor adevărate opere de artă. Pentru aceasta, însă, este nevoie de o deschidere permanentă către nou și de curajul de a ieși din tipare.

Nu trebuie să rezolvi totul de unul singur

Unul dintre cele mai mari avantaje ale profesiei de cofetar este că, indiferent cât de greu ți se pare să reușești, nu ești singur. Vei lucra întotdeauna într-o echipă, în care este esențial ca fiecare să-și facă treaba așa cum trebuie, pentru ca produsul final, destinat vânzării, să încânte clienții și ei să nu se ducă la concurență.

Chiar dacă foarte multe secrete și trucuri se învață prin metoda încercare-eșec, pe care o poți experimenta ori de câte ori dorești acasă la tine, la locul de muncă vei lucra sub supravegherea cuiva care nu te va lăsa să faci greșeli majore. 

Este o meserie foarte căutată

Atunci când alegi un job, este bine să iei în calcul mai multe criterii, de la pregătirea ta profesională, la oportunitățile pe care ți le oferă. Trăim într-o lume competitivă, în care unul dintre aspectele foarte importante atunci când îți cauți un job este și cât de căutată este meseria pe care o ai. Din fericire, un job de cofetar răspunde excelent acestei cerințe.

Cariera de cofetar nu se rezumă doar la o singură activitate, cum este coacerea aluatului pentru prăjituri sau realizarea produselor de patiserie. Există cursuri de specializare pentru fiecare nișă în parte, astfel încât te poți reprofila oricând, fără să ieși din branșa în care ai căpătat deja experiență. Reține că, dacă ai grijă să te perfecționezi mereu, să afli tot ce e nou în ceea ce privește tehnicile de pregătire sau de decorare, vei fi un angajat valoros pentru oricine va avea nevoie de serviciile tale. 

Ai perspective multe și poți profita de ele 

Profesia de cofetar îți oferă o mulțime de oportunități de care doar trebuie să știi să profiți. Astfel, poți ajunge cofetar pe un vas de croazieră, să ai propria afacere și să creezi dulciuri și produse de patiserie artizanale, după rețete patentate. Așa cum creatorii de parfumuri caută în permanență noi formule pentru a găsi arome unice, tot așa poți face și tu. Apoi, poți deveni furnizorul unor instituții importante sau pentru evenimente și să ai profituri considerabile. 

Dacă postul de cofetar este potrivit pentru tine, descoperă cele mai noi oferte pe OLX aici. 

Dezavantajele unui job de cofetar

Dezavantajele unui job de cofetar

Prăjiturile se numără, cu siguranță, printre micile plăceri ale vieții și, atunci când reușești să fii chiar tu designerul lor, este o satisfacție și pentru tine. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par. Ca orice profesie din zona industriei alimentare, și cea de cofetar vine la pachet cu anumite dezavantaje și riscuri la care ești expus și pe care este bine să ți le asumi de la bun început, în cunoștință de cauză. Aceasta, ca să nu fii dezamăgit sau să ai tendința de a renunța ușor la visul tău de a avea propria cofetărie, de exemplu.

Drumul spre succes este lung și foarte greu

Un cofetar bun este un artist, un creator, pentru că este vorba despre o arta care cere nu numai talent, ci și precizie și foarte multă răbdare. Drumul spre succes în carieră poate fi unul lung și dificil, pentru că nu întotdeauna ai șansa de a întâlni oameni care să te ajute să înveți, poți descoperi pe parcurs că nu ai suficient de mult talent pentru o anumită nișă ca să fii cel mai bun și să poți obține recunoaștere într-o branșă în care te afirmi cu greu, după mulți ani de practică. 

Important este să nu renunți la visul tău și să ai capacitatea de a te adapta condițiilor, indiferent ce ți se întâmplă. Poate nu ești cel mai bun designer din lume, când vine vorba despre decorarea dulciurilor sau a produselor de patiserie, dar poate că nimeni nu reușește să obțină  creme cu texturi mai fine ca ale tale. Totul este despre a testa, a încerca și a vedea în orice eșec un mod de a te ridica. Cu siguranță, însă, nu îți va ieși totul peste noapte. 

Stresul, unul dintre cele mai mari dezavantaje

Meseria de cofetar este una foarte căutată și acesta este unul dintre avantajele pe care ți le oferă, pentru că poți găsi mereu ceva potrivit pentru tine. Pe de altă parte, însă, aceasta înseamnă și o concurență acerbă, ce aduce cu sine mult stres. În primul rând, nu poți sta liniștit că odată ce ai făcut niște cursuri și ai căpătat experiență, ai un job sigur. Dacă nu te perfecționezi mereu și nu ai grijă să fii un pic altfel decât ceilalți, pe lângă faptul că vei acumula frustrări pentru că faci în fiecare zi aceleași lucruri, s-ar putea ca alții să-ți ia locul pentru simplul motiv că sunt mai bine pregătiți decât tine.

Apoi, ca în orice domeniu creativ, la fel ca un arhitect, muzician sau pictor, vei fi în permanență în căutarea unor noi combinații de arome, texturi, ingrediente, tehnici. Pe măsură ce devii din ce în ce mai bun în ceea ce faci, satisfacția vine mai greu, pentru că vei căuta întotdeauna perfecțiunea și acest aspect poate fi foarte stresant, dar și fascinant, în același timp. 

Eșecurile pot să apară oricând

O latură mai puțin plăcută a profesiei de cofetar este că, oricât de bine pregătit ai fi, calitatea produselor tale finale depinde de foarte mulți factori externi. De pildă, nu există o rețetă universal valabilă pentru toate tipurile de ingrediente la care poți avea acces la un moment dat. Prin urmare, chiar dacă respecți toate regulile învățate de-a lungul timpului și adaptezi întregul proces, s-ar putea ca la sfârșit să nu îți iasă ce ai vrut. 

Dacă ți se întâmplă acest lucru când ai propria afacere, poți pierde clienți. Dacă ești angajat și managerul nu înțelege care au fost cauzele pentru care prăjiturile dintr-un lot nu sunt la fel de bune cu altele și are pierderi din acest motiv, s-ar putea să renunțe la serviciile tale. De aceea, este bine ca întotdeauna să ai un plan B și să știi să faci și alte lucruri în domeniu. 

Va trebui să investești foarte mult în pregătirea profesională

Timp și resurse financiare. De acestea vei avea nevoie în permanență dacă vrei un job de cofetar și o carieră în domeniu. Pregătirea profesională este esențială dacă vrei să ai o evoluție din toate punctele de vedere, inclusiv cel financiar. Va trebui să dai examene, să participi la concursuri și să exersezi în permanență. 

Apoi, a deveni mai bun de la o zi la alta nu înseamnă și a experimenta de unul singur până când îți iese. Orice experiență pe care o acumulezi, însă, este un plus adus în CV-ul tău și poate reprezenta un avantaj în raport cu alții.  

Ești expus anumitor riscuri

Vei fi înconjurat mereu de lichide și obiecte fierbinți, prin urmare, securitatea personală este un aspect foarte important la care ar trebui să fii atent, indiferent cât de bune sunt condițiile de lucru pe care ți le oferă angajatorul. 

Apoi, este recomandat să cunoști foarte bine legislația din domeniul alimentar și să știi ce reguli este obligatoriu să respecți, astfel încât cariera ta să nu fie afectată în vreun fel. Reține că nu este vorba doar despre ceea ce faci tu, ci și despre locul în care îți desfășori activitatea. Dacă vezi că lucrurile nu sunt în regulă, nu ezita să sesizezi autoritățile, chiar dacă acest lucru îți va aduce, poate, pierderea respectivului loc de muncă. Gândește-te că porți responsabilitatea unui serviciu public și că sănătatea celor din jur depinde și de modul în care tu îți faci treaba. 

Jobul de cofetar: detalii mai puțin știute

Cofetar

Dincolo de toate aceste avantaje și dezavantaje pe care le poți avea dacă vrei să devii cofetar, există și anumite aspecte la care nu te gândești din prima. Detaliile mai puțin cunoscute pot face, însă, diferența între un loc de muncă potrivit pentru tine sau nu. Iată ce este important să știi înainte de a alege o carieră în lumea fascinantă a produselor de cofetărie:

 • specializează-te într-o direcție – nu poți să fii bun la toate și în niciun caz excelent, așa că încearcă să vezi ce anume ți-ar face mai multă plăcere și specializează-te în direcția respectivă; poate ai vrea să fii cofetar-patiser și să-ți deschizi cândva o patiserie, o ciocolaterie sau chiar să fii producătorul propriului brand de bomboane; dacă îți găsești o nișă, te vei diferenția de toți ceilalți și vei putea să ai chiar propriul business, pe care să-l dezvolți pe termen lung; mai mult, vei putea stăpâni atât de bine ceea ce faci, încât vei putea și tu la rândul tău să-i înveți pe alții cum să facă; 
 • explorează lumea prin simțuri – așa cum un muzician explorează lumea prin sunete, tot așa un cofetar simte mirosuri și texturi în tot ce este în jurul lui; orice curs de specialitate te va învăța să cântărești cantitățile de ingrediente folosite, să le mixezi corect, să frămânți un aluat, cum să coci corect, să decorezi și să dai o tușă finală produsului pe care tu îl faci de la zero; în nicio carte sau curs nu vei găsi, însă, ce poți descoperi de unul singur călătorind și experimentând mereu; este foarte important să te inspiri din ceea ce vezi în jurul tău, ca să devii inventatorul propriilor rețete; 
 • adaptează-te mereu – produsele pe care le faci depind de profilul clienților, clima locului în care îți desfășori activitatea și de ingredientele care sunt ușor de găsit; dacă îți deschizi o cofetărie într-o țară cu climat cald, poți lucra cu fructe tropicale, pentru că sunt foarte ușor de procurat; smântâna, untul și alte ingrediente au texturi și gusturi diferite de la zonă la zonă; un bun cofetar va ști întotdeauna să-și adapteze rețetele în funcție de toți acești factori, iar pentru aceasta este nevoie de ingeniozitate.

Așadar, atunci când te gândești la un post de cofetar, reține că nu este un job care se rezumă la a coace toată ziua aluatul sau la a mixa creme. Dacă ești pasionat și vrei cu adevărat o carieră în domeniu, poți găsi o mulțime de oportunități prin care să-ți exprimi creativitatea și chiar să ai propria afacere. Depinde doar de tine să faci alegerile care ți se potrivesc și să-ți asumi că drumul spre succes este lung și dificil, dar că, în timp, eforturile pot fi răsplătite.

Dacă te gândești să începi un job de cofetar, trebuie să știi că rolul tău va fi destul de important și va cere implicare totală în ceea ce faci. Indiferent dacă îți dorești acest job în țară sau în străinătate, intră pe olx.ro și află mai multe detalii despre ofertele actuale. 

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor: and
12 February 2020

Ultima editare: 12 May 2020


Cele mai noi anunțuri pentru cofetar de pe OLX

 • Cofetaria Oana angajeaza vanzator.

  Cofetaria Oana angajeaza vanzator. Va rugam sa lasati CV-ul aici sau pe WA la nr. 07******07.

  Valcea 24 May 10:05 Full time

 • Lucrator Cofetarie - Cafenea

  Angajam colegi pentru lucrul in cofetarie. Principalele responsabilitati sunt urmatoarele:

  • aprovizionarea si verificarea vitrinelor de prajituri, fursecuri, torturi etc.

  • ajuta..

  Bucuresti - Ilfov 21 Jun 06:06 Full time

 • cofetaria minimal angajeaza brutar si patiser

  Cofetaria Minimal angajeaza patiser pentru specialitati patiserie frantuzeasca cu unt si brutar pentru specialitati paine cu maia,pentru o locatie din sectorul 4,pentru detalii puteti apela la:07**..

  Bucuresti - Ilfov 21 Jun 07:06 Full time

 • Cofetarie angajeaza sofer

  Cofetărie din Deva angajează conducător auto cat B pentru livrări în cofetăriile proprii și evenimente
  Salariu atractiv și mașină de serviciu

  Hunedoara 09 Jun 09:06

 • Angajam vanzatoare cofetarie Buzau

  Cautam persoane responsabile si serioase care sa isi doreasca un job pe termen lung.

              Ce ne dorim?

  -o persoana hotarata si motivata

  -abilita..

  Buzau 16 Jun 09:06 Full time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 82 = 89

Alte articole