RESPONSABIL

Top motive pentru care să angajezi persoane cu dizabilități

14 July 2021

Autor: and

Persoanele cu dizabilități au fost și, din păcate, încă sunt excluse sau subreprezentate în forța de muncă, drept urmare a ideii că performanțele la locul de muncă al acestora sunt mai reduse. Politica, în cazul forței de muncă, la nivelul Uniunii Europene a încurajat angajarea persoanelor din această categorie, fapt care a dus la o binevenită creștere a persoanelor active, în ciuda dizabilităților. Astfel, acești oameni au adus reale beneficii societăți, fiind independenți din punct de vedere financiar și integrați social. Realitatea a dovedit că angajarea persoanelor cu dizabilități este bună pentru orice tip de afacere (indiferent de profilul sau dimensiunea ei), pentru economie și pentru moralul echipei.

Au potențial

Persoanele cu dizabilitati reprezintă o forță de muncă valoroasă prea puțin exploatată. Angajatorii care abandonează stereotipurile vor descoperi că acești oameni au un potențial excepțional, că sunt angajați cu înaltă calificare și foarte motivați, ceea ce îi face capabili să depășească orice așteptări și să demonteze miturile negative. Nu numai că sunt dornici și capabili să își asume o varietate de oportunități de angajare, dar mulți dintre ei au competențe valoroase, provenite din mediile și experiențele lor diverse.

Este dovedit că multe dintre persoanele cu dizabilități sunt extrem de competente și foarte bine pregătite, fiind capabile de performanțe demne de luat în seamă. În ceea ce privește capitolul productivității, în momentul în care se familiarizează cu locul lor de muncă, sunt cel puțin la fel de eficiente precum persoanele valide.

Sunt angajați loiali

Orice companie care înregistrează o fluctuație mare a personalului va regăsi acest indice transpus la capitolul pierderi. Plecarea angajaților, mai ales a celor care au trecut printr-un proces de instruire și perfecționare, precum și procedura de angajare sunt printre cele care produc costuri importante pentru orice angajator. Toate statisticile arată că persoanele cu dizabilități sunt loiale, iar după acomodarea la locul de munca, acestea se remarcă printr-o rată foarte mare de fidelitate față de jobul lor, ceea ce este un real beneficiu atât pentru angajat, cât și pentru colectiv.

Un alt aspect care trebuie luat în calcul de angajator și care este probat de statistici este că oamenii din această categorie necesită mai puține zile de concediu medical, lipsesc mai puțin nemotivat și au un respect mai mare față de activitatea profesională pe care o desfășoară, prin comparație cu cei care nu au niciun fel de dizabilități fizice sau intelectuale.

Sporesc empatia angajaților

Este dovedit că prezența persoanelor cu dizabilități poate induce o atmosferă de lucru mult mai empatică, mai deschisă la colaborare și comunicare. Prezența acestora creează o stare generală de bunăvoință, prin inducerea unui sentiment de grijă și camaraderie între angajați. Mai mult, acești oameni pot schimba pozitiv percepția tuturor celor din jur (angajați, clienți, angajator, colaboratori) asupra acestei categorii de persoane.

Creează diversitate

Ambele categorii de angajați (și cei cu, dar și cei fără dizabilități) beneficiază, în mod egal, de un cadru de lucru divers. Lucrând alături de angajații cu dizabilități, ceilalți salariați vor deveni mai conștienți despre cum poate fi făcut mediul de lucru mai practic și mai sănătos, mai accesibil. Nu este exclus ca aspecte care, înainte, erau ignorate să devină relevante în folosul tuturor lucrătorilor, indiferent de domeniul lor de activitate. La rândul lor, angajații cu dizabilități își pot învăța colegii despre creativitate și adaptabilitate, dar și despre alte căi prin care se poate face față inerentelor probleme ale vieții.

Beneficiile angajarii persoanelor cu dizabilitati

Beneficii pentru angajator

Tocmai cu scopul de a stimula angajarea persoanelor cu dizabilități, multe dintre politicile de incluziune socială, adoptate și practicate la nivelul Uniunii Europene, susțin afacerile care angajează persoane din această categorie.

Companiile respective pot primi credite sau alte stimulente care contribuie la angajarea și acomodarea lucrătorilor cu dizabilități. Multe dintre aceste credite sunt acordate pentru cheltuielile efectuate cu achiziționarea de echipamente adaptative pentru lucrătorii cu dizabilități sau pentru acoperirea costurilor oricăror modificări necesare spre a face clădirea accesibilă.

La modul general, aceasta face ca persoanele cu dizabilități să fie angajații ideali pentru firmele mici sau pentru cele care se află la început de drum, atât datorită beneficiilor fiscale, cât și mulțumită stabilității de care acești oameni dau dovadă.

Îmbunătățesc imaginea companiei

O companie care are angajați cu dizabilități (atât fizice, cât și intelectuale) va avea o imagine publică mai bună, ceea ce poate aduce un beneficiu pentru întreaga afacere. Un astfel de angajator va trece automat în categoria celor care folosesc forță de muncă diversă, fapt care poate atrage atât interesul societății, cât și potențiali viitori angajați, clienți și asociați. Mai mult, acest exemplu va aduce atât avantaje economice, cât și sociale. Din toate punctele de vedere, este o abordare care aduce beneficii pe toate planurile.

Citește și: Cum creezi un mediu de lucru primitor pentru un nou angajat cu dizabilitati

Sunt angajați determinați

Tocmai ca urmare a dizabilităților pe care le au, aceste persoane dovedesc o personalitate pozitivă și o foarte mare determinare, din dorința de a fi integrate și acceptate, ceea ce le face angajați corecți, abili și foarte muncitori. În plus, fac parte din categoria celor care lucrează în mod constant, bine și eficient, fiind nu doar extrem de utili pentru compania în care lucrează, dar și un exemplu pozitiv pentru ceilalți angajați.

Sunt la fel de capabile ca oricine altcineva

Una dintre trăsăturile pe care un angajator trebuie să le ia în seamă, atunci când alege să angajeze persoane din această categorie, este faptul că acestea au aplicat pentru joburi pe care știu că le pot face. Mai mult decât persoanele valide, acestea își cunosc și înțeleg foarte bine limitele, atât pe cele provocate de dizabilitatea de care suferă, cât și pe cele legate de abilitățile lor profesionale. Aceasta le face la fel de capabile ca oricine altcineva, dar cu o serie de avantaje reale în plus.

Citește și: Cum si cand discuti despre dizabilitatea ta cu un posibil angajator

Singura necesitate suplimentară pe care acești oameni o solicită este accesibilitatea la locul de muncă și condiții minime pentru ca nevoile esențiale să poată fi satisfăcute. Aici se cuvine adăugat că aceștia dovedesc o mare adaptabilitate și sunt capabili să colaboreze foarte eficient cu angajatorii, pentru a găsi soluții cu privire la eventuale probleme, fie legate de accesul la locul de muncă, fie de activitatea profesională efectivă.

Angajarea persoanelor cu dizabilități nu este un beneficiu doar pentru acestea. Este calea prin care pot fi sparte bariere, mituri și idei preconcepute, care aduc doar prejudicii sociale. Integrarea persoanelor cu dizabilități, inclusiv prin angajarea lor și prin promovarea unor politici publice corecte, demonstrează succesul social și materializează principii ce reclamă drepturi, remunerare, acces și oportunități egale pentru toți membrii societății, indiferent dacă fac sau nu parte dintr-o minoritate, oricare ar fi aceasta.

Citește și: Locuri de munca pentru persoanele cu dizabilitati – subcategorie noua si gratuita pe OLX

Sursa foto: Shutterstock.com


Autor: and
14 July 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 4 =

Alte articole